Από το μπουκάλι εννοείται πως δεν μπορείς να αξιολογήσεις ένα καθαριστικό. Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις. Το να χρησιμοποιεί ακατάλληλα χημικά στην ΕΕ είναι λίγο πιο δύσκολο, γιατί και τα εισαγόμενα στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές. Λέω «λίγο», γιατί όπως μπορεί κανείς να δει από τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ και αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών, πάντα υπάρχουν προϊόντα β΄ και γ΄ διαλογής που κρίνονται ακατάλληλα. Η τιμή γενικά είναι καλός δείκτης, εφόσον αγοράζεις κάτι που δεν βρίσκεται σε προσφορά.ST48410 έγραψε: 30 Αύγ 2018, 00:21 Χαλάω το νήμα με το off topic αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα. Αν κάποια στιγμή δεν βαριέσαι άνοιξε ένα νήμα να παρατεθούν σχετικές πληροφορίες. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο νομίζω.
Δεν έχω καταλάβει πως θα αξιολογήσω υγρό πιάτων από το μπουκάλι. Αν πεις να το δοκιμάσω και πάλι δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί το Α να καθαρίζει καλύτερα από το Β αλλά να αφήνει κατάλοιπα ακατάλληλα για βρώση ή να χρησιμοποιεί χημικά που ερχόμενα σε επαφή με τα χέρια να δημιουργούν πρόβλημα. Ποιος θα μας τα πει αυτά;
Άλλα πρακτικά προβλήματα. Το κοντινό μου Lidl έχει φρέσκα τυροπιτάκια χύμα. Που θα ξέρω τι περιέχουν αφού δεν υπάρχει συσκευασία; Πως θα ξέρω αν έχουν βάλει καλό τυρί, αλεύρι κλπ; Η εμφάνιση και η γεύση μας μένει
Κακά τα ψέματα. Κάτι που θα έπρεπε να σε υποψιάζει ως προς το αν είναι δυνατό να βγάζει κέρδος ο παρασκευαστής του, θα πρέπει να σε υποψιάζει και για την ποιότητα των υλικών και των μεθόδων ασφαλείας της γραμμής παραγωγής. Ειδικά για μαζικά παραγόμενα προϊόντα, είναι μύθος ότι το κόστος επηρεάζεται σημαντικά από τους μισθούς της χώρας που το παράγει. Τα περισσότερα μαζικά παραγόμενα προϊόντα έχουν αναλογικά πολύ λίγο ανθρώπινο δυναμικό. Όχι ότι δεν παίζουν ρόλο οι μισθοί*, αλλά για κάτι που παράγεται υπερμαζικά, όπως π.χ. το αλεύρι, υπάρχουν άλλα πράγματα που παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο. Όταν ένα αλεύρι κάνει 0,30 λεπτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η αγορά, αποθήκευση, κρατικοί φόροι και κέρδος εμπόρου, θα πρέπει να υποψιάζεσαι ως προς το τι αλεύρι είναι και πώς και σε τι χώρο έχει παρασκευαστεί και συσκευαστεί.
Στην ερώτησή σου για το πώς θα ξέρεις αν τα τυροπιτάκια του Lidl ή οποιουδήποτε Χ φούρνου είναι καλά, η απάντηση είναι: forget about it. Δεν υπάρχει ούτε νομική απαίτηση να ξέρεις εσύ ο ίδιος ούτε τρόπος να το μάθεις. Πας με το ένστικτο τιμή-γεύση.
Π.χ., τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΓΑΛΠΟ που παράγει η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ για τα Lidl έχουν κατ' επανάληψη βρεθεί αλλοιωμένα, γιατί η εταιρεία, και φυσικά με γνώση του Lidl, έχει παραβιάσει τον μισό υγειονομικό κώδικα. Φέτος ο ΕΦΕΤ απέσυρε 9 -εννιά, ρε φίλε!- παρτίδες τυριών, με διαφορετικές ημερομηνίες, που σημαίνει ότι δεν ήταν κάποιο τυχαίο λάθος ελαττωματικής παρτίδας στην γραμμή παραγωγής αλλά συστηματική παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Τι βρήκανε; Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ: «αλλοιώσεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους, γλοιώδους υφής, δυσοσμίας και ανάπτυξη μυκήτων». Αντίστοιχες παραβιάσεις βρέθηκαν το:
2013 (χάλασαν τα ψυγεία τους και δεν απέσυραν τις παρτίδες)
2012 (ο ΕΦΕΤ έκλεισε όλην την γραμμή παραγωγής γιαουρτιού τους γιατί βρέθηκε παντελώς ασύμβατη με τον υγειονομικό κώδικα)
2012 ξανά, γιατί σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ «Ο τρόπος διαχείρισης των υγρών λυμάτων της βιομηχανίας γάλακτος αποτελεί δυνητική πηγή μόλυνσης της επιχείρησης. Πρόκειται για παράβαση καθ' υποτροπή. Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου». Παράβαση καθ' υποτροπή σημαίνει ότι τούς έγινε σύσταση από τον ΕΦΕΤ παλιότερα και τον έγραψαν στα παπάρια τους.
2011 (μη κανονικά και μη ασφαλή τρόφιμα, μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής, χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος, παραπλάνηση του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση της πρώτης ύλης) και το 2007 (για χρήση απαγορευμένου συντηρητικού).
Το Lidl όχι μόνο συνεχίζει να διατηρεί συνεργασία αλλά ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα τους είναι υψηλής ποιότητας.
Προσωπικά είμαι της άποψης ότι οι κρατικοί οργανισμοί θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηροί απέναντι σε τόσο επικίνδυνες πρακτικές και να βάζουν λουκέτα. Αυτή η επιχείρηση δεν θα έπρεπε να υπάρχει και το Lidl θα έπρεπε να μην έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι είναι άριστης ποιότητας προϊόντα χωρίς τιτανοπρόστιμο στην μάπα.
* γιατί οι μισθοί επηρεάζουν εμμέσως τα πάντα στην παραγωγική διαδικασία.
