!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Uppercut

Re: Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Uppercut »

Σου είπα τι έγραψες εσύ και τι εντύπωση δημιούργησε. Μέσα στο μπάχαλο όλων αυτών που ακουγόντουσαν σε πήρε κι εσένα η μπάλα γιατι κι εσύ δεν κατάλαβες ακριβώς τι είχες γράψει εκεί, δεν το διόρθωσες στα επόμενα ποστ κι άρα θεώρησα ότι επέμενες σ' αυτό. Το λήξαμε νομίζω, το εξήγησες και το κατάλαβα.
Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon »

ναι βρε, αλλα ενδιάμεσα με είπες ηλιθιο κλπ, που οκ εμένα μου αρέσει, χαλαρώνω, αλλά δεν εχει πλάκα γενικά.
Uppercut

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Uppercut »

Δεν έχει σημασία ποιος είπε ποιον τι, σου στέλνω πμ επ' αυτού.
Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon »

μια χαρά απερ, ο,τι και να είπαμε έληξε τέλεια, όλα καλά.

άσχετο, έκανα δοκιμές σε αυτό που λέει ο χέλης για το σκληρό γ, αν κατάλαβα καλά το γεια και το γιεα(αν υπήρχε) πρέπει να προφέρονται το ίδιο, σαν να μην υπάρχουν τα γράμματα μέχρι το α, έτσι είναι;

υγ, βάζω ερωτήσεις για αύριο :)
hellegennes έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:19 Επειδή δεν γράφεις «γιελαώ» δεν σημαίνει ότι δεν θα πρόφερες ακριβώς το ίδιο το «γελάω» με το «γιελάω».
hellegennes έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:35 Οι λέξεις βροχές και οχιές είναι ομοιοκατάληκτες.
το γιελάω μου ακούγετε σαν για έλα εδω απο την Λάρισα με τυρόπιτα στο στόμα, αλλά όχι σαν γελάω , εχει διαφορά νομίζω.

το βροχές και το οχιές είναι σίγουρα ομοιοκατάληκτα; Εγώ πάλι νομίζω οτι αν δεν βαριέμαι ακούω το γιώτα στο οχιές. Το ακουω ακομα καλύτερα αν θεωρήσω οτι αφού δεν έχει σημασία, μπορώ να το αλλάξω με ένα έψιλον και να πω οχεα αντί οχια. Δεν δουλεύει, άλλος ήχος. Με ποιο γράμμα μπορώ να αλλάξω το γιώτα, αν το γιώτα δεν έχει σημασία που ειναι εκεί;

και ένα τελευταίο με το ποιος, γιατί έτυχε να το δώ γραμμένο απο εμένα και ξέρω πώς θα το έλεγα :)
αυτό το ποιος:
enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 22:49 πώ ρε κόλλημα που έχεις φάει να λες τους άλλους χαζούς. Ποιός κοπέλα μου στο έκανε αυτό;
μπορεί να το πεί κάποιος σοβαρά και δυνατά με πχιος; Εγώ δεν μπορώ, θα το πω ποιός ή ποίος, αλλιώς θα νομίζω οτι ειναι σαν να λέω ροζ κοπέλα ή κατι τέτοιο, οτι ειναι επίθετο της κοπέλας δηλαδή. Ίσως φταίει το αυτοσχέδιο συντακτικό μου, αν το έγραφα ποιος στο εκανε αυτό κοπέλα μου;, τότε θα το έλεγα σαν πχιος, αλλά ειναι λάθος;
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

sharp έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:50
hellegennes έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:35
Οι λέξεις βροχές και οχιές είναι ομοιοκατάληκτες. Πέρα από το αρχικό βρ-, η συνέχεια είναι ακριβώς ίδια στην προφορά.
Τότε θα έπρεπε να γράφεται βροχιές. Αυτό έχει να κάνει με εκφυλισμό, όπως συμβαίνει και με τους χρόνους των φωνηέντων.
Δεν γράφεται «βροχιές» για γραμματικούς λόγους, αλλά αν είχαμε φωνητική γραφή έτσι θα το γράφαμε γιατί έτσι το προφέρουμε. Το επιχείρημά μου κοίτα κι άσε πώς έπρεπε να γράφεται.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
TheoPhrm
Phorum.gr user: TheoPhrm

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από TheoPhrm »

Δυστυχώς στους νεόκοπους γραμματικούς και γλωσσολογικούς μετασχηματισμούς πρυτάνευσαν τα αγγλικά πρότυπα.
Σε μια γλώσσα που το ίδιο φωνήεν προφέρεται με διαφορετικούς τρόπους ή και παραλείπεται στη προφορά, είναι λογικό οι κανόνες συλλαβισμού να στηρίζονται κυρίως στη προφορά.
Στη γλώσσα μας, όπως και στα ιταλικά ή ισπανικά όλα τα γράμματα προφέρονται και διαβάζουμε όπως γράφουμε.
Άρα οι κανόνες συλλαβισμού είναι απλούστατοι.
Έχουμε βέβαια την χαριτωμενιά, εντελώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες, το ίδιο φωνήεν να αποδίδεται με καμμιά εικοσαριά τρόπους. Πράγμα εντελώς απαραίτητο όμως για την ετυμολόγηση και ορθογράφηση των λέξεων.

Το ποιος είναι δισύλλαβη λέξη. Ποι-ος. Και θα έπρεπε να γράφεται ποιός. Μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα όταν το ι έκανε συνίζηση με άλλο φωνήεν και ακουγόταν σαν γι το έγραφαν με μια γραμμούλα από κάτω ή σαν j. Θα έγραφαν ποjός.
Τόσο μεγάλη σπατάλη χρόνου θα γινόταν αν βάζαμε τόνο στο ποιός; Ή θα χάλαγε ο κανόνας ότι τα μονοσύλλαβα δεν τονίζονται;

Μήπως το οιο είναι τρίφθογγος; Αλλά εμείς καταργήσαμε τη λέξη δίφθογγος ενώ την διατηρούν οι άλλες γλώσσες, ακόμη και τα αγγλικά. Και λανσάραμε τον όρο δίψηφα φωνήεντα, από τις πιο ηλίθιες και κακόηχες λέξεις που άκουσα ποτέ.
Το να βάζουμε τον μαθητή ή τον καθένα μας να προφέρει από μέσα του τη λέξη για να μετρήσει εμπειρικά και ανάλογα με τη θέση της λέξης το πλήθος των συλλαβών, μάλλον μπέρδεμα είναι παρά απλούστευση.
Με αυτή τη λογική το γουρούνι ανάλογα με την προφορά του καθενός μπορεί να είναι και μονοσύλλαβο γρουν ή και ασύλλαβο γρν αφού το ρ από μόνο του ξυπνάει και πεθαμένους.

Το ποιος πράγματι ακούγεται σαν μία συλλαβή.
Άρα και το ηθοποιός θα πρέπει να θεωρηθεί τρισύλλαβο. Το θέμα όμως είναι ότι όλοι, πλην Σημίτη, το προφέρουμε τετρασύλλαβο.
Κάνουμε δηλαδή λίγα μικροσεκόντ διάλειμμα μετά το οι πριν προφέρομε το ο. Στο ποίος τραβάμε λίγο πιο πολύ το οι και στο ποιός το ο.
Και για να ενισχυθεί ίσως η άποψη ότι μάλλον τονίζουμε προσωδιακά, προσδίδοντας μιαν ανεπαίσθητη μακρότητα στην τονιζόμενη συλλαβή.
Για να διδάξουμε το νήπιο να τονίζει σωστά τη γάτα του λέμε γααατα, και δεν ουρλιάζουμε στο πρώτο α.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:03
Custom_F έγραψε: 31 Δεκ 2018, 02:00
Uppercut έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:49 Καλά κάνατε και το βάλατε. Κι ο Πάριος όπως λέμε το λέει. Το θέμα είναι να βάλετε κάποιον που το λέει "ποι-ος".
Ααααα εγώ το έβαλα επειδή μαρεσει κ για να χαλαρώσω το κλίμα. Δεν έχω άποψη για το ποιος. Από σας περιμένω. Αλλά διαφωνείτε. Ή μόνο ο έναον διαφωνεί; Αυτός είναι πνεύμα αντιλογίας. Αν είναι μόνο γι'αυτόν, δεν μας πειράζει. :003:
Όχι κι ο enaon συμφωνεί όπως φαίνεται. Υπήρξαν διάφοροι άλλοι που είπαν ότι προφέρουν με γελοίους τρόπους, ότι λένε τον ήλιο σαν το ήλιο το στοιχείο, ότι λένε "μάτ-ι-α" και τέτοια. Όλα αυτά αφού πέρασαν κάποιες σελίδες για να γίνει κατανοητό ότι είναι άλλο οι ήχοι κι άλλα τα γράμματα. 30 σελίδες για αυτές τις ανοησίες.
Σύμφωνα με τον καινοφανή τρόπο δημιουργίας συλλαβών στην ελληνική, όπου παίζουν ρόλο τα γράμματα και όχι οι ήχοι, οι λέξεις στοιχείο και στοιχειό, Μαρία και Μαριώ, ελευθερία και ελευθεριά είναι ισοσύλλαβες, δηλαδή σε ένα ποίημα ή σε ένα τραγούδι είναι πλήρως εναλλάξιμες χωρίς να αλλάξει το μέτρο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

hellegennes έγραψε: 31 Δεκ 2018, 20:25
hellegennes έγραψε: 31 Δεκ 2018, 01:35
Οι λέξεις βροχές και οχιές είναι ομοιοκατάληκτες. Πέρα από το αρχικό βρ-, η συνέχεια είναι ακριβώς ίδια στην προφορά.
Τότε θα έπρεπε να γράφεται βροχιές. Αυτό έχει να κάνει με εκφυλισμό, όπως συμβαίνει και με τους χρόνους των φωνηέντων.
Δεν γράφεται «βροχιές» για γραμματικούς λόγους, αλλά αν είχαμε φωνητική γραφή έτσι θα το γράφαμε γιατί έτσι το προφέρουμε. Το επιχείρημά μου κοίτα κι άσε πώς έπρεπε να γράφεται.
Ο συλλογισμός αυτός βέβαια σκοντάφτει βρε Χέλλη σε μια θεμελιώδη αντίφαση
Εάν η λέξη βροχές έπρεπε να προφέρεται βροχιές γιατί δεν γράφτηκε έτσι ιν δε φερστ πλέις; :)
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

enaon έγραψε: 31 Δεκ 2018, 03:17 μια χαρά απερ, ο,τι και να είπαμε έληξε τέλεια, όλα καλά.

άσχετο, έκανα δοκιμές σε αυτό που λέει ο χέλης για το σκληρό γ, αν κατάλαβα καλά το γεια και το γιεα(αν υπήρχε) πρέπει να προφέρονται το ίδιο, σαν να μην υπάρχουν τα γράμματα μέχρι το α, έτσι είναι;
Όχι, το «υγεία» και το «υγιεία» θα έπρεπε να ακούγονται το ίδιο και ακούγονται το ίδιο και γι' αυτό απλοποιήθηκε το «υγιεία» σε «υγεία».
enaon έγραψε: 31 Δεκ 2018, 03:17 το βροχές και το οχιές είναι σίγουρα ομοιοκατάληκτα; Εγώ πάλι νομίζω οτι αν δεν βαριέμαι ακούω το γιώτα στο οχιές.
Λάθος νομίζεις. Οι λέξεις είναι ομοιοκατάληκτες. Σε επηρεάζει η γραφή.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
hellegennes

TheoPhrm έγραψε: 31 Δεκ 2018, 20:27 Δυστυχώς στους νεόκοπους γραμματικούς και γλωσσολογικούς μετασχηματισμούς πρυτάνευσαν τα αγγλικά πρότυπα.
Σε μια γλώσσα που το ίδιο φωνήεν προφέρεται με διαφορετικούς τρόπους ή και παραλείπεται στη προφορά, είναι λογικό οι κανόνες συλλαβισμού να στηρίζονται κυρίως στη προφορά.
Ρε, θα μας τρελάνετε. Ο δεκαπεντασύλλαβος τι γαμίδια είναι; Δεν βασίζεται στον αριθμό των συλλαβών; Αυτές οι γαμημένες συλλαβές του δεκαπεντασύλλαβου δεν πρέπει να αναπαριστούν ίδιο αριθμό φωνολογικών συνόλων; Δεν χάνεται το μέτρο διαφορετικά; Δεν είναι τονικός στίχος; Δεν εμφανίστηκε πριν 1000 χρόνια, πριν υπάρξουν καν τα αγγλικά; Τι γαμιολιές λέτε για επιρροές και πρότυπα από τα αγγλικά; Έχετε παλαβώσει τελείως;

TheoPhrm έγραψε: 31 Δεκ 2018, 20:27Στη γλώσσα μας, όπως και στα ιταλικά ή ισπανικά όλα τα γράμματα προφέρονται και διαβάζουμε όπως γράφουμε.
Σοβαρά; Δηλαδή το «γγ» στις λέξεις φαράγγι, άγγελος, συγγνώμη και συγγραφέας προφέρεται με τον ίδιο τρόπο; Το σίγμα προφέρεται πάντα σίγμα; Το νι προφέρεται πάντα νι; Το μι προφέρεται πάντα μι; Δεν υπάρχουν φαινόμενα συμπροφοράς; Δεν υπάρχουν φαινόμενα ηχηροποίησης;

Θα ξεχάσουμε κι αυτά που μας δίδαξε το σχολείο στο τέλος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Beria έγραψε: 31 Δεκ 2018, 20:32

Εάν η λέξη βροχές έπρεπε να προφέρεται βροχιές γιατί δεν γράφτηκε έτσι ιν δε φερστ πλέις; :)
Γαμώ την πουτάνα μου -μπαρδόν! Δεν εξηγώ στην μία αυτή γραμμή γιατί δεν το γράφουμε έτσι;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

hellegennes έγραψε: 31 Δεκ 2018, 20:50
Beria έγραψε: 31 Δεκ 2018, 20:32

Γαμώ την πουτάνα μου -μπαρδόν! Δεν εξηγώ στην μία αυτή γραμμή γιατί δεν το γράφουμε έτσι;
Το επιχείρημα σου πέφτει με τα μούτρα στον τοίχο που γράφει: "Υπάρχει ελληνική λέξη με το φώνημα -χιες και ελληνική λέξη με το φώνημα -χες"

:003:
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Γραμματικός λόγος, καλέ μου θείε, σημαίνει ότι ο σχηματισμός της κατάληξης στον πληθυντικό εξαρτάται από την κατάληξη στον ενικό. Η μια λέξη είναι «βροχή» και η άλλη «οχιά». Έχουν διαφορετική κατάληξη. Νομίζω ότι μιλάω σε μπέμπηδες που δεν έχουν βγάλει την πρώτη δημοτικού. Ή τρολάρετε ή προσπαθείτε να υπερασπιστείτε μέχρι τέλους κάτι που ξέρετε ότι είναι λάθος. ΓΓ κι έτσι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

hellegennes έγραψε: 31 Δεκ 2018, 21:09 Γραμματικός λόγος, καλέ μου θείε, σημαίνει ότι ο σχηματισμός της κατάληξης στον πληθυντικό εξαρτάται από την κατάληξη στον ενικό. Η μια λέξη είναι «βροχή» και η άλλη «οχιά». Έχουν διαφορετική κατάληξη. Νομίζω ότι μιλάω σε μπέμπηδες που δεν έχουν βγάλει την πρώτη δημοτικού. Ή τρολάρετε ή προσπαθείτε να υπερασπιστείτε μέχρι τέλους κάτι που ξέρετε ότι είναι λάθος. ΓΓ κι έτσι.
Επίμονο ανηψούδι μου, μιλάς για καταλήξεις, μιλώ για φωνήματα. Μην υπεκφέυγεις
Ισχυρίζεσαι ότι το σύμπλεγμα -χιες (όταν τονίζεται στή λήγουσα φαντάζομαι) χάνει το ιότα και γίνεται μονοσύλλαβο
ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΩΣ ΜΟΝΟΣΥΛΛΑΒΟ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΦΕΡΕΤΑΙ;
τι σκατά; ήταν μαζόχες οι ημών πρόγονοι και πετούσαν γράμματα εκεί που δεν χρειάζονταν;

απο την άλλη τι με νοιάζει εμένα; χιέστηκα
ritzeri

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ritzeri »

Χελη, εσύ που είσαι καλός σε αυτά, μπορείς να μου πεις για ποιο λόγο η λέξη φάτνη αποτελείται από τις συλλαβές φα-τνη και όχι από τις συλλαβές φατ-νη;
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ελληνική λέξη να αρχίζει από τνη
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”