!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Διχάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα – Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και οι επιπτώσεις στα ΜΜΕ

Ερωτήσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις σχετικά με τη σχεδίαση και λειτουργία του Phorum.com.gr

Συντονιστές: Spiros252, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Διχάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα – Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και οι επιπτώσεις στα ΜΜΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Εσθήρ έγραψε: 27 Απρ 2019, 09:43 Δεν νομιζω οτι αυτο αφορα η πρεπει να εφαρμοστει σε πηγες και ενεργα λινκ απο αρθρογραφιση.Δεν θα μπορο7με να γραψουμε τιποτα!ΙΣΑ ΙΣΑ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΠΥ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ χωρις λινκ ενεργο,τοτε ειναι κλοπη πνευματικων δικαιωματων.Για παραδειγμα οταν ενα ειδησιογραφικο σαιτ ανεβαζει μια ειδηση,την ανεβαζει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.Εφοσον την εχει εκει,δημοσια δηλαδη,αν εγω παρω την ειδηση ,ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ,εχουμε ξαναπει,βαζοντας το λινκ ενεργο να οδηγει στην πρωταρχικη πηγη και να φαινεται ο αρθρογραφος και το σαιτ,νομιζω οτι ολα ειναι οκ.
Ελπιζω δηλαδη να ειναι ετσι,ας μας πει και Spiros252
Το μεγαλο προβλημα ειναι με μουσικα βιντεο απο γιουτιουμπ ας πουμε;Οχι τα οφισιαλ να υποθεσω ναι;
Στην πραξη δηλαδη,που θα εχουμε προβλημα;
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ακόμη και πριν τη λειτουργία του διαδίκτυου, στα περισσότερα έντυπα υπήρχε -και υπάρχει ακόμα- η επισήμανση ότι "απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή κλπ χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα (δημιουργού)". Και γι' αυτό ακριβώς, υπάρχουν οι σελίδες βιβλιογραφίας, δηλαδή η επισήμανση ότι το χ ή ψ στοιχείο δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας του συγγραφέα αλλά κάποιου άλλου. Σ' αυτό το πλαίσιο, εννοείται ότι όσο πιο μεγάλη επιστημονική εγκυρότητα διεκδικεί κάποιο έργο, τόσο πιο λεπτομερής βιβλιογραφική καταγραφή υπάρχει.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και οι επισημάνσεις ότι "οι απόψεις που προβάλλονται δεν εκπροσωπούν τον χ ή ψ φορέα αλλά είναι προσωπικές εκτιμήσεις του αρθρογράφου" ή ότι "το συγκεκριμένο έργο είναι μυθοπλασία και οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα είναι συμπτωματική" ακόμη και αν φωτογραφίζονται ή υπονοούνται ευκρινέστατα τα πρόσωπα των "φανταστικών" χαρακτήρων του έργου.

Ουσιαστικώς, το πλαίσιο -και το πρόβλημα- παραμένει ακριβώς το ίδιο και η μόνη διαφορά αφορά στη γιγάντωση που προέκυψε με τη χρήση και δυνατότητες που προσφέρει η διαδικτυακή τεχνολογία σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό του πρόσφατου παρελθόντος.

Οπότε, πρόβλημα μπορεί να προκύψει από οπουδήποτε. Και η παράθεση λινκ ως θεμιτός τρόπος αντίδρασης, στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύει κάτι γιατί μπορεί κάλλιστα το συγκεκριμένο λινκ να παραπέμπει σε φορέα που έχει συλλογή παράνομων/αναξιόπιστων στοιχείων.

Αναφορικά με τα λινκς από ηλεκτρονικές εκδόσεις ειδησεογραφικού περιεχομένου, νομίζω ότι το πράγμα είναι πιο απλό γιατί προσδιορίζεται από την ελεύθερη προσβασιμότητα σε αυτό. Κάποια είναι ελεύθερα, κάποια θέλουν εγγραφή, συνδρομή κλπ
Νομίζω ότι στην παρούσα φάση, με τα ελεύθερα δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
paul25

Re: Διχάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα – Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και οι επιπτώσεις στα ΜΜΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

Α ναι! Τωρα με αυτο που ειπε η ΓΑΛΗ, θα πρεπει να ψαξετε να δειτε μηπως καποιο μελος ανεβασε αρθρο copy-paste απο λινκ που θελει συνδρομητες πχ ενα αρθρο εφημεριδας που αυτος πληρωνει για να ειναι μελος, το βαζει ολοκληρο copy-paste και απο κατω το link παραπομπη που αν το πατησει καποιος μη συνδρομητης θα τον πηγαινει στη σελιδα της εφηνεριδας αλλα αυτος θα το βλεπει μισο εφοσον δεν πληρωνει.Αυτο σαν πρακτικη το κανουμε πιο συχνα, βαζουμε ολο το κειμενο και απο κατω το link οποτε μπορει να υπαρχουν και τετοια και να σας ξεγελασουν, θα πρεπει να τα εντοπισετε.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 »

Spiros252 έγραψε: 27 Απρ 2019, 10:08 Ρε παιδιά δεν μπορεί να ισχύει για τα λινκ. Κάτι άλλο θα εννοούσε ο Πωλ. Αν δεν μπορεί κανείς να βάλει λινκ θα κλείσει η google. :lol: Δεν γίνονται αυτά.
Ετσι ακριβως σκεφτομαι και εγω!Δεν γινεται αυτο.Μα δεν θα μπορουμε καν να βαλουμε ενα επιστημονικο αρθρο πχ για το συμπαν. :102: Πως θα γραφουμε για τετοια θεματα χωρις κοπυ,αρα πηγες;Μα δεν ειμαστε επιστημονες να γραφουμε δικα μας αρθρα!
Εγω πιστευω οτι αυτο απλα δεν το εχουν αποσαφηνισει.Εκαναν ακτι γενικο,ισως για να χτυπησουν αλλα πραγματα,αλλα οσον αφορα αρθρα πχ επιστημονικα,δεν μπορει να πρεπει να ζηταμε την αδεια του επιστημονα ,η για καθε αρθρογραφο που βαζει μια ειδηση να πρεπει ανζ ηταμε τηνα δεια του ρε παιδια,αρκει να τηρουμε σιγουρα αυτα που ισχυουν και τωρα.ΟΧΙ ΚΟΠΥ χωρις πηγη σ ενεεγο λινκ που να οδηγει στο συγκεκριμενο αρθρο.Τα υπολοιπα ειναι ανεδαφικα.
Η εκτος και αν το αφηνουν εσι γενικο καιμαπλα δεν θα τηρηται σε σχεση με αρθρα.Μα δεν γινεται λεμε.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος User_601 την 27 Απρ 2019, 11:36, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Last Veteran

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Last Veteran »

paul25 έγραψε: 26 Απρ 2019, 13:42 Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι φωτογραφίζετε τον Δρομέα, αλλά δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε τη φωτογραφία στο Facebook γιατί το συγκεκριμένο έργο έχει πνευματικά δικαιώματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εντάξει, αν ισχύει αυτό είναι εμετός και σιχασια.
Όταν δεν έχεις οικονομικά οφέλη από μια δημοσίευση και αποδίδεις τα credits, ποιο το πρόβλημα;
Άβαταρ μέλους
paul25

Last Veteran έγραψε: 27 Απρ 2019, 11:36
paul25 έγραψε: 26 Απρ 2019, 13:42 Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι φωτογραφίζετε τον Δρομέα, αλλά δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε τη φωτογραφία στο Facebook γιατί το συγκεκριμένο έργο έχει πνευματικά δικαιώματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εντάξει, αν ισχύει αυτό είναι εμετός και σιχασια.
Όταν δεν έχεις οικονομικά οφέλη από μια δημοσίευση και αποδίδεις τα credits, ποιο το πρόβλημα;
Καλα, αυτο αν ισχυσει θα ειναι μεγαλη Μ@#€κια.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

stavmanr έγραψε: 27 Απρ 2019, 10:49 Δηλαδή, θεωρείς ότι για το κονσερβοποιημένο τοματάκι έπρεπε αντίστοιχα να πληρώνεται μόνο ο παραγωγός, κι όχι ο έμπορος, η βιομηχανία κλπ;

* Αν ήσουν δημιουργός θα γνώριζες ότι οι δημιουργοί παίρνουν, τουλάχιστον, από την ΑΕΠΙ ένα ποσό αποζημίωσης για τη χρήση των δημιουργημάτων τους. Αν είναι μεγάλο ή μικρό, είναι προς συζήτηση.
Όχι, δεν κατάλαβες. Είναι σαν να παίρνω εγώ μόνο λεφτά για το ντοματάκι, επειδή έχω αγοράσει το δικαίωμα να είμαι ιδιοκτήτης του.

Ας πούμε, ο Ντον Ροσα, συνεχιστής του έργου του Καρλ Μπαρκς, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μεταξύ άλλων γιατί η Ντίσνεϊ δεν αποδίδει καθόλου δικαιώματα στους δημιουργούς κόμικς, παρότι δεν είναι ούτε παραγωγός τους ούτε οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι δικά της δημιουργήματα. Απλά της ανήκουν αυτοδίκαια τα πνευματικά δικαιώματα μόνο και μόνο γιατί αυτοί οι χαρακτήρες υπάρχουν στο ίδιο σύμπαν με τον Ντόναλντ Ντακ. Καθόλου παρανοϊκό και άδικο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος hellegennes την 27 Απρ 2019, 12:24, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

paul25 έγραψε: 27 Απρ 2019, 11:21 Α ναι! Τωρα με αυτο που ειπε η ΓΑΛΗ, θα πρεπει να ψαξετε να δειτε μηπως καποιο μελος ανεβασε αρθρο copy-paste απο λινκ που θελει συνδρομητες πχ ενα αρθρο εφημεριδας που αυτος πληρωνει για να ειναι μελος, το βαζει ολοκληρο copy-paste και απο κατω το link παραπομπη που αν το πατησει καποιος μη συνδρομητης θα τον πηγαινει στη σελιδα της εφηνεριδας αλλα αυτος θα το βλεπει μισο εφοσον δεν πληρωνει.Αυτο σαν πρακτικη το κανουμε πιο συχνα, βαζουμε ολο το κειμενο και απο κατω το link οποτε μπορει να υπαρχουν και τετοια και να σας ξεγελασουν, θα πρεπει να τα εντοπισετε.
:lol:

Πολύ καλή ιδέα.

Προτείνω να το κάνεις εσύ.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
paul25

ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Απρ 2019, 11:53 :lol:

Πολύ καλή ιδέα.

Ενταξει, αν θελησετε καποια στιγμη να κανετε καποια επιχειριση "εκκαθαρισης" και πιστευετε οτι ειναι πολλα εγω προσφερομαι ως εθελοντης και μαζι με αλλους να τα μοιρασουμε και να τα ελεγξουμε σιγα-σιγα.

Αυτα τα ποστ με τα λινκ δεν νομιζω να μας δυσκολεψουν, εγω σκεφτομαι οτι θα πρεπει να διαβαζεις και τα ποστ διοτι καποιοι μπορει να εχουν γραψει καμια παραγραφο που τους αρεσε απο κανενα λογοτεχνικο και μη βιβλιο η ποιημα και αντε γεια. Τωρα βεβαια δεν ξερω αν θα πρεπει να τα εξετασουμε και τοσο λεπτομερως εφοσον ακομα ολα ειναι φλου. Αλλα μετα απο τρια χρονια λειτουργιας του φορουμ οι μελλοντικοι θα εχουν μεγαλη δουλεια.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

paul25 έγραψε: 27 Απρ 2019, 12:13
ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Απρ 2019, 11:53 :lol:

Πολύ καλή ιδέα.

Ενταξει, αν θελησετε καποια στιγμη να κανετε καποια επιχειριση "εκκαθαρισης" και πιστευετε οτι ειναι πολλα εγω προσφερομαι ως εθελοντης και μαζι με αλλους να τα μοιρασουμε και να τα ελεγξουμε σιγα-σιγα.

Αυτα τα ποστ με τα λινκ δεν νομιζω να μας δυσκολεψουν, εγω σκεφτομαι οτι θα πρεπει να διαβαζεις και τα ποστ διοτι καποιοι μπορει να εχουν γραψει καμια παραγραφο που τους αρεσε απο κανενα λογοτεχνικο και μη βιβλιο η ποιημα και αντε γεια. Τωρα βεβαια δεν ξερω αν θα πρεπει να τα εξετασουμε και τοσο λεπτομερως εφοσον ακομα ολα ειναι φλου. Αλλα μετα απο τρια χρονια λειτουργιας του φορουμ οι μελλοντικοι θα εχουν μεγαλη δουλεια.
Εγώ δεν έχω καμμία διάθεση για "εκκαθαρίσεις". Εκτιμώ τη συλλογική σου διάθεση αλλά επειδή έχω κωμικοτραγικές εμπειρίες από τέτοιες πρακτικές, έχω περάσει σε ένα πιο κυνικό στάδιο. Γράφε κι άσε τους άλλους να γράφουν. Κι ό,τι γίνει.

Έτσι, είναι πιο ενδιαφέρον. :)
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
paul25

Πάντως τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε. Στις περιπτώσεις εκείνες που κάνουμε copy-paste το κείμενο και βάζουμε απο κάτω το link (και είναι πολλές), αν ο ιδιοκτήτης του link καταργήσει το περιεχόμενο μετά απο δύο χρόνια που θα έχουμε εφαρμογή του Νόμου, το κείμενο στο φόρουμ θα παραμένει αναρτημένο. Επομένως πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα καταργηθεί στο μέλλον για να διαγράψουμε και εμείς αναλόγως.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος paul25 την 27 Απρ 2019, 12:49, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
paul25

ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Απρ 2019, 12:43
Εγώ δεν έχω καμμία διάθεση για "εκκαθαρίσεις". Εκτιμώ τη συλλογική σου διάθεση αλλά επειδή έχω κωμικοτραγικές εμπειρίες από τέτοιες πρακτικές, έχω περάσει σε ένα πιο κυνικό στάδιο. Γράφε κι άσε τους άλλους να γράφουν. Κι ό,τι γίνει.

Έτσι, είναι πιο ενδιαφέρον. :)
Ναι εντάξει! Εδώ τώρα πρέπει να αναρωτηθούμε αν το φορουμ ανήκει σε όλους μας και θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο ως συλλογική προσπάθεια ή αν ανήκει σε κάποιον ή κάποιους και να ενδιαφερθούν αυτοί μόνο. Αυτό είναι κάτι που βασίζεται στο πως βιώνει το κάθε μέλος αυτή τη κοινότητα. Πρέπει κάποια στιγμή να συλλογιστούμε και σε αυτό.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

πότε τίθενται σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις και πότε αναμένονται κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει στην πράξη;
Άβαταρ μέλους
paul25

ST48410 έγραψε: 27 Απρ 2019, 15:46 πότε τίθενται σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις και πότε αναμένονται κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει στην πράξη;
Απο φετος εως το 2021. Παντα δινεται ενα χρονικο διαστημσ απο την εκδοση της οδηγιας για να προσαρμοστουν τα εθνη. Στην περιπτωση μας ειναι τα δυο χρονια, μετα το περας αυτου του χρονικου διαστηματος ολοι θα πρεπει να την εχουν υιοθετησει.
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

Η οδηγία αφορά αυτόματα φίλτρα για τις μεγάλες πλατφόρμες.
Τίποτα δεν θα χρειαστεί να κάνουμε ούτε εμείς ούτε το πχόρουμ.
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
Άβαταρ μέλους
koukouvagia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από koukouvagia »

stavmanr έγραψε: 27 Απρ 2019, 10:31
hellegennes έγραψε: 27 Απρ 2019, 04:24 Ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα είναι γάγγραινα.
Θεωρείς ότι οι δημιουργοί και οι λοιποί συντελεστές (παραγωγοί κλπ) δεν πρέπει να έχουν δικαιώματα στα έργα τους;

Ας πούμε, το τοματάκι να μην μπορεί κάποιος να το πάρει από το ράφι, αλλά την τάδε ταινία να την παίρνει ελεύθερα;
Ας υποθέσουμε ότι φωνάζεις έναν μαραγκό να σου φτιάξει και να τοποθετήσει μια κουζίνα. Θα τον πληρώσεις, φυσικά, αλλά μία φορά. Την κουζίνα θα την πληρώσεις σύμφωνα με τα υλικά που θα επιλέξεις επί τα μέτρα συν τα έξοδα και τον προσωπικό κάματο του μαραγκού.
Δεν θα πληρώνεις τον μαραγκό κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς ένα ντουλάπι, ούτε η τιμή θα ανέβει αν για παράδειγμα την κουζίνα την χρησιμοποιούν και όσοι διαμένουν μαζί σου.
Έπειτα, μόλις περάσουν τα χρόνια και τη βαρεθείς, αν τη χαρίσεις σε κάποιον άλλον δεν θα έρθει να σου ζητήσει ο μαραγκός διαφυγόντα κέρδη.

Γιατί στα άυλα προϊόντα θα έπρεπε να είναι διαφορετικά και όταν βάζεις στο σπίτι σου πχ ένα dvd σου γράφει πως απαγορεύεται η παρακολούθηση με άλλα άτομα; Γιατί είναι κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και όταν ανοίγεις κάθε φορά το ντουλάπι της κουζίνας σου δεν είναι κλοπή πνευματικής και σωματικής εργασίας του μαραγκού;

Πέρα από αυτό, ασφαλώς δεν υποστηρίζω να μην πληρώνονται όσοι εργάζονται σε αϋλες μορφές εργασίας, αλλά δεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο και εν προκειμένω, νομίζω, πως πρέπει να ρίξουμε πολύ φως σ' αυτές τις γκρίζες ζώνες, όπως αυτή που τόνισες εσύ με το τοματάκι και αυτή που τόνισα εγώ.
Μια λεκτική απειλή είναι το πιο γνήσιο πιστοποιητικό ανικανότητας.
Nassim Nicholas Taleb
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Phorum.com.gr - Διαδικτυακή κοινότητα”