!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
ritzeri

Re: Το "ποιος" είναι μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ritzeri »

Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:21
ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:16
Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:09

Τι είναι; Αγγείο του σώματος ή αμφορέας; Δε ξέρεις;

Άρα:

Δε μπορούμε να ξέρουμε τι σημαίνουν οι λέξεις στον γραπτό λόγο

ritzeri
Εννοείται ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι σημαίνουν.
Αυτο ήταν ήδη γνωστό.

Σημερα ανακαλύψαμε ότι δεν μπορούμε ούτε να μετρήσουμε τις συλλαβές τους.

Ποιος ξέρει, σε λίγα χρόνια ίσως δεν θα μπορούμε να μετρήσουμε καν τα γράμματα.

Καλά το πάτε, κιπ γκοιν
Άμα δε ξέρεις ποια λέξη από τις δύο είναι και μεταξύ τους οι δύο διαφέρουν στις συλλαβές, ναι σ' αυτήν τη περίπτωση δε μπορείς να το ξέρεις γιατί δε ξέρεις ποια από τις δύο είναι. Προφανέστατα.

Μα αγαπητέ μου, αν δεν μπορείς να ξέρεις πόσες και ποιες είναι οι συλλαβές μιας λέξης τότε δεν μπορείς καν να τις γράψεις!!!

Γιατί πολλές φορές θα χρειαστεί να κόψεις μια λέξη στα δύο, όταν δεν χωράει ολόκληρη σε μια σειρά, και να συνεχίσεις στην επόμενη.

Άρα μόλις παραδέχτηκες ότι είσαι ανίκανος να γράφεις.

Για τα υπόλοιπα, το κινητό διορθώνει μόνο του τις λέξεις που γράφω.
Πέραν τούτου, πουθενά δεν ισχυρίστηκα ότι γαμω και δέρνω στα θέματα της γλώσσας.
Βλάκας δεν είμαι, απλα
sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp »

Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:29
sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:22 Αφού λοιπόν μάτι, ματιού, μάτια, ματιών είναι όλα δισύλλαβα, πώς μαθαίνει το παιδί στο δημοτικό να το κλίνει; Δεν υπάρχουν πια καταλήξεις, που είναι ξεχωριστές συλλαβές; Δηλ. ματι-ών, μάτι-α, ματι-ού;
Τι σχέση έχει αυτό που λες τώρα με τις συλλαβές; Ότι να ναι. Σε όσα κομμάτια τη σπας μία λέξη για να δείξεις ότι θέλεις. Ουδεμία σχέση έχει αυτό με τις συλλαβές της λέξεως κατά την εκφορά της.

https://vocaroo.com/

Ρίξει κι εσύ ένα "μάτια" να σ' ακούσουμε που δεν το λες "μάτχια" σαν τους Κρητικούς. Να δούμε πώς το λέτε εσείς.
Δηλ. εσύ τις συλλαβές τις ονομάζεις κομμάτια;
sharp

Και για όσους αναρωτιούνται πώς λέω το μάτια, έχω να τους πώ ότι χρησιμοποιώ την ολόσωστη προφορά που είναι αυτή εδώ

https://translate.google.com/#view=home ... E%B9%CE%B1

(πατήστε το μεγαφωνάκι από κάτω)
Uppercut

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Uppercut »

ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:29
ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:16
Εννοείται ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι σημαίνουν.
Αυτο ήταν ήδη γνωστό.

Σημερα ανακαλύψαμε ότι δεν μπορούμε ούτε να μετρήσουμε τις συλλαβές τους.

Ποιος ξέρει, σε λίγα χρόνια ίσως δεν θα μπορούμε να μετρήσουμε καν τα γράμματα.

Καλά το πάτε, κιπ γκοιν
Άμα δε ξέρεις ποια λέξη από τις δύο είναι και μεταξύ τους οι δύο διαφέρουν στις συλλαβές, ναι σ' αυτήν τη περίπτωση δε μπορείς να το ξέρεις γιατί δε ξέρεις ποια από τις δύο είναι. Προφανέστατα.

Μα αγαπητέ μου, αν δεν μπορείς να ξέρεις πόσες και ποιες είναι οι συλλαβές μιας λέξης τότε δεν μπορείς καν να τις γράψεις!!!

Γιατί πολλές φορές θα χρειαστεί να κόψεις μια λέξη στα δύο, όταν δεν χωράει ολόκληρη σε μια σειρά, και να συνεχίσεις στην επόμενη.

Πέραν τούτου, πουθενά δεν ισχυρίστηκα ότι γαμω και δέρνω στα θέματα της γλώσσας.
Βλάκας δεν είμαι, απλα
Ότι να ναι. Οι συλλαβές είναι ηχητική ενότητα. Αυτό λένε όλα τα βιβλία γλωσσολογίας του πλανήτη.

http://www.oxfordbibliographies.com/vie ... 0-0084.xml

Δεν ταυτίζονται με τα γράμματα τα οποία μπορεί να μην αποτυπώνουν την προφορά.

Θα μου επιτρέψεις φαντάζομαι να συμφωνώ με τη γλωσσολογία κι όχι με σένα. Μ' όλο το σεβασμό πάντα.

Και βλέπω ότι έκανες αβαβά το ερώτημα μου.

Για πες μου όμως εσύ, επειδή πριν μπέρδεψες τις συλλαβές και τα μπούτια σου, τελικά τον Ήλιο τον προφέρεις όπως το ήλιο; Λες, σήμερα ο Ήλ-ι-ος καίει πολύ; Λες τα μάτ-ι-α μου κλείνουν;

Για ρίξε.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Uppercut την 29 Δεκ 2018, 01:36, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Uppercut

sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:32 Και για όσους αναρωτιούνται πώς λέω το μάτια, έχω να τους πώ ότι χρησιμοποιώ την ολόσωστη προφορά που είναι αυτή εδώ

https://translate.google.com/#view=home ... E%B9%CE%B1

(πατήστε το μεγαφωνάκι από κάτω)
Πέρα από το γεγονός ότι δεν ακούς πάντα τις σωστές προσφορές στο γκουγκλ τρασλέητ, η τύπισσα λέει "μάτχια" όχι "μάτ-ι-α".
sharp

Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:34

Βλάκας δεν είμαι, απλα
Ότι να ναι. Οι συλλαβές είναι ηχητική ενότητα. Αυτό λένε όλα τα βιβλία γλωσσολογία του πλανήτη.

Θα μου επιτρέψεις φαντάζομαι να συμφωνώ με τη γλωσσολογία κι όχι με σένα. Μ' όλο το σεβασμό πάντα.

Για πες μου όμως εσύ, επειδή πριν μπέρδεψες τις συλλαβές και τα μπούτια σου, τελικά τον Ήλιο τον προφέρεις όπως το ήλιο; Λες, σήμερα ο Ήλ-ι-ος καίει πολύ; Λες τα μάτ-ι-α μου κλείνουν;

Για ρίξε.
Τι να ρίζω, έγραψα παραπάνω. Αφού το λέει το γκουγκλ, τολμάς να το αμφισβητήσεις; Και συ αυτό δεν κάνεις;
Uppercut

Εγώ δεν έδωσα το γκουγκλ τρανσλέητ, έδωσα ακαδημαϊκή πηγή κι όλες το ίδιο ανεξαιρέτως λένε. Σου θυμίζω ότι σε προκάλεσα να φέρεις άλλον ορισμό της συλλαβής, έκανες την κότα κι επανήλθες αργότερα. Πάμε λοιπόν, πες μου εσύ τι είναι συλλαβή.

Αλλά, όπως σου γράφω το γκουγκλ με την προφορά που είπε ο Νταρνάκας το δίνει, είσαι και κουφός συν τοις άλλοις.
sharp

Θα επιμείνω στην κλίση και θέλω και τη γνώμη του Νταρνάκα, αν είναι φιλόλογος ( κάνω λάθος; )

Πώς μαθαίνει ο μαθητής σήμερα την κλίση ενός ουσιαστικού; Η κατάληξη, αν δεν είναι συλλαβή τι είναι; Κομμάτι το λέει; Δηλ. ο δάσκαλος λέει το κομμάτι στο τέλος είναι αυτό, π.χ. -ων;
ritzeri

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ritzeri »

Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:34

Βλάκας δεν είμαι, απλα
Ότι να ναι. Οι συλλαβές είναι ηχητική ενότητα. Αυτό λένε όλα τα βιβλία γλωσσολογίας του πλανήτη.

Για ρίξε.
Οχι βέβαια, τον ήλιο τον προφέρω όπως όλος ο κόσμος.
Δλδ με λάθος τρόπο.

Και δεν είναι το μόνο, κάνω και άλλα λάθη στη ζωή μου, πολλά.

Τουλάχιστον δεν είμαι βλάκας, πάλι καλά.
Απαντώ αυτό που με ρωτάνε ευθεως
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ritzeri την 29 Δεκ 2018, 01:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
sharp

Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:37 Εγώ δεν έδωσα το γκουγκλ τρανσλέητ, έδωσα ακαδημαϊκή πηγή κι όλες το ίδιο ανεξαιρέτως λένε. Σου θυμίζω ότι σε προκάλεσα να φέρεις άλλον ορισμό της συλλαβής, έκανες την κότα κι επανήλθες αργότερα. Πάμε λοιπόν, πες μου εσύ τι είναι συλλαβή.

Αλλά, όπως σου γράφω το γκουγκλ με την προφορά που είπε ο Νταρνάκας το δίνει, είσαι και κουφός συν τοις άλλοις.
Επειδή με είπες κότα θα σού στείλω σε πιμι το μέρος της μονομαχίας, είναι μεθαύριο 6 η ώρα. Το όπλο ξίφος.
Uppercut

sharp έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:39
Uppercut έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:37 Εγώ δεν έδωσα το γκουγκλ τρανσλέητ, έδωσα ακαδημαϊκή πηγή κι όλες το ίδιο ανεξαιρέτως λένε. Σου θυμίζω ότι σε προκάλεσα να φέρεις άλλον ορισμό της συλλαβής, έκανες την κότα κι επανήλθες αργότερα. Πάμε λοιπόν, πες μου εσύ τι είναι συλλαβή.

Επειδή με είπες κότα θα σού στείλω σε πιμι το μέρος της μονομαχίας, είναι μεθαύριο 6 η ώρα. Το όπλο ξίφος.
Θα μπορούσες να κάνεις κάτι πιο απλό, να απαντήσεις. Ξέρουμε κι οι δύο ότι δε μπορείς, οπότε πούλα τρελίτσα.

ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 01:39

Οχι βέβαια, τον ήλιο τον προφέρω όπως όλος ο κόσμος.
Δλδ με λάθος τρόπο.

Και δεν είναι το μόνο, κάνω και άλλα λάθη στη ζωή μου, πολλά.

Τουλάχιστον δεν είμαι βλάκας, πάλι καλά.
Απαντώ αυτό που με ρωτάνε ευθεως

Μπράβο που το ξεκαθαρίσαμε, γιατί ο Sharp κι o Chainis μας είπαν ότι τα προφέρουν αλλιώς. Επειδή λοιπόν σου είπα τι είναι η συλλαβή σύμφωνα με τη σύγχρονη γλωσσολογία, καταλαβαίνεις ότι αυτή ακριβώς είναι η απάντηση μου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Uppercut την 29 Δεκ 2018, 01:45, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
sharp

Ρε φίλε, get a life, πώς το λεν
Uppercut

Ένα overused meme αντί απαντήσεως. Πώς το λένε αυτό; Α, ναι. Αβαβά.
sharp

Ζητώ συγγνώμη για το παραπάνω, δεν ήταν σωστό. Αλλά είναι αλήθεια ότι με έπρηξες να βάλω την προφορά στο νετ, να την ακούσεις. Ε, να τηλεφωνηθούμε κι όλα, να μην γράφουμε και κουραζόμαστε
Uppercut

Η οποία προφορά ήταν αυτή που είπε ο Νταρνάκας. Δε θέλω να μου ζητήσεις συγγνώμη, δεν είμαι ο παπάς της ενορίας σου. Θέλω να μιλάς επί της ουσίας και να μη χάνεις τη ψυχραιμία σου. Πάμε πάλι:
Συγκεκριμένα, τι δεν ισχύει απ' αυτά που είπα; Πες μου εσύ τι είναι συλλαβή λοιπόν και πώς το "ποιος" έχει παραπάνω από μία. Πες μου λοιπόν κι εσύ sharp κι ο Chainis ότι εσύ κι ο δάσκαλος σου ξέρετε καλύτερα από wikipedia, την Οξφόρδη, κάθε πηγή που θα βρεις στο νετ και κάθε μα κάθε βιβλίο γλωσσολογίας που υπάρχει στον πλανήτη τι είναι η συλλαβή και ξέρετε ότι η συλλαβή δεν είναι φωνολογική ενότητα, αλλά κάτι άλλο.
Περιμένω να μου απαντήσεις.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”