!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Μέλι

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Re: Μέλι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός »

Gherschaagk έγραψε: 23 Σεπ 2019, 13:59 Ώπα, τι τρέχει με το πευκόμελο;
Δεν είναι από λουλούδι και γύρη. Είναι από σκατά ενός οργανισμού. Εξαντλούνται πολύ οι μέλισσες να το φτιάξουν.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Άβαταρ μέλους
Nostalgia
Phorum.gr user: Nostalgia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nostalgia »

Δεν ειμαι σχετικος με το μελι, αλλα απο συνομιλιες με λιγους μικρους παραγωγους που εχω κανει αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι για να βρεις καλο μελι ειναι υποθεση τζοκερ. Παιζει ρολο απο οτι εχω καταλαβει ποσες φορες το χρονο γινεται ο τρυγος και επισης με 3-4 μικρους παραγωγους (στο στυλ φτιαχνω για το σπιτι και μερικους φιλους/συγγενεις) που ξερω και τους εχω πιασει την κουβεντα, αναγκαζονται μεσα στο χρονο να ταισουν τα μελισσια με κατι βανιλιες κλπ. Αρα για μενα ειναι καθαρα θεμα τυχης διοτι κακα τα ψεματα εμπιστοσυνη δεν υπαρχει, ουτε θα τρεχω να κανω αναλυσεις σε χημειο. Δηλαδη και να μου πει καποιος οτι τρυγιζει μια φορα τον χρονο και δεν ταιζει τα μελισσια με τεχνητες ουσιες, εγω πολυ απλα δεν το γνωριζω, αρα δεν θα τον πιστεψω, εκτος κι αν προκειται για αδερφικο φιλο κλπ. Αρα εχω περιορισει την καταναλωση μελιου. Τελος οσο καλο και να ειναι το βαμβακομελο δεν θα αγοραζα ποτε μελι απο περιοχη που ψεκαζεται για δεκαετιες. Μπορει να κανω λαθος αλλα δεν θα αγοραζα.
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."
Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban »

Nostalgia έγραψε: 27 Σεπ 2019, 07:03 Δεν ειμαι σχετικος με το μελι, αλλα απο συνομιλιες με λιγους μικρους παραγωγους που εχω κανει αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι για να βρεις καλο μελι ειναι υποθεση τζοκερ. Παιζει ρολο απο οτι εχω καταλαβει ποσες φορες το χρονο γινεται ο τρυγος και επισης με 3-4 μικρους παραγωγους (στο στυλ φτιαχνω για το σπιτι και μερικους φιλους/συγγενεις) που ξερω και τους εχω πιασει την κουβεντα, αναγκαζονται μεσα στο χρονο να ταισουν τα μελισσια με κατι βανιλιες κλπ. Αρα για μενα ειναι καθαρα θεμα τυχης διοτι κακα τα ψεματα εμπιστοσυνη δεν υπαρχει, ουτε θα τρεχω να κανω αναλυσεις σε χημειο. Δηλαδη και να μου πει καποιος οτι τρυγιζει μια φορα τον χρονο και δεν ταιζει τα μελισσια με τεχνητες ουσιες, εγω πολυ απλα δεν το γνωριζω, αρα δεν θα τον πιστεψω, εκτος κι αν προκειται για αδερφικο φιλο κλπ. Αρα εχω περιορισει την καταναλωση μελιου. Τελος οσο καλο και να ειναι το βαμβακομελο δεν θα αγοραζα ποτε μελι απο περιοχη που ψεκαζεται για δεκαετιες. Μπορει να κανω λαθος αλλα δεν θα αγοραζα.
Η βανίλια παράγετε μέσω της υψηλης θέρμανσης νερού και ζάχαρης.
Λένε πως ωθεί το μελίσσι να αυξήσει το γόνο του αλλα στον αντίποδα γεμίζει τα έντερα τους με τροφές πράγμα που μπορεί,ειδικά το χειμώνα,να οδηγήσει σε ασθενειες.
Υπάρχει και η ζυμωτη όπως το λέει το όνομα με απλή ζύμωση νερού και ζάχαρης.
Η βασίλισσα γεννάει πολλά αυγά από την άνοιξη έως και τα τέλη φθινοπώρου.
Αυτά τα αυγά θα γίνουν μέλισσες σε 21 ημέρες άρα χρειάζονται περιποίηση απ τις ίδιες τις μέλισσες και διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα σε καθημερινή βάση.Μιλαμε για χιλιάδες αυγά ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Κάποια μελισσια διατηρούν και το χειμώνα γόνο πράγμα που σημαίνει πως αν έξω έχει 0 βαθμούς μέσα στο μελίσσι στην περιοχή του γόνου έχει 34 βαθμούς.
Ή το καλοκαίρι στον ήλιο με τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και δροσιά εντός της κυψέλης.
Όταν εγώ θα τροφοδότησω με ζάχαρη είτε με την μορφή σιροπιου είτε ζυμαριου αυτό που τους προσφέρω είναι ενέργεια και τίποτε άλλο.
Το τάισμα με ζάχαρη δεν έχει βιταμίνες όπως το μέλι.
Είναι μια προσωρινή λύση σε περιόδους που δεν υπάρχει κάτι έξω να δουλέψουν.
Δεν αποθηκευτεται καθώς δεν επαρκεί για να θρέψει πολλά πλαίσια με γόνο.
Άρα είναι ασύμφορο.Αν ταΐστουν υπερβολικά και μόνο με ζάχαρη οι μέλισσες γίνονται μαύρες (καίγονται).
Σε νέα μελισσια που θα φτιάξεις φέτος (συνήθως δεν είναι παραγωγικά την ίδια χρονιά αλλα την επόμενη) αν τους βάλεις ένα ζυμάρι συνδυαστικά με την ανθοφορία τα βοηθάς να μεγαλώσουν για να βγάλουν τον χειμώνα.
Και Αυτό διότι οι ανθοφοριες δεν είναι μια κανουλα που ανοίγει επ αόριστο αλλα επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.
Τέλος,αν θες να δεις τι μέλι παίρνεις το χημειο είναι μονόδρομος.
Άλλος τρόπος σίγουρος δεν υπάρχει.
Όχι τόσο για τα ταισματα που κατά ένα 80-90% δεν θα βρεις τίποτα από ζάχαρες μέσα αλλα για την χρήση απαγορευμένων σκευασμάτων για ασθένειες.
Άβαταρ μέλους
Υπερκουλτουριάρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υπερκουλτουριάρης »

Ερμής έγραψε: 26 Σεπ 2019, 21:07 Θα ήθελα να ρωτήσω τους δύο γνώστες.
Αν θελήσω να τα σπρώξω για να πάρω ποιοτικώς ΑΑΑ μελι, προς τα που να κινηθώ; τι προτείνετε;
Γιατί δεν αγοράζεις συσκευασμένο μέλι Μάνης; Aπό τα καλύτερα που έχω φάει είναιΕικόνα
Προσωπικά προτιμώ τα συσκευασμένα προιόντα. Οι περισσότεροι παραγωγοί παπατζίδες είναι και δεν ελέγχονται από πουθενα, σου πουλάνε ένα κάρο φούμαρα. Όσες φορές πήραμε οικογενειακώς τα σουπερ γαμάτα αγνά προιόντα, συνήθως λάδια ή μέλια και τα δώσαμε σε μια φίλη που δουλεύει στο ΤΕΙ της τεχνολογίας τροφίμων και μπορεί να κάνει αναλύσεις, γέλασε και το παρδαλό κατσίκι.
Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban »

Ερμής έγραψε: 26 Σεπ 2019, 22:04
taliban έγραψε: 26 Σεπ 2019, 21:24
Αν θελήσω να τα σπρώξω για να πάρω ποιοτικώς ΑΑΑ μελι, προς τα που να κινηθώ; τι προτείνετε;
Πρώτα ξεκινάς απ το αν μπορείς να το διαθέσεις και τι μέλι στοχεύεις να βγάλεις.
Τα βασικά πάνω κάτω είναι να ξεκινήσεις την προετοιμασία σου από τώρα το φθινόπωρο αναλόγως που βρίσκεσαι.
Οι χειρισμοί αλλάζουν αν είσαι στην βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική κ.ο.κ
Π.χ Αν είσαι βόρεια Ελλάδα επιβάλλεται μόνωση δεξιά-αριστερά στο μελίσσι με φελιζόλ και από πάνω.
Στην Κεντρική Ελλάδα μόνο δεξιά-αριστερά. Στη Νότια Ελλάδα δεν είναι απαραίτητο αλλά έχει θετικά αποτελέσματα χειμώνα-καλοκαίρι καθώς το μελίσσι ρυθμίζει καλύτερα την θερμοκρασία του και καταναλώνει λιγότερες τροφές άρα και λιγότερο κόστος στο τάισμα.
Σε γενικές γραμμές οι μέλισσες του φθινοπώρου θα βγάλουν το σμήνος μέχρι την άνοιξη άρα χρειάζεται προσοχή να βγουν οι πληθυσμοί δυνατοί καλοταισμένοι και καθαροί από ασθένειες.

Ότι προετοιμασία κάνεις το φθινόπωρο θα το βρεις μπροστά στου σε μέλια την επόμενη χρόνια (αν έχεις το κατάλληλο μέρος να τα πας και αν σε βοηθήσει ο καιρός).
Αν στοχεύεις πχ μελιτοφορία Ελάτου την άνοιξη πρέπει να τα βοηθήσεις να γίνουν τουλάχιστον 20 πλαίσια με διάφορες τεχνικές (πχ διπλές βασίλισσες, συνενώσεις κλπ) και ταυτόχρονη πρόληψη της σμηνουργίας.
Δεν μπορείς να πας στον Έλατο με αδύναμα μελίσσια γιατί δεν θα έχεις καλές αποδόσεις
Αν στοχεύουν πάλι ανθόμελα πχ μέλι απ το παλιούρι αρκεί να έχεις 2 μέρη να τα πας. 'Ενα για να πετύχεις ανάπτυξη και ένα να τα μετακινήσεις αργότερα για να πάρεις μέλι.

Αν θες το μέλι σου να είναι ΑΑΑ ποιότητας δεν θα χρησιμοποίησεις χημικά σκευάσματα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και προφανώς δεν θα ταίσεις ζάχαρη μέσα στην ανθοφορία και πριν από αυτή αν υπάρχουν είδη προμήθειες εντός της κυψέλης.
Μάλλον δεν έγινα σαφής. Δε θέλω να παράξω μελι αλλά να αγοράσω.
Αν εμπιστεύεσαι κάποιον μικροπαραγωγο στην περιοχή σου Καλώς
Αλλιώς σε κατάστημα με βιολογικά.
Άβαταρ μέλους
aLiCat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από aLiCat »

Υπερκουλτουριάρης έγραψε: 27 Σεπ 2019, 08:50
Γιατί δεν αγοράζεις συσκευασμένο μέλι Μάνης; Aπό τα καλύτερα που έχω φάει είναιΕικόνα
Προσωπικά προτιμώ τα συσκευασμένα προιόντα. Οι περισσότεροι παραγωγοί παπατζίδες είναι και δεν ελέγχονται από πουθενα, σου πουλάνε ένα κάρο φούμαρα. Όσες φορές πήραμε οικογενειακώς τα σουπερ γαμάτα αγνά προιόντα, συνήθως λάδια ή μέλια και τα δώσαμε σε μια φίλη που δουλεύει στο ΤΕΙ της τεχνολογίας τροφίμων και μπορεί να κάνει αναλύσεις, γέλασε και το παρδαλό κατσίκι.
Θα συμφωνήσω μαζί σου. :g030: Και για το συγκεκριμένο μέλι (αν και υπάρχουν ισάξια, συνήθως μικρών παραγωγών ή συνεταιρισμών) και για την ποιότητα των -δήθεν- αγνών, χύμα, ανεπεξέργαστων.
Χώρια πως το τελευταίο από αυτά που δοκίμασα, καθ'όλα ωραίο στη γεύση, μου προκάλεσε μια ωραιότατη αλλεργία.
Οπότε από δω και πέρα, μόνο συσκευασμένα και πάντα ανθέων όχι κωνοφόρων.

Εικόνα
ᓚᕠᗢ ᗢᕡᓗ
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός »

Nostalgia έγραψε: 27 Σεπ 2019, 07:03 ... Τελος οσο καλο και να ειναι το βαμβακομελο δεν θα αγοραζα ποτε μελι απο περιοχη που ψεκαζεται για δεκαετιες. Μπορει να κανω λαθος αλλα δεν θα αγοραζα.
Γι αυτό εγώ προτιμώ το πευκόμελο και το ελατόμελο από τα ανθόμελα.
Γιατί τα δάση δεν ψεκάζονται με φυτοφάρμακα.
Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

Μηχανικός έγραψε: 27 Σεπ 2019, 09:38
Nostalgia έγραψε: 27 Σεπ 2019, 07:03 ... Τελος οσο καλο και να ειναι το βαμβακομελο δεν θα αγοραζα ποτε μελι απο περιοχη που ψεκαζεται για δεκαετιες. Μπορει να κανω λαθος αλλα δεν θα αγοραζα.
Ενω όλα τα θυμάρια και τα λουλούδια του ταϋγέτου ειναι τίγκα στο λανέητ.
Όπως σου είπαν και παραπάνω το πρόβλημα δεν ειναι τόσο τα φυτοφάρμακα όσο η ζαχαριτσα που ταΐζουν τις μέλισσες.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός »

Ερμής έγραψε: 27 Σεπ 2019, 10:19
Ενω όλα τα θυμάρια και τα λουλούδια του ταϋγέτου ειναι τίγκα στο λανέητ.
Όπως σου είπαν και παραπάνω το πρόβλημα δεν ειναι τόσο τα φυτοφάρμακα όσο η ζαχαριτσα που ταΐζουν τις μέλισσες.
Τα θυμάρια και τα λουλούδια στα Κύθηρα συνορεύουν με αγροτικές εκτάσεις.

Εσύ να αρκεστείς στις διαβεβαιώσεις του παραγωγού, ότι τα μελίσσια του είναι πάντα στο βουνό, μακρυά από καλλιεργούμενα χτήματα.
Άβαταρ μέλους
Gherschaagk
Συντονίστρια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gherschaagk »

Χαοτικός έγραψε: 27 Σεπ 2019, 02:50
Gherschaagk έγραψε: 23 Σεπ 2019, 13:59 Ώπα, τι τρέχει με το πευκόμελο;
Δεν είναι από λουλούδι και γύρη. Είναι από σκατά ενός οργανισμού. Εξαντλούνται πολύ οι μέλισσες να το φτιάξουν.
Πάντως αν χέζαμε όλοι μελίτωμα θα ζούσαμε σε έναν πολύ πιο όμορφο κόσμο.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik »

Σωπα,μη λες τετοια.
Ειναι δυνατον να ειναι καλυτερο ενα προιον που παραγεται σε ορεινα μερη μακρια απο ψεκασμους και φαρμακα απο ενα αλλο που παραγεται στον καμπο που ειναι τιγκα σε οτι χημικο υπαρχει;
Άβαταρ μέλους
Gherschaagk
Συντονίστρια

Σ' αυτόν τον κόσμο το μόνο πρόβλημα είναι το που βοσκάνε τα μελίσσια. Όλα τα άλλα που καταναλώνουμε είναι αγνά παραδοσιακά χωρίς χημικά και χωρίς φάρμακα.
stergiosbik

Gherschaagk έγραψε: 27 Σεπ 2019, 10:59 Σ' αυτόν τον κόσμο το μόνο πρόβλημα είναι το που βοσκάνε τα μελίσσια. Όλα τα άλλα που καταναλώνουμε είναι αγνά παραδοσιακά χωρίς χημικά και χωρίς φάρμακα.
Ρε ανθρωπε για μελι ειναι το νημα,για μελισσια μιλαμε.
Θες να μιλησουμε για κατι αλλο;
Ανοιξε νημα να το κανουμε.
Άβαταρ μέλους
Gherschaagk
Συντονίστρια

stergiosbik έγραψε: 27 Σεπ 2019, 11:02
Gherschaagk έγραψε: 27 Σεπ 2019, 10:59 Σ' αυτόν τον κόσμο το μόνο πρόβλημα είναι το που βοσκάνε τα μελίσσια. Όλα τα άλλα που καταναλώνουμε είναι αγνά παραδοσιακά χωρίς χημικά και χωρίς φάρμακα.
Απ' τον κάμπο δεν τρως τίποτα ρε μεγάλε;
stergiosbik

Gherschaagk έγραψε: 27 Σεπ 2019, 11:07
stergiosbik έγραψε: 27 Σεπ 2019, 11:02
Απ' τον κάμπο δεν τρως τίποτα ρε μεγάλε;
Παρα πολλα αλλα τι σχεση εχει;
Οταν εχω τη δυνατοτητα να βρω κατι πιο καλο να μην το τρωω;
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”