Συνταγή
Έχουμε ένα φαγκρί ή συναγρίδα 2-3 kg. Την καθαρίζουμε (λέπια, εντόσθια και βράγχια).
Παίρνουμε 2 kg αλεύρι, 1 kg χοντρό αλάτι και κάνουμε μια σκληρή ζύμη. Την κόβουμε σε δύο ίσα μέρη και φτιάχνουμε 2 φύλλα πάχους 1-2 cm. Παίρνουμε 1 κοντό ταψί που να χωράει το ψάρι. Τοποθετούμε το ένα φύλλο μέσα και τοποθετούμε το ψάρι επάνω. Παίρνουμε το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω στο ψάρι. Ενώνουμε τα 2 φύλλα γύρω από το ψάρι χωρίς να εξέχει από πουθενά. Το βάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για 1,5-2 ώρες.
Το βγάζουμε και κόβουμε τη ζύμη στη ραφή προσεκτικά (η ζύμη έχει γίνει πέτρα) και ξεσκεπάζουμε. Παίρνουμε ένα άλλο ταψί ή ανάλογη πιατέλα που να χωράει το ψάρι, την τοποθετούμε πάνω στο ψάρι και τουμπάρουμε για να πάρουμε το ψάρι χωρίς να το διαλύσουμε.
Έχουμε φτιάξει λαδολέμονο με ρίγανη και γαρνίρουμε στο πιάτο μας. Αν είναι φρέσκο το ψάρι και ειδικά ελευθέρας βοσκής, δεν χρειάζεται πρόσθετα.
Και ν' αρχίσει να μαυρίζει η ζύμη κατά το ψήσιμο το ψάρι μέσα δεν παθαίνει τίποτα.
Η αναλογία της ζύμης είναι 1/3. Αν δεν θέλει κάποιος να είναι αρκετά αλμυρό η αναλογία είναι 1/4.
Σε κάθε περίπτωση το ψάρι τραβάει αλάτι όσο χρειάζεται. Μη τρομάζεις από την ποσότητα. Το έχω δοκιμάσει και στις 2 εκδοχές.
Δοκίμασε και τα λέμε
Ο.Ι.