!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Saturn
Phorum.gr user: Saturn

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn »

Μύρισε παλιό φόρουμ?
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:03 Μύρισε παλιό φόρουμ?
Αν δεν απογειωθούν τα B52 για τον Πύργο, όχι
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας »

gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 23:10
gassim έγραψε: 22 Μαρ 2025, 18:37 Και τώρα για τα λευκά τυριά (και για τα κίτρινα) χρησιμοποιούμε την λέξη τυρί. Φέτα λέμε την φέτα.
Όντως λέμε τυρόπιτα και τυρόψωμο γιατί δεν έχουν απαραίτητα φέτα.
Η φέτα είναι πολύ σύγχρονη έννοια.
Μέχρι που έγινε ΠΟΠ δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρήση της.
- Υπήρχε πολύ συγκεκριμένη χρήση της ως τυρόπιτα, τουλάχιστον από την δεκαετία του '50.
Εδώ την ξέραμε απο πιο παλιά την φέτα. Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Σε ένα άλλο νήμα, πριν μερικούς μήνες και σε μια διένεξη περί "φέτας", είχε υποστηριχθεί πως η ονομασία φέτα δόθηκε μετά τον χαρακτηρισμό της ως ΠΟΠ (κάπου το 2002-3) και πως μέχρι τότε την έλεγαν "άσπρο τυρί", "λευκό τυρί', ή "τυρί".
Επίσης, πως οι ονομασίες "γραβιέρα", "παρμεζάνα", έγιναν γνωστές σχετικά πρόσφατα.

Παρουσίασα σελίδες συνταγών μαγειρικής λαϊκών περιοδικών της δεκαετίας του '50*, όπου ακόμα μέτραγαν σε δράμια και οκάδες...

Αρκετές συνταγές για τυρόπητες (ναι, με ήτα και ένα ταυ το έγραφαν), για μπουρεκάκια, για τυράκια τηγανιτά κ.λπ.
Και με πάμπολλες αναφορές για φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα παρμεζάνα.

Ως είθισται, το ποστ μου πήγε άπατο και η μπάλα στη εξέδρα... :003:

*
Είχε φτιάξει η μάνα μου ένα "βιβλίο", επικολλώντας τις διάφορες σελίδες, το οποίο και "κληρονόμησε" η γυναίκα μου.
Άβαταρ μέλους
Saturn

Σιγά μην δόθηκε η ονομασία "φέτα" μετά το 2000 και ως ΠΟΠ

Ποιός τα λέει αυτά?
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 14:24
Ερμής έγραψε:
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 14:12 Επίσης επειδή είστε άνιωθοι και χρειάζεστε κάποιον να σας ξεβλαχέψει, συνιστώ γραβιερόπιτα νάξου στην αρχή της βουλιαγμένης. Ο τύπος καθημερινά ξεπουλάει πριν τις δέκα-ένδεκα :102:
Οφείλω να σου σφιξω τη χείρα
Τον ξέρεις κι εσύ, ε; :lol: Τί γίνεται εκεί πέρα ρε; Κρακ κοκαΐνη να έδινε, λιγότερο θα πούλαγε :102:
Ναι ρε σπέρνει. Νομίζω έχει κάνει και υποκατάστημα στη Ζεα.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Communio Sancta »

Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:14
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 14:24
Ερμής έγραψε:

Οφείλω να σου σφιξω τη χείρα
Τον ξέρεις κι εσύ, ε; :lol: Τί γίνεται εκεί πέρα ρε; Κρακ κοκαΐνη να έδινε, λιγότερο θα πούλαγε :102:
Ναι ρε σπέρνει. Νομίζω έχει κάνει και υποκατάστημα στη Ζεα.
Ναι, αν δεν κάνω λάθος είναι πάνω από το ναυτικό μουσείο της Ελλάδας.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Στον κανονικό Κόσμο τέλη δεκαετίας 70 και αρχές 80, όπου έχω αναμνήσεις πεντακάθαρες, αφού πήγαινα σχολείο και με στέλναν και για ψώνια, ο κόσμος ήξερε το τυρί φέτα. Όταν πηγαίναμε στο βόρειο σόι, το λέγαμε τυρί για να μας καταλαβαίνουν. Επίσης το σόι στον Βορρά τα έλεγε όλα τα άλλα κίτρινα κασέρια, αλλά κάναμε πως συμφωνούσαμε. Στον Κόσμο, ψωνίζαμε, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, Gouda, Edam, και σίγουρα στα 80 αγοράζαμε Emmental. Υπήρχε παρμεζάνα, και τη λέγαμε παρμεζάνα, ξέραμε το roquefort και το blue cheese που το λέγαμε κι αυτό roquefort. Μιλάω για Ελλάδα, για Αττική. Υπήρχαν και τα μαλακά τυριά όπως τα τριγωνάκια. Φαντάζομαι στο χωριό του φίλου μας από τη Συνβασιλεύουσσα θα το έλεγαν κασέρι αλοιφή. Συγκεκριμένα με τη μακαρίτισσα τη μάνα μου μαλώναμε γιατί αυτή πήγαινε προς γλυκά τυριά, εγώ προς αλμυρά. Τέλη των 80 έμαθα και το καλαθάκι Λήμνου, που στην αρχή το περνούσα για φέτα. Επίσης σε εκδρομές στην Ελλάδα, στην Κοζάνη, μάθαμε το ανεβατό, ήδη από τα χρόνια του 80.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
Saturn

κασέρι αλοιφή
:smt005:
Άβαταρ μέλους
Allah
Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Allah »

Ναι, είναι κι αυτό. Δεν έχουνε μάθει ακόμα ότι οι αλοιφές είναι για τα εγκαύματα και για τις αιμορροΐδες. Ό,τι βάζουν στον κώλο τους βάζουν και στο πιάτο τους.
Άβαταρ μέλους
Sid Vicious

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious »

Η έκφραση αλοιφές είναι σωστή χωρικέ φίλε μου
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Sid Vicious την 23 Μαρ 2025, 16:41, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:32 Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Στον κανονικό Κόσμο τέλη δεκαετίας 70 και αρχές 80, όπου έχω αναμνήσεις πεντακάθαρες, αφού πήγαινα σχολείο και με στέλναν και για ψώνια, ο κόσμος ήξερε το τυρί φέτα. Όταν πηγαίναμε στο βόρειο σόι, το λέγαμε τυρί για να μας καταλαβαίνουν. Επίσης το σόι στον Βορρά τα έλεγε όλα τα άλλα κίτρινα κασέρια, αλλά κάναμε πως συμφωνούσαμε. Στον Κόσμο, ψωνίζαμε, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, Gouda, Edam, και σίγουρα στα 80 αγοράζαμε Emmental. Υπήρχε παρμεζάνα, και τη λέγαμε παρμεζάνα, ξέραμε το roquefort και το blue cheese που το λέγαμε κι αυτό roquefort. Μιλάω για Ελλάδα, για Αττική. Υπήρχαν και τα μαλακά τυριά όπως τα τριγωνάκια. Φαντάζομαι στο χωριό του φίλου μας από τη Συνβασιλεύουσσα θα το έλεγαν κασέρι αλοιφή. Συγκεκριμένα με τη μακαρίτισσα τη μάνα μου μαλώναμε γιατί αυτή πήγαινε προς γλυκά τυριά, εγώ προς αλμυρά. Τέλη των 80 έμαθα και το καλαθάκι Λήμνου, που στην αρχή το περνούσα για φέτα. Επίσης σε εκδρομές στην Ελλάδα, στην Κοζάνη, μάθαμε το ανεβατό, ήδη από τα χρόνια του 80.
Εστίασα στο ροκφόρ που ήταν γνωστό και από τα έρλι σέβεντις και νωρίτερα, ναι, το λέγαμε ροκφόρ ακόμη κι αν ήταν μπλουτσήζ. Και όχι μόνον στην Αθήνα, μην τρελλαθούμε τελείως. Ακόμη και στην επαρχία, από τα τέλη εβδομήντα και μετά, είτε σκέτο είτε ανακατεμένο με ανθότυρα ή και βούτυρο έπαιζε συχνά ως αλοιφή σε κράκερς καναπεδάκια και ...χαβιάρι, μεγάλες στιγμές.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Saturn

Ξαναδιαβάστε καλύτερα ολόκληρη την πρόταση
Κλασσική, ατόφια Καραμπαμπίστικη αφ'υψηλού ειρωνική γκρινιαρίτσα που αγαπήσαμε :hebit:

Υπήρχαν και τα μαλακά τυριά όπως τα τριγωνάκια. Φαντάζομαι στο χωριό του φίλου μας από τη Συνβασιλεύουσσα θα το έλεγαν κασέρι αλοιφή
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Sid Vicious έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:41 Η έκφραση αλοιφές είναι σωστή χωρικέ φίλε μου
Ναι, δεν έχω αντίρρηση. Οι αλοιφές είναι σωστές, όπως και η πίτα με σουβλάκι είναι σωστή, κι η πίτα με γύρο. Το κασέρι με ενοχλεί, όχι πολύ, αλλά λίγο.
ΕXODUS!
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Beria έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:04
Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:03 Μύρισε παλιό φόρουμ?
Αν δεν απογειωθούν τα B52 για τον Πύργο, όχι
Τι μου θύμισες βρε Beria... :lol:

Kι ένα άλλο που έσκιζε τότε στα μπαράκια και ξεκίναγε από Α, πώς το λε' γαν; Όχι αμαρέτο, κάτι στο περίπου με αφρό.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Communio Sancta

Saturn έγραψε: 23 Μαρ 2025, 16:45 Ξαναδιαβάστε καλύτερα ολόκληρη την πρόταση
Κλασσική, ατόφια Καραμπαμπίστικη αφ'υψηλού ειρωνική γκρινιαρίτσα που αγαπήσαμε :hebit:

Υπήρχαν και τα μαλακά τυριά όπως τα τριγωνάκια. Φαντάζομαι στο χωριό του φίλου μας από τη Συνβασιλεύουσσα θα το έλεγαν κασέρι αλοιφή
Ο καραμπαμισμός είναι πιστεύω μια νέα Αναγέννηση, μαζί και Διαφωτισμός, θα γραφτούν κάποτε διδακτορικά για τον χρυσό αιώνα της καραμπαμποσύνης. Πρέπει να φτιάξουμε πολλούς καράμπαμπες, να καραμπαμπίσουν στα πέρατα της Υφηλίου.
ΕXODUS!
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”