!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Γιατί το λένε σάντουιτς;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
sys3x

Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x »

enaon έγραψε: 01 Απρ 2025, 23:21
Λευκός Λύκος έγραψε: 01 Απρ 2025, 23:16
enaon έγραψε: 01 Απρ 2025, 23:02

το μπιφτέκι ειναι η μοσχαρίσια μπριζόλα κανονικά. Αλλά στην χώρα μας, την χώρα της Αθήνας και πέριξ δηλαδή, εννοούμε κατι απο κιμά, και αμα ειναι λέμε και απο λαχανικά, σιγά. Ετσι λοιπόν, το σουβλακι ειναι ολο μαζι, η πίτα, το κρεας αν εχει, και τα υπόλοιπα αν εχει, και το μαγαζί που τα πουλάει αυτα το λεμε σουβλατζίδικο. Να το μαθετε απ΄'εξω, να συνεννοούμαστε.
Χριστό δεν κατάλαβα,μα το Θεό σε λέω.
Το μπιφτέκι λεω, ειναι beef steak κανονικά, απο εκει ειναι ο όρος. Αν το παμε ετυμολογικά, ειναι η μοσχαρίσια μπριζόλα. Αλλα ας μην μπλέκουμε με λεπτομέρειες, όπως το μπιφτεκι ειναι απο κιμά γιατί ετσι ειπε η Αθήνα, ετσι και το σουβλάκι ειναι πίτα κρέας και διαφορα αλλα μεσα. Αυτο ολο μαζι το λεμε σουβλάκι, απλο ειναι. Το πουλάνε στα σουβλατζίδικα.
:smt005:
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.
Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη »

Σπύρος έγραψε: 01 Απρ 2025, 23:58
Πασιφάη έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:36 Ρετσίνα της προκοπής φέρατε; :lol:
Το 2006 ήμουν φαντάρος στην Πάτρα,και ψάχνα

:lol:
Τί λες μωρέ; Πιο άθλιο ποτό απ'την ρετσίνα και δη απ'την Κουρτάκη, δεν υπάρχει. Όπως το είπες, κατουρλιό. Καλλίτερα να έπινες ένα χύμα κρασάκι, πιο εύγευστο θα ήταν. :102:
Η ρετσίνα γίνεται κατά βάσιν με σταφύλια ποικιλίας Σαββατιανό. Αυτό παραδοσιακά καλλιεργούνταν στην Αττική, στην Βοιωτία, και στην Νότια Εύβοια. Κατά σύμπτωση σε αυτές οι περιοχές υπάρχουν Αρβανίτες. Η καλύτερη ρετσίνα ήταν η Θήβη. Στην Πάτρα η Αχαϊα Κλάους έβγαζε ρετσίνα αλλά ήταν άθλια, το ίδιο και κάτι Κρητικές. Παλιά έπινα και Γεωργιάδη αλλά και μια Καβαλιώτικη που μου διαφεύγει το όνομα. Κυκλοφορούσε σε μεγάλο μπουκάλι.
Δεν έχω καθόλου γνώση από ρετσίνα. Έχω πιεί κάποιες φορές στη ζωή μου, όταν ήμουν μικρή, αλλά ήταν σιχαμερή. :102:
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison
Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης »

Πασιφάη έγραψε: 02 Απρ 2025, 11:28
Πασιφάη έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:36 Ρετσίνα της προκοπής φέρατε; :lol:
Το 2006 ήμουν φαντάρος στην Πάτρα,και ψάχνα

:lol:
Τί λες μωρέ; Πιο άθλιο ποτό απ'την ρετσίνα και δη απ'την Κουρτάκη, δεν υπάρχει. Όπως το είπες, κατουρλιό. Καλλίτερα να έπινες ένα χύμα κρασάκι, πιο εύγευστο θα ήταν. :102:
Η ρετσίνα γίνεται κατά βάσιν με σταφύλια ποικιλίας Σαββατιανό. Αυτό παραδοσιακά καλλιεργούνταν στην Αττική, στην Βοιωτία, και στην Νότια Εύβοια. Κατά σύμπτωση σε αυτές οι περιοχές υπάρχουν Αρβανίτες. Η καλύτερη ρετσίνα ήταν η Θήβη. Στην Πάτρα η Αχαϊα Κλάους έβγαζε ρετσίνα αλλά ήταν άθλια, το ίδιο και κάτι Κρητικές. Παλιά έπινα και Γεωργιάδη αλλά και μια Καβαλιώτικη που μου διαφεύγει το όνομα. Κυκλοφορούσε σε μεγάλο μπουκάλι.
Δεν έχω καθόλου γνώση από ρετσίνα. Έχω πιεί κάποιες φορές στη ζωή μου, όταν ήμουν μικρή, αλλά ήταν σιχαμερή. :102:
:+1:
Δεν κατάλαβα ποτέ πώς πίνουν μερικοί αυτή την αηδία.
Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας »

sys3x έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:01 Μα ναι, δεν έχω εκτεθεί στην συνεκδοχικότητα των μίκυ μάου και της κόα κόλα. :)
Αν θεωρείς πως καταξιωμένα λεξικά, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τα μίκυ μάους ή την κόκα κόλα, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό! Οπότε θα συνεχίσεις απτόητος... :lol:
sys3x έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:01Γράφεις όλο μακρυνάρια ρε μπαγάσα και όλο βαριέμαι να κάθομαι να σου απαντώ διεξοδικά σε αυτά που γράφεις.
Βαριέσαι να απαντήσεις, το καταλαβαίνω. Διότι αν απαντούσες διεξοδικά, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να αιτιολογούσες τα λεκτικά ατοπήματα και τις μικρές (αλλά ουσιώδεις) κωλοτουμπίτσες. Οπότε, "βαριέσαι"... :wink

Άντε τώρα να "δικαιολογήσεις" κάτι τέτοιο...
hellegennes έγραψε: 01 Απρ 2025, 02:15 ΔΕΝ είπα ποτέ και πουθενά ότι το κρέας από μόνο του είναι σάντουιτς.
...όταν έχει δηλωθεί αυτό:
hellegennes έγραψε: 29 Μαρ 2025, 14:57 Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς.
...όταν έχει δηλωθεί πως ο γύρος (χωρίς κανένα διευκρινιστικό), είναι σάντουιτς. Ο γύρος μλκ μου...ο γύρος!
Το κατάλαβες; Ο γύρος λέμε...ο γύρος ο ίδιος μλκ μου! :smt005:

Διότι, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου, γύρος, είναι αυτό:
Εικόνα Αντιλαβού; Αυτό είναι ο γύρος, αυτό ακριβώς!

Αυτό που έβαλε ο Χέλης...
Εικόνα...ΔΕΝ λέγεται σκέτο γύρος, όπως καμαρωτά έγραψε, αλλά λέγεται πίτα γύρος!
Να στο ζωγραφίσω κι όλας;
(και για την ειρωνεία, η λεζάντα της φωτό είναι: Homemade-Greek-Pork-Gyros-Souvlaki :smt005: )
sys3x έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:01Κι εδώ έτσι παραγγέλνει ο κόσμος, όπως εσύ, αλλά ρε φίλε αυτό με τα σουβλάκια είναι πραγματικά αστείο, σουβλάκι με μπιφτέκι ρε μαλάκες τώρα; σοβαρά; :lol:
Μιας και "βαριέσαι" να απαντήσεις διεξοδικά, συνέχισε να παριστάνεις τον Σωτήρη, σπρώχνοντας προς τα εκεί που (νομίζεις ότι) υπάρχει διαφυγή...ατύχησες φίλε, αδιέξοδος είναι!
Αλλά δεν πειράζει, απαντώ εγώ διεξοδικά και ας κουράζεσαι να διαβάζεις. :lol:
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Ο όρος "αλοιφή" είναι βόρειος ή νότιος;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
sys3x

Λοξίας έγραψε: 02 Απρ 2025, 13:20
sys3x έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:01 Μα ναι, δεν έχω εκτεθεί στην συνεκδοχικότητα των μίκυ μάου και της κόα κόλα. :)
Αν θεωρείς πως καταξιωμένα λεξικά, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τα μίκυ μάους ή την κόκα κόλα, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό! Οπότε θα συνεχίσεις απτόητος... :lol:
sys3x έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:01Γράφεις όλο μακρυνάρια ρε μπαγάσα και όλο βαριέμαι να κάθομαι να σου απαντώ διεξοδικά σε αυτά που γράφεις.
Βαριέσαι να απαντήσεις, το καταλαβαίνω. Διότι αν απαντούσες διεξοδικά, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να αιτιολογούσες τα λεκτικά ατοπήματα και τις μικρές (αλλά ουσιώδεις) κωλοτουμπίτσες. Οπότε, "βαριέσαι"... :wink

Άντε τώρα να "δικαιολογήσεις" κάτι τέτοιο...
hellegennes έγραψε: 01 Απρ 2025, 02:15 ΔΕΝ είπα ποτέ και πουθενά ότι το κρέας από μόνο του είναι σάντουιτς.
...όταν έχει δηλωθεί αυτό:
hellegennes έγραψε: 29 Μαρ 2025, 14:57 Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς.
...όταν έχει δηλωθεί πως ο γύρος (χωρίς κανένα διευκρινιστικό), είναι σάντουιτς. Ο γύρος μλκ μου...ο γύρος!
Το κατάλαβες; Ο γύρος λέμε...ο γύρος ο ίδιος μλκ μου! :smt005:

Διότι, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου, γύρος, είναι αυτό:
Εικόνα Αντιλαβού; Αυτό είναι ο γύρος, αυτό ακριβώς!

Αυτό που έβαλε ο Χέλης...
Εικόνα...ΔΕΝ λέγεται σκέτο γύρος, όπως καμαρωτά έγραψε, αλλά λέγεται πίτα γύρος!
Να στο ζωγραφίσω κι όλας;
(και για την ειρωνεία, η λεζάντα της φωτό είναι: Homemade-Greek-Pork-Gyros-Souvlaki :smt005: )
sys3x έγραψε: 01 Απρ 2025, 22:01Κι εδώ έτσι παραγγέλνει ο κόσμος, όπως εσύ, αλλά ρε φίλε αυτό με τα σουβλάκια είναι πραγματικά αστείο, σουβλάκι με μπιφτέκι ρε μαλάκες τώρα; σοβαρά; :lol:
Μιας και "βαριέσαι" να απαντήσεις διεξοδικά, συνέχισε να παριστάνεις τον Σωτήρη, σπρώχνοντας προς τα εκεί που (νομίζεις ότι) υπάρχει διαφυγή...ατύχησες φίλε, αδιέξοδος είναι!
Αλλά δεν πειράζει, απαντώ εγώ διεξοδικά και ας κουράζεσαι να διαβάζεις. :lol:
Δεν λέγεται πιτόγυρο λαίμαι αφού, σουβλάκι με γύρο το λένε 🤣🤣🤣🤣🤣
Είσαι ελεύθερος να νομίζεις ότι θέλεις.
:wink

.
Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη »

Ωχχχ Παναϊα μου. Είπαμε, το φαϊ, πρέπει να μας ενώνει. Κι εδώ σκοτωμός; Πχορουμάρα. :smt005:
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

sys3x έγραψε: 02 Απρ 2025, 13:24 Δεν λέγεται πιτόγυρο λαίμαι αφού, σουβλάκι με γύρο το λένε 🤣🤣🤣🤣🤣
Είσαι ελεύθερος να νομίζεις ότι θέλεις. :wink
Παρ' το αλλιώς λέμε...στο είπα, εκεί που σπρώχνεις είναι Εικόνα

Δεν μ' ενδιαφέρει που, πότε και πως ονομάστηκε σουβλάκι το συνολικό πακέτο που προσφέρεται. Δεν μ' ενδιαφέρει αν εδώ σουβλάκι λέγεται το έτσι και εκεί σουβλάκι λέγεται το άλλο. Δεν μ' ενδιαφέρει ποιος την έχει πιο μεγάλη. Τέτοια ενδιαφέροντα, αναπτύσσει ο νάρκισσος τοπικιστής. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι η επαρκής αιτιολόγηση της συνεκδοχής και αν αυτή στέκει γλωσσικά. Και το αιτιολόγησα επαρκέστατα.
Βέβαια εσύ, όπως επαρκώς εξήγησες, δεν έχεις εκτεθεί στη "συνεκδοχικότητα" των μίκυ μάους και, συνεπώς, τα καταξιωμένα λεξικά είναι κάτι λιγότερο από κωλόχαρτα (αφού δε συμφωνούν μαζί σου), οπότε σαφώς δεν θα αντιληφθείς το γιατί. Όπως δεν θα αντιλαμβάνεσαι την φράση: "πήρα την ρόδα και τράβηξα για το εξοχικό μου"...συνεπώς, είσαι ελεύθερος να κοροϊδέψεις (αλλά ποιόν;)...

Με αυτό που καταπιάστηκα, είναι με την παπαριά που αμόλυσε ο Χέλης και την μετέπειτα κωλοτουμπίτσα του μπας και τη γλυτώσει. Αλλά δεν...
Και με εσένα, που ως άλλος Σωτήρης, μπήκες ηρωϊκά στην μάχη... :lol: Αλλά αυτό που ισχυρίστηκε ο Χέλης, κάνει τζιζ, έτσι; γι' αυτό και την μοναδική φορά που προσπάθησες να το σχολιάσεις, έκανες λάθος. Τον εγκάλεσαν ακόμα και Σαλονικείς...
Μα ο γύρος είναι σάντουιτς μλκ μου; ο γύρος; ο ίδιος ο γύρος; γελάνε και τα κάρβουνα στην ψησταριές...

Ειπώθηκε αυτό:
Οπότε...
Εικόνα ...αυτό είναι σάντουιτς; αυτό; Να γελάσω τώρα ή αργότερα;
Όμως εσύ, μην πτοείσαι. Συνέχισε το Σωτήριο έργο σου, αλλά προσοχή στο αδιέξοδο...
Διότι στο αδιέξοδο θα βρίσκεται συνεχώς το πιο πάνω...
Μα ο γύρος μλκ μου; ο γύρος είναι σάντουιτς;
:003:
Άβαταρ μέλους
sys3x

Ρε συ Δ, πλάκα σπάω με τους Αθηναίζους που λένε σουβλάκι με μπιφτέκι, σουβλάκι με γύρο (🤣🤣🤣🤣🤣) κτλ τι λεξικά και συνεκδοχικές δικαιολογίες μου λες.
Πιες μια λεμονίτα να στανιάρεις.
😊

.
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

sys3x έγραψε: 02 Απρ 2025, 14:27 Ρε συ Δ, πλάκα σπάω με τους Αθηναίζους που λένε σουβλάκι με μπιφτέκι, σουβλάκι με γύρο (🤣🤣🤣🤣🤣) κτλ τι λεξικά και συνεκδοχικές δικαιολογίες μου λες.
Πιες μια λεμονίτα να στανιάρεις.
😊
Σπάσε όση πλάκα θέλεις. Το θέμα μου ΔΕΝ είναι οι Αθηνέζοι και το συβλάκι αλλά ο Χέλης και ο βλακώδης ισχυρισμός. Και δεν έχει να κάνει με Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Το ξέρεις, αλλά τι να κάνεις!
Όχι λοιπόν σε αυτό που λες, διότι μόνον τα λόγια είναι πτερόεντα. Τα scripta μένουν. Ξεκίνησες το σωτήριον έργο σου με αυτό το ποστ:
sys3x έγραψε: 01 Απρ 2025, 13:19 Από όσο διάβασα, ο Χέλλης (και νομίζω και κανένας άλλος)δεν λέει τον γύρο (σκέτο το κρέας δηλαδή) σάντουιτς,
...που είναι λάθος (εσκεμμένο ή όχι, πες μας).
Διότι ο Χέλης ισχυρίστηκε ακριβώς αυτό που προσπάθησες να αποφύγεις...είπε τον γύρο, σκέτο το κρέας δηλαδή, σάντουιτς.
Ξεκάθαρα το δήλωσε. "Αν κάποιος σε ρωτήσει τι είναι γύρος, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς."
Παρεμηνείες και τσιριτζάντζουλες, δεν χωράνε. Ο γύρος είπε. Σκέτα. Τελεία και παύλα.

Και, φυσικά, κατάλαβες ότι δεν μπορείς να το υποστηρίξεις και προσπήθησες να στρίψεις δρόμο μέσω του σουβλακίου...
Πλην όμως, είναι αδιέξοδο. Διότι δεν μ' ενδιαφέρει το σουβλάκι, αλλά η παπαριά που ισχυρίστηκε ο Χέλης.
Οπότε, είναι αδιέξοδο για εσένα το να προσπαθείς να στρέψεις την συζήτηση στο σουβλάκι, όσα γελάκια και να βάζεις...
Η παρέμβασή μου αφορούσε τον ισχυρισμό του Χέλη και όχι το σουβλάκι...

Δεν ξέρω αν εσύ στανιάρεις με καμιά** λεμονίτα, αν όχι, με έναν γύρο μήπως;
Μα ο γύρος μλκ μου; ο γύρος, το σκέτο κρέας = σάντουιτς;

**δεν μπαίνουμε σε καμιά ρόδα, να πάμε πουθενά, να φάμε τίποτα;
Ο ορισμός της συνεκδοχής.
Αλλά φαντάζομαι εσύ, που δεν συνεκδοχίζεσαι με μίκυ μάους και κόκα κόλες, θα σου είναι άγνωστη και ακατανόητη αυτή η φράση...
Στύξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύξ »

Ναύτης έγραψε: 02 Απρ 2025, 11:32
Πασιφάη έγραψε: 02 Απρ 2025, 11:28
:+1:
Δεν κατάλαβα ποτέ πώς πίνουν μερικοί αυτή την αηδία.
Κι όμως αυτή η αηδία ( ναι είναι) έσωσε πολύ κόσμο στην Κατοχή, ειδικά τον φοβερό χειμώνα του 1941-42.
Κάπου το είχα διαβάσει και μου έκανε εντύπωση.

Οι Αθηναίοι οφείλουν την επιβίωσή τους κατά πολύ στην ρετσίνα και στις σταφίδες, δύο προϊόντα που έβρισκαν σε σχετική αφθονία. Οι σταφίδες έμπαιναν κυριολεκτικά παντού, ακόμα και στα φασόλια και η σταφιδίνη ήταν το κύριο γλυκαντικό των γλυκών παρασκευασμάτων.
Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα »

Έχω μπερδευτεί με τις συνεκδοχές.

Το να λες το κίτρινο τυρί κασέρι είναι συνεκδοχή. Το να λες το σάντουιτς με σουβλάκι, σουβλάκι είναι συνεκδοχή.

Η φράση ``σουβλάκι με γύρο" ή ``σουβλάκι με καλαμάκι", πώς είναι συνεκδοχή; Δεν είναι το γλωσικό σχήμα που λέγεται ``λογικό σφάλμα";

Σα να χρησιμοποιώ τη λέξη ``ρόδα" συνεκδοχικά για το αυτοκίνητο και λέω ``ρόδα με ερπύστριες".
Z
Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Καραμελίτσα έγραψε: 02 Απρ 2025, 15:28 Έχω μπερδευτεί με τις συνεκδοχές.

Το να λες το κίτρινο τυρί κασέρι είναι συνεκδοχή. Το να λες το σάντουιτς με σουβλάκι, σουβλάκι είναι συνεκδοχή.

Η φράση ``σουβλάκι με γύρο" ή ``σουβλάκι με καλαμάκι", πώς είναι συνεκδοχή; Δεν είναι το γλωσικό σχήμα που λέγεται ``λογικό σφάλμα";

Σα να χρησιμοποιώ τη λέξη ``ρόδα" συνεκδοχικά για το αυτοκίνητο και λέω ``ρόδα με ερπύστριες".
Λογικό σφάλμα (λογική πλάνη), αναφέρεται στην Λογική. Μάλλον "γλωσσικό σφάλμα," θα εννοείς.
Όχι, ούτε η συνεκδοχή ούτε η μετωνυμία ούτε η μεταφορά, είναι γλωσσικά σφάλματα. Αντίθετα κάνουν πιο πυκνό και ζωηρό το νόημα του λόγου.

Όταν πούμε, "θα πάρω την ρόδα μου και θα πάω για μπάνιο", φυσικά και εννοούμε το αυτοκίνητο.
Όταν λέμε "χρειάζονται πολλά χέρια για να τελειώσουμε την δουλειά", εννοούμε ανθρώπους και όχι σκέτα χέρια.

Έτσι, έχει καταλήξει να λέμε πάμε για "σουβλάκια", εννοούμε και πίτα με χοιρινό και πίτα με κοτόπουλο και μερίδα και σκέτο με ψωμάκι και σάντουιτς. Το τι θα φάμε ακριβώς, θα το διευκρινίσουμε στην παραγγελία.
Έτσι το καταλαβαίνω αφού έτσι εξηγείται.
Το αν σε κάποια μέρη θεωρείται λάθος ενώ σε κάποια άλλα σωστό, δεν με απασχολεί καθόλου.

Είναι σαν να λέμε πως η φράση "έπεσε θαρραλέα μέσα στην φωτιά" (εννοώντας τον πόλεμο), δεν είναι σωστή, αφού στον πόλεμο δεν υπήρχε καμία φωτιά...
Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα »

Λοξίας έγραψε: 02 Απρ 2025, 16:17
Καραμελίτσα έγραψε: 02 Απρ 2025, 15:28 Έχω μπερδευτεί με τις συνεκδοχές.

Λογικό σφάλμα (λογική πλάνη), αναφέρεται στην Λογική. Μάλλον "γλωσσικό σφάλμα," θα εννοείς.
Όχι, ούτε η συνεκδοχή ούτε η μετωνυμία ούτε η μεταφορά, είναι γλωσσικά σφάλματα. Αντίθετα κάνουν πιο πυκνό και ζωηρό το νόημα του λόγου.

Όταν πούμε, "θα πάρω την ρόδα μου και θα πάω για μπάνιο", φυσικά και εννοούμε το αυτοκίνητο.
Όταν λέμε "χρειάζονται πολλά χέρια για να τελειώσουμε την δουλειά", εννοούμε ανθρώπους και όχι σκέτα χέρια.

Έτσι, έχει καταλήξει να λέμε πάμε για "σουβλάκια", εννοούμε και πίτα με χοιρινό και πίτα με κοτόπουλο και μερίδα και σκέτο με ψωμάκι και σάντουιτς. Το τι θα φάμε ακριβώς, θα το διευκρινίσουμε στην παραγγελία.
Έτσι το καταλαβαίνω αφού έτσι εξηγείται.
Το αν σε κάποια μέρη θεωρείται λάθος ενώ σε κάποια άλλα σωστό, δεν με απασχολεί καθόλου.

Είναι σαν να λέμε πως η φράση "έπεσε θαρραλέα μέσα στην φωτιά" (εννοώντας τον πόλεμο), δεν είναι σωστή, αφού στον πόλεμο δεν υπήρχε καμία φωτιά...
Λογικό σφάλμα είναι και όχι γλωσικό, εφόσον δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέρος του τυλιχτού και το σουβλάκι και ο γύρος και να το χρεώνει στην ίδια τιμή. Αυτοί που μιλούν έτσι δεν ξέρουν τη σωστή χρήση της συνεκδοχής.
Z
Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares »

Εσείς πρέπει να έχετε πολύ χρόνο και τα οικονομικά σας λυμένα. :003:
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση