!!! DEVELOPMENT MODE !!!

"δέσε τα πόδια του, να μην μπορεί να χορέψει"

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Re: "δέσε τα πόδια του, να μην μπορεί να χορέψει"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Μα δεν καταστράφηκαν μόνο αυτά. Πρέπει να καταστράφηκαν και κείμενα με μελέτες πάνω στο φαινόμενο της μαγείας ή του κακού γενικά και της προέλευσής του. Εμένα αυτό μου κάνει εντύπωση. Δεν βρίσκω κείμενα αρχαίων συγγραφέων πάνω σε αυτό το φαινόμενο που είναι πολύ βασικό και ο πραφανέστερος λόγος είναι ότι αυτοί που τα κατέστρεψαν δεν ήθελαν να γίνουν γνωστά.
Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero »

Antares έγραψε: 11 Οκτ 2019, 22:14 Μα δεν καταστράφηκαν μόνο αυτά. Πρέπει να καταστράφηκαν και κείμενα με μελέτες πάνω στο φαινόμενο της μαγείας ή του κακού γενικά και της προέλευσής του. Εμένα αυτό μου κάνει εντύπωση. Δεν βρίσκω κείμενα αρχαίων συγγραφέων πάνω σε αυτό το φαινόμενο που είναι πολύ βασικό και ο πραφανέστερος λόγος είναι ότι αυτοί που τα κατέστρεψαν δεν ήθελαν να γίνουν γνωστά.
μπορώ να σε βοηθήσω αν θες, απλά θα πάρει λίγο χρόνο
Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Nero έγραψε: 11 Οκτ 2019, 22:17
μπορώ να σε βοηθήσω αν θες, απλά θα πάρει λίγο χρόνο
Δεν βιάζομαι. Υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ λογικοί τύποι. Πολεμούσαν με εχθρούς κάθε τρεις και λίγο. Δεν θα είχαν μελετήσει τον εχθρό; Πως σκέφτεται, ποια είναι η κουλτούρα του. Δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στο εσωτερικό των πόλεων τους; Ή της αυτοκρατορίας των ελληνιστικών χρόνων; Ή ακόμη και της βυζαντινής;
Nero

ένας αλογομούρης φτιάχνει κατάδεσμο για να καταραστεί τους αναβάτες των πράσινων και των λευκών στον ιππόδρομο- όχι απλά για να χάσουν, ζητάει να πεθάνουν και οι αναβάτες ονομαστικά και τα άλογά τους.

Προφανώς ο άνθρωπος πόνταρε στους βένετους και του είχαν χάσει πολλά λεφτά για να καταφύγει σε τόσο δραστικά μέτρα :-?
Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida »

Nero έγραψε: 11 Οκτ 2019, 22:10 έχω ένα ξάδερφο πάντως, που η πρώην του σκάει λεφτά σε μέντιουμ, χαρτορίχτρες κλπ, και μόλις χώρισαν τον απείλησε ότι "αφού δεν παντρευόμαστε ,εγώ δεν παντρεύομαι άλλον αλλά ούτε εσύ θα παντρευτείς". Για την ώρα είναι ακόμα μόνος του και μετά απο μια σειρά άλλες ατυχίες τελευταία, έχει αρχίσει και το σκέφτεται :-?
Το μυαλό του πήρε την ατάκα της αλληνής και παίζει διάφορα παιχνίδια.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...
Nero

Naida έγραψε: 12 Οκτ 2019, 15:49
Nero έγραψε: 11 Οκτ 2019, 22:10 έχω ένα ξάδερφο πάντως, που η πρώην του σκάει λεφτά σε μέντιουμ, χαρτορίχτρες κλπ, και μόλις χώρισαν τον απείλησε ότι "αφού δεν παντρευόμαστε ,εγώ δεν παντρεύομαι άλλον αλλά ούτε εσύ θα παντρευτείς". Για την ώρα είναι ακόμα μόνος του και μετά απο μια σειρά άλλες ατυχίες τελευταία, έχει αρχίσει και το σκέφτεται :-?
προφανώς, αλλά θέλω να πω δεν είναι μόνο τα λόγια, αφού ξέρει ότι ασχολείται με τέτοια :smt018 η μάνα μου και η μάνα του πάντως έχουν τρομοκρατηθεί και ψάχνουν για λύση στην πιθανή κατάρα. Ευτυχώς για την ώρα περιορίζονται σε μοναστήρια
Άβαταρ μέλους
Fluffy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fluffy »

Nero έγραψε: 12 Οκτ 2019, 15:57
Naida έγραψε: 12 Οκτ 2019, 15:49
προφανώς, αλλά θέλω να πω δεν είναι μόνο τα λόγια, αφού ξέρει ότι ασχολείται με τέτοια :smt018 η μάνα μου και η μάνα του πάντως έχουν τρομοκρατηθεί και ψάχνουν για λύση στην πιθανή κατάρα. Ευτυχώς για την ώρα περιορίζονται σε μοναστήρια
φκιάξε φιλτρο και ξόρκι
Στύγιος
Phorum.gr user: C'est fini

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος »

Nero έγραψε: 09 Οκτ 2019, 20:41
Μια επιγραφή σε ένα αρχαιοελληνικό δισκίο έχει αποκρυπτογραφηθεί σχεδόν 70 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, αποκαλύπτοντας μια κατάρα εναντίον ενός διάσημου χορευτή. Το δισκίο, ηλικίας 1.500 ετών, που ανακαλύφθηκε στα ερείπια αρχαίου θεάτρου στο Ισραήλ τελικά αποκρυπτογραφήθηκε και σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάρα καλεί διάφορους δαίμονες να βλάψουν έναν χορευτή που ονομάζεται Μάννα. Ο χορευτής πιθανολογείται πως θα εμφανιζόταν στο διάσημο θέατρο της Caesarea Maritima στο Ισραήλ, το οποίο χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα. Το γεγονός ότι το δισκίο βρέθηκε στα ερείπια ενός τόσο περίφημου θεάτρου, υποδηλώνει ότι ο Μάννα πρέπει να ήταν γνωστός καλλιτέχνης αλλά είχε και κάποιον αποφασισμένο αντίπαλο. Σημαντικό θα ήταν και το διακύβευμα της φήμης, γράφει ο καθηγητής της ρωμαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα, Attilio Mastrocinque, στο βιβλίο "Studies in Honour of Roger S.O. Tomlin". Ο άνθρωπος που καταριέται τον χορευτή, ζητά μεταξύ άλλων να «δεθούν» τα πόδια του και οι δυνάμεις να εμποδίσουν τον χορό του «Τυφλώστε τα μάτια, τα χέρια, τα πόδια, τα οποία πρέπει να είναι χαλαρά όταν χορεύει στο θέατρο...», αναφέρει η χαραγμένη επιγραφή, Για να γίνει αυτό, η κατάρα ζητά τη βοήθεια πολλών θεών, όπως ο Θωθ, ένας αρχαίος Αιγύπτιος θεός της μαγείας και της σοφίας. Καλεί επίσης «τους δαίμονες του ουρανού, τους δαίμονες του αέρα, τους δαίμονες της γης, τους δαίμονες του κάτω κόσμου, τους δαίμονες της θάλασσας, των ποταμών και των πηγών», να βλάψουν τον Μάννα. «Θα πρέπει να κινείται αργά και να χάσει την ισορροπία του. Να λυγίσει», λέει η κατάρα.

Η επιγραφή στο δισκίο ανακαλύφθηκε από μια ιταλική αρχαιολογική ομάδα κάποια στιγμή μεταξύ του 1949 και του 1954, αλλά ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, Μόλις πρόσφατα, ο Mastrocinque, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται Reflectance Transformation Imaging (RTI) η οποία χρησιμοποιεί ένα λογισμικό, μπόρεσε να φέρει στο φως τα μυστικά της αρχαίας κατάρας. Το δισκίο χρονολογείται στον 6ο αιώνα, μια εποχή που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε τον έλεγχο της πόλης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την περίοδο, είναι πιθανό ότι ο Μάννα και ο συγγραφέας της κατάρας να άνηκαν σε αντιμαχόμενες φατρίες. Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οι άνθρωποι που ανταγωνίζονταν στο χορό ή άλλα αγωνίσματα ήταν μερικές φορές μέλη ανταγωνιστικών φατριών - όπως οι "μπλε" και "πράσινες" παρατάξεις - και ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των φατριών μπορεί να ήταν έντονος, ενώ μερικές φορές μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε δημόσιες ταραχές, γράφει ο Mastrocinque. Όποια και αν είναι η αιτία για την κατάρα, το δισκίο που περιέχει 110 γραμμές, αποκαλύπτει πολλά για την εποχή. Ενώ η βυζαντινή αυτοκρατορία είχε κηρύξει τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της, ο Χριστιανισμός δεν λατρεύει τον Θωθ και άλλους «παγανιστές» θεούς που συχνά κατονομάζονται στην κατάρα. Όμως αυτό δεν εμπόδισε κάποιον να τους επικαλεστεί για να κάνει κακό, γράφει ο Mastrocinque. «Αυτό το δισκίο μαζί με πολλά ακόμη από την ύστερη αυτοκρατορική περίοδο και τους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους, επιβεβαιώνει ότι ο χριστιανισμός στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν σταμάτησε τις μαχητικές μαγικές τέχνες ... αντίθετα, εξαπλώθηκαν και έγιναν όλο και πιο εξελιγμένες», σημειώνει ο καθηγητής. Το δισκίο δόθηκε στην ομάδα από την ισραηλινή κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μιλάνο.

Πηγή: https://www.lifo.gr/now/culture/254702/ ... toy-israil
θεατρίνοι γμτ, πάντα ανταγωνιστικοί και κατίνες :-?

Αρές και μαγικοί κατάδεσμοι.

Θυμάμαι 30 χρόνια πριν μια επιγραφή που διαβάζαμε στο πανεπιστημιακό μάθημα: " και δώσε το το δικό μου μαύρο να ενωθεί με το δικό της μαύρο "
ιιιιιιιι :oops:
Nero

del
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nero την 12 Οκτ 2019, 18:07, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Nero

Στύγιος έγραψε: 12 Οκτ 2019, 17:48 Θυμάμαι 30 χρόνια πριν μια επιγραφή που διαβάζαμε στο πανεπιστημιακό μάθημα: " και δώσε το το δικό μου μαύρο να ενωθεί με το δικό της μαύρο "
ιιιιιιιι :oops:
είναι στο κείμενο του Χανιώτη στο spoiler, στο 2ο ποστ :003:
Αφού πάρεις κερί ή πηλό από κεραμι­κό τροχό, να πλάσεις δυο μορφές, μιαν αρσενική και μια θηλυκή. Την αρσενική μορφή να την κάνεις σαν πάνοπλο Άρη, με το αριστερό του χέρι να κρατά ξίφος και να κτυπά μ' αυτό τη δεξιά κατακλείδα της γυναίκας, που θα την πλάσεις γονατιστή και με τα χέρια δεμένα οπισθάγγονα. Να τοποθετήσεις την ουσία [δηλαδή μαγική ουσία προερχό­μενη από το θύμα, π.χ. μαλλιά, ρούχα κ.λπ.] στο κεφάλι της ή στον τράχηλο. Στην εικόνα της γυναίκας που θέλεις να καθυποτάξεις να γρά­ψεις, στο μεν κεφάλι ΙΣΕΗ ΙΑΩ ΙΘΙ ΟΥΝΕ ΒΡΙΔΩ ΑΩΘΙΩΝ ΝΕΒΟΥΤΟ ΣΟΥΑΛΗΘ, στο δεξιό αυτί ΟΥΕΡ ΜΗΧΑΝ, στο αριστερό αυτί ΛΙΒΑΒΑ ΩΥΜΑ ΘΟΘΟ, στο μέτωπο ΑΜΟΥΝ ΑΒΡΕΩ, στον δεξιό οφθαλμό ΩΡΟΡ ΜΟΘΙΟ ΑΗΘ, στον άλλο ΧΟΒΟΥΕ, στη δεξιά κλείδα ΑΔΕΤΑ ΜΕΡΟΥ, στον δεξιό βραχίονα ΕΝΕΨΑ ΕΝΕΣΓΑΦ, στον άλλο ΜΕΑΧΙΟΥ ΜΕΑΧΙΕ ΔΙΑ, στα χέρια ΜΕΑΧΑ ΜΕΛΧΟΥ AHA, στο στή­θος το όνομα της γυναίκας και το όνομα της μητέρας της, στην καρδιά ΒΑΛΑΜΙΝ ΘΩΟΥΘ, κάτω από το υπογάστριο ΑΟΒΗΣ ΑΩΒΑΡ, στο αιδοίο ΒΑΙΧΙΑΝ EOI ΟΥΩΙΑ, στα οπίσθια ΠΙΣΣΑΔΑΡΑ, στα πέλματα, στο δεξιό ΕΑΩ, στο άλλο ΕΑΩΑΙΟΕ. Πάρε δεκατρείς βελόνες χάλκινες και βύθισε μια στον εγκέφαλο λέγοντας "εγώ, ο τάδε, σου τρυπάω τον εγκέφαλο", δύο στα αυτιά και δυο στα μάτια και μια στο στόμα και δυο στα σωθικά και μια στα χέρια και δυο στο αιδοίο και δυο στα πέλματα, λέγοντας κάθε φορά "τρυπάω το τάδε μέρος της τάδε, ώστε να μην έχει στη μνήμη της κανέναν άλλον εκτός από μένα, τον τάδε". Πάρε ένα μολυβένιο έλασμα και γράψε αυτόν τον λόγον [μαγι­κές φράσεις] και ξεστόμισε τον. Δέσε το έλασμα στις μορφές κάνοντας κλωστή από αργαλειό με 365 κόμπους, λέγοντας, όπως ξέρεις: "Αβρασάξ, κράτα". Στο ηλιοβασίλεμα τοποθέτησε (τις μορφές και το έλασμα) στη σαρκοφάγο κάποιου που πέθανε πριν την ώρα του ή βίαια, εναπο­θέτοντας και λουλούδια της εποχής. Νά ο λόγος που γράφεται και εκφωνείται: "Εναποθέτω (παρακατατίθεμω) αυτόν τον κατάδεσμο σε σας τους χθόνιους θεούς, Υσεμιγάδων και Κόρη Περσεφόνη, Ερεσχιγάλ και Άδωνι Βαρβαρίθα, Ερμή καταχθόνιε, Θωουθ ΦΩΚΕΝΤΑΖΕΨΕΥ ΑΕΡΧΘΑΘΟΥ ΜΙΣΟΝΚΤΑΙ ΚΑΛΒΑΝ ΑΧΑΜΒΡΗ και Άνουβι κραταιέ ΨΙΡΙΝΘ, που έχεις τα κλειδιά του Άδη, και στους καταχθόνιους δαίμονες, τους άωρους και τις άωρες, τους νέους και τις παρθένες, για χρόνια πάνω στα χρόνια, μήνες πάνω στους μήνες, μέρες πάνω στις μέρες, ώρες πάνω στις ώρες· εξορκίζω όλους τους δαίμονες που βρί­σκονται σε αυτόν τον τόπο να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον δαίμονα [δηλ. τον νεκρό], όποιος κι αν είσαι, είτε αρσενικός είτε θηλυκός, να σηκωθείς για χάρη μου και να πας σε κάθε τόπο και σε κάθε δρόμο και σε κάθε σπίτι και να φέρεις και να δέσεις. Φέρε την τάδε, κόρη της τάδε, από την οποία έχεις την ουσία, με ερωτική επιθυμία για μένα, τον τάδε, γιο της τάδε. Να μη συνουσιασθεί ούτε από μπρος ούτε από πίσω, ούτε να συμβρεθεί με άλλον άντρα για ηδονή, παρά μονάχα με μένα, τον τάδε. Να μην είναι σε θέση η τάδε ούτε να πιεί ούτε να φάει, να μην έχει ούτε λαχτάρα ούτε δύναμη ούτε υγεία· να μην της τύχει ύπνος παρά μόνο μαζί με μένα, τον τάδε. Γιατί σε εξορκίζω απέναντι στο όνομα το φοβερό και τρομερό, που στο άκουσμα του η γη θα ανοίξει· το φοβερό όνομα που στο άκουσμα του οι δαίμονες θα φοβηθούν που στο άκουσμα του οι ποταμοί κι οι βράχοι θα σχιστούν στα δυό. Σε εξορ­κίζω, νεκρέ δαίμονα (νεκυδαίμων), είτε είσαι αρσενικός είτε θηλυκός, απέναντι στον Βαρβαριθα ΧΕΝΜΒΡΑ ΒΑΡΟΥΧΑΜΒΡΑ και απέναντι στον Αβρατ Αβρασάξ ΣΕΣΕΝΓΕΝ ΒΑΡΦΑΡΑΓΓΗΣ και απέναντι στον ένδοξο ΑΩΙΑ MAPI και απέναντι στον Μαρμαρεωθ Μαρμαραυωθ Μαρμαραωθ ΜΑΡΕΧΘΑΝΑ ΑΜΑΡΖΑ ΜΑΡΙΒΕΩΘ. Μην παρακούσεις, νεκύδαιμον, τις εντολές μου και τα ονόματα, αλλά να σηκώσεις μόνο τον εαυτό σου από την ανάπαυση που σε κατέχει, όποιος κι αν είσαι, είτε αρσενικός είτε θηλυκός, και να πας σε κάθε τόπο και κάθε δρόμο και σε κάθε σπίτι και να μου φέρεις την τάδε· να καταλάβεις το φαγητό και το πιοτό της και να μην την αφήσεις την τάδε να γνωρίσει άλλον άντρα για ηδονή, ούτε τον δικό της άντρα, παρά μονάχα εμένα, τον τάδε. Σύρε την από τις τρίχες, τα σπλάχνα, την ψυχή της σε μένα, τον τάδε, κάθε ώρα του αιώνα, και μέρα και νύχτα, μέχρι να έρθει σε μένα, τον τάδε, και να μου μείνει αχώριστη. Κάντο, δέστην για όλο το χρόνο της ζωής μου και να αναγκάσεις την τάδε να υποταχθεί σε μένα, τον τάδε, και ούτε καν να κουνηθεί από το πλάι μου για μια ώρα του αιώνα. Αν μου το κάνεις αυτό, θα σε αναπαύσω γρήγορα. Εγώ είμαι ο Βαρβαρ Αδωνάϊ, αυτός που κρύβει τα άστρα, αυτός που εξουσιάζει τον λαμπροφεγγή ουρανό, ο κύριος του κόσμου [παραλείπω εδώ, καλου-κακού τα μαγικά λόγια], φέρε, δέσε την τάδε, ώστε να αγαπά, να επιθυμεί ερωτι­κά, να ποθεί τον τάδε. Γιατί σε εξορκίζω, νεκύδαιμον, απέναντι στον φοβερό, μεγάλο Ιαεω ... να μου φέρεις την τάδε, ώστε να κολλήσουν κεφάλι με κεφάλι, να δεθούν χείλη με χείλη, να κολλήσουν κοιλιά με κοιλιά, να έρθουν κοντά μηρός με μηρό, να συναρμοσθεί το μαύρο της στο μαύρο μου και να εκτελέσει τις αφροδίσιες της πράξεις μαζί μου, τον τάδε, στον άπαντα χρόνο του αιώνος.
[/quote]
Στύγιος

Μαλάκα εσύ απ 'την ταραχή σου το έκανες 2πλο ποστ, φαντάσου κι εμένα που το είχα εργασία :lol:

Ίδρωνα μέχρι λιποθυμίας :a040:
Nero

Στύγιος έγραψε: 12 Οκτ 2019, 18:02 Μαλάκα εσύ απ 'την ταραχή σου το έκανες 2πλο ποστ, φαντάσου κι εμένα που το είχα εργασία :lol:
δυστυχώς έκανα μαλακία, δεν πήρα ποτέ επιγραφική ή κάτι σχετικό γιατί έχω πρόβλημα με τις γλώσσες και φοβήθηκα ότι δεν θα τα καταφέρω. Είναι μεγάλο λάθος αλλά ισως το διορθώσω κάποια στιγμή
Στύγιος

Nero έγραψε: 12 Οκτ 2019, 18:05
Στύγιος έγραψε: 12 Οκτ 2019, 18:02 Μαλάκα εσύ απ 'την ταραχή σου το έκανες 2πλο ποστ, φαντάσου κι εμένα που το είχα εργασία :lol:
δυστυχώς έκανα μαλακία, δεν πήρα ποτέ επιγραφική ή κάτι σχετικό γιατί έχω πρόβλημα με τις γλώσσες και φοβήθηκα ότι δεν θα τα καταφέρω. Είναι μεγάλο λάθος αλλά ισως το διορθώσω κάποια στιγμή
Δεν είναι λάθος και δεν πρόκειται να σου χρειαστεί ποτέ, εγώ σε χαίρομαι :smt023 γι' αυτά που μας προσφέρεις συνάδελφε .
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Phorum.gr user: Wild Rebel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel »

σούπερ δημήτριος έγραψε: 11 Οκτ 2019, 21:47 δοκίμασα την παραλλαγή "δέσε του τα χέρια να μην μπορεί να ποστάρει" σε μπούμπη και τζανετάκο και έχουν χαθεί εδώ και ώρες

παιδιά μαλακίες είναι αυτά δεν δουλεύουν
https://ia800805.us.archive.org/10/item ... he-Leg.mp3
:smt070
Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ »

Dwarven Blacksmith έγραψε: 11 Οκτ 2019, 20:03
ΟΥΤΙΣ έγραψε: 11 Οκτ 2019, 19:36
Nero έγραψε: 11 Οκτ 2019, 19:19 Εικόνα

ΟΥΤΙΣ, πρόσεξε τα ονόματα των δαιμόνων :D

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι η μαγεία και η δαιμονολατρεία από εκεί που ήταν στην ημερήσια διάταξη της θρησκευτικότητας, πέρασε στο περιθώριο ακριβώς λόγω του πνευματικού πολέμου που της κήρυξε η Εκκλησία.

Προφανώς αυτό δεν έγινε και δεν μπορούσε να γίνει αμέσως. Οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες του αρχαίου κόσμου συνόδευαν τον άνθρωπο για πάρα πολλά χρόνια μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού. Κάποιες μας συνοδεύουν ακόμη. Αλλά, ότι ο Χριστιανισμός ήταν το σημαντικότερο βήμα για την απομάγευση του κόσμου, είναι ιστορικό γεγονός αναμφισβήτητο.
:lol:
Ενα πλέγμα χαλαρων μύθων και πρακτικών, άλλων τοπικών και άλλων πιο οικουμενικων, αντικατασταθηκε από ένα σετ δογμάτων το οποίο περιελάμβανε και μια κεντρική αρχή και οριζε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη ζωή του πιστού.

Η ρίζα του προβλήματος της "αυτονόητης" γνώσης, αν παραδέχεσαι ότι όντως αποτελεί πρόβλημα, που μου φαίνεται αστείο να το παραδέχεσαι, δεν δέχτηκε ισχυρό πλήγμα πάρα μόνο μετά την επικράτηση της επιστημονικής μεθόδου για την απόκτηση γνώσης εκ της παρατήρησης και του πειράματος.
Η αντίληψη της δυνατότητας γνώσης μέσω της παρατήρησης και στη συνέχεια του πειράματος κατάγεται από τον Οκαμ και τους χριστιανούς νομιναλιστές, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην κυριαρχία του Θωμισμού, δηλαδή της Μεταφυσικής, και οι οποίοι νομιναλιστές άντλησαν από την Αυγουστίνεια παράδοση για το τι μπορεί να γνωσθεί, εν τέλει, και πως μπορεί να γνωσθεί.

Κοινώς, όποια πέτρα και αν σηκώσεις, έναν χριστιανό θα βρεις!
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”