zoltan έγραψε: 21 Μάιος 2019, 14:33
foscilis έγραψε: 21 Μάιος 2019, 13:24
Δεν υπάρχει αληθινό επιχείρημα για τη μη στράτευση των γυναικών, είναι καθαρά πολιτική επιλογή που δε στρατεύονται (όπως και η ύπαρξη στράτευσης γενικά με τη μορφή που έχει).
Για το πρώτο: διαδικαστικά θα ήταν τεράστια μανούρα η απορρόφηση τόσων γυναικών στο στράτευμα. Προφανώς δεν μπορείς απλά να βάλεις τις γυναίκες να κατατάσσονται, εκπαιδεύονται και να υπηρετούν ανάμεικτα με τους άντρες χωρίς αλλαγές. Ακόμα και στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω, της θητείας μου, οι γυναίκες είχαν το δικό τους θαλαμίσκο με ξεχωριστό μπάνιο και τουαλέτα, το πρώην γρεφείο του υποδιοικητή του λόχου λογικά (ο οποίος όταν κοιμόταν στο λόχο χρησιμοποιούσε ένα άλλο δωματιάκι χωρίς τουαλέτα).
Από τη στιγμή που ο στρατός (κακώς, δες παρακάτω) βασίζεται στο τζάμπα χαμηλής ποιότητας προσωπικό, ο διπλασιασμός του προσωπικού είναι καλό πράγμα. Σιγά που θα τρέξει κάτι στα γύφτικα αν φτιάξουν ένα θάλαμο και μια τουαλέτα παραπάνω, άλλωστε οι ίδιοι οι φαντάροι τα φτιάχνουν αυτά.
Για το δεύτερο: το έχω εξηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Σαφώς και ο τρόπος που εφαρμόζεται η υποχρεωτική θητεία στις ΕΔ πάσχει πολύ αλλά η υποχρεωτική θητεία είναι απολύτως απαραίτητη για τις ΕΔ. Επαγγελματικό προσωπικό σε αριθμούς που απαιτεί η άμυνα της Ελλάδας δεν μπορεί να βρεθεί αφενός για δημογραφικούς λόγους αφετέρου για δημοσιονομικούς. Ήδη με ημιεπαγγελματικές ΕΔ το 70-75% του προϋπολογισμού του ΥΠΑΜ πάει για έξοδα προσωπικού τη στιγμή που πλήρως επαγγελματικοί στρατοί του ΝΑΤΟ δίνουν λιγότερο από 50%. Βλέψη για πλήρως επαγγελματιές ΕΔ δεν υπήρχε ούτε την εποχή των "παχιών" (δήθεν) αγελάδων, πόσο μάλλον σήμερα. Επιπλέον σημείωση: τελευταία προκήρυξη για ΕΠΟΠ βγήκε το 2010.
Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός είναι δομημένος ηλίθια όχι ότι πρέπει να βασίζεται στους κληρωτούς.
Αν έχω εργοστάσιο που χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα και μου εξασφαλίσεις 10.000 δούλους να κάνουν πετάλι και να μου κουνάνε τη γεννήτρια χωρίς αμοιβή, προφανώς θα είναι πανάκριβο για μένα να τους αντικαταστήσω με κανονικούς εργάτες που πληρώνονται κανονικά λεφτά για να κάνουν το ίδιο. Και σίγουρα θα μου στοιχίζει πιο πολύ απ' ό,τι οι 10 κανονικοί εργάτες που έχει το διπλανό εργοστάσιο (που πληρώνει τη ΔΕΗ για το ρεύμα του), οι οποίοι κάνουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από πετάλι. Αυτό δε σημαίνει ότι "είναι απαραίτητοι οι δούλοι" για το εργοστάσιό μου, σημαίνει ότι είμαι ένας καραγκιόζης που το παίζει εργοστασιάρχης ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι σε κάποιο γκούλαγκ και να τσαπίζει.