ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 05 Ιαν 2019, 14:05
ST48410 έγραψε: 04 Ιαν 2019, 22:10
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 04 Ιαν 2019, 18:05
Αχάριστος ποιά η γνώμη σου για τα γουίλσον αλεξάνδρεια xlf? Αξίζουν;
Δεν είμαι σίγουρος αν ρωτάς ειρωνικά και δεν τα έχω ακούσει για να έχω άποψη. Από Wilson έχω ακούσει τα Watt Puppy 5 και ήταν από τα καλύτερα ηχεία που άκουσα προσωπικά δεδομένων και των περιορισμών του χώρου (έκθεση HiFi σε υπόγειο ξενοδοχείου).
Σοβαρά ρωτάω, αν μπορεί να εξηγήσει κάποιος γιατί κοστίζουν τόσο πολύ (περισσότερο από όσο έγραψε ο αχάριστος)
Για παρόμοιους λόγους που κοστίζει ένα αμάξι 300-400 χιλιάρικα χωρίς να είναι 10 φορές καλύτερο από τα αυτοκίνητα των 30 χιλιάδων.
Λογικές υποθέσεις που μπορώ να κάνω:
R&D που θα πληρωθεί από πολύ λίγα κομμάτια. Πόσα τέτοια ζευγάρια να έχουν δοθεί σε πελάτες;
Εξωτικά ή ακριβά υλικά. Σε κάποια τέτοια ηχεία μπορείς να συναντήσεις πχ θηριώδεις μαγνήτες και όχι μόνο στα γούφερς.
Πολύ δουλειά στην καμπίνα του ηχείου. Το ιδανικό είναι ο περιορισμός κάθε μορφής δευτερογενούς πηγής ήχου πέραν του μεγαφώνου με εξαίρεση ίσως την φόρτιση μέσω οπής του γούφερ. Πιο απλά θέλεις το κουτί (ξύλινο, συνθετικό κλπ) να μην παράγει ήχους κατά το δυνατόν. Αυτό σημαίνει πολλά νεύρα εσωτερικά ή και άλλες περίπλοκες τεχνικές με στρώσεις απορροφητικών υλικών στα εσωτερικά τοιχώματα. Δεν είναι μέσα ένα άδειο έπιπλο. Αν το κουτί είναι από συνθετικά υλικά μπορεί και αυτά να αυξάνουν το κόστος. Πρόσθεσε φινίρισμα λάκας ή ότι άλλο κατά περίπτωση που δεν είναι και τόσο φτηνό.
Υπηρεσίες. Ένα τέτοιο ηχείο μπορεί να συνοδεύεται από εγκατάσταση ειδικού στο χώρο σου που θα φέρει και εξοπλισμό για μετρήσεις. Όπως ειπώθηκε νωρίτερα ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Κατά την προσωπική μου γνώμη και το στήσιμο. Μερικά ηχεία ακούγονται διαφορετικά αν τα στρέψεις μερικές μοίρες μέσα ή έξω από την θέση ακρόασης.
Φυσικά και πάνω απ' όλα μπορεί να είναι θέμα τιμολογιακής πολιτικής. Να θέλεις να έχει μια τιμή που θα κάνει να το αντιμετωπίζουν σαν σπάνιο αντικείμενο αξίας. Ίσως ας πούμε το τοπ μοντέλο μιας εταιρείας να είναι η επίδειξη των δυνατοτήτων της την δεδομένη στιγμή εν γνώση της ότι δεν θα πουλήσει για να σου δώσει μέρος των δυνατοτήτων αυτών στα χαμηλότερα μοντέλα. Μια άσκηση του στυλ "μπορώ και αυτό".
Πάντως τον καιρό που ασχολούμουν και διάβαζα για τον χώρο η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε την φήμη ότι πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και όπως έγραψα παραπάνω ένα από τα μικρότερα ηχεία της (της τάξης των μερικών χιλιάδων Ευρώ) που έτυχε να ακούσω από κοντά μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.