Βινόσαυρος έγραψε: 14 Μαρ 2019, 00:19
Κοίτα, πολλοί μακεδόνες του αιγαίου έχουμε χάσει την ντοπια λαλιά της μακεδονίας. Δεν λέει κάτι αυτό.
Δηλαδή δεν μιλάτε πλέον βουλγάρικα. Εντάξει και πολλοί ελληνοαμερικανοί δεν μιλάνε ελληνικά πια, αλλά λένε ότι είναι Έλληνες. Εγώ δεν έχω συναντήσει κανένα που να λέει ότι είναι μειονοτικός αν και ξέρω άτομα που μιλάνε βουλγάρικα.
Τα ''βουλγάρικα'' στην Μακεδονία ξέχνα τα. Οι Βούλγαροι πήραν την γλώσσα μέσω του Κυρίλλου και Μεθοδίου οι οποίοι μετέφρασαν το Ευαγγέλιο στα σλαβικά που ομιλούνταν σε χωριά γύρω από την Θεσσαλονίκη.
Οι Βούλγαροι είναι Τουρκομογγολικό φύλο και όχι σλάβικό.
Το να λέει κάποιος ότι είναι Βούλγαροι οι πρώην ή νυν σλαβόφωνοι/δίγλωσσοι της Μακεδονίας, είναι ανιστόρητο.
Υπ' όψιν ότι ο βουλγάρικος εθνικισμός είναι πιο ισχυρός από τον σκοπιανό και οι διεκδικήσεις θα είναι μεγαλύτερες στους δήθεν ''βουλγαρόφωνους'' και ''Βούλγαρους ή βούλγαρους'' της Μακεδονίας.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος brb και tyt την 14 Μαρ 2019, 15:57, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Το ότι δεν σε ενδιαφέρει δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αν η τακτική του κράτους είναι να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες για πληθυσμό μερικών εκατοντάδων ατόμων, θα ακολουθήσουν άλλοι 50 πληθυσμοί που θα απαιτήσουν το ίδιο πράγμα.
Βινόσαυρος έγραψε: 14 Μαρ 2019, 00:19
Κοίτα, πολλοί μακεδόνες του αιγαίου έχουμε χάσει την ντοπια λαλιά της μακεδονίας. Δεν λέει κάτι αυτό.
Δηλαδή δεν μιλάτε πλέον βουλγάρικα. Εντάξει και πολλοί ελληνοαμερικανοί δεν μιλάνε ελληνικά πια, αλλά λένε ότι είναι Έλληνες. Εγώ δεν έχω συναντήσει κανένα που να λέει ότι είναι μειονοτικός αν και ξέρω άτομα που μιλάνε βουλγάρικα.
Τα ''βουλγάρικα'' στην Μακεδονία ξέχνα τα. Οι Βούλγαροι πήραν την γλώσσα μέσω του Κυρίλλου και Μεθοδίου οι οποίοι μετέφρασαν το Ευαγγέλιο στα σλαβικά που ομιλούνταν σε χωριά γύρω από την Θεσσαλονίκη.
Η καταγωγή δεν έχει σημασία. Οι Ρουμάνοι είναι Λατίνοι; Οι Βρετανοί τι είναι;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Το ότι δεν σε ενδιαφέρει δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αν η τακτική του κράτους είναι να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες για πληθυσμό μερικών εκατοντάδων ατόμων, θα ακολουθήσουν άλλοι 50 πληθυσμοί που θα απαιτήσουν το ίδιο πράγμα.
Ε ΚΑΙ
Αυτό είναι πινακίδα του κράτους που βάζεις; Οι πινακίδες στην Αθήνα, που είναι μαζεμένες όλες οι μειονότητες, πώς θα μοιάζουν; Η εκπαίδευση στο σχολείο σε 50 γλώσσες πώς θα μοιάζει;
Παρεμπιπτόντως, είμαι υπέρμαχος της μεγάλης αύξησης των κονδυλίων στην παιδεία. Αλλά να δοθούν για να καλυτερεύσει η παιδεία, όχι για να κάνει ο καθένας το κομμάτι του. Δεν θέλω τα χρήματά μου να πηγαίνουν σε μαλακίες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Έχει σημασία. Σαν Τουρκομογγόλοι μιλούσαν τούρκικα. Ονομάστηκαν Βούλγαροι, άλλαξαν την γλώσσα τους και τώρα λένε ότι είναι Βούλγαροι οι πρώην και νυν σλαβόφωνοιδίγλωσσοι της Μακεδονίας. Καταλαβαίνεις το άτοπο;
Το αίσχιστο είναι ότι ο ελληνικός εθνικισμός ταυτίζεται με τον βουλγάρικο όσον αφορά την γλώσσα τουλάχιστον. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
Για το θέμα είχα μία ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση στοιχείων με τον Νεοναζί Northener που ασπάζεται τον βουλγάρικο εθνικισμό.Δες αν θέλεις. viewtopic.php?f=29&t=6426&start=285
1. τα μισα μαθήματα στη δυτική θράκη γίνονται στην τουρκικη γλώσσα (εδω είναι η τελευταία μου τοποθέτηση εκτός θέματος, το καταδυναμιν)
2. φόρους πληρώνουν και οι μακεδονόφωνοι, γιατί πρέπει να πληρώσουν
παραπάνω για να διατηρήσουν τον γλωσσικό τους πλούτο;
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Έχει σημασία. Σαν Τουρκομογγόλοι μιλούσαν τούρκικα. Ονομάστηκαν Βούλγαροι, άλλαξαν την γλώσσα τους και τώρα λένε ότι είναι Βούλγαροι οι πρώην και νυν σλαβόφωνοιδίγλωσσοι της Μακεδονίας. Καταλαβαίνεις το άτοπο;
Το αίσχιστο είναι ότι ο ελληνικός εθνικισμός ταυτίζεται με τον βουλγάρικο όσον αφορά την γλώσσα τουλάχιστον. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
Για το θέμα είχα μία ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση στοιχείων με τον Νεοναζί Northener που ασπάζεται τον βουλγάρικο εθνικισμό.Δες αν θέλεις. viewtopic.php?f=29&t=6426&start=285
Δεν ξέρω ιδιαίτερα πράγματα για την εθνοτική σύνθεση των Βούλγαρων, ξέρω όμως ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και η γλώσσα των Σκοπιανών είναι παραλλαγή της. Οι Ιρλανδοί μιλάνε βρετανικά αγγλικά, που είναι γερμανική γλώσσα. Οι Άγγλοι, που ήταν γερμανικό φύλο, οικειοποιήθηκαν τον χαρακτηρισμό Βρετανοί, που ανήκε στους ντόπιους -που μιλούσαν κέλτικα- και τώρα οι Άγγλοι ονομάζουν Βρετανούς τους Ιρλανδούς και μιλάνε την ίδια γλώσσα. Το να πω λοιπόν ότι τα βρετανικά ή τα ιρλανδικά βρετανικά είναι αγγλική γλώσσα είναι ακριβές.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Βινόσαυρος έγραψε: 14 Μαρ 2019, 16:15
1. τα μισα μαθήματα στη δυτική θράκη γίνονται στην τουρκικη γλώσσα (εδω είναι η τελευταία μου τοποθέτηση εκτός θέματος, το καταδυναμιν)
Αυτή η εμμονή στον γλωσσικό πλούτο, έχει αρκετά κωμικά στοιχεία. Να το προσέξεις.
Η μουσουλμανική μειονότητα είναι διαφορετικό πράγμα. Έχουμε υποχρεώσεις που απορρέουν από συνθήκες που υπογράψαμε. Διαφωνώ με αυτού του είδους την μεταχείριση, αν και μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και συγκεντρωμένο σε μια περιοχή (πολλούς Τούρκους έχουμε και στην περιοχή μου, αλλά δεν διδάσκεται κανείς τούρκικα στο σχολείο).
Φόρους πληρώνουν όλοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει οι δικοί μου φόροι να πηγαίνουν στην διατήρηση του γλωσσικού πλούτου οποιασδήποτε ομάδας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Αυτή η εμμονή στον γλωσσικό πλούτο, έχει αρκετά κωμικά στοιχεία. Να το προσέξεις.
προσπαθώ με τον κωμικό τόνο που δίνω να στεκεστε στον τόνο και όχι στο περιεχόμενο.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Βινόσαυρος έγραψε: 14 Μαρ 2019, 15:35
αντε πάλι πίσω ξανα μανά. Εϊπαμε δε μας ενδιαφέρει για τις άλλες μειονότητες.
Διόρθωση, 3γλωσσες πινακίδες, 2γλωσσες είναι ήδη.
Το ότι δεν σε ενδιαφέρει δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αν η τακτική του κράτους είναι να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες για πληθυσμό μερικών εκατοντάδων ατόμων, θα ακολουθήσουν άλλοι 50 πληθυσμοί που θα απαιτήσουν το ίδιο πράγμα. Εκτός από το ότι αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, είναι και ένας ωραίος τρόπος για να δημιουργήσεις προϋποθέσεις διάσπασης, γκετοποίησης και τοξικής ανομοιογένειας στον πληθυσμό.
Αν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την γλώσσα του, το κάνει σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται κι ούτε είναι λογικό να υπάρχει κρατική παρέμβαση.
Επιπροσθέτως, είναι πολύ άσχημος ο ατομικιστικός τρόπος που εκφράζεις την απόρριψή σου για την τύχη των άλλων μειονοτήτων. Αν σε ενδιέφερε το ζήτημα από πλευράς δικαιωμάτων, ηθικής και κουλτούρας, δεν θα είχες τέτοια στάση.
Ε ΚΑΙ
Αυτό είναι πινακίδα του κράτους που βάζεις; Οι πινακίδες στην Αθήνα, που είναι μαζεμένες όλες οι μειονότητες, πώς θα μοιάζουν; Η εκπαίδευση στο σχολείο σε 50 γλώσσες πώς θα μοιάζει;
Παρεμπιπτόντως, είμαι υπέρμαχος της μεγάλης αύξησης των κονδυλίων στην παιδεία. Αλλά να δοθούν για να καλυτερεύσει η παιδεία, όχι για να κάνει ο καθένας το κομμάτι του. Δεν θέλω τα χρήματά μου να πηγαίνουν σε μαλακίες.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν σχολεία που τα παιδιά διδάσκονται τσακώνικα.
Κατά τα άλλα, τα τσακώνικα είναι από τις διαλέκτους που έχουν σαφέστατη αρχαία ρίζα.
ΓΑΛΗ έγραψε: 14 Μαρ 2019, 16:26
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν σχολεία που τα παιδιά διδάσκονται τσακώνικα.
Ούτε τσακωνικά ούτε ποντιακά ούτε τίποτα. Όσοι διατηρούν παραδόσεις και γλώσσα το κάνουν με χαρά που είναι με προσωπικό τους κόστος και δεν φορτώνονται στην πλάτη των άλλων. Δίνουν τα λεφτά και τον χρόνο γιατί θέλουν να το κάνουν.
Φαντάζομαι ότι ο foscilis με την άμετρη αγάπη που έχει για τους Πόντιους, δεν έχει αντίρρηση να ιδρύσουμε 5.000 σχολεία και να πληρώνει με τους φόρους του διοργανώσεις χορών και πολιτισμικών χάπενινγκ για τους Πόντιους.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
hellegennes έγραψε: 14 Μαρ 2019, 16:19
Δεν ξέρω ιδιαίτερα πράγματα για την εθνοτική σύνθεση των Βούλγαρων, ξέρω όμως ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και η γλώσσα των Σκοπιανών είναι παραλλαγή της. Οι Ιρλανδοί μιλάνε βρετανικά αγγλικά, που είναι γερμανική γλώσσα. Οι Άγγλοι, που ήταν γερμανικό φύλο, οικειοποιήθηκαν τον χαρακτηρισμό Βρετανοί, που ανήκε στους ντόπιους -που μιλούσαν κέλτικα- και τώρα οι Άγγλοι ονομάζουν Βρετανούς τους Ιρλανδούς και μιλάνε την ίδια γλώσσα. Το να πω λοιπόν ότι τα βρετανικά ή τα ιρλανδικά βρετανικά είναι αγγλική γλώσσα είναι ακριβές.
Εγώ έψαξα για το θέμα όταν με είπαν Βούλγαρο στον στρατό και στο γήπεδο και αναφέρομαι στους πρώην σλαφόφωνους και δίγλωσσους της Μακεδονίας.
Οι Βούλγαροι ήταν Τουρκομογγόλοι και μιλούσαν τούρκικα. Κατέκτησαν τους ''Σλάβους των επτά γενεών'' που κατοικούσαν στην σημερινή Βουλγαρία. Άλλαξαν την γλώσσα τους με τον Κύριλλο και Μεθόδιο οι οποίοι την έμαθαν σε 10 δασκάλους, αυτοί σε 1000 και με κέντρο την Οχρίδα εκχριστιάνισαν τους σλάβους. Επί πλέον οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της Μακεδονίας είχαν σαν κοινωνικό σύστημα την λεγόμενη ζάντρουγκα που τους ξεχώριζε από τους Βούλγαρους.
Το ότι αποκαλούσαν κάποιον βούλαγορος τότε, δεν είχε εθνική σημασία μιας και το βουλγάρικο έθνος διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα.