Λόγιος τίτλος λογοτεχνικού έργου του 19ου αιώνα. Στην καθημερινή του ομιλία κανένας δεν λέει "ποίος", "ήτον" και "φονεύς" (εκτός κι αν είναι ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός).
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Re: Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Δεν είναι διάλεκτος η Δημοτική, έχει χαρακτήρα διαλέκτου ως προς το ότι είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μετοχή, είναι λάθος να πεις ο διδάσκων, πρέπει να πεις αυτός που διδάσκει. Είναι περιφραστική γλώσσα. Και για κάποιον παράξενο λόγο όλο και αυξάνουν τα αρχαϊκά στοιχεία, π.χ. όλο και συχνότερα διαβάζουμε ο εν λόγω, εδώ γίνεται πραγματική κατάχρηση, ενώ μπορείς και πρέπει να πεις, ο συγκεκριμένος, αυτός που αναφέρθηκε κλπ.
- Νταρνάκας
Είναι μίξη διαφόρων διαλέκτων, κυρίως πελοποννησιακών, επτανησιακών και κωνσταντινουπολίτικων. Τα παλιά αθηναϊκά ήταν ξεχωριστή διάλεκτος (η οποία έχει εκλείψει σήμερα) η οποία σχετιζόταν περισσότερο με τη διάλεκτο της Μάνης, των Μεγάρων και της Κύμης.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:02χέλη πες αφού ξέρεις, ποια διάλεκτος είναι;hellegennes έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:39 Για όποιον ενδιαφέρεται στ' αλήθεια για την ιστορία της γλώσσας και πώς καταλήξαμε στην σημερινή μορφή της δημοτικής -που όχι, δεν είναι η αθηναϊκή διάλεκτος-, η πύλη του ιδρύματος νεοελληνικών σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη) έχει μπόλικα κείμενα και μελέτες των Χόφμαν, Μπράουνινγκ, Ανδριώτη, Μπαμπινιώτη, Αδράδος και πολλών άλλων.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
- Νταρνάκας
Το άρθρο αυτό της βίκι είναι για πολλές κλοτσιές.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:58ναι λογικό, δες το πίνακα δεξιά και πες, είναι λάθος οι κατηγοριοποιήσεις, άσχετα που δεν έχουν βάλει στοιχεία στην μεσαιωνική στις διαλέκτους, λες και δεν υπήρχαν.Νταρνάκας έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:55Tο μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες από τις σημερινές νεοελληνικές διαλέκτους είχαν σχηματιστεί πολύ πιο πριν από το 1700 που λέει η κωλοβίκι (δες Ερωτόκριτο και λοιπά έργα της κρητικής σχολής, χρονικό Παπασυναδινού κ.α.).enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:34 παιδιά η δημοτική είναι διάλεκτος τελικά ή είναι ιδίωμα του 1700 και μετά όπως λέει η γιούκι;
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE ... E%B1%CF%82
ναι και έγω έτσι καταλαβαίνω, δεν είναι διάλεκτος με την έννοια οτι δεν υπήρχε τόπος τμήμα ή ομάδα που να την μιλούσε, την φτιάξαμε. Καλά τα καταλαβαίνω, η προέκυψε μόνη της απο ζύμωση;Νταρνάκας έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:10Είναι μίξη διαφόρων διαλέκτων, κυρίως πελοποννησιακών, επτανησιακών και κωνσταντινουπολίτικων. Τα παλιά αθηναϊκά ήταν ξεχωριστή διάλεκτος (η οποία έχει εκλείψει σήμερα) η οποία σχετιζόταν περισσότερο με τη διάλεκτο της Μάνης, των Μεγάρων και της Κύμης.
δεν διάβασα το άρθρο, τα φοβάμαι αυτά, δεν ξέρεις οτι θα καταφέρεις να τα ξεχάσεις εύκολα πάντα, μερικά μένουν, το πινακάκι μόνο μου φάνηκε ενδιαφέρον.
- hellegennes
Μπορείς μια χαρά να πεις «ο διδάσκων» αλλά δεν συντάσσεται με τον ίδιο τρόπο που συντασσόταν στην αρχαία ελληνική, όπου οι μετοχές χρησιμοποιούνταν τελείως διαφορετικά (επειδή είναι ρηματικοί τύποι).sharp έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:09 Δεν είναι διάλεκτος η Δημοτική, έχει χαρακτήρα διαλέκτου ως προς το ότι είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μετοχή, είναι λάθος να πεις ο διδάσκων, πρέπει να πεις αυτός που διδάσκει. Είναι περιφραστική γλώσσα. Και για κάποιον παράξενο λόγο όλο και αυξάνουν τα αρχαϊκά στοιχεία, π.χ. όλο και συχνότερα διαβάζουμε ο εν λόγω, εδώ γίνεται πραγματική κατάχρηση, ενώ μπορείς και πρέπει να πεις, ο συγκεκριμένος, αυτός που αναφέρθηκε κλπ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Προέκυψε από φυσική ανάμειξη.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:15ναι και έγω έτσι καταλαβαίνω, δεν είναι διάλεκτος με την έννοια οτι δεν υπήρχε τόπος τμήμα ή ομάδα που να την μιλούσε, την φτιάξαμε. Καλά τα καταλαβαίνω, η προέκυψε μόνη της απο ζύμωση;Νταρνάκας έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:10Είναι μίξη διαφόρων διαλέκτων, κυρίως πελοποννησιακών, επτανησιακών και κωνσταντινουπολίτικων. Τα παλιά αθηναϊκά ήταν ξεχωριστή διάλεκτος (η οποία έχει εκλείψει σήμερα) η οποία σχετιζόταν περισσότερο με τη διάλεκτο της Μάνης, των Μεγάρων και της Κύμης.
δεν διάβασα το άρθρο, τα φοβάμαι αυτά, δεν ξέρεις οτι θα καταφέρεις να τα ξεχάσεις εύκολα πάντα, μερικά μένουν, το πινακάκι μόνο μου φάνηκε ενδιαφέρον.![]()
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
μόνη της λες; Πότε περίπου και που την μιλούσαν κάποτε αρκετοί;
Η σύνταξη της πρώτης γραμματικής της δημοτικής γλώσσας Υπέρμαχος της νέας παιδευτικής αντίληψης ο Νικόλαος Σοφιανός και επηρεασμένος από το ουμανιστικό κίνημα και την τάση για εκλαΐκευση της γνώσης της εποχής συντάσσει την πρώτη γραμματική της δημοτικής γλώσσας το 1524. Η Γραμματική της κοινής των Ελλήνων γλώσσης έμεινε ανέκδοτη έως το 1870, όταν ανέλαβε την έκδοση της ο Γάλλος ελληνιστής Emile Legrand. Με την γραμματική του προσπάθησε να αποδείξει ότι η δημοτική γλώσσα έχει « ευταξίαν», « αρμονίαν» και « καλλωπισμόν» και πως η σύγκριση της «κοινής» γλώσσας με τη γλώσσα των κλασικών αρχαίων φανερώνει ότι δεν είναι καθόλου κατώτερη. Νέα έκδοση της γραμματικής έγινε το 1977 από τις εκδόσεις Κέδρος με επιμέλεια και εισαγωγή Θανάση Παπαδόπουλου.
Πηγή: www.corfuland.gr
- Νταρνάκας
Είναι διάλεκτος που προέκυψε από τη σύνθεση διάφορων διαλέκτων, όπως ακριβώς δηλαδή προέκυψε και η κοινή της ελληνιστικής εποχής (απ' την οποία προέρχονται τόσο η καθαρεύουσα όσο και η δημοτική). Το ότι δεν έχει μετοχές ή είναι περιφραστική δεν είναι σοβαρός λόγος για να μην θεωρηθεί διάλεκτος.sharp έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:09 Δεν είναι διάλεκτος η Δημοτική, έχει χαρακτήρα διαλέκτου ως προς το ότι είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μετοχή, είναι λάθος να πεις ο διδάσκων, πρέπει να πεις αυτός που διδάσκει. Είναι περιφραστική γλώσσα. Και για κάποιον παράξενο λόγο όλο και αυξάνουν τα αρχαϊκά στοιχεία, π.χ. όλο και συχνότερα διαβάζουμε ο εν λόγω, εδώ γίνεται πραγματική κατάχρηση, ενώ μπορείς και πρέπει να πεις, ο συγκεκριμένος, αυτός που αναφέρθηκε κλπ.
Επίσης, το λεξιλόγιό της εμπλουτίστηκε με πολλές λέξεις και εκφράσεις της καθαρεύουσας/λόγιας γλώσσα (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου).
- hellegennes
Η δημοτική είναι μακράν πιο εύπλαστη από όλες τις προηγούμενες μορφές της γλώσσας. Είναι σαφέστατα ανώτερη σε εκφραστικότητα από όλες τις προηγούμενες διαλεκτικές ποικιλίες. Αυτό που γράφω αυτήν την στιγμή θα χρειαζόταν ολόκληρη παράγραφο για να εκφραστεί σωστά σε αρχαία ελληνικά και πάλι θα υστερούσε σε σαφήνεια, ευκολία ανάγνωσης και πλούτο εκφραστικών μέσων.
Π.χ. η ΚΝΕ έχει διαμορφωτές διάθεσης που συνήθως εκφράζονται με αλλαγή της κατάληξης, κάτι που δεν υπήρχε καν στην αρχαία, πρωτόγονη γλώσσα μας.
Π.χ. η ΚΝΕ έχει διαμορφωτές διάθεσης που συνήθως εκφράζονται με αλλαγή της κατάληξης, κάτι που δεν υπήρχε καν στην αρχαία, πρωτόγονη γλώσσα μας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Νταρνάκας
Δεν τη φτιάξαμε από το πουθενά αλλά από διαλέκτους που προϋπήρχαν. Όπως ακριβώς έγινε και η κοινή των ελληνιστικών χρόνων που λέω και στο προηγούμενο σχόλιο, απ' την οποία προέρχονται όλες οι νεοελληνικές διάλεκτοι (πλην της τσακωνικής) και η καθαρεύουσα.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:15ναι και έγω έτσι καταλαβαίνω, δεν είναι διάλεκτος με την έννοια οτι δεν υπήρχε τόπος τμήμα ή ομάδα που να την μιλούσε, την φτιάξαμε. Καλά τα καταλαβαίνω, η προέκυψε μόνη της απο ζύμωση;Νταρνάκας έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:10Είναι μίξη διαφόρων διαλέκτων, κυρίως πελοποννησιακών, επτανησιακών και κωνσταντινουπολίτικων. Τα παλιά αθηναϊκά ήταν ξεχωριστή διάλεκτος (η οποία έχει εκλείψει σήμερα) η οποία σχετιζόταν περισσότερο με τη διάλεκτο της Μάνης, των Μεγάρων και της Κύμης.
δεν διάβασα το άρθρο, τα φοβάμαι αυτά, δεν ξέρεις οτι θα καταφέρεις να τα ξεχάσεις εύκολα πάντα, μερικά μένουν, το πινακάκι μόνο μου φάνηκε ενδιαφέρον.![]()
Ανάλογη διαδικασία έγινε σχεδόν με κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα: επειδή υπήρχαν πολλές διαφορετικές διάλεκτοι, πήραν την πιο διαδεδομένη/καλλιεργημένη κ.τ.λ. και με βάση αυτή έφτιαξαν μια στάνταρ κοινή γλώσσα που να διευκολύνει όλους τους ομιλητές αυτών των συγγενικών διαλέκτων στη γραπτή τους επικοινωνία.
τέλεια, και εγώ έτσι το καταλαβαίνω, την φτιάξαμε σαν μιά γλώσσα για τον δήμο, τον λαό, σε αντίθεση με εκείνη που είχαμε για τους λόγιους τότε. Οπότε επιστρέφω στον λόγο που ξεκίνησα όλη την κουβέντα, γιατί δίνουμε σημασία στο πώς ακούγεται μια γλώσσα συνεκτική, αν είναι σωστό θα είναι απο τύχη, έτσι δεν είναι;
-
ritzeri
Όταν λες μλαρ προφερεις όντως μια συλλαβή.Νταρνάκας έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:16
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδεύουν και τις διαλέκτους που η προφορά τους αποκλίνει από αυτήν της ΚΝΕ και τι προσπαθούν να αποδείξουν μ' αυτό. Ναι, τα σκλί, γρουν', μλάρ' κ.τ.λ είναι μονοσύλλαβα στις διαλέκτους που τα προφέρουν έτσι, τι μ' αυτό; Να πούμε με το ζόρι πώς όταν λες "μλαρ'' αντί για "μουλάρι" προφέρεις πάλι τρεις συλλαβές;
Όταν γράφεις όμως μουλάρι, γράφεις τρεις συλλαβές.
Τι να κάνουμε τώρα; Να βλέπουμε μουλάρι και να λέμε ότι βλέπουμε μια συλλαβή;
Όπως κάνετε εσείς με το ποιος;
Για να τελειώνουμε, θεωρώ ότι η γραπτή γλώσσα πρέπει να είναι ο μπούσουλας και όχι η προφορική.
Γιατί η γραπτή γλώσσα είναι σαφής και εχεις κανόνες.
Ενώ η προφορική είναι αναρχική και ο καθένας μπορεί να την ξεχειλωνει κατά όπως γουστάρει ή όπως μπορεί (πχ λόγω ξένης καταγωγής ή λόγω προβλήματων αρθρωσης)
Αντιθέτως, το ότι δεν έχει μετοχές ή είναι περιφραστική επιβεβαιώνει ότι είναι διάλεκτος. Εννοούσα παραπάνω ότι δεν είναι μία συγκεκριμένη διάλεκτος κάποιας περιοχής.Νταρνάκας έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:31Είναι διάλεκτος που προέκυψε από τη σύνθεση διάφορων διαλέκτων, όπως ακριβώς δηλαδή προέκυψε και η κοινή της ελληνιστικής εποχής (απ' την οποία προέρχονται τόσο η καθαρεύουσα όσο και η δημοτική). Το ότι δεν έχει μετοχές ή είναι περιφραστική δεν είναι σοβαρός λόγος για να μην θεωρηθεί διάλεκτος.sharp έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:09 Δεν είναι διάλεκτος η Δημοτική, έχει χαρακτήρα διαλέκτου ως προς το ότι είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μετοχή, είναι λάθος να πεις ο διδάσκων, πρέπει να πεις αυτός που διδάσκει. Είναι περιφραστική γλώσσα. Και για κάποιον παράξενο λόγο όλο και αυξάνουν τα αρχαϊκά στοιχεία, π.χ. όλο και συχνότερα διαβάζουμε ο εν λόγω, εδώ γίνεται πραγματική κατάχρηση, ενώ μπορείς και πρέπει να πεις, ο συγκεκριμένος, αυτός που αναφέρθηκε κλπ.
Επίσης, το λεξιλόγιό της εμπλουτίστηκε με πολλές λέξεις και εκφράσεις της καθαρεύουσας/λόγιας γλώσσα (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου).
Δεν συμφωνώ, ο χαρακτήρας της είναι περιφραστικός. Και βλέπω ότι τείνει να δημιουργηθεί μια ιδιάζουσα αρχαίζουσα γλώσσα που είναι πολύ πέτσινη. Προφανώς διότι δεν αρκούν οι τύποι.hellegennes έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:23Μπορείς μια χαρά να πεις «ο διδάσκων» αλλά δεν συντάσσεται με τον ίδιο τρόπο που συντασσόταν στην αρχαία ελληνική, όπου οι μετοχές χρησιμοποιούνταν τελείως διαφορετικά (επειδή είναι ρηματικοί τύποι).sharp έγραψε: 30 Δεκ 2018, 01:09 Δεν είναι διάλεκτος η Δημοτική, έχει χαρακτήρα διαλέκτου ως προς το ότι είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μετοχή, είναι λάθος να πεις ο διδάσκων, πρέπει να πεις αυτός που διδάσκει. Είναι περιφραστική γλώσσα. Και για κάποιον παράξενο λόγο όλο και αυξάνουν τα αρχαϊκά στοιχεία, π.χ. όλο και συχνότερα διαβάζουμε ο εν λόγω, εδώ γίνεται πραγματική κατάχρηση, ενώ μπορείς και πρέπει να πεις, ο συγκεκριμένος, αυτός που αναφέρθηκε κλπ.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 0 Απαντήσεις
- 577 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από tanipteros
-
- 5 Απαντήσεις