alekhine έγραψε: 09 Αύγ 2019, 12:25Nandros έγραψε: 08 Αύγ 2019, 22:55Μια ερώτηση:
Από πότε είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να αιτιολογήσει τον λόγο απόλυσης, την στιγμή που πληρώνει όσα απαιτεί ο νόμος;
Απολύθηκα το '92 χωρίς καμία εξήγηση. Αργότερα έμαθα έμμεσα ότι ήταν μείωση προσωπικού. Ο επόμενος εργοδότης, όταν με ρώτησε για την αιτία απόλυσης μου, του απάντησα απλά ότι δεν ξέρω. Στο 3μηνο και 6άμηνο κατάλαβε ότι δεν ήταν από τεμπελιά και μου έκανε αυξήσεις!
απο οτι ακουσα χτες η αιτιολογηση της απολυσης ηταν νομοθετημα συριζα και ο νομος που ψηφισε χτες η ΝΔ το καταργησε
κατα τα αλλα, το επιχειρημα οτι "καταργησαμε την αιτιολογηση απολυσης για να μην γινεται ρεζιλι ο εργαζομενος" ειναι για γελια
αφενος γιατι το πνευμα του προηγουμενου νομου ηταν οτι για περιπτωσεις οπου επρεπε να γινει απολυση χωρις αποζημιωση(π.χ. καταχρηση η βιαιη συμπεριφορα υπαλληλου) επρεπε να υπαρχει σαφης αποδειξη
αφετερου επειδη στην πραγματικοτητα ελαχιστοι εργοδοτες ενδιαφερονται για τον λογο απολυσης και ελαχιστοι εργαζομενοι θα πουν σε μια συνεντεξη "απολυθηκα" αντι για "εφυγα"
και δεν ξερω πολλους εργοδοτες να ψαχνουν τι πραγματικα συνεβη
Στον τομέα που δούλευα (Ναυτιλία) τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ναυτικοί έχουν τα λεγόμενα ναυτικά φυλλάδια, όπου αναφέρεται λεπτομερώς που και πόσο εργάστηκαν και αιτία απόλυσης. Αν η αιτία απολύσεων γινόταν αρνητική, ο ναυτικός "έχανε" το φυλλάδιο και έβγαζε νέο με την προϋπηρεσία συνοπτικά και χωρίς λεπτομέρειες.
Στα γραφεία είναι όπως στον υπόλοιπο ΙΤ.
Ένας νεώτερος μου σε ηλικία συνάδελφος στα καράβια, που τον είχα βοηθό στο γραφείο, παραιτήθηκε στα 2 χρόνια, ψάχνοντας για μεγαλύτερο μισθό. Δεν στάθηκε τυχερός και ο διάολος τα έφερε να τον ξαναπροσλάβουμε. Όταν μετά από μέρες τον είδε ο "μεγάλος" συνεταίρος, διέταξε να τον απολύσουν από εκδικητικότητα.
Μετά από καιρό τηλεφώνησαν από μια ναυτιλιακή, ζητώντας πληροφορίες για τον εν θέματι. Ο "μεγάλος" έλειπε (ευτυχώς) και πήρα την κλήση εγώ. Ο υποψήφιος εργοδότης είχε συνεργασία με το γραφείο μας.
Του είπα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για τις ικανότητες/ελαττώματα του συναδέλφου. Το ίδιο βράδυ ενημέρωσα και τον ενδιαφερόμενο.
Επειδή ένοιωθα να έχω ευθύνη, κατά καιρούς έπαιρνα τον προϊστάμενο του και άκουγα καλά λόγια για τον συνάδελφο και ευχαριστίες σε μένα για την έντιμη στάση μου.
Στο shipping υπάρχει παράδοση - δεν τηρείται πάντα - να δίνεις σωστές πληροφορίες για κάποιον εργαζόμενο, ακόμα και αν τον αντιπαθείς/έχεις άχτι.
.