chris έγραψε: 05 Απρ 2018, 09:18
Saliveros έγραψε: 04 Απρ 2018, 21:53
Όντως; έχει αποδειχθεί (
η τυχαιότητα της σειράς π); δεν το ήξερα.
Το αποδειχθεί εννοείς, ναι; αυτή την εντύπωση έχω αλλά μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι απλά εικασία ή έτσι να θεωρούν χωρίς να το έχουν αποδείξει.
Ομολογώ δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τώρα που το λες, το ανάφερα περισσότερο σαν παράδειγμα όπου ακόμα και αν ξέρεις άπειρα ψηφία πιο μπροστά, δεν μπορείς να προβλέψεις το επόμενο.
Δεν ξέρω, απλώς δεν μπορώ να χωνέψω πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι, κάποια στιγμή, αποκλείεται να βρεθεί πως η ακολυθία των, λ.χ., οχτακοσίων τόσων εξάκις εκατομμυρίων
πρώτων ψηφίων της επαναλαμβάνεται.
Εσύ έχεις στο μυαλό σου την πληροφορική νομίζω, όπου όντως το να έχεις truly random αριθμούς μια πικρή ιστορία.
Κάποτε προσπαθούσα να προβλέψω το joker, θεωρώντας ότι ο αυτός που έχει φτιάξει το πρόγραμμα για τις κληρώσεις λογικά θα έχει φροντίσει να είναι όλοι οι αριθμοί ισοπίθανοι, επομένως με βάση αυτό να μπορώ να αποκλείσω κάποιους που έχουν βγει περισσότερες φορές από κάποιους άλλους.
Εγώ πάλι είχα σκεφτεί το εξής, όσον αφορά την παραγωγή τυχαίων αριθμών:
Αν συνδυαστούν δύο εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους διαδικασίες (που εκτελούνται σε διαφορετικά μέσα), το αποτέλεσμα δεν θα είναι τυχαίο;
Αν ας πούμε στον υπολογιστή μου εναλλάσσονται, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, οι αριθμοί 1-9, κι εγώ "επιλέγω" κάποιους, πατώντας στοπ όποτε μου καπνίσει, η ακολουθία που θα προκύψει δεν θα είναι τυχαία;
(και ο "εγώ" θα μπορούσε να είναι ένας άλλος υπολογιστής ή κάτι τέτοιο).
Ας μην πω τι κατάφερα τελικά ... :-)
Κέρδισες το προπό;