Κουρκούας έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:22
όταν λέτε σουβλάκι εννοείτε με γύρο; μπερδεύομαι με τις γαμωδιαλέκτους.
όχι ένα σουβλάκι μια χαρά κρέας είναι, δεν έχει ενισχυτικά γεύσης, ότι κακό έχει είναι από το τι φάγαν τα γρουνια. ο γύρος, μπορεί να ναι όντως βιομηχανικά επεξεργασμένο κρέας, αν και πλέον βρίσκεις γύρο που δεν είναι τέτοιο.
και το καλαμακι μπορει να εχει περιεργες ουσιες επανω. Ειχα φαει μια φορα σε ενα σουβλατζιδικο στην πλατεια αττικης και με επιασε μια φουντωση, ενας πονοκεφαλος... μεχρι φορμολη μπορει να τα ψεκαζει ο καθε κωλογερος ιδιοκτητης.
πρέπει να χεις περίεργο μεταβολισμό για να τρως καλαμάκια, είναι 100% πλαστικό μιας χρήσης, 0 πρωτεϊνη, 0 λίπος.
Καλάμι
καλαμάκι
συνεκδοχικώς:
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
αλβανικό είναι; γω πάντα πίστευα ότι είναι σαλονικιάς προέλευσης, μπουγάτσα με πατάτες ή κάτι τέτοιο.
ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ!
Οι Σαλονικοί σουβλατζήδες ελέγχονται για την καραμπαμποποίηση του εδέσματος (σως, αλοιφές, γιγαντοποίηση)
αλλά το σουβλάκι που έπαψε να είναι κύλινδρος κι έγινε κώνος γεμάτος κρέας και πατάτες (πατάτες ρε μαλάκα) είναι Αλβανικής αισθητικής
Συγνωμη αλλα το οριτζιναλ σουβλακι ειναι κωνος. Κυλινδρικο εγινε οταν προσεληφθησαν αλλοδαποι τυλιχτες που δεν ηξεραν τη δυσκολοτερη τεχνικη του κωνικου τυλιγματος.
Κι εδώ πάντα κώνος ήταν. Κυλινδρικό πήγαν να το κάνουν κάποιοι "ελιτιστές" που πουλούσαν μισά πιτόγυρα (σε διπλή τιμή), αλλά ευτυχώς δεν έπιασε.
Yochanan έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:38
Φιλε shrike συμφωνω ασμένως και ειδικα στο τμήμα με το τζατζικι ως στανταρ - αηδια σκετη. Το σωστο ειναι κρεατακι ΓΟΥΡΟΥΝΙΣΟ (γυρος ή τεμαχια), κρεμμύδι, ντομάτα και παπρικα.
Ρε συ!!! Εσύ είσαι δικός μου, λέμε!!! Ειδικά για την πάπρικα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω πίτα σουβλάκι (αλλά και γύρο πολλές φορές) χωρίς πάπρικα.
αλβανικό είναι; γω πάντα πίστευα ότι είναι σαλονικιάς προέλευσης, μπουγάτσα με πατάτες ή κάτι τέτοιο.
ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ!
Οι Σαλονικοί σουβλατζήδες ελέγχονται για την καραμπαμποποίηση του εδέσματος (σως, αλοιφές, γιγαντοποίηση)
αλλά το σουβλάκι που έπαψε να είναι κύλινδρος κι έγινε κώνος γεμάτος κρέας και πατάτες (πατάτες ρε μαλάκα) είναι Αλβανικής αισθητικής
Συγνωμη αλλα το οριτζιναλ σουβλακι ειναι κωνος. Κυλινδρικο εγινε οταν προσεληφθησαν αλλοδαποι τυλιχτες που δεν ηξεραν τη δυσκολοτερη τεχνικη του κωνικου τυλιγματος.
Πάνε πέσ' το αυτό στον Κιρκόρ Αγανιάν που έστριβε το σουβλάκι του σε ιλουστρασιον σελίδες περιοδικών, με το ένα χέρι και έβγαινε πιο κύλινδρος και από το υπόδειγμα κυλίνδρου στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Ορέστης 35 έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:15
Κρεατα γεματα αντιβιωτικα και ορμονες. Εμποτιζονται με συντηρητικα και ενισχυτικα γευσης απο την βιομηχανια προιοντων κρεατος. Επισης με αφθονο αλατι. Ψηνονται σε υψηλη θερμοκρασια με αποτελεσμα τη δημιουργια καρκινογονων ενωσεων. Το τρως με επιδορπιο γιαουρτιου ως βαση τζατζικιου που περιεχει τεχνητα υδρογονωμενα λιπη και με πατατες τηγανισμενες σε οξειδωμενα λαδια που επισης περιεχουν καρκινογονες ενωσεις (μπορει να τηγανιζει και μια εβδομαδα στο ιδιο λαδι).
Παντως αν φας το σουβλακι χωρις το κρεας, το τζατζικι και τις τηγανητες πατατες ειναι υγιεινο.
1.Αν εχουν αντιβιοτικα, ορμονες κλπ τα κρεατα στα σουβλακια, το ιδιο ισχυει τοτε και για ολα τα κρεατα που αγοραζεις (σουπερ μαρκετ κλπ),μην τρως κρεας καθολου τοτε.
2.Επισης, το γιαουρτι που χρησιμοποιειται ειναι γιαουρτι απο βιομηχανιες που αγοραζεις και για το σπιτι, εκτος αν εχεις δικο σου γαλα και το πηζεις.
3.Πατατες τηγανιτες, μπορεις αν θες να μην βαλεις ( το γνησιο σουβλακι πιτα δεν τις περιειχε ποτε, ειναι μεταγενεστερη προσθηκη) ωστοσο υπαρχουν σουβλατζιδικα που φτιαχνουν τις πατατες μονοι τους και δεν ειναι προτηγανισμενες (ξερω γνωστη μεγαλη αλυσιδα στην Αθηνσ που το κανει).
4.Οι πιτες τα τελευταια 20 χρονια σχεδον, απο τοτε που δημιουργηθηκαν τα μοντερνα σουβλατζιδικα (και οχι εκεινα τα παλια που ηταν με διακοσμιση ταβερνας των 80ς και την αντιστοιχη κουλτουρα), ειναι πολυ στεγνες σε σχεση με αυτες που ετρωγα 80-90s. Ισως επειδη αλλαξαν και οι απαιτησεις του κοσμου.
1. Ισχυει αυτο. Μαλιστα μπορει να ειναι και χειροτερο το κρεας που θα αγορασει ο καταναλωτης αν δεν προσεξει.
2. Αλλο το γιαουρτι και αλλο το επιδορπιο γιαουρτιου. Το δευτερο περιεχει τεχνητα λιπη και ειναι πιο φτηνο.
3. Δεν εχει σημασια μονο αν ειναι προτηγανισμενες αλλα αν τις τηγανιζει σε φριτεζα. Η φριτεζα του σουβλατζη πιθανοτατα ειναι πιο επικινδυνη.
4. Οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν πιτες Αλεξακης. Δε μου αρεσουν, οπως δε μου αρεσει το σημερινο ψωμι που μοιαζει με αφρολεξ. Φταινε τα χαμηλης ποιοτητας αλευρα σε συνδυασμο με τα βελτιωτικα ζυμης. Παιζει να βαζουν και εξτρα γλουτενη.
Το γνήσιο-αυθεντικό-γαμηστερό σουβλάκι αποτελείται από:
Λαδωμένη πίτα (να στάζει),6 κομμάτια χοιρινού καλοψημένου κρέατος (από καλαμάκι και για τους σαλονικείς φίλους μας θα εξηγήσω γιατί λέγεται καλαμάκι),λίγη κόκκινη πιπεράτη σάλτσα μεπάπρικα,χοντροκομμένο κρεμμύδι και 3 κομματάκια ντομάτα.
Τυλίγουμε κωνικά και μασαμπουκιάζουμε σε 2 μπουκιές! Όλα τα άλλα,σως,μαρούλια,πατάτες κλπ είναι για καράμπαμπες και γκέουλες!
*Καλαμάκι το λέμε επειδή τα πρώτα χρόνια όταν έφεραν το σουβλάκι εδώ οι πρόσφυγοι δεν υπήρχαν ξυλάκια (σουβλάκια) για να περνάν το κρέας και χρησιμοποιούσαν μικρά κομμάτια από καλάμι.
Οι Σαλονικοί σουβλατζήδες ελέγχονται για την καραμπαμποποίηση του εδέσματος (σως, αλοιφές, γιγαντοποίηση)
αλλά το σουβλάκι που έπαψε να είναι κύλινδρος κι έγινε κώνος γεμάτος κρέας και πατάτες (πατάτες ρε μαλάκα) είναι Αλβανικής αισθητικής
Συγνωμη αλλα το οριτζιναλ σουβλακι ειναι κωνος. Κυλινδρικο εγινε οταν προσεληφθησαν αλλοδαποι τυλιχτες που δεν ηξεραν τη δυσκολοτερη τεχνικη του κωνικου τυλιγματος.
Κι εδώ πάντα κώνος ήταν. Κυλινδρικό πήγαν να το κάνουν κάποιοι "ελιτιστές" που πουλούσαν μισά πιτόγυρα (σε διπλή τιμή), αλλά ευτυχώς δεν έπιασε.
Θυμαμαι στην πιτα παν της πλ. βικτωριας πως παιδευοταν η ρωσιδα υπαλληλος να το τυλιξει.
Αυτη ηταν η αλυσιδα που πρωτη εφτιαξε κρεας και πιτες που ειχαν γευση και υφη πλαστικου.
Ορέστης 35 έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:41
Συγνωμη αλλα το οριτζιναλ σουβλακι ειναι κωνος. Κυλινδρικο εγινε οταν προσεληφθησαν αλλοδαποι τυλιχτες που δεν ηξεραν τη δυσκολοτερη τεχνικη του κωνικου τυλιγματος.
Πάνε πέσ' το αυτό στον Κιρκόρ Αγανιάν που έστριβε το σουβλάκι του σε ιλουστρασιον σελίδες περιοδικών, με το ένα χέρι και έβγαινε πιο κύλινδρος και από το υπόδειγμα κυλίνδρου στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών
Για εμενα το προτυπο ειναι το συνοικιακο σουβλακι των δεκαετιων 80-90, δηλαδη το σουβλακι της παιδικης μου ηλικιας.
Al Bundy έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:53
Το γνήσιο-αυθεντικό-γαμηστερό σουβλάκι αποτελείται από:
Λαδωμένη πίτα (να στάζει),6 κομμάτια χοιρινού καλοψημένου κρέατος (από καλαμάκι και για τους σαλονικείς φίλους μας θα εξηγήσω γιατί λέγεται καλαμάκι),λίγη κόκκινη πιπεράτη σάλτσα μεπάπρικα,χοντροκομμένο κρεμμύδι και 3 κομματάκια ντομάτα.
Τυλίγουμε κωνικά και μασαμπουκιάζουμε σε 2 μπουκιές! Όλα τα άλλα,σως,μαρούλια,πατάτες κλπ είναι για καράμπαμπες και γκέουλες!
*Καλαμάκι το λέμε επειδή τα πρώτα χρόνια όταν έφεραν το σουβλάκι εδώ οι πρόσφυγοι δεν υπήρχαν ξυλάκια (σουβλάκια) για να περνάν το κρέας και χρησιμοποιούσαν μικρά κομμάτια από καλάμι.
Γιατί το μεταφέρεις ως κάτι άγνωστο;
Μέχρι πρότινος όλη η νησιωτική επαρχία έτσι έψηνε το κρέας σε κύβους. Σε σχισμένα καλάμια
(για τους σαλονικιούς φίλους το επαναλαμβάνω: σχισμένο καλάμι->καλαμάκι, όθεν και το μαγειρεμένο έτσι κρέας)
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Al Bundy έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:53
Το γνήσιο-αυθεντικό-γαμηστερό σουβλάκι αποτελείται από:
Λαδωμένη πίτα (να στάζει),6 κομμάτια χοιρινού καλοψημένου κρέατος (από καλαμάκι και για τους σαλονικείς φίλους μας θα εξηγήσω γιατί λέγεται καλαμάκι),λίγη κόκκινη πιπεράτη σάλτσα μεπάπρικα,χοντροκομμένο κρεμμύδι και 3 κομματάκια ντομάτα.
Τυλίγουμε κωνικά και μασαμπουκιάζουμε σε 2 μπουκιές! Όλα τα άλλα,σως,μαρούλια,πατάτες κλπ είναι για καράμπαμπες και γκέουλες!
*Καλαμάκι το λέμε επειδή τα πρώτα χρόνια όταν έφεραν το σουβλάκι εδώ οι πρόσφυγοι δεν υπήρχαν ξυλάκια (σουβλάκια) για να περνάν το κρέας και χρησιμοποιούσαν μικρά κομμάτια από καλάμι.
Γιατί το μεταφέρεις ως κάτι άγνωστο;
Μέχρι πρότινος όλη η νησιωτική επαρχία έτσι έψηνε το κρέας σε κύβους. Σε σχισμένα καλάμια
(για τους σαλονικιούς φίλους το επαναλαμβάνω: σχισμένο καλάμι->καλαμάκι, όθεν και το μαγειρεμένο έτσι κρέας)
Για τους νοτιομακεδόνες φίλους μας ή αν θες για τη νέα γενιά είναι κάτι άγνωστο.
Αυτοί καλαμάκι θεωρούν αυτό που πίνουμε τον φραπέ.
Αλλη καραμπαμπια ειναι να βαζουν ολο το τζατζικι στην κορυφη, σαν μπαλα παγωτου. μπλιαχ!
Στη γειτονια μου ο μαστορας ειχε δυο καλαμακια ξυλινα βουτηγμενα στο μπολ με το τζατζικι (και αλλα δυο στο μπολ με τη μουσταρδα), και τα περναγε κατα μηκος της πιτας. Ετσι απλωνοταν ομοιομορφα και η ποσοτητα ηταν η ιδανικη.
Ορέστης 35 έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:31
και το καλαμακι μπορει να εχει περιεργες ουσιες επανω. Ειχα φαει μια φορα σε ενα σουβλατζιδικο στην πλατεια αττικης και με επιασε μια φουντωση, ενας πονοκεφαλος... μεχρι φορμολη μπορει να τα ψεκαζει ο καθε κωλογερος ιδιοκτητης.
πρέπει να χεις περίεργο μεταβολισμό για να τρως καλαμάκια, είναι 100% πλαστικό μιας χρήσης, 0 πρωτεϊνη, 0 λίπος.
Καλάμι
καλαμάκι
συνεκδοχικώς:
Όχι σύμφωνα με το εγκυρότερο λεξικό (αυτό του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, εννοείται. Το ΛΚΝ).
Αλλά και σύμφωνα με την λογική είναι ένα μεγάλο όχι. Είναι το ξυλάκι του σουβλακιού κούφιο; Όχι; Τότε δεν είναι καλαμάκι. Το καλαμάκι ροφήματος είναι μακράν παλιότερη έννοια. Το καλαμάκι αντί σουβλάκι είναι τελείως πρόσφατη έννοια, των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Αλλά και σύμφωνα με την λογική είναι ένα μεγάλο όχι. Είναι το ξυλάκι του σουβλακιού κούφιο; Όχι; Τότε δεν είναι καλαμάκι. Το καλαμάκι ροφήματος είναι μακράν παλιότερη έννοια. Το καλαμάκι αντί σουβλάκι είναι τελείως πρόσφατη έννοια, των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Πίπες λες και το ξέρεις.
Αλλά ως συναδελφική αλληλεγγύη δεν θα στα χώσω.
Αλλά και σύμφωνα με την λογική είναι ένα μεγάλο όχι. Είναι το ξυλάκι του σουβλακιού κούφιο; Όχι; Τότε δεν είναι καλαμάκι. Το καλαμάκι ροφήματος είναι μακράν παλιότερη έννοια. Το καλαμάκι αντί σουβλάκι είναι τελείως πρόσφατη έννοια, των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Πίπες λες και το ξέρεις.
Αλλά ως συναδελφική αλληλεγγύη δεν θα στα χώσω.
Με αποδείξεις μπορείς να πεις ό,τι θες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Αλλά και σύμφωνα με την λογική είναι ένα μεγάλο όχι. Είναι το ξυλάκι του σουβλακιού κούφιο; Όχι; Τότε δεν είναι καλαμάκι. Το καλαμάκι ροφήματος είναι μακράν παλιότερη έννοια. Το καλαμάκι αντί σουβλάκι είναι τελείως πρόσφατη έννοια, των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Πίπες λες και το ξέρεις.
Αλλά ως συναδελφική αλληλεγγύη δεν θα στα χώσω.
Με αποδείξεις μπορείς να πεις ό,τι θες.
Το εξήγησα πιο πάνω...βαριέμαι τις επαναλήψεις.
Όπως βλέπεις εγώ δεν κάνω αναφορά ούτε στο περιβόητο σουβλάκι-σάντουϊτς ούτε στις "αλοιφές".