Είναι η απόκλιση του λεπτοδείκτη από το 15 όταν σχηματίζεται ορθογώνιο τρίγωνο. 00:01:21.6''
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Μαθηματικοί Γρίφοι
-
Spiros252
- Διαχειριστής
- Phorum.gr user: Spiros252
Re: Μαθηματικοί Γρίφοι
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
-
ritzeri
Σωραιος.
Αν και κανονικά δε θα πρεπε να δείχνει την απόσταση που έχει διανύσει ο δείκτης της ώρας;;;;;
Αν και κανονικά δε θα πρεπε να δείχνει την απόσταση που έχει διανύσει ο δείκτης της ώρας;;;;;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ritzeri την 21 Μάιος 2018, 20:57, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
Spiros252
- Διαχειριστής
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Stephen Hawking
Stephen Hawking
-
Spiros252
- Διαχειριστής
Αναλογικά είναι.ritzeri έγραψε: 21 Μάιος 2018, 20:53 Σωραιος.
Stephen Hawking
Stephen Hawking
- MightyMouse
- Phorum.gr user: MightyMouse
Ο ωροδείκτης κινείται με ρυθμό 30 μοίρες την ώρα.
Ο λεπτοδείκτης κινείται με ρυθμό 360 μοίρες την ώρα.
Στις 12 είναι και οι δύο παρεούλα.
Μετά από χ ώρες, με 0 < χ < 1, η διαφορά μοιρών μεταξύ των δυο δεικτών θα είναι
360 * χ - 30 *χ = 330 * χ, το οποίο όμως θέλουμε να είναι ίσο με 90.
Άρα χ = 90/330 = 9/33 = 3/11.
- MightyMouse
Η άλλη απάντηση βέβαια είναι "ποτέ" μιας και στην εκφώνηση δε λέει πουθενά κάτι για αναλογικά ρολόγια, ούτε πως ακόμη κι αν είναι αναλογικά πως οι δείκτες κινούνται διαρκώς.
- MightyMouse
Προτείνω να τα αφήσουμε αν θέλει αυτά και να συνεχίσουμε φυσιολογικά από εδώ και πέρα. Δε φαίνεται να θέλει από την απάντησή του κι εσύ δε φαίνεται να κατανοείς ακόμη και μετά από επεξήγηση. Νομίζω λοιπόν πως είναι μια καλή ώρα για ένα ποίημα. Κάνε με και χαρακτήρα στο ποίημά σου αν παίρνεις έμπνευση.
- hellegennes
Αυτό με την διάρκεια της ημέρας και την περιστροφή του άξονα της Γης;
Νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους ότι μια πλήρης περιστροφή του άξονα ως προς κάποιο μακρινό αστέρι είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα*.
Επίσης ότι η διάρκεια της ημέρας δεν είναι 24 ώρες ακριβώς κάθε μέρα, αλλά είναι τόσο ακριβώς ο μέσος όρος τους στην διάρκεια του έτους.
* για την ακρίβεια ήταν τόσο την εποχή της Οικίας των Κεράμων, τώρα είναι 98 ms πιο αργή.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
-
ritzeri
Πολλαπλασιάζεις χρόνο με μοίρες.MightyMouse έγραψε: 21 Μάιος 2018, 21:04Ο ωροδείκτης κινείται με ρυθμό 30 μοίρες την ώρα.
Ο λεπτοδείκτης κινείται με ρυθμό 360 μοίρες την ώρα.
Στις 12 είναι και οι δύο παρεούλα.
Μετά από χ ώρες, με 0 < χ < 1, η διαφορά μοιρών μεταξύ των δυο δεικτών θα είναι
360 * χ - 30 *χ = 330 * χ, το οποίο όμως θέλουμε να είναι ίσο με 90.
Άρα χ = 90/330 = 9/33 = 3/11.
Πως γκενεν ατο;
330 μοίρες * Χ ώρες = 90 μοίρες;;;;;;;;;
Σορυ αν στην σπάω, αλλά είναι καμιά εικοσαετία που έχω να ασχοληθω με μονάδες μετρησης και δεν το επιασα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ritzeri την 21 Μάιος 2018, 21:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η σωστή απάντηση είναι όντως 3/11 της ώρας.
Εγώ προτιμώ να το λύνω με πιο "φυσικό" τρόπο.
Ξέρουμε ότι Τωρ (περίοδος Τ ωροδείκτη) = 12 ώρες (δηλαδή χρειάζεται 12 ώρες για μια πλήρη περιστροφή) και το Τλεπ (περίοδος Τ λεπτοδείκτη) = 1 ώρα.
Έστω ότι σε χρόνο t ο ωροδείκτης διέγραψε γωνία θωρ και ο λεπτοδείκτης γωνία θλεπ.
Η διαφορά των δύο γωνιών που διέγραψαν οι δείκτες θα ισούται με την μεταξύ τους γωνία (που θέλουμε να είναι ορθή).
Άρα: γωνία θ = θλεπ - θωρ => π/2 =(ωλεπ - ωωρ) t * => π/2 = 2π( 1/Τλεπ - 1/Τωρ) t => 1/2 = 2 (1 - 1/12) t => 1 = 4 * 11/12 t => 1 = 11/3 t => t = 3/11 hr = 16,36 min.
* Το ω είναι η γωνιακή ταχύτητα, δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο ο δείκτης διαγράφει γωνία ως προς το κέντρο του ρολογιού.
Εγώ προτιμώ να το λύνω με πιο "φυσικό" τρόπο.
Ξέρουμε ότι Τωρ (περίοδος Τ ωροδείκτη) = 12 ώρες (δηλαδή χρειάζεται 12 ώρες για μια πλήρη περιστροφή) και το Τλεπ (περίοδος Τ λεπτοδείκτη) = 1 ώρα.
Έστω ότι σε χρόνο t ο ωροδείκτης διέγραψε γωνία θωρ και ο λεπτοδείκτης γωνία θλεπ.
Η διαφορά των δύο γωνιών που διέγραψαν οι δείκτες θα ισούται με την μεταξύ τους γωνία (που θέλουμε να είναι ορθή).
Άρα: γωνία θ = θλεπ - θωρ => π/2 =(ωλεπ - ωωρ) t * => π/2 = 2π( 1/Τλεπ - 1/Τωρ) t => 1/2 = 2 (1 - 1/12) t => 1 = 4 * 11/12 t => 1 = 11/3 t => t = 3/11 hr = 16,36 min.
* Το ω είναι η γωνιακή ταχύτητα, δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο ο δείκτης διαγράφει γωνία ως προς το κέντρο του ρολογιού.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Ju-87 την 21 Μάιος 2018, 21:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- MightyMouse
Δε με ενοχλεί η ερώτηση ritzeri.
Οι μονάδες μέτρησης κίνησης κάθε δείκτη είναι σε μοίρες ανά ώρα, δηλαδή το εξής κλάσμα:
μοίρες
--------
ώρα
αυτό πολλαπλασιάζεται με χ "ώρα" κι έτσι η "ώρα" από αριθμητή και παρονομαστή απαλείφεται και μας αφήνει μόνο μοίρες.
Αυτό που κάνω δηλαδή δεν είναι να πολλαπλασιάζω χρόνο με μοίρες, αλλά (χρόνο) με (μοίρες/χρόνο) και μου μένουν τελικά μοίρες.
Οι μονάδες μέτρησης κίνησης κάθε δείκτη είναι σε μοίρες ανά ώρα, δηλαδή το εξής κλάσμα:
μοίρες
--------
ώρα
αυτό πολλαπλασιάζεται με χ "ώρα" κι έτσι η "ώρα" από αριθμητή και παρονομαστή απαλείφεται και μας αφήνει μόνο μοίρες.
Αυτό που κάνω δηλαδή δεν είναι να πολλαπλασιάζω χρόνο με μοίρες, αλλά (χρόνο) με (μοίρες/χρόνο) και μου μένουν τελικά μοίρες.