Έχω έναν φίλο (είναι και ο λογιστής μου, παράλληλα) που ξεκίνησε να ασχολείται με κατασκευή μαχαιριών εδώ και λίγα χρόνια.
Κάθισε και διάβασε ό,τι βρήκε για το σπορ, έμαθε για ατσάλια, κράματα, τεχνικές, τρόπους ακονίσματος κλπ, έφτιαξε στο σπίτι του στο χωριό ένα μικρό καμίνι και φτιάχνει διαμαντάκια πλέον. Σε κάποια στιγμή του έδωσα 2-3 παλιές αντλίες νερού που είχα με κολλημένη φτερωτή, τις πήρε για τα μοτέρια τους που δούλευαν ακόμα, έβαλει μειωτήρες πάνω για να τραβάει σύρματα.
Το πρώτο δαμασκηνό που ολοκλήρωσε (μετά από μερικές αποτυχημένες δοκιμές) πριν 2 χρόνια, μου το χάρισε. Από τότε βέβαια έχει εξελιχθεί πολύ ο τύπος. Το δικό μου έχει κάποιες μικρές ατέλειες και είναι αρκετά απλό σε σχέδιο (αλλά είναι το πρώτο του! άμα ποτέ γίνει μεγάλος και τρανός, θα έχει αξία

), αυτά που φτιάχνει πλέον είναι έργα τέχνης. Για τα δαμασκηνά, αυτό που τον έχει βολέψει περισσότερο απ' όλα τα άλλα, είναι συρματόσχοινο. Πέρα από τις λάμες μάλιστα, κάνει φοβερή δουλειά και στις λαβές αλλά και στις θήκες. Μια πελάτισσά μου που φτιάχνει δερμάτινα προϊόντα (τσάντες κλπ) είδε μια φορά μια θήκη του, γούρλωσε τα μάτια και τού πρότεινε συνεργασία κατ' ευθείαν.
Το δικό μου:
Κι ένα πιο πρόσφατο project, πριν καν ακονιστεί (αυτό το έφτιαξε για τον αδελφό μου, γμτφλκμ... @#$%@##$#, είχε ήδη εξελιχθεί πολύ ο τύπος σε σχέση με όταν έκανε το δικό μου):