!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

Γιά να επανέλθω στο αρχικό ζήτημα, πράγματι στο μυαλό του Γιωργάκη η αποστολή του φαίνοταν ύψιστη και την αποδέχτηκε ως χρέος πατριωτικό.

Αν ήταν κάτι που το ένιωσε μέσα του λόγω των τοπικών αντιθέσεων της Μάνης με τον Κυβερνήτη ή το υποδαύλισε ο τύπος και η μερίδα της Ύδρας δεν ξέρω αν έχει μελετηθεί επαρκώς ... :102:
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Άβαταρ μέλους
Nostalgia
Phorum.gr user: Nostalgia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nostalgia »

Ζαποτέκος έγραψε: 03 Απρ 2021, 21:07
Nostalgia έγραψε: 03 Απρ 2021, 20:59
Ζαποτέκος έγραψε: 03 Απρ 2021, 20:54
ξιχιούσι -> από εδώ μάλλον και το ξικιαχτό ή όπως αλλιώς γράφεται :smt017

Φράσεις πολλές και ωραίες :

- Μανιάτης κι άγιος να γενεί , σκατένια δόξα θα 'χει.

- Η λαδομουτζουρία εσκεπάσθει ,αλλά δεν εξεχάσθει.

- Σαν κι εσένα δεν μπορώ να γίνω , σαν τα μούτρα μου σε κάνω.

Πρόσφατα έψαξα και για το κουλεμπέης ( μάλλον απ' το τουρκοκό "kule" = πύργος και το μπέης ). Την λέξη έλεγαν οι παππούδες μου. Δεν θα με κάνει εμένα κουλεμπέη. Με την έννοια ότι «δεν θα μου πει τι να κάνω» ή κάτι τέτοιο.

Αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό στο διαδίκτυο , εκτός από ένα στιχούργημα του Κάσση :

https://books.google.gr/books?id=b88xAA ... AHoECAAQAg
ξικιαχτο τι σημαινει;
Να φέρεσαι έντονα και επιπόλαια . Να λυσσομανάς.
Ενταξει, απο εκει ειναι τοτε. Στο σοι ελεγαν:

Μαχαιριά και αλατι
Οπως ολα σου, ετσι και τουτα σου
Ανω Μπουλαριοι Εβραιοι, κατω Μουτζουραιοι
Γαιδουρι Κυπραίικο
Ζαλωθηκα
Ξαχιουρης
Εγω ειμαι απο τους οχτακοσιους, δεν ειμαι αχαμνος
Οποιου του ντρομαει ας ερθει

Γαμωτο δεν τα θυμαμαι ολα, πανε χρονια. Ειδικα αυτο με τους οχτακοσιους το ελεγε η γιαγια μου συχνα μιας και ηταν απο νικλιανικη οικογενεια. Το "οποιου του ντρομαει ας ερθει" το ειχε πει ο προπαππους μου που πηρε μια ομορφη γυναικα απο αχαμνη οικογενεια, αλλα επειδη οταν ηταν μωρο και τον επαιζαν τα αδερφια του, του εβγαλαν το ποδι και μεγαλωνοντας το ενα ποδι βγηκε λιγο πιο κοντο και ψιλοκουτσαινε, αυτη δεν τον πολυ-ηθελε. Ετσι ειπε: "εγω αυτη θα παρω και οποιου του ντρομαει ας ερθει".
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."
Άβαταρ μέλους
Paris
Phorum.gr user: ΜΕΓΑΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Paris »

Nostalgia έγραψε: 03 Απρ 2021, 21:34
Nostalgia έγραψε: 03 Απρ 2021, 20:59

ξικιαχτο τι σημαινει;

Μαχαιριά και αλατι
Γαιδουρι Κυπραίικο
Ζαλωθηκα
Ξαχιουρης

Γαμωτο δεν τα θυμαμαι ολα, πανε χρονια. Ειδικα αυτο με τους οχτακοσιους το ελεγε η γιαγια μου συχνα μιας και ηταν απο νικλιανικη οικογενεια. Το "οποιου του ντρομαει ας ερθει" το ειχε πει ο προπαππους μου που πηρε μια ομορφη γυναικα απο αχαμνη οικογενεια, αλλα επειδη οταν ηταν μωρο και τον επαιζαν τα αδερφια του, του εβγαλαν το ποδι και μεγαλωνοντας το ενα ποδι βγηκε λιγο πιο κοντο και ψιλοκουτσαινε, αυτη δεν τον πολυ-ηθελε. Ετσι ειπε: "εγω αυτη θα παρω και οποιου του ντρομαει ας ερθει".
οι '' οχτακοσιοι '' ειναι κλασσικη αναφορα στην Πατρια των (Μπ) Βουγιουκλανων Της Λαγιας
Άβαταρ μέλους
Nostalgia

Paris έγραψε: 03 Απρ 2021, 21:40
Nostalgia έγραψε: 03 Απρ 2021, 21:34

Μαχαιριά και αλατι
Γαιδουρι Κυπραίικο
Ζαλωθηκα
Ξαχιουρης

οι '' οχτακοσιοι '' ειναι κλασσικη αναφορα στην Πατρια των (Μπ) Βουγιουκλανων Της Λαγιας
:smt023
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."
Άβαταρ μέλους
Nostalgia

Το 1821 στην επανασταση οι αποσκιαδεροι ξεκινησαν για Καλαματα και οι προσηλιακοι για Μονεμβασια, αρχηγος των Νικλιανων της Λαγιας ηταν ο Γερακαρης Μπουγικλης, γεννητορας των Βουγιουκλιανων. Ομως η καταγωγη των Βουγιουκλιανων πιο πισω στο χρονο ηταν απο τη Νομια (Κιττα) και πηγαν στην Λαγια στο καλεσμα μιας φιλικης οικογενειας που ειχε βεντεντα με μια αλλη οικογενεια. Εγινε Ξακληριχιωνας πηραν ολη την περουσια και εγκατασταθηκαν εκει.

Το οχτακοσιους απο οτι λεει η ιστορια ειναι οταν μαζευτηκαν τα αρσενικα της οικογενειας και κρεμασαν το γκρα τους σε ενα δενδρο, το δενδρο απο το βαρος ανοιξε και τεσπα μετρησαν 800 γκραδες. Παντως ειναι οντως πολυ μεγαλη οικογενεια, ακομα και τωρα με παρατσουκλια παιζουν στα διαφορα παρακλαδια της οικογενειας, Μαυροδακακος, Τσιμπουκακος, Θεοχαρακος κλπ κλπ. Μια φορα το χρονο μαζευονται ακομα οσοι μπορουν με τις οικογενειες τους. Εχω παει αρκετες φορες.
Άβαταρ μέλους
Nostalgia

Γαμωτο συγκινηθηκα, θυμηθηκα την γιαγια μου που ελεγε την ιστορια οτι ο πατερας της ηταν απο τους 800 και η μανα της απο τους 16, οποτε δεν μπορουσε να πει οχι. 4-5 αδερφες ηταν η μανα της (προγιαγια μου), η μια πηρε Βουγιουκλακη, η αλλη Λουκακο, η αλλη Καψοκωλη, η αλλη Καρλε και δεν μπορω να θυμηθω εαν υπηρχε και 5η.

Μια φορα που μιλουσα με εναν Μανιατη (πιτσιρικας εγω, αυτος 55αρης) και του ειχα πει το επιθετο της γιαγιας μου, μου ειχε πει "Αααα οι Βουγιουκλιανοι ειναι απο τους Μπουλαριους", θυμαμαι ειχα πει στην γιαγια μου "Γιαγια ο ταδε μου ειπε οτι εισαστε απο του Μπουλαριους" και μου ειπε "Να του πεις τον κακο του τον καιρο τον αχαμνο, εγω ειμαι προσηλιακη" :lol:
Άβαταρ μέλους
Paris
Phorum.gr user: ΜΕΓΑΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Paris »

Nostalgia έγραψε: 03 Απρ 2021, 22:44 Το 1821 στην επανασταση οι αποσκιαδεροι ξεκινησαν για Καλαματα και οι προσηλιακοι για Μονεμβασια, αρχηγος των Νικλιανων της Λαγιας ηταν ο Γερακαρης Μπουγικλης, γεννητορας των Βουγιουκλιανων. Ομως η καταγωγη των Βουγιουκλιανων πιο πισω στο χρονο ηταν απο τη Νομια (Κιττα) και πηγαν στην Λαγια στο καλεσμα μιας φιλικης οικογενειας που ειχε βεντεντα με μια αλλη οικογενεια. Εγινε Ξακληριχιωνας πηραν ολη την περουσια και εγκατασταθηκαν εκει.

Το οχτακοσιους απο οτι λεει η ιστορια ειναι οταν μαζευτηκαν τα αρσενικα της οικογενειας και κρεμασαν το γκρα τους σε ενα δενδρο, το δενδρο απο το βαρος ανοιξε και τεσπα μετρησαν 800 γκραδες. Παντως ειναι οντως πολυ μεγαλη οικογενεια, ακομα και τωρα με παρατσουκλια παιζουν στα διαφορα παρακλαδια της οικογενειας, Μαυροδακακος, Τσιμπουκακος, Θεοχαρακος κλπ κλπ. Μια φορα το χρονο μαζευονται ακομα οσοι μπορουν με τις οικογενειες τους. Εχω παει αρκετες φορες.
ναι
εδω να αναφερουμε πως η Αλικη Βουγιουκλακη ειναι της οικογενειας
καλο η κακο :102:

* Ο Γαλλικος Γκρας ειχε σταθερη τιμη και συνηθως αναφεροταν με αυτη σαν αξια κ οχι με το ονομα του
114 η 118 δραχμες δεν θυμαμαι ακριβως
'' Πηρα ενα 114 ''
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος »

Ο προπάππος του Γιωργάκη Μαυρομιχάλη , συνονόματός του ( Γιωργάκης Καπετανάκης Μαυρομιχάλης ), σώζει άνδρες του Λάμπρου Κατσώνη. Σώζεται επιστολή τους .

Επιστολή συντρόφων του Λάμπρου κατσώνη στις 7 Ιουνίου 1792 που αναφέρει ότι ο καπιτάν Γιωργάκης Μαυρομιχάλης τους πήρε στην Τσίμοβα ( μετέπειτα Αρεόπολη ) "εφρόντισε και δια το εμπάρκο μας" (συνεπώς δεν ακολούθησαν τους άλλους που διέσχισαν την Πελοπόννησο ) :

...εις τον χαλασμόν μας, και την αυτήν ώραν έφθασε ο καπετάν Γιωργάκης Μαυρομιχάλης προστασμένος από την Οθωμανικήν Πόρτα και με του να μην έχει τακάτι από το φόβον της Τουρκίας αλλέως να πράξη, λαβαίνοντας εμείς αυτή την αιχμαλωσία από Τούρκους και από Φρατσέζους, ομοίως και από Κακαβούλια * οπού μας έγδυσαν, ώστε να μας επεριλάβη... μας ετράβηξεν με τρόπον τινάς και μας έφερε εις το χωρίον του... Λοιπόν η Τουρκία μαθαίνοντας, πως εμείς βρισκόμαστε εις τα χέρια του καπετάν Γιωργάκη Μαυρομιχάλη, δεν έχασε καιρό η Τουρκία, αλ' αρμάτωσαν τρία καΐκια δύο μπέηδες με ανθρώπους αρκετούς και προσταγή από τον πασά, δια να παραδώση του Λάμπρου τους ανθρώπους. Όμως αυτός δεν εστάθη τρόπος να παραδώση από όσους ευρεθήκαμεν, μόνον εστάθη αντρείος, αποφασίζοντας και την ιδικήν του ζωήν, και λέγει - εγώ έρχομαι και κρεμάστε με μα από αυτουνούς τους ανθρώπους του Λάμπρου τρόπος δεν είναι να σας παραδώσω μια τρίχα από την κεφαλήν τους- :blm:

Βιογραφικό Λεξικό Μανιατών , Σταύρος Καπετανάκης ( πρόεδρος Λακωνικών Σπουδών )

(...)
Τους ξένους όταν τύχωσι στον τόπο τους να πάγουν,
κουμπάρους τους εκάμνουσι και τους καλούν να φάγουν
και όταν θέλη να εβγή ο ξένος, τον κρατούσι
και ωσάν φίλοι του λαλούν και τόνε νουθετούσι:
«Κουμπάρε», λέγουσιν «ημείς θέλομεν το καλό σου
και τούτα, όπου σου λέγομεν , βάλε τα στο μυαλό σου
και έβγαλε την φέρμελην , γελέκι και ζωνάρι
και το βρακί μπορεί κανείς εχθρός να σου το πάρη,
και να σε γδύσουσι εχθροί, να σου τα πάρουν άλλοι,
ζημίαν φέρνεις εις εμάς και εντροπή μεγάλη :lol:
Για τούτο κουμπαρούλη μου, σωστά να σου τα ειπούμε,
και φέσι και πουκάμισο να αφήσης αγαπούμε.
Και τα παπούτσια βγάλε τα , τι χρειάζονται σε σένα;
ετώρα είσαι σίγουρος μη σκιάζεσαι κανέναν.» :smt005:
Και έτσι τον ταλαίπωρον τον ξένον τον εγδύνουν,
κατάσαρκον οι άσπλαχνοι να τρέχη τον αφήνουν.
Αν τύχη και καμμιά φορά καράβι να ξεπέση
από τις αμαρτίες του :D στον τόπο τους να πέση,
Φραντζέσκο, σπανιόλικο, Εγκλέζικο ή άλλο
ή Τούρκικον, Μοσκόβικο , μικρί ή και μεγάλο,
καθένας το μερίδι τους να πάρη , γιέ , θέλει
και τάβλες το μοιράζουσι , καθόλου δεν τους μέλει.
Ανθρώπους δεν εντρέπονται, Θεόν και δεν φοβούνται,
πτωχούς δεν ευσπλαχνίζονται, τους ξένους δεν λυπούνται.
Πολλήν έχουν ωμότητα και θηριογνωμίαν,
δεν έχουν ομοιότητα ανθρώπινην καμμίαν,
Ετούτοι μαγαρίζουσι τον τόπο που πατούνε,
γιατί και τον διάβολον κοντά τους τον βαστούνε. :smt096
Αυτοί την Μάνην την λοιπήν την κακονοματίζουν
και όπου πάγουν τ΄όνομα αυτής το μαγαρίζουν.
Γυναίκες, άνδρες, γέροντες και τα μικρά παιδία
δεν έχουσι απάνω τους ανθρώπου μυρωδία.
Με τούτους όποιος γευθή βέβαια μαγαρίζει
και την ψυχή του κόλασε και δεν το εγνωρίζει.,
Μηδέ χαιρετισμόν κανείς δεν πρέπει να τους δίδη
αλλά να φέυγη απ΄αυτούς ωσάν από το φίδι.
Οι Τζιμοβιώτες μοναχά είναι καλοί ανθρώποι,
τους μαρτυρούν τα ήθη τους και οι καλοί τους τρόποι
στο φανερόν πραγματευταί και στον κρυφόν κουρσάροι, :003:
μικρούς, μεγάλους άνεμος και λίχνη να τους πάρη.
Αχάριστοι απάνθρωποι , ψεύτες κατεργαραίοι,
μπαρόνηδες και κόλακες κ΄οι εργαστηριαραίοι.
(...)

( Νικήτας Νηφάκος 1798 )
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Η οικογένεια Μαυρομιχάλη
Για τις απαρχές της οικογένειας υπάρχουν συγκεχυμένες παραδόσεις. Θα γίνει μια προσπάθεια σχηματισμού του βασικού γενεαλογικού δέντρου με βάση το Βιογραφικό Λεξικό Μανιατών του Σταύρου Καπετανάκη και τα στοιχεία στο mani.org.

Τόπος
Οι Μαυρομιχαλαίοι κατάγονταν απ' την Ανατολική Θράκη ( περιοχή Αδριανούπολης ). Στα μέσα του 14ου ή 15ου αι. ή κατά τον 17ο αι. , προκειμένου να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων , μετανάστευσαν στην Μάνη. Αποβιβάστηκαν στα Άλικα και έπειτα, λόγω συγκρούσεων με άλλες οικογένειες , μετανάστευσαν στην Τσίμοβα ( Αρεόπολη ). Η οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων εικάζεται ότι κατάγεται απ' τους Γιατράκους - Μέδικους ή είναι απόγονοι των Καντακουζηνών ( γιατί μάλλον ο πατέρας του Πετρόμπεη σε μια αναφορά ονομάζεται [ Πιέρρος ] Μαυρομιχάλης Καντακουζηνός ).

Το όνομα
Ο γενάρχης της οικογένειας ονομαζόταν Μιχάλης , αλλά επειδή έμεινε ορφανός ονομάστηκε "Μαυρομιχάλης". Κατ' άλλη άποψη επειδή ήταν μελαμψός.

Η προσφορά
Κατά την Επανάσταση του '21 οι Μαυρομιχαλαίοι είχαν 49 νεκρούς. Απ' τα Ορλωφικά ( 1769 ) ως τους Βαλκανικούς Πολέμους οι Μαυρομιχαλαίοι είχαν 69 νεκρούς. Μόνο ο Πετρόμπεης στον Αγώνα έχασε δυο γιους και έναν αδελφό.

Οι κλάδοι
Οι Μαυρομιχαλαίοι διαιρέθηκαν σε πολλούς συγγενικούς κλάδους ( Ροδίτες , Κουτράκους , Γιαννουτσάκους , Γεωργακάκους κ.α. ) με άγνωστη εξακριβωμένη συγγένεια μεταξύ τους πέραν του κοινού επιθέτου "Μαυρομιχάλης". Εδώ θα ασχοληθούμε με τους τέσσερεις κεντρικούς κλάδους ( Καπετανιάνοι , Πιεράκοι , Γιαννιάνοι και Βοϊδήδες - κυρίως με τους Καπετανάκηδες απ' τους οποίους κρατούσε ο Πετρόμπεης ).

Τα πρώτα μέλη
Ο γενάρχης Μιχάλης ( Μαυρομιχάλης ) έκανε τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη , το πρώτο μέλος της οικογένειας δηλαδή για το οποίο έχουμε ιστορική αναφορά το 1690 και το 1708. Σύμφωνα με τον μύθο ο Γεωργάκης βρήκε την πανέμορφη κόρη του δόγη της Βενετίας Φραγκίσκου Μοροζίνι εγκαταλελειμμένη στους βράχους της Μάνης. Την είχε αφήσει εκεί ο πλοίαρχος Βιτάλε. Οι ναύτες του πλοίου ήθελαν να την πετάξουν στην θάλασσα για να γλιτώσουν απ' την φουρτούνα. Απ' τον τρόμο της είχε χάσει την φωνή της. Την βρήκε ημιλιπόθυμη ο Γεωργάκης και τελικά την νυμφεύθηκε. Προκειμένου να την καταφέρει ο Γεωργάκης να ξαναμιλήσει , απείλησε πως θα ρίξει ένα παιδί τους στον φούρνο. Με το που το έπιασε στα χέρια του αυτή μίλησε , προκειμένου να τον αποτρέψει. Λόγω των ξανθών μαλλιών της όλοι την νόμιζαν για νεράιδα. Γι' αυτό οι Μαυρομιχαλαίοι ονομάζονταν "Νεραϊδογέννητοι".
Ο Γεωργάκης έκανε τον Μιχάλη.

O Μιχάλης έκανε τον Έξαρχο . ( Κατ' άλλους Έξαρχος δεν υπήρχε καν και οι τέσσερεις επόμενοι ήταν γιοι και όχι εγγόνια του Μιχάλη ). Ο Έξαρχος έγινε ο πρόγονος των 4 κυρίων κλάδων των Μαυρομιχαλαίων ( Καπετανιάνοι , Πιεράκοι , Γιαννιάνοι και Βοϊδήδες ) μέσω των τεσσάρων γιων του :

i) Γιωργάκης Καπετανάκης Μαυρομιχάλης. Γενάρχης των Καπετανιάνων απ' τους οποίους καταγόταν ο Πετρόμπεης. Ο Γιωργάκης ήταν παππούς του Πετρόμπεη. Συμμετείχε στα Ορλοφικά. Έσωσε άνδρες του Λάμπρου Κατσώνη. Ιστορικά και με άγνωστη θέση στο γενεαλογικό δέντρο αναφέρεται και ένας Στέφανος Μαυρομιχάλης , ανιψιός του Γιωργάκη , ο οποίος επίσης συμμετείχε στα Ορλοφικά και κατέληξε αστυνομικός στην Οδησσό το 1812 . [ Με άγνωστη θέση στο γενεαλογικό δέντρο αναφέρεται και ένας Νικόλαος Μαυρομιχάλης , συμπολεμιστής του Λάμπρου Κατσώνη. ]
ii) Πιέρος. Γενάρχης των Πιεράκων.
iii) Γιάννης. Γενάρχης των Γιαννιάνων.
iv) Κωνασταντίνος. Γενάρχης των Βοϊδήδων.

i) O Γιωργάκης Καπετανάκης Μαυρομιχάλης έκανε τον a) τον Πιέρρο b) τον Ιωάννη ( Σκυλογιάννης ; ) c) τον Κυριακούλη και d) τον Κούτρο. Τον Κούτρο τον σκότωσαν οι Βοϊδήδες και από τότε Βοϊδήδες και Καπετανιάνοι είχαν ψυχραθεί .

ii) O Πιέρος Μαυρομιχάλης έκανε τον Κυριακούλη που πολέμησε στα Ορλωφικά. Ο Κυριακούλης έκανε τον ιερέα Πιέρο που πολέμησε το '21. Ο ιερέας Πιέρος έκανε τον Κωνσταντίνο Πιεράκο Μαυρομιχάλη και τον Νικόλαο Πιεράκο Μαυρομιχάλη. Ο Κωνσταντίνος έπεσε ηρωικά μαχόμενος το 1821 στην Μεθώνη. Ο Νικόλαος ήταν καποδιστριακός και γι' αυτό τα ξαδέρφια του Γιωργάκης Μαυρομιχάλης ( ο φονιάς του Καποδίστρια ) και Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν.

iii) O Γιάννης αυτός ίσως είναι ο Σκυλογιάννης , ο πατέρας του Σουκιούρμπεη.

iv) Ο Κωνσταντίνος απέκτησε ένα γιο που δεν διασώθηκε το όνομά του. Αυτός έκανε τον Ηλία. Ο Ηλίας έκανε δυο γιους , τον Πιέρο Βοϊδή που έπεσε στο Μανιάκι και τον Νικόλαο Βοϊδή που ήταν καποδιστριακός. Ο Πιέρος απέκτησε τον Ηλία.

Σκυλογιάννης Μαυρομιχάλης
Κανονικά λεγόταν Ιωάννης , αλλά τον έλεγαν "Σκυλογιάννη" οι Τούρκοι για την παλληκαριά του και την μεγάλη του αντοχή . Γεννήθηκε γύρω στο 1726 και πέθανε μετά το 1776. Πολέμησε στα Ορλωφικά και πολιορκήθηκε απ' τους Τούρκους στον Μελίπυργο για 3 ημέρες με 22 ( ή 23 ή 24 ) συντρόφους και τα παιδιά του. Οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στον οχυρό πύργο , συνέλαβαν τον τραυματισμένο Σκυλογιάννη και τον έναν γιο του , ενώ έσφαξαν τους συντρόφους του και τα υπόλοιπα παιδιά του. Ο γιος που γλίτωσε εξισλαμίστηκε , ονομάστηκε Σουκιούρ-μπέης και έγινε βαλής στα νησιά του Αιγαίου. Ο Σκυλογιάννης φυλακίσθηκε στο Ναύπλιο και απελευθερώθηκε μετά την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, στα 1776 .
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την ακριβή θέση του Σκυλογιάννη στο γενεαλογικό δέντρο. Ίσως ήταν ο b) Ιωάννης ( δηλαδή γιος του Γιωργάκη Καπετανάκη και θείος του Πετρόμπεη ) ή ο iii) Γιάννης ( δηλαδή αδελφός του Γιωργάκη Καπετανάκη , οπότε ο Πετρόμπεης ήταν μικρανιψιός του ).

Μεχμέτ Σουκιούρμπεης
Αυτός είναι ο πασίγνωστος τουρκεμένος Μαυρομιχάλης. Το κανονικό του όνομα ήταν Γεωργάκης Μαυρομιχάλης. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή του θέση στο γενεαλογικό δέντρο ( βλ. παραπάνω τον Σκυλογιάννη ). Ξέρουμε πως ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης Μαυρομιχάλης , γνωστός ως Σκυλογιάννης. Είχε και έναν αδελφό με το όνομα Μιχαλάκης Μαυρομιχάλης. Ο Πετρόμπεης ήταν εξάδελφος ή ανιψιός του Σουκιούρμπεη. Σώθηκε απ' την σφαγή στον Μελίπυργο , μεταφέρθηκε στην Πόλη και εξισλαμίστηκε ( σε ηλικία 7 ή 12-13 ετών ). Το 1814 έφτασε στο Λιμένι της Μάνης σαν ριάλμπεης ( πλοίαρχος ) του τουρκικού στόλου και επισκέφτηκε το πατρογονικό του σπίτι , δηλαδή τον παραθαλάσσιο πύργο των Μαυρομιχαλαίων , στον οποίο κινήθηκε με χαρακτηριστική άνεση και οικειότητα , καθώς διατηρούσε ακόμη ζωηρές τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας. Οι συγγενείς του τον αναγνώρισαν και τους αναγνώρισε κι αυτός. Εντούτοις όλοι παρέμειναν σιωπηλοί. Έδειξε ευγένεια στην μητέρα του Πετρόμπεη και έκανε τον γιο της μπέη της Μάνης ( 1816 ) , αφού προηγουμένως καθαίρεσε τον Θεοδωρόμπεη Γρηγοράκη. Τους γιους του Πετρόμπεη Γιωργάκη και Αναστάση τους πήρε υπό την προστασία του στην Πόλη. Το 1819 έγινε καπουδάν πασάς. Την 1 Ιουλίου 1819 παύθηκε από καπετάν πασάς και εξορίστηκε στα παράλια του Ευξείνου Πόντου ως αναμιχθείς σε συνωμοσία. Σε επιστολή του Πετρόμπεη της 5 Οκτωβρίου 1819 εκφράζεται η αμφιβολία αν είναι ζωντανός. Γράφει ο Πετρόμπεης προς τον Αναγνώστη Κρονδηρά : "Αν γυρεύσης τον καπετάνμπεη και είναι ζωντανός, δουλειά δεν κάμνεις περισσότερον, αλλά κινδυνεύει και η ζωή σου, επειδή και δεν την έχεις ρετσιβούταν (απόδειξη) από το χέρι του να σου χρεωστεί..." . :D Σε επιστολή του γραμματικού του Πετρόμπεη Ιωάννη Λογοθέτη προς τον καπ. Γιωργάκη Αντωνάκο-Γρηγοράκη από 7 Μαΐου 1820 αναφέρεται "...δεν χρειάζεται το αρτζουχάλι (αναφορά) οπού ορίζεται να κάμετε προς τον Σουκιούρ μπεη εφένδη, μάλιστα ίσως είναι και ασήμαντος εις την βασιλεύουσαν". Το 1821 - 1831 ο Σουκιούρμπεης ήταν διοικητής ( μουτασερίφης ) της Ρόδου. Ήταν πολύ σκληρός με τους νησιώτες. Τα πήγαινε όμως καλά με τους Υδραίους. Το 1826 ο Βέλγος συνταγματάρχης Rottier, που επισκέφθηκε τη Ρόδο ανέφερε ότι ο μεγαλόσωμος και μονόχειρ Σουκιούρ ήταν τέρας, τύραννος και απηνής διώκτης του λαού. Επέστρεψε το 1831 ή το 1835 στην Πόλη ύστερα από καταγγελίες των νησιωτών που διαμαρτύρονταν για την σκληρή συμπεριφορά του. Πέθανε στην Πόλη σε προχωρημένη ηλικία. Οι Μαυρομιχαλαίοι , κυρίως μετεπαναστατικά , δεν ήθελαν να κάνουν αναφορά στον Σουκιούρμπεη γιατί ντρέπονταν που είχαν τουρκεμένο στο σόι.

Θα συνεχίσω σε επόμενη ανάρτηση με τους απογόνους του a) Πιέρρου , γιου του i) Γιωργάκη Καπετανάκη Μαυρομιχάλη , απ' τον οποίο κατάγονται οι πιο γνωστοί Μαυρομιχαλαίοι.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Συνεχίζω. Ο Πιέρρος Καπετανάκης Μαυρομιχάλης ( Καντακουζηνός ; ) λοιπόν , γιος του Γεωργάκη Καπετανάκη Μαυρομιχάλη, γεννήθηκε γύρω στο 1730 και πέθανε γύρω στα 1800. Συμμετείχε στα Ορλωφικά και σε μια μάχη έλαβε 11 πληγές ! Απέκτησε 8 γιους. Πάμε να τους δούμε με την σειρά.

1) Γεώργιος Μαυρομιχάλης. Ο πρωτότοκος. Όταν καθιερώθηκε το μπεηλίκι στην Μάνη , οι μεγάλες μανιάτικες οικογένειες αναγκάστηκαν να στείλουν στην Πόλη 70 παιδιά ως ομήρους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός του Πετρόμπεη. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε. [ Δική μου υπόθεση : Να είναι ο Σουκιούρμπεης ; :xena: Δεν μαρτυρείται όμως στις πηγές και στις πενιχρές πληροφορίες που διαθέτουμε. :102: ]

2) Πέτρος ( Πετρόμπεης ) Μαυρομιχάλης. Ο δευτερότοκος. Γεννήθηκε το 1765 ή το 1773 και πέθανε το 1848 στην Αθήνα. Ο γνωστότερος Μαυρομιχάλης.

3) Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Ήταν ο τριτότοκος. Στην μάχη στο Φανάρι της Ηπείρου που πήγε για να βοηθήσει τους Σουλιώτες λένε πως έσφαξε 6 αγάδες και στην προσπάθειά του να αιχμαλωτίσει τον Κεχαγιάμπεη τραυματίστηκε θανάσιμα ( 4/7/1822 ). Μοίρασε τα όπλα του στους συντρόφους του και τους έδωσε τις τελευταίες συμβουλές του. Η σορός του μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Μεσολόγγι εν μέσω πένθιμων εκδηλώσεων. Περισσότερα γι' αυτόν βλ. εδώ viewtopic.php?f=11&t=24128&start=15#p1857205 Μεταξύ των απογόνων του υπήρξαν πολιτικοί. Ο εγγονός του Κυριακούλης Μαυρομιχάλης ( 1849/1850 - 1916 ) έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτού ο γιος Πέτρος "Μπέης" Μαυρομιχάλης ( 1887 - 1969 ) ήταν σημαντικός πολιτικός της Δεξιάς και υπουργός .

[ Στον Εμφύλιο το ΕΑΜ σκότωσε το 1943 έναν Ηλία "Λίλη" Μαυρομιχάλη ως ζωοκλέφτη.
Το 1942 οι Ιταλοί συνέλαβαν τον Μιχάλη Παναγιώτη Μαυρομιχάλη ως σαμποτέρ , αλλά τον άφησαν ελεύθερο τελικά.
Τον Δεκέμβριο του '45 η Ευθ. Μαυρομιχάλη στο Γύθειο χτυπήθηκε ως αριστερή.
Πηγή : Ιωάννης Καρακατσιάνης. Η Μάνη στον Πόλεμο. Κατοχή , Αντίσταση , Εμφύλιος ].

4) Ιωάννης Κατσής Μαυρομιχάλης. Αγωνιστής του '21 και σφόδρα αντικαποδιστριακός. Απέκτησε 3 γιους. Τον Ηλία Κατσάκο ( που τα είχε φτιάξει με την κόρη της Δούκισσας της Πλακεντίας ) , τον Γερμανό και τον Χαρίλαο.

5) Αντώνιος Μαυρομιχάλης ( 1792/3 - 1873 ). Αγωνιστής του '21. Λεγόταν και "Κουτσαντωνάκης" γιατί ήταν χωλός.

6) Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης ( 1797 περίπου - Ναύπλιο 1831 ). Αγωνιστής του '21. Υπαρχηγός στην Μάχη των Μύλων. Θανάτωσε τον Καποδίστρια για να πάρει εκδίκηση για την φυλάκιση των αδελφών του Πετρόμπεη και Κατσή. Πυροβολήθηκε κατά την φυγή του απ' τον συνοδό του κυβερνήτη μονόχειρα Κρητικό Γ. Κοζώνη . Το μαινόμενο [ καποδιστριακό ] πλήθος τον έσυρε στους δρόμους του Ναυπλίου , ώσπου ο Σουλιώτης στρατηγός Χρ. Φωτομάρας τον πυροβόλησε απ' το παράθυρο ενός κτιρίου , δίνοντάς του την χαριστική βολή. Ίσως το έκανε από φιλευσπλαχνία για να μην παραταθεί το λιντσάρισμά του. Σύμφωνα με τον αντικαποδιστριακό Κανέλλο Δεληγιάννη οι κάτοικοι του Ναυπλίου έτρεχαν με πανιά και με βαμβάκια και έπαιρναν το αίμα του χάριν αγιασμού.

7) Δημήτριος ; Δεν ξέρουμε αν υπήρξε πραγματικά ή δεν ξέρουμε πολλά γι' αυτόν.

8) Μιχαήλ ; Δεν ξέρουμε αν υπήρξε πραγματικά ή δεν ξέρουμε πολλά γι' αυτόν.

Θα συνεχίσω με μια τρίτη και τελευταία ανάρτηση με τους απογόνους του Πετρόμπεη.
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ( 1765 ή 1773 - 1848 ) απέκτησε πέντε γιους, Πάμε να τους δούμε με την σειρά.

1) Ηλίας Μαυρομιχάλης "ο Χριστόμορφος". Ο πρωτότοκος. Ο Κολοκοτρώνης τον εκτιμούσε ιδιαίτερα. Προέτερεψε τον διστακτικό πατέρα του να μπει στην Επανάσταση. Γεννήθηκε το 1795. Έπεσε στα Στύρα Ευβοίας το 1822. Χαρακτηρίσθηκε ως ο νεώτερος Λεωνίδας. Όταν ο Δημήτριος Υψηλάντης ανακοίνωσε τον θάνατο του Ηλία στον Πετρόμπεη , αυτός είπε " Μην με λυπάσαι. Έκαμα γιο στρατιώτη , ο οποίος πλήρωσε το χρέος προς την πατρίδα". Περισσότερα γι' αυτόν βλ. εδώ viewtopic.php?f=11&t=24128&p=1857205&hi ... 2#p1857205

2) Γεωργάκης "Μπεηζαντές" Μαυρομιχάλης ( 1798/1799/1800 - Ναύπλιο 1831 ). ( Μπεηζαντές = γιος του Μπέη ). Δευτερότοκος ή τριτότοκος γιος του Πετρόμπεη. Αγωνιστής του '21. Προέτρεψε κι αυτός τον διστακτικό Πετρόμπεη να μπει στον Αγώνα. Για να τον πείσει του είπε πως το μπεηλίκι του κινδύνευε απ' τους Κουμουνδουράκηδες και τους Καλκαντήδες. Στην απειλή του Ιμπραήμ για υποταγή της Μάνης απάντησε "Η Μάνη και όλοι οι Έλληνες σε αυτήν σε περιμένουμε με όσες δυνάμεις θελήσεις." Θανάτωσε τον Καποδίστρια για να εκδικηθεί την φυλάκιση του πατέρα του. Στις 10/10/1831 τον πέρασαν μπροστά απ' τα μάτια του φυλακισμένου πατέρα του για να τον πάνε για εκτέλεση. Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα είπε "Αδέρφια , ομόνοια και αγάπη" και έπειτα έδωσε ο ίδιος το παράγγελμα της εκτέλεσης "Πυρ". Αυτό το νήμα είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

3) Αναστάσιος Μαυρομιχάλης ( 1798/1799 - Αθήνα 1870 ). Τριτότοκος ή δευτερότοκος γιος γιος του Πετρόμπεη. Στάλθηκε απ' τον Πετρόμπεη ως όμηρος στην Τριπολιτσά , όταν αρνήθηκαν να πάνε ο Ηλίας ή ο Γεωργάκης. Απ' την Πόλη που ήταν όμηρος , τον είχε στείλει πίσω στον Πετρόμπεη ο Σουκιούρμπεης επειδή είχε αρρωστήσει. ( Τον Γιωργάκη φυγάδευσε απ' την Πόλη στις αρχές του Αγώνα ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄). Απέκτησε τρεις γιους , τον Πέτρο ( 1828 - 1892 ) , τον νομικό Γιαννούκο ( 1835 - 1879 ) και τον Κωνσταντίνο ( 1839 - 1918 ).

4) Ιωάννης Μαυρομιχάλης ( 1804 - Κυπαρισσία 22/3/1825 ). Τέταρτος γιος του Πετρόμπεη. Δέχτηκε σφαίρα στο πολιορκούμενο απ' τους Τουρκοαιγυπτίους Νεόκαστρο , ενώ περιφερόταν στις επάλξεις και εμψύχωνε τους πολιορκημένους. Μεταφέρθηκε για να νοσηλευθεί στην Κυπαρισσία , όπου και υπέκυψε στο τραύμα του. Ο Πετρόμπεης συγκινημένος κάλεσε με διακήρυξή του τους Μανιάτες και τους υπόλοιπους Έλληνες να τον μιμηθούν :
Spoiler
«Αδελφοί Έλληνες! Ευχαρίστως έπιον και το πικρόν τούτο ποτήριον. Εθυσιάσθη ενδόξως μαχόμενος υπέρ πίστεως και υπέρ πατρίδος και έτερος φίλτατός μου υιός Ιωάννης Μαυρομιχάλης, όστις ετραυματίσθη κατά την εν Νεοκάστρω μάχην εις τας 14 του παρόντος ανδρείως πολεμών τον βάρβαρον εχθρόν, και μετά οκτώ ημέρας παρέδωκε το πνεύμα του εις τον Θεόν. Ούτος ο ένδοξος μάρτυς της φιλτάτης ελευθερίας, ήδη επαναπαύεται εις τους κόλπους του Αβραάμ και αγάλλεται αξιωθείς να επισφραγίση την δόξαν του με τοιούτον έντιμον θάνατον. Γαίαν έχοις ελαφράν, τέκνον γλυκύτατον των αθανάτων προπατόρων σου, άξιον και των μαχιμωτάτων αδερφού σου και θείου σου Ηλιού και Κυριακούλη εφάμιλλον! ο θάνατός σου ήδη βαλσαμόνει τας κινδυνώδεις πληγάς, όσας αι δειναί περιστάσεις ήνοιξαν εις την καρδίαν μου, επειδή με δίδει χρηστάς ελπίδας ότι της Σπαρτιατικής ευθαρσίας σου το παράδειγμα το αξιομίμητον θα ελευθέρωση το πατρώον έδαφος από την στυγεράν παρουσίαν των απάνθρωπων τυράννων˙ ναι αδερφοί Έλληνες! και φίλτατοί μου Σπαρτιάται! το γενναίον παράδειγμα του νεανίσκου τούτου μιμούμενοι δράμετε να εκδικηθήτε το αίμα του»
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Εν Τριπολιτσά
5) Δημήτριος Μαυρομιχάλης ( 1809 - Αθήνα 1879 ). Ο υστερότοκος γιος του Πετρόμπεη. Έζησε αρκετό καιρό στο Παρίσι. Έγινε υπασπιστής του Όθωνα. Το 1862 όμως συμμετείχε στην αντιοθωνική κίνηση.
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Το Κομπολόϊ των Μαυρομιχαλαίων-το ποίημα του Λεκόντ ντε Λίλλ
https://taygetos-zeritis.blogspot.com/2 ... -post.html

Σούτσος και Γκίκας. Μονομαχία στο Παρίσι του 1873. Μάρτυρας ο Γεώργιος Αναστ. Μαυρομιχάλης
ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΙΓΚΗΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟΥ 1873.

http://taygetos-zeritis.blogspot.com/2024/02/1873.html
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”