Από τη βράβευσή της απ τη διεθνή αμνηστεία.hellegennes έγραψε: 26 Σεπ 2019, 14:07Βρε, για την Γκρέτα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις· αλλά για την Γκρέτα. Όχι για το κλίμα.alexandroso έγραψε: 26 Σεπ 2019, 13:49 Οσα νήματα έχουν γίνει για τη Γκρέτα μέσα σε μερικές μέρες δεν έχουν γίνει μαζί όσα χρόνια παίζει το θέμα. Και παίζει. Οχι λόγω της ανάγκης για κλιματική αλλαγή. Λόγω της Γκρέτας. Οπως λόγω της Γκρέτας καθιερώθηκε σε πολλές χώρες, με πρώτη τη Σουηδία βέβαια, η διαμαρτυρία των μαθητών κάθε Παρασκευή. Λόγω της Γκρέτας ενημερώνονται. Λόγω της Γκρέτας ανησυχούν. Θλιβερό σίγουρα και δείχνει το πόσο η εικόνα που δίνουν τα ΜΜΕ μπορεί να αποκοιμίσει ή να αφυπνίσει αλλά έτσι είναι δυστυχώς.
Οι μαθητές κάνουν τις διαμαρτυρίες τους μετά το σχολείο; Γιατί θα μου επιτρέψεις να αμφισβητήσω τα κίνητρά τους. Οι μαθητές που διαμαρτύρονται, διαμαρτύρονται σαν μάζα, σαν τρεντ ή στ' αλήθεια γνωρίζουν τις προεκτάσεις του ζητήματος; Γιατί εγώ όλα στα εξυπνόφωνά τους τούς βλέπω. Μάτι δεν σηκώνουν. Ένας μαθητής σήμερα εκπέμπει σε μια μέρα όσο CO2 εκπέμπαμε εμείς σε έναν χρόνο. Πάρ' τους τα κινητά απ' το χέρι, να δούμε αν θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται.
Πώς το βλέπουν αυτό οι παγκόσμιοι ηγέτες; «Τι βλάκες! Διαμαρτύρονται για την δυνατότητά τους να γράφουν βλακείες στο τουίτερ, γράφοντας βλακείες στο τουίτερ και ανεβάζοντας σέλφι από τις πορείες τους». Αν νομίζεις ότι δεν βλέπουν την αντίφαση, κάνεις λάθος.
Κι όπως λέω από την αρχή του νήματος, οι πολιτικοί κάνουν κινήσεις εδώ και δεκαετίες, από τότε που οι επιστήμονες και οι τεχνικοί σύμβουλοί τους τούς προειδοποίησαν. Και παίρνουν μέτρα με βάση το τι τους λένε οι επιστήμονες, όχι με βάση την κλάψα ανήλικων που δεν ξέρουν για τι πράγμα διαμαρτύρονται.
Οι πολιτικοί με πίεση από τους επιστήμονες ήταν που μας έσωσαν από την τρύπα του όζοντος. Δεν υπήρξε καμμία Γκρέτα και δεν χρειάστηκε καμμία Γκρέτα για να υπογραφεί η συνθήκη του Μόντρεαλ. Χωρίς αυτήν, εγώ κι εσύ θα ήμασταν οι τελευταίες γενιές του πλανήτη.
https://www.makthes.gr/d-a-presveytis-s ... lon-237717
Απ τη συμμετοχή της στις σχολικές διαδηλώσεις στο Αμβούργο
https://www.in.gr/2019/03/02/world/deut ... ia-mellon/
Και μια απάντηση από την ίδια.
https://www.protothema.gr/environment/a ... ki-allagi/
[...]Φυσικά δεν λείπουν και εκείνοι που είναι αντίθετοι στο κίνημα της Γκρέτα. Την προσβάλλουν στο Διαδίκτυο ως «διανοητικά διαταραγμένο» ή «στριμμένη» ...
«Ναι, διάβασα και τέτοιες θέσεις για να γνωρίσω τα επιχειρήματα αυτών των ανθρώπων. Οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα επιχείρημα. Μου επιτίθενται λόγω της εμφάνισής μου ή των απόψεών μου. Αλλά είναι ένα καλό σημάδι που γράφουν για μένα και με μισούν. Επειδή αυτό δείχνει ότι με θεωρούν απειλή...
Λυπάμαι για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μας. Φυσικά, ακούγεται τρελό ότι δεκάδες χιλιάδες μαθητές ξεκινούν σχολική απεργία για το κλίμα. Στον δημόσιο λόγο , πρέπει να υπάρχει και η κριτική. Γι’ αυτό δεν παραπονιέμαι γι' αυτό. Ακόμη και αν εξακολουθώ να είμαι παιδί και είναι λάθος να επιτίθενται σε ένα παιδί».[...]
ΥΓ Και οι πολιτικοί, λέγε με Τραμπ, είναι αυτοί που μετά φεύγουν απ τις συνθήκες και τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια χωρίς συνεχιζόμενη πίεση.