!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Υπάρχει σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας;
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Υπάρχει σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας;
Ορισμένοι λένε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση. Προσωπικά πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σύγκρουση. Βασικά, ό,τι εξηγούν οι επιστήμονες το εξηγούν χωρίς θεό. Οπότε, όταν κάποια θρησκεία λέει ότι ο θεός προκαλεί κάποιο φυσικό φαινόμενο για το οποίο υπάρχει επιστημονική εξήγηση, υπάρχει σύγκρουση.
Μία περίπτωση είναι η εξέλιξη των ειδών. Η θεωρία για το πώς εξελίσσονται τα είδη (με έννοιες όπως τυχαίες μεταλλάξεις, φυσική επιλογή, γενετική παρέκκλιση) δεν μιλάει για θεό, ενώ ο χριστιανισμός για παράδειγμα λέει ότι παρεμβαίνει ο θεός για να εμφανιστούν τα είδη.
Μία περίπτωση είναι η εξέλιξη των ειδών. Η θεωρία για το πώς εξελίσσονται τα είδη (με έννοιες όπως τυχαίες μεταλλάξεις, φυσική επιλογή, γενετική παρέκκλιση) δεν μιλάει για θεό, ενώ ο χριστιανισμός για παράδειγμα λέει ότι παρεμβαίνει ο θεός για να εμφανιστούν τα είδη.
Re: Υπάρχει σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας;
δεν το λες ακριβως συγκρουση.
σεξ, το λες.
σεξ, το λες.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Στο συγκεκριμένο θέμα, της εξέλιξης των ειδών δηλαδή, δεν υπάρχει σύγκρουση. Οι συγκροτημένοι πιστοί έχουν αποδεχτεί την εξέλιξη, απλά λένε ότι και αυτή έγινε με Θείο σχέδιο. Αυτοί που δεν την παραδέχονται είναι κάτι πίθηκοι που δεν έχουν περάσει ακόμα στο στάδιο του Homo Sapiens.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin
- Αλιόσα
- Phorum.gr user: Αλιόσα
Kανείς πιστός δεν δέχεται την εξέλιξη και πως πίθηκας και άνθρωπος έχουνε κοινό πρόγονο. Αν το δέχονταν θα παραδέχονταν πως ο Χριστός λέει ψέματα.micmic έγραψε: 18 Μαρ 2025, 18:36 Οι συγκροτημένοι πιστοί έχουν αποδεχτεί την εξέλιξη, απλά λένε ότι και αυτή έγινε με Θείο σχέδιο. Αυτοί που δεν την παραδέχονται είναι κάτι πίθηκοι που δεν έχουν περάσει ακόμα στο στάδιο του Homo Sapiens.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αλιόσα την 18 Μαρ 2025, 18:44, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
είναι σε απόλυτη σύγκρουση . ή το ένα ή το άλλο συνέβη δεν μπορεί και τα δύο.
Μπορείτε να με βρείτε και εδώ: https://www.forums.gr/member/63826-manolis-7
Κάνεις λάθος.Αλιόσα έγραψε: 18 Μαρ 2025, 18:39Kανείς πιστός δεν δέχεται την εξέλιξη και πως πίθηκας και άνθρωπος έχουνε κοινό πρόγονο. Αν το δέχονταν θα παραδέχονταν πως ο Χριστός λέει ψέματα.micmic έγραψε: 18 Μαρ 2025, 18:36 Οι συγκροτημένοι πιστοί έχουν αποδεχτεί την εξέλιξη, απλά λένε ότι και αυτή έγινε με Θείο σχέδιο. Αυτοί που δεν την παραδέχονται είναι κάτι πίθηκοι που δεν έχουν περάσει ακόμα στο στάδιο του Homo Sapiens.
https://www.pemptousia.gr/video/theoria ... theologia/
https://www.sostis.gr/blog/item/529-kin ... san-ta-zwa
https://www.oodegr.com/oode/genesis/kti ... forh_1.htm
Και εκατομμύρια άλλα λινκς τα οποία βαριέμαι να ψάχνω.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin
Εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται κανείς τις Γραφές. Αν ερμηνεύσουμε αυτές κυριολεκτικώς τότε ναι υπάρχει σύγκρουση. Αν όχι (όπως και κάνει πλεόν η πλειοψηφία) και τις δούμε συμβολικά τότε μπορεί να μην υπάρχει σύγκρουση. Όπως έχει αποδεχθεί και η Καθολική εκκλησία πλέον και δεν υπάρχει θέμα.
- Καβαλάρης
- Phorum.gr user: Doc McCoy
Είμαι επιστήμονας (την θρησκεία την έχω εγκαταλείψει εδώ και καιρό) και το θέμα αυτό το έχω ψάξει.micmic έγραψε: 18 Μαρ 2025, 18:36Στο συγκεκριμένο θέμα, της εξέλιξης των ειδών δηλαδή, δεν υπάρχει σύγκρουση. Οι συγκροτημένοι πιστοί έχουν αποδεχτεί την εξέλιξη, απλά λένε ότι και αυτή έγινε με Θείο σχέδιο. Αυτοί που δεν την παραδέχονται είναι κάτι πίθηκοι που δεν έχουν περάσει ακόμα στο στάδιο του Homo Sapiens.
Χωρίς πολλά-πολλά: Η εξέλιξη είναι επιστημονική φαντασία.
- hellegennes
Οι αβρααμικές θρησκείες λένε ότι ο Θεός δημιούργησε κάθε είδος ξεχωριστά στην αρχή της δημιουργίας αλλά αυτή η θέση είναι ασύμβατη με το αρχείο απολιθωμάτων αν μη τι άλλο, άρα είναι ντεφάκτο άκυρη. Είτε αν την δεχτείς αυτούσια έρχεται σε σύγκρουση με κάθε δεδομένο είτε την δέχεσαι σαν μια παραστατική ιστορία και όχι την αληθινή διαδικασία δημιουργίας. Οι περισσότερες σύγχρονες υποδιαιρέσεις του χριστιανισμού χρησιμοποιούν την δεύτερη εκδοχή.gmoutzour έγραψε: 18 Μαρ 2025, 14:16 Ορισμένοι λένε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση. Προσωπικά πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σύγκρουση. Βασικά, ό,τι εξηγούν οι επιστήμονες το εξηγούν χωρίς θεό. Οπότε, όταν κάποια θρησκεία λέει ότι ο θεός προκαλεί κάποιο φυσικό φαινόμενο για το οποίο υπάρχει επιστημονική εξήγηση, υπάρχει σύγκρουση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- taxalata xalasa
- hellegennes
Καταρχήν ο Χριστός δεν λέει πουθενά τίποτα για την εξέλιξη και κατά δεύτερον η πλειοψηφία των χριστιανών δέχεται ότι η περιγραφή της Βίβλου είναι παραστατική και όχι κυριολεκτική.Αλιόσα έγραψε: 18 Μαρ 2025, 18:39Kανείς πιστός δεν δέχεται την εξέλιξη και πως πίθηκας και άνθρωπος έχουνε κοινό πρόγονο. Αν το δέχονταν θα παραδέχονταν πως ο Χριστός λέει ψέματα.micmic έγραψε: 18 Μαρ 2025, 18:36 Οι συγκροτημένοι πιστοί έχουν αποδεχτεί την εξέλιξη, απλά λένε ότι και αυτή έγινε με Θείο σχέδιο. Αυτοί που δεν την παραδέχονται είναι κάτι πίθηκοι που δεν έχουν περάσει ακόμα στο στάδιο του Homo Sapiens.
Ένα τρίτο είναι ότι δεν υπάρχει "άνθρωπος" και "πίθηκας", δεν υπάρχει είδος "πίθηκας". Πίθηκοι είναι χαρακτηρισμός μιας ολόκληρης ομάδας στην οποία ανήκουμε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Καβαλάρης
Α ναι, όταν βλέπω πιθήκους σαν τον εν λόγω μου δημιουργούνται κάποιες αμφιβολίες...
- taxalata xalasa
με υπομάδα τους δημοπίθηκους...hellegennes έγραψε: 18 Μαρ 2025, 19:54 Πίθηκοι είναι χαρακτηρισμός μιας ολόκληρης ομάδας στην οποία ανήκουμε.
σαν τον αποπάνω...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
μ αρεσει που τα λες με βεβαιοτητα, αναλογη του οτι δεν πηγε ανθρωπος στο φεγγαρι.Καβαλάρης έγραψε: 18 Μαρ 2025, 19:49Είμαι επιστήμονας (την θρησκεία την έχω εγκαταλείψει εδώ και καιρό) και το θέμα αυτό το έχω ψάξει.micmic έγραψε: 18 Μαρ 2025, 18:36Στο συγκεκριμένο θέμα, της εξέλιξης των ειδών δηλαδή, δεν υπάρχει σύγκρουση. Οι συγκροτημένοι πιστοί έχουν αποδεχτεί την εξέλιξη, απλά λένε ότι και αυτή έγινε με Θείο σχέδιο. Αυτοί που δεν την παραδέχονται είναι κάτι πίθηκοι που δεν έχουν περάσει ακόμα στο στάδιο του Homo Sapiens.
Χωρίς πολλά-πολλά: Η εξέλιξη είναι επιστημονική φαντασία.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
- Καβαλάρης
Έτσι ακριβώς.Ασέβαστος έγραψε: 18 Μαρ 2025, 20:00μ αρεσει που τα λες με βεβαιοτητα, αναλογη του οτι δεν πηγε ανθρωπος στο φεγγαρι.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 107 Απαντήσεις
- 5537 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Άθεος
-
- 1 Απαντήσεις