!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85273
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Λοξίας έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:05
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 23:10

Η φέτα είναι πολύ σύγχρονη έννοια.
Μέχρι που έγινε ΠΟΠ δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρήση της.
- Υπήρχε πολύ συγκεκριμένη χρήση της ως τυρόπιτα, τουλάχιστον από την δεκαετία του '50.
Εδώ την ξέραμε απο πιο παλιά την φέτα. Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Σε ένα άλλο νήμα, πριν μερικούς μήνες και σε μια διένεξη περί "φέτας", είχε υποστηριχθεί πως η ονομασία φέτα δόθηκε μετά τον χαρακτηρισμό της ως ΠΟΠ (κάπου το 2002-3) και πως μέχρι τότε την έλεγαν "άσπρο τυρί", "λευκό τυρί', ή "τυρί".
Επίσης, πως οι ονομασίες "γραβιέρα", "παρμεζάνα", έγιναν γνωστές σχετικά πρόσφατα.

Παρουσίασα σελίδες συνταγών μαγειρικής λαϊκών περιοδικών της δεκαετίας του '50*, όπου ακόμα μέτραγαν σε δράμια και οκάδες...

Αρκετές συνταγές για τυρόπητες (ναι, με ήτα και ένα ταυ το έγραφαν), για μπουρεκάκια, για τυράκια τηγανιτά κ.λπ.
Και με πάμπολλες αναφορές για φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα παρμεζάνα.

Ως είθισται, το ποστ μου πήγε άπατο και η μπάλα στη εξέδρα... :003:

*
Είχε φτιάξει η μάνα μου ένα "βιβλίο", επικολλώντας τις διάφορες σελίδες, το οποίο και "κληρονόμησε" η γυναίκα μου.
:smt023 :smt023 :smt023
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Saturn
Δημοσιεύσεις: 12268
Εγγραφή: 21 Ιουν 2023, 08:35
Phorum.gr user: Saturn

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn »

Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:49
Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:45 Ξαναδιαβάστε καλύτερα ολόκληρη την πρόταση
Κλασσική, ατόφια Καραμπαμπίστικη αφ'υψηλού ειρωνική γκρινιαρίτσα που αγαπήσαμε :hebit:

Υπήρχαν και τα μαλακά τυριά όπως τα τριγωνάκια. Φαντάζομαι στο χωριό του φίλου μας από τη Συνβασιλεύουσσα θα το έλεγαν κασέρι αλοιφή
Ο καραμπαμισμός είναι πιστεύω μια νέα Αναγέννηση, μαζί και Διαφωτισμός, θα γραφτούν κάποτε διδακτορικά για τον χρυσό αιώνα της καραμπαμποσύνης. Πρέπει να φτιάξουμε πολλούς καράμπαμπες, να καραμπαμπίσουν στα πέρατα της Υφηλίου.
Δεν ξέρω, εγώ στα βαθέα της καρδιάς μου σε έχω γραμμένο "Ζάχο" πάντως
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Saturn την 23 Μαρ 2025, 16:52, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Άβαταρ μέλους
Sid Vicious
Δημοσιεύσεις: 13419
Εγγραφή: 13 Σεπ 2018, 19:43

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious »

Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:46
Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:41 Η έκφραση αλοιφές είναι σωστή χωρικέ φίλε μου
Ναι, δεν έχω αντίρρηση. Οι αλοιφές είναι σωστές, όπως και η πίτα με σουβλάκι είναι σωστή, κι η πίτα με γύρο. Το κασέρι με ενοχλεί, όχι πολύ, αλλά λίγο.
Εγώ είμαι δίκαιος, η ονομασία κασέρι για όλα τα κίτρινα ημίσκληρα είναι λάθος αλλά είναι ένας τοπικός ιδιωματισμός/γενίκευση που έρχεται από παλιότερα
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
sharp
Δημοσιεύσεις: 27577
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp »

Κάτι Γαλλικά, σαν λυωμένα, με σκληρό το γύρω γύρω με αηδίαζαν, μερικά μυρίζαν σαν ποδαρίλα. Δεν ξέρω αν λέτε αυτά.
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1455
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta »

ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:41
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:32 Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Στον κανονικό Κόσμο τέλη δεκαετίας 70 και αρχές 80, όπου έχω αναμνήσεις πεντακάθαρες, αφού πήγαινα σχολείο και με στέλναν και για ψώνια, ο κόσμος ήξερε το τυρί φέτα. Όταν πηγαίναμε στο βόρειο σόι, το λέγαμε τυρί για να μας καταλαβαίνουν. Επίσης το σόι στον Βορρά τα έλεγε όλα τα άλλα κίτρινα κασέρια, αλλά κάναμε πως συμφωνούσαμε. Στον Κόσμο, ψωνίζαμε, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, Gouda, Edam, και σίγουρα στα 80 αγοράζαμε Emmental. Υπήρχε παρμεζάνα, και τη λέγαμε παρμεζάνα, ξέραμε το roquefort και το blue cheese που το λέγαμε κι αυτό roquefort. Μιλάω για Ελλάδα, για Αττική. Υπήρχαν και τα μαλακά τυριά όπως τα τριγωνάκια. Φαντάζομαι στο χωριό του φίλου μας από τη Συνβασιλεύουσσα θα το έλεγαν κασέρι αλοιφή. Συγκεκριμένα με τη μακαρίτισσα τη μάνα μου μαλώναμε γιατί αυτή πήγαινε προς γλυκά τυριά, εγώ προς αλμυρά. Τέλη των 80 έμαθα και το καλαθάκι Λήμνου, που στην αρχή το περνούσα για φέτα. Επίσης σε εκδρομές στην Ελλάδα, στην Κοζάνη, μάθαμε το ανεβατό, ήδη από τα χρόνια του 80.
Εστίασα στο ροκφόρ που ήταν γνωστό και από τα έρλι σέβεντις και νωρίτερα, ναι, το λέγαμε ροκφόρ ακόμη κι αν ήταν μπλουτσήζ. Και όχι μόνον στην Αθήνα, μην τρελλαθούμε τελείως. Ακόμη και στην επαρχία, από τα τέλη εβδομήντα και μετά, είτε σκέτο είτε ανακατεμένο με ανθότυρα ή και βούτυρο έπαιζε συχνά ως αλοιφή σε κράκερς καναπεδάκια και ...χαβιάρι, μεγάλες στιγμές.
Μια από τις πιο τρυφερές μου αναμνήσεις, να περιμένω στα ΚΤΕΛ με τη μάνα μου, μικρός, το λεωφορείο, και ένας μπάρμπας να πουλάει κουλούρια με κομμάτια τυρί -μάλλον γραβιέρα- και κάποιοι άλλοι πουλούσαν κουλούρια με τρίγωνο τυρί La Vache. Αυτό το κουλούρι με τυρί είναι για μένα ενθύμιο νοσταλγίας.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1455
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta »

Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:50
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:49
Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:45 Ξαναδιαβάστε καλύτερα ολόκληρη την πρόταση
Κλασσική, ατόφια Καραμπαμπίστικη αφ'υψηλού ειρωνική γκρινιαρίτσα που αγαπήσαμε :hebit:


Ο καραμπαμισμός είναι πιστεύω μια νέα Αναγέννηση, μαζί και Διαφωτισμός, θα γραφτούν κάποτε διδακτορικά για τον χρυσό αιώνα της καραμπαμποσύνης. Πρέπει να φτιάξουμε πολλούς καράμπαμπες, να καραμπαμπίσουν στα πέρατα της Υφηλίου.
Δεν ξέρω, εγώ στα βαθέα της καρδιάς μου σε έχω γραμμένο "Ζάχο" πάντως
:hebit:
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85273
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:52
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:41
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:32 Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Στον κανονικό Κόσμο τέλη δεκαετίας 70 και αρχές 80, όπου έχω αναμνήσεις πεντακάθαρες, αφού πήγαινα σχολείο και με στέλναν και για ψώνια, ο κόσμος ήξερε το τυρί φέτα. Όταν πηγαίναμε στο βόρειο σόι, το λέγαμε τυρί για να μας καταλαβαίνουν. Επίσης το σόι στον Βορρά τα έλεγε όλα τα άλλα κίτρινα κασέρια, αλλά κάναμε πως συμφωνούσαμε. Στον Κόσμο, ψωνίζαμε, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, Gouda, Edam, και σίγουρα στα 80 αγοράζαμε Emmental. Υπήρχε παρμεζάνα, και τη λέγαμε παρμεζάνα, ξέραμε το roquefort και το blue cheese που το λέγαμε κι αυτό roquefort. Μιλάω για Ελλάδα, για Αττική. Υπήρχαν και τα μαλακά τυριά όπως τα τριγωνάκια. Φαντάζομαι στο χωριό του φίλου μας από τη Συνβασιλεύουσσα θα το έλεγαν κασέρι αλοιφή. Συγκεκριμένα με τη μακαρίτισσα τη μάνα μου μαλώναμε γιατί αυτή πήγαινε προς γλυκά τυριά, εγώ προς αλμυρά. Τέλη των 80 έμαθα και το καλαθάκι Λήμνου, που στην αρχή το περνούσα για φέτα. Επίσης σε εκδρομές στην Ελλάδα, στην Κοζάνη, μάθαμε το ανεβατό, ήδη από τα χρόνια του 80.
Εστίασα στο ροκφόρ που ήταν γνωστό και από τα έρλι σέβεντις και νωρίτερα, ναι, το λέγαμε ροκφόρ ακόμη κι αν ήταν μπλουτσήζ. Και όχι μόνον στην Αθήνα, μην τρελλαθούμε τελείως. Ακόμη και στην επαρχία, από τα τέλη εβδομήντα και μετά, είτε σκέτο είτε ανακατεμένο με ανθότυρα ή και βούτυρο έπαιζε συχνά ως αλοιφή σε κράκερς καναπεδάκια και ...χαβιάρι, μεγάλες στιγμές.
Μια από τις πιο τρυφερές μου αναμνήσεις, να περιμένω στα ΚΤΕΛ με τη μάνα μου, μικρός, το λεωφορείο, και ένας μπάρμπας να πουλάει κουλούρια με κομμάτια τυρί -μάλλον γραβιέρα- και κάποιοι άλλοι πουλούσαν κουλούρια με τρίγωνο τυρί La Vache. Αυτό το κουλούρι με τυρί είναι για μένα ενθύμιο νοσταλγίας.
Κουλούρια με τριγωνάκια la vache, πουλούσαν και μια δεκαετία πριν στο κέντρο, συνήθως κοντά σε πάγκους που είχαν εφημερίδες. Και ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που πουλάνε σήμερα σε φούρνους.

Ψιλοσχετικό και ψιλοάσχετο αναφορικά με το τέλος -εδώ και χρόνια- εποχής. Θυμάται κάποιος τις ομοιότητες μεταξύ Ιντεάλ στην Αθήνα και Όλυμπος-Νάουσα στη Θεσσαλονίκη; :wink
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 23 Μαρ 2025, 17:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Sid Vicious
Δημοσιεύσεις: 13419
Εγγραφή: 13 Σεπ 2018, 19:43

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious »

Βασικά η φάση είναι όπως παλιά θεωρούσαν κάποιοι τους Led Zeppelin Μέταλ επειδή είχαν μακριά μαλλιά ενώ ήταν κάτι ατάλαντοι χίππηδες στην πραγματικότητα
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1455
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta »

Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:00 Βασικά η φάση είναι όπως παλιά θεωρούσαν κάποιοι τους Led Zeppelin Μέταλ επειδή είχαν μακριά μαλλιά ενώ ήταν κάτι ατάλαντοι χίππηδες στην πραγματικότητα
Το Black Dog είναι κομματάρα.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
Ερμής
Δημοσιεύσεις: 27798
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 11:00
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:46
Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:41 Η έκφραση αλοιφές είναι σωστή χωρικέ φίλε μου
Ναι, δεν έχω αντίρρηση. Οι αλοιφές είναι σωστές, όπως και η πίτα με σουβλάκι είναι σωστή, κι η πίτα με γύρο. Το κασέρι με ενοχλεί, όχι πολύ, αλλά λίγο.
Όπως και ο διαχωρισμός μπουγάτσας με τυρί με τυρόπιτα είναι σωστός.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
Sid Vicious
Δημοσιεύσεις: 13419
Εγγραφή: 13 Σεπ 2018, 19:43

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious »

Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:05
Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:00 Βασικά η φάση είναι όπως παλιά θεωρούσαν κάποιοι τους Led Zeppelin Μέταλ επειδή είχαν μακριά μαλλιά ενώ ήταν κάτι ατάλαντοι χίππηδες στην πραγματικότητα
Το Black Dog είναι κομματάρα.
Λογικά από κάπου θα το έκλεψαν όπως είχαν κάνει με το stairway to heaven. Ευτυχώς αργότερα βγήκαν οι Sex Pistols και σώθηκε ο πλανήτης.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1455
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta »

Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:11
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:46
Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:41 Η έκφραση αλοιφές είναι σωστή χωρικέ φίλε μου
Ναι, δεν έχω αντίρρηση. Οι αλοιφές είναι σωστές, όπως και η πίτα με σουβλάκι είναι σωστή, κι η πίτα με γύρο. Το κασέρι με ενοχλεί, όχι πολύ, αλλά λίγο.
Όπως και ο διαχωρισμός μπουγάτσας με τυρί με τυρόπιτα είναι σωστός.
Σαφώς, η μπουγάτσα δεν είναι μια οποιαδήποτε πίτα, είναι μπουγάτσα.
Ένα από τα συν της επαφής και καταγωγής από τον Βορρά είναι το ότι από μικρός έμαθα την αλλοιφή μελιτζανοσαλάτα, όταν στον Νότο ακόμα δεν υπήρχε. Τώρα την ξέρει ο καθένας, το 1980 όμως ήταν κληρονομιά της UNESCO εκεί πάνω.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85273
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:15
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:11
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:46
Ναι, δεν έχω αντίρρηση. Οι αλοιφές είναι σωστές, όπως και η πίτα με σουβλάκι είναι σωστή, κι η πίτα με γύρο. Το κασέρι με ενοχλεί, όχι πολύ, αλλά λίγο.
Όπως και ο διαχωρισμός μπουγάτσας με τυρί με τυρόπιτα είναι σωστός.
Σαφώς, η μπουγάτσα δεν είναι μια οποιαδήποτε πίτα, είναι μπουγάτσα.
Ένα από τα συν της επαφής και καταγωγής από τον Βορρά είναι το ότι από μικρός έμαθα την αλλοιφή μελιτζανοσαλάτα, όταν στον Νότο ακόμα δεν υπήρχε. Τώρα την ξέρει ο καθένας, το 1980 όμως ήταν κληρονομιά της UNESCO εκεί πάνω.
Όλα τα μεζεκλίκια ήταν κληρονομιά της UNESCO.

Σαφώς και κάθε περιοχή, αναλόγως με την τοπική παραγωγή της είχε εξαιρετική διαχείριση των προϊόντων με τις αντίστοιχες παραλλαγές αλλά τα πολλά πιατάκια στο τραπέζι, ακόμη και με τα πιο απλά και ταπεινά υλικά είχαν συγκεκριμένη καταγωγή.

Γενικώς, άλλη η φιλοσοφία του στρωμένου τραπεζιού, που ανοίγει την όρεξη ακόμη και οπτικά και άλλη της "λαδόκολλας"...
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85273
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα ποτά και πιο συγκεκριμένα τα ποτήρια. Ακόμη και για τύπους που καταναλώνουν την ίδια ποσότητα, άλλη η λογική του μικρού ποτηριού και άλλη του μπυροπότηρου.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta
Δημοσιεύσεις: 1455
Εγγραφή: 02 Μαρ 2024, 19:12

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta »

ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:21
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:15
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2025, 17:11

Όπως και ο διαχωρισμός μπουγάτσας με τυρί με τυρόπιτα είναι σωστός.
Σαφώς, η μπουγάτσα δεν είναι μια οποιαδήποτε πίτα, είναι μπουγάτσα.
Ένα από τα συν της επαφής και καταγωγής από τον Βορρά είναι το ότι από μικρός έμαθα την αλλοιφή μελιτζανοσαλάτα, όταν στον Νότο ακόμα δεν υπήρχε. Τώρα την ξέρει ο καθένας, το 1980 όμως ήταν κληρονομιά της UNESCO εκεί πάνω.
Όλα τα μεζεκλίκια ήταν κληρονομιά της UNESCO.

Σαφώς και κάθε περιοχή, αναλόγως με την τοπική παραγωγή της είχε εξαιρετική διαχείριση των προϊόντων με τις αντίστοιχες παραλλαγές αλλά τα πολλά πιατάκια στο τραπέζι, ακόμη και με τα πιο απλά και ταπεινά υλικά είχαν συγκεκριμένη καταγωγή.

Γενικώς, άλλη η φιλοσοφία του στρωμένου τραπεζιού, που ανοίγει την όρεξη ακόμη και οπτικά και άλλη της "λαδόκολλας"...
Όταν έχασα τη μάνα μου, με κάλεσε η θεια μου την μεθεπόμενη για τραπέζι, και είχε στρώσει το πιο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ελληνικό τραπέζι, μα όλα τα καλούδια, πιατάκια, πιάτα, μιλάμε για καρτ ποστάλ από την Κωνσταντινούπολη ήταν το τραπέζωμα. Νομίζω πως αυτή η κουλτούρα με τους μεζέδες είναι τοπ, την έχουν κι οι Άραβες, οι Ισπανοί τα λένε tapas, και οι Κινέζοι βάζουν τα πάντα στο περιστρεφόμενο τραπέζι και τρως από όλα, γενικώς δεν είμαι του παραγγέλνω μια μερίδα μόνο για μένα, το τραπέζι πρέπει να είναι πεδίο επικοινωνίας μέσω γεύσεων.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”