!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;
Re: Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;
που την μιλούσαν περισσότεροι, σε ποια περιοχή, παντού;
απο πότε, εδώ και αιώνες που έλεγες πριν;
Φυσικά.Νταρνάκας έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:21Ρε συ, πότε ήταν "ποίος" η λέξη, πριν από κάτι χιλιετίες; Έχεις ακούσει ποτέ κανέναν να χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ομιλία το "ποίος" αντί για το "ποιος"; Άκουσες ποτέ τους παππούδες και τις γιαγιάδες σου να λένε "ποίος";sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 15:21 Η δημοτική είναι σαν διάλεκτος. Η λέξη είναι ποίος και είναι δισύλλαβη. Επειδή ακούγεται ποιός δεν σημαίνει ότι έγινε μονοσύλλαβη. Όπως έγραψε και κάποιος τότε στα λαρσινά όλα είναι μονοσύλλαβα.![]()
- Rakomelofronas
- Phorum.gr user: Pegasus - erkebrad
Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου;
Ο κόσμος που θυμάσαι δεν υπάρχει πια.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.
και εγώ λέω το ποίος, και το πχιος το λέω όταν βαριέμαι, συχνά δηλαδή, όταν θέλω να δώσω σημασία όμως λέω ποιός, τονίζω το όμικρον.
- hellegennes
Αν δεν διδάχθηκες στο σχολείο πώς, πού και πότε εξελίχθηκε η ΚΝΕ, υπάρχουν και βιβλία.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:10 που την μιλούσαν περισσότεροι, σε ποια περιοχή, παντού;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
καλά βρε, μην σε κουράζω και δίνεις την γνώση τσάμπα 
αν θες βρίζε λίγο και πές πάντως.
αν θες βρίζε λίγο και πές πάντως.
Δημιουργείται σύγχιση. Δεν υπάρχει ελληνική λέξη όπου το οι-ο να είναι μία συλλαβή, αν εξαιρέσεις το ποιότητα του κ. Σημίτη. Το ποιός είναι παραφθορά του δισύλλαβου ποίος. Και το τρισύλλαβο ποιότητα σημιτική βερζιόν του ορθού τετρασύλλαβου ποιότητα.Νταρνάκας έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:16Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδεύουν και τις διαλέκτους που η προφορά τους αποκλίνει από αυτήν της ΚΝΕ και τι προσπαθούν να αποδείξουν μ' αυτό. Ναι, τα σκλί, γρουν', μλάρ' κ.τ.λ είναι μονοσύλλαβα στις διαλέκτους που τα προφέρουν έτσι, τι μ' αυτό; Να πούμε με το ζόρι πώς όταν λες "μλαρ'' αντί για "μουλάρι" προφέρεις πάλι τρεις συλλαβές;hellegennes έγραψε: 29 Δεκ 2018, 23:04Ναι, όλα είναι μονοσύλλαβα σε κάποιες διαλέκτους. Και όταν θα τα αποτυπώσεις στον λόγο θα τα γράψεις μονοσύλλαβα. Πού θες να καταλήξεις μ' αυτό;sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 15:21 Η δημοτική είναι σαν διάλεκτος. Η λέξη είναι ποίος και είναι δισύλλαβη. Επειδή ακούγεται ποιός δεν σημαίνει ότι έγινε μονοσύλλαβη. Όπως έγραψε και κάποιος τότε στα λαρσινά όλα είναι μονοσύλλαβα.
Πάμε πάλι: συλλαβή είναι το ελάχιστο λεκτικό σύνολο. Δεν έχει καμμία σχέση με γράμματα και με τον αριθμό τους, που είναι εντελώς αυθαίρετο σύστημα αποτύπωσης του λόγου, δηλαδή δεν έχει φυσική σχέση με τον ίδιον τον λόγο, γι' αυτό υπάρχουν 100 συστήματα γραφής και όχι ένα.
Όταν λοιπόν κάτι προφέρεται σε έναν χρόνο είναι ΜΙΑ συλλαβή και δεν έχει αυτό σχέση με το με πόσα συμβολάκια αναπαρίσταται γραπτά. Ο αριθμός των συλλαβών μιας λέξης περιγράφει τον αριθμό των διακριτών ελάχιστων λεκτικών συνόλων.
παιδιά η δημοτική είναι διάλεκτος τελικά ή είναι ιδίωμα του 1700 και μετά όπως λέει η γιούκι;
- hellegennes
Δεν ξέρω τι λέει αυτή η Γιούκι, που θα είναι μάλλον ξαδέρφη της Γιόκο, ξέρω όμως ότι η δημοτική είναι απόγονος της ελληνιστικής κοινής και η σημερινή της μορφή αποτελεί συνένωση γλωσσικών στοιχείων του κορμού της και πολλών επιμέρους διαλεκτικών ποικιλιών και αναμείχθηκε με την καθαρεύουσα για να καταλήξει στην σημερινή της μορφή.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:34 παιδιά η δημοτική είναι διάλεκτος τελικά ή είναι ιδίωμα του 1700 και μετά όπως λέει η γιούκι;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
ναι ναι, πες όμως ένα ένα σαν να σε νοιάζει να καταλαβαίνω και εγώ, ήταν η δημοτική διάλεκτος λες, όπως εννοούμε την έννοια;hellegennes έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:42Δεν ξέρω τι λέει αυτή η Γιούκι, που θα είναι μάλλον ξαδέρφη της Γιόκο, ξέρω όμως ότι η δημοτική είναι απόγονος της ελληνιστικής κοινής και η σημερινή της μορφή αποτελεί συνένωση γλωσσικών στοιχείων του κορμού της και πολλών επιμέρους διαλεκτικών ποικιλιών και αναμείχθηκε με την καθαρεύουσα για να καταλήξει στην σημερινή της μορφή.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:34 παιδιά η δημοτική είναι διάλεκτος τελικά ή είναι ιδίωμα του 1700 και μετά όπως λέει η γιούκι;
Η αττική είναι διάλεκτος γλώσσας, η Ελληνιστική κοινή είναι γλώσσα, η δημοτική ειναι ιδίωμα της Νέας Ελληνικής γλώσσας που ειναι απόγονος της μεσαιωνικής, συμφωνείς με την γιοκι;
- hellegennes
Μάλλον θα εννοείς σύγχυση, γιατί εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε συγχισμένοι.sharp έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:28 Δημιουργείται σύγχιση. Δεν υπάρχει ελληνική λέξη όπου το οι-ο να είναι μία συλλαβή, αν εξαιρέσεις το ποιότητα του κ. Σημίτη. Το ποιός είναι παραφθορά του δισύλλαβου ποίος. Και το τρισύλλαβο ποιότητα σημιτική βερζιόν του ορθού τετρασύλλαβου ποιότητα.
Δεν υπάρχει «οιο» σαν οντότητα. Είναι απλώς γράμματα. Μπορεί να αποτελούν είτε μία είτε δύο συλλαβές. Εκτός από το «ποιος» υπάρχει και το «τέτοιος» και το «έννοια» (ανησυχία, μέριμνα) και το «κάποιος» και το «όποιος». Σε όλα αυτά είναι μία συλλαβή αυτά τα τρία γράμματα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Tο μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες από τις σημερινές νεοελληνικές διαλέκτους είχαν σχηματιστεί πολύ πιο πριν από το 1700 που λέει η κωλοβίκι (δες Ερωτόκριτο και λοιπά έργα της κρητικής σχολής, χρονικό Παπασυναδινού κ.α.).enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:34 παιδιά η δημοτική είναι διάλεκτος τελικά ή είναι ιδίωμα του 1700 και μετά όπως λέει η γιούκι;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
- hellegennes
Ιδίωμα και διάλεκτος στην γλωσσολογία εννοείται μια γλωσσική μορφή, μια ποικιλία. Ίσως αυτό δεν καταλαβαίνεις. Δεν είναι ιδίωμα ή διάλεκτος με την έννοια ότι ομιλούνταν σε έναν στενό γεωγραφικό χώρο.enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:44 ναι ναι, πες όμως ένα ένα σαν να σε νοιάζει να καταλαβαίνω και εγώ, ήταν η δημοτική διάλεκτος λες, όπως εννοούμε την έννοια;
Η αττική είναι διάλεκτος γλώσσας, η Ελληνιστική κοινή είναι γλώσσα, η δημοτική ειναι ιδίωμα της Νέας Ελληνικής γλώσσας που ειναι απόγονος της μεσαιωνικής, συμφωνείς με την γιοκι;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
ναι λογικό, δες το πίνακα δεξιά και πες, είναι λάθος οι κατηγοριοποιήσεις, άσχετα που δεν έχουν βάλει στοιχεία στην μεσαιωνική στις διαλέκτους, λες και δεν υπήρχαν.Νταρνάκας έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:55Tο μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες από τις σημερινές νεοελληνικές διαλέκτους είχαν σχηματιστεί πολύ πιο πριν από το 1700 που λέει η κωλοβίκι (δες Ερωτόκριτο και λοιπά έργα της κρητικής σχολής, χρονικό Παπασυναδινού κ.α.).enaon έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:34 παιδιά η δημοτική είναι διάλεκτος τελικά ή είναι ιδίωμα του 1700 και μετά όπως λέει η γιούκι;
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE ... E%B1%CF%82
πές βρε και θα μου πεις και άλλα αν έχεις όρεξη μετά, ασε τις ποικιλίες, διάλεκτος ήταν;hellegennes έγραψε: 30 Δεκ 2018, 00:56
Ιδίωμα και διάλεκτος στην γλωσσολογία εννοείται μια γλωσσική μορφή, μια ποικιλία. Ίσως αυτό δεν καταλαβαίνεις. Δεν είναι ιδίωμα ή διάλεκτος με την έννοια ότι ομιλούνταν σε έναν στενό γεωγραφικό χώρο.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 0 Απαντήσεις
- 577 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από tanipteros
-
- 5 Απαντήσεις