!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Ψυχολογική ανάγκη για πόλεμο
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Re: Ψυχολογική ανάγκη για πόλεμο
Μέχρι εδώ πάντως, οι συμμετοχές και οι απαντήσεις στο νήμα (κάποιες από αυτές τις πηρε το μάτι μου σε παραθέσεις) νομίζω οτι πρέπει να βγάζουν επαρκή συμπεράσματα σχετικά με το θέμα, τουλάχιστον για το φόρουμ.
Δεν είδα κάποια διάθεση από κάποιον να το αναπτύξει περισσότερο και εκτενέστερα το θεμα και to the point, γι αυτό το λέω.
Ίσως να άνοιξα κι εγώ θέμα που δεν σηκώνει πολλή ανάλυση. Οκ.
Δεν είδα κάποια διάθεση από κάποιον να το αναπτύξει περισσότερο και εκτενέστερα το θεμα και to the point, γι αυτό το λέω.
Ίσως να άνοιξα κι εγώ θέμα που δεν σηκώνει πολλή ανάλυση. Οκ.
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Ναι, ήταν πολύ ζόρικο θέμα για να αναλυθεί από τον κάθε τυχαίο.
Απευθύνεται μόνον σε ακαδημαϊκούς με διδακτορικό στις πορδοπαπαριές και βάλε.
Απευθύνεται μόνον σε ακαδημαϊκούς με διδακτορικό στις πορδοπαπαριές και βάλε.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Ενιγουέι, ο ρουκετοπόλεμος μεταξύ των εκκλησιών στην Χίο, είναι πολύ πιο ουσιαστικός και "δίκαιος" στην πράξη από τις αρωματικές ή βρωμερές πορδίτσες που την είδαν υγρόν πυρ, εδώ.
Πολιτισμικώς και πρακτικώς.
Πολιτισμικώς και πρακτικώς.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Υποθέτω ότι το παραπάνω κείμενο αφορά τους Έλληνες, όχι όλες τις χώρες (ευτυχώς δεν είναι παντού έτσι).Saturn έγραψε: 15 Μαρ 2025, 13:39 Μεγαλώνοντας, αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο ( εννοώ πιο ξεκάθαρα απο πριν) μια ψυχολογική ανάγκη για πόλεμο που έχουν κάποιοι άνθρωποι.
Και την αντιλαμβάνομαι ως μια βαθιά ανάγκη να δημιουργούν και να διατηρούν συγκρούσεις ή ένταση στην ζωή τους, σε διάφορα επίπεδα: προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά.
Αυτή η ανάγκη εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, από την επιμονή σε συγκρούσεις και ένταση μέχρι την ανάγκη να ελέγχουν και να επιβάλλουν τον εαυτό τους, τα θέλω τους ή τις απόψεις τους ή να φροντίζουν να δημιουργούν έριδες ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει αιτία ή επαρκής αιτία.
Φαντάζομαι οτι τα αίτια πρέπει να βρίσκονται σε κάποια ιδιόρρυθμη ψυχοσύνθεση με πλείστες αφετηρίες : μαθημένη συμπεριφορά όπου και υπάρχει η ανάγκη ενός αντίστοιχου επαναλαμβανόμενου μοτίβου, αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας, ναρκισσιστικά στοιχεία, τραυματικές εμπειρίες κτλ κτλ κτλ. Νομίζω αυτά έχουν αναλυθεί επαρκώς από τους επιστήμονες.
Αυτό όμως που έχω αντιληφθεί πιο ιδιαίτερα, από την πείρα της ζωής πλεον, είναι πως η ανάγκη να βρίσκεσαι μονίμως σε πόλεμο και σε συγκρουσιακή κατάσταση σε κάνει ή σε βοηθά να νοιώθεις οτι έχεις τον έλεγχο μίας κατάστασης, αισθανόμενος πως κατέχεις εξουσία δια της βίας (είτε σωματικής είτε ψυχολογικής κτλ). Καλύπτει δηλαδή μια βαθύτερη ανάγκη για έλεγχο.
Και το περίεργο είναι πως μερικές φορές μάλλον μετράει ίσως όχι το αποτέλεσμα τόσο όσο η διαδικασία της σύγκρουσης αυτή καθεαυτή.
Δεν ξέρω τί ουσίες μπορεί να εκκρίνει ο εγκέφαλος σε μια τέτοια φάση, οι οποίες ενδεχομένως υποβοηθούν και συντηρούν αυτή την ψυχολογική κατάσταση "μαρς", με το να δημιουργούν ευφορία κατά την διάρκεια της μάχης, οπότε η φάση γίνεται ανατροφοδοτούμενη.
Δεν ξέρω εαν συμφωνείτε με την παραπάνω τελευταία παράγραφο ή αν θέλετε να σχολιάσετε γενικότερα για το θέμα.
Επίσης ένα ερώτημα, εσείς πώς διαχειρίζεστε τέτοιους ανθρώπους στην ζωή σας, ειδικότερα στον στενό σας κύκλο ή γενικότερα?
Ε λοιπόν, ο Έλληνας δεν έχει μάθει να ακούει και να είναι ανεκτικός απέναντι σε άλλους. Αυτό σημαίνει πως άνθρωποι που ξεφεύγουν από το πλαίσιο που ο Έλληνας θεωρεί νορμαλ και φυσιολογικό, είναι αιτία για πόλεμο και τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Το ζήσαμε πριν λίγες ημέρες με τον βουλευτή που τα έκανε άνω κάτω στην πινακοθήκη. Ο συγκεκριμένος εκφράζει έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων οι οποίοι δεν έχουν μάθει να ανέχονται ότι κάποιοι από εμάς δεν είμαστε χριστιανοί και δεν νιώθουμε οτι η χρησιμοποίηση χριστιανικών ή άλλων συμβόλων είναι προσβολή ή βλασφημία.
Άλλο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας δεν θέλει να ακούει ότι ίσως θα ήταν καλό το παιδί του να μάθει κάποια βασικά για τις ανθρώπινες σχέσεις μέσω του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Σε άλλες χώρες (πχ Σκανδιναβικές) τα μαθήματα αυτά ξεκινούν από πολύ νωρίς, τα παιδιά του δημοτικού μαθαίνουν για σώμα τους και ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να ντρέπονται. Εδώ, είναι αιτία για πόλεμο.
Γενικά, δεν υπάρχει η ανοχή και ο σεβασμός προς τον άλλον. Ο Ελληναρας θα παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο, θα φτιάξει κομπίνα έτσι ώστε να επωφεληθεί εκείνος και η οικογένεια του, δεν ανέχεται τον λοατκι, τον διαφορετικό γείτονα του.
Εγώ δεν καταλαβαίνω το σκοπό αυτού του νήματος .. Στο πρώτο ποστ μιλούσε γενικά για επιθετικότητα στην προσωπική ζωή και στο περιβάλλον του καθένα και πάνω σ΄αυτό σχολίασα ..Τώρα, πως καταλήξαμε να μιλάμε για το φόρουμ δε ξέρω .. Αν το πρόβλημα ήταν οι συμπεριφορές στο φόρουμ ας το ξεκαθάριζε από την αρχή να μην απαντάμε με άσχετα .
Και στη τελική δεν μας νοιάζει τι τρέχει με τις ψυχολογικές η άλλες ανάγκες του καθένα .
Αν το μάθουμε δηλαδή τι θα αλλάξει; Θα τον θεραπεύσουμε η θα τον συγχωρήσουμε ;
Δεν έχω εγώ τέτοιου είδους επιδιώξεις ..Οπότε το ερώτημα παραμένει..Τι θέλει να πει ο ποιητής και γιατί δεν τα λέει ξεκάθαρα παρά πάει μέσω Λαμίας; Αυτά και δεν θα ξααναενοχλήσω ..
Και στη τελική δεν μας νοιάζει τι τρέχει με τις ψυχολογικές η άλλες ανάγκες του καθένα .
Αν το μάθουμε δηλαδή τι θα αλλάξει; Θα τον θεραπεύσουμε η θα τον συγχωρήσουμε ;
Δεν έχω εγώ τέτοιου είδους επιδιώξεις ..Οπότε το ερώτημα παραμένει..Τι θέλει να πει ο ποιητής και γιατί δεν τα λέει ξεκάθαρα παρά πάει μέσω Λαμίας; Αυτά και δεν θα ξααναενοχλήσω ..
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Δεν ξέρεις πώς καταλήξαμε να μιλάμε για το φόρουμ????!!!!
Εσύ βασικά έβαλες στην κουβέντα το φόρουμ και μάλιστα συγκεκριμένο χρήστη!
Έχω ανοίξει νήμα στην ψυχολογία με συγκεκριμένο θέμα, αγαπητέ, εαν κάτι εσένα σε ενόχλησε ή μετάνοιωσες για κάτι που έγραψες, ανάλαβε την ευθύνη σου και μην τα ρίχνεις σε εμένα
Polaris, είπαμε, κι εγώ καμιά φορά βλέπω φως και μπαίνω, αλλά οχι κι έστι αδελφέ! όχι κι έτσι! ΛΟΛ
Έχω ανοίξει νήμα στην ψυχολογία με συγκεκριμένο θέμα, αγαπητέ, εαν κάτι εσένα σε ενόχλησε ή μετάνοιωσες για κάτι που έγραψες, ανάλαβε την ευθύνη σου και μην τα ρίχνεις σε εμένα
Polaris, είπαμε, κι εγώ καμιά φορά βλέπω φως και μπαίνω, αλλά οχι κι έστι αδελφέ! όχι κι έτσι! ΛΟΛ
Γράφεις ότι κάποιοι Ελληνες έχουν μια ανάγκη να βρίσκονται σε συγκρουσιακή κατάσταση. Το δικό μου σχόλιο είναι πιο γενικό και αφορά την σύγχρονη συμπεριφορά του Έλληνα αλλά και τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την συγκρουσιακή συμπεριφορά.Saturn έγραψε: 16 Μαρ 2025, 19:07 Δεν ξέρεις πώς καταλήξαμε να μιλάμε για το φόρουμ????!!!!
Μια από τις πολλές αιτίες είναι αυτό που έγραψα παραπάνω, δηλαδή ότι ο Έλληνας δεν έχει μάθει
1) Να ακούει και να συζητά
2) Να ανέχεται τον διπλανό του με τα καλά και τα κακά του
Όταν έχεις ταμπουρωθεί στις δικές σου απόψεις, όταν οι παρωπίδες δεν σε αφήνουν να δεις τίποτα, είναι λογικό πως όταν ένας περίεργος άθεος σαν εμένα προτείνει ότι καλό θα ήταν να γίνει διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, εσείς που φοράτε παρωπίδες και δεν δέχεστε δεύτερη κουβέντα, θα μπείτε σε μια λογική πολέμου, θα οπλιστείτε και δεν θα ακούσετε καν τι έχω να πω εγώ σαν άθεος.
Γενικά, δεν έχετε μάθει να ακούτε και να συζητάτε. Έχετε βολευτεί στις δικές απόψεις και ό,τι προτείνει κάποιος άλλος είναι αιτία για πόλεμο
Ρε φίλε, πού είδες να γράφω για ΕΛΛΗΝΕΣ?
Για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ γράφω
Και όλα αυτά που λες, είναι άσχετα με το θέμα
δεν θα μπω στην διαδικασία να απαντήσω πάλι για τον καημό σου
Για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ γράφω
Και όλα αυτά που λες, είναι άσχετα με το θέμα
δεν θα μπω στην διαδικασία να απαντήσω πάλι για τον καημό σου
Saturn έγραψε: 16 Μαρ 2025, 19:07 Δεν ξέρεις πώς καταλήξαμε να μιλάμε για το φόρουμ????!!!!
Δεν με ρώτησες αν μου έχει συμβεί επίθεση στο φόρουμ ; Ε, σε αυτό πάνω απάντησα . Πραγματικά δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω τι λές και που το πας ,δε κάνω πλάκα , οπότε ας το αφήσουμε εδώ ..
Εσύ μπορεί να μην καταλαβαίνεις σε τί νήμα γράφεις αλλά εγώ μάλλον καταλαβαίνω πού προσπαθείς να το πας, δεν βγαίνει νόημα κι αλλιώς.
Εκτός και εαν δεν θυμάσαι και σε αδικώ με αυτό που γράφω, οπότε για να επανορθώσω τυχόν αδικία προς εσένα, ξεκίνα από το παρακάτω ποστ σου, όπου εσύ έβαλες το φόρουμ για πρώτη φορά στην κουβέντα, και κατέβαινε προς τα κάτω:
Εκτός και εαν δεν θυμάσαι και σε αδικώ με αυτό που γράφω, οπότε για να επανορθώσω τυχόν αδικία προς εσένα, ξεκίνα από το παρακάτω ποστ σου, όπου εσύ έβαλες το φόρουμ για πρώτη φορά στην κουβέντα, και κατέβαινε προς τα κάτω:
Γυφτάκι έγραψε: 16 Μαρ 2025, 15:58 Από την μικρή εμπειρία μου μέχρι σήμερα έχω καταλάβει ότι οι επιθετικοί τύποι νιώθουν πως προσβάλλονται απο τις αντίθετες απόψεις του συνομιλητή τους όσο ήπια και ήρεμα κι αν τις εκφράζει αυτός. Νιώθουν ότι τους ακυρώνεις συνολικά σαν ανθρώπους επειδή βρίσκεις λάθη η ανακρίβειες σε όσα λένε. Οτι τους λες μαλάκες και ηλίθιους με έμμεσο τρόπο και γι αυτό τους βγαίνει τόση οργή. Ακόμα κι εδώ μια από τα ίδια κι ακόμα χειρότερα πίσω απο μια οθόνη κ την προστασία της ανωνυμίας. Διαβάζουν κάτι που δεν τους αρέσει και σκέφτονται αμέσως ..''κάτσε να τον σκυλοβρίσω να του δείξω εγώ''..
Ελπίζω να μην χρειαστεί να ξαναμπώ στην διαδικασία να απαντήσω σε τυχόν παρεξηγήσεις
Το υπογραμμισμένο, το θεωρώ σωστό.Polaris3 έγραψε: 16 Μαρ 2025, 19:19 Γράφεις ότι κάποιοι Ελληνες έχουν μια ανάγκη να βρίσκονται σε συγκρουσιακή κατάσταση. Το δικό μου σχόλιο είναι πιο γενικό και αφορά την σύγχρονη συμπεριφορά του Έλληνα αλλά και τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την συγκρουσιακή συμπεριφορά.
Μια από τις πολλές αιτίες είναι αυτό που έγραψα παραπάνω, δηλαδή ότι ο Έλληνας δεν έχει μάθει
1) Να ακούει και να συζητά
2) Να ανέχεται τον διπλανό του με τα καλά και τα κακά του
Όταν έχεις ταμπουρωθεί στις δικές σου απόψεις, όταν οι παρωπίδες δεν σε αφήνουν να δεις τίποτα, είναι λογικό πως όταν ένας περίεργος άθεος σαν εμένα προτείνει ότι καλό θα ήταν να γίνει διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, εσείς που φοράτε παρωπίδες και δεν δέχεστε δεύτερη κουβέντα, θα μπείτε σε μια λογική πολέμου, θα οπλιστείτε και δεν θα ακούσετε καν τι έχω να πω εγώ σαν άθεος.
Γενικά, δεν έχετε μάθει να ακούτε και να συζητάτε. Έχετε βολευτεί στις δικές απόψεις και ό,τι προτείνει κάποιος άλλος είναι αιτία για πόλεμο![]()
Όμως, παρ' όλο ότι είμαι και εγώ άθεος, θεωρώ ότι η με κόκκινους χαρακτήρες άποψη, εδράζεται και σε πολλούς αθεϊστές.
Πάμπολλες φορές, και σε φόρα και στην πραγματική ζωή, έχω συναντήσει αθέους που, έχοντας ενστερνισθεί την άποψη πως θεός δεν υπάρχει, μπαίνουν αμέσως "σε λογική πολέμου" όταν ένας ένθεος επιμένει πως θεός υπάρχει και πως η αθεϊστική άποψη είναι μια πλάνη.
Κατά τα άλλα, ναι, δεν είναι στο "είναι" μας η δίκαιη, αντικειμενική και "σεβαστική" (όσο πρέπει), αλληλεπίδραση με τον διπλανό μας.
Οπότε θα πρότεινα το δεύτερο πληθυντικό "δεν έχετε μάθει", "έχετε βολευτεί", να μεταφερθεί σε πρώτο πληθυντικό:
"δεν έχουμε μάθει", "έχουμε βολευτεί"
Έτσι νομίζω...
Saturn έγραψε: 16 Μαρ 2025, 19:31 Εσύ μπορεί να μην καταλαβαίνεις σε τί νήμα γράφεις αλλά εγώ μάλλον καταλαβαίνω πού προσπαθείς να το πας, δεν βγαίνει νόημα κι αλλιώς.
Γυφτάκι έγραψε: 16 Μαρ 2025, 15:58 Από την μικρή εμπειρία μου μέχρι σήμερα έχω καταλάβει ότι οι επιθετικοί τύποι νιώθουν πως προσβάλλονται απο τις αντίθετες απόψεις του συνομιλητή τους όσο ήπια και ήρεμα κι αν τις εκφράζει αυτός. Νιώθουν ότι τους ακυρώνεις συνολικά σαν ανθρώπους επειδή βρίσκεις λάθη η ανακρίβειες σε όσα λένε. Οτι τους λες μαλάκες και ηλίθιους με έμμεσο τρόπο και γι αυτό τους βγαίνει τόση οργή. Ακόμα κι εδώ μια από τα ίδια κι ακόμα χειρότερα πίσω απο μια οθόνη κ την προστασία της ανωνυμίας. Διαβάζουν κάτι που δεν τους αρέσει και σκέφτονται αμέσως ..''κάτσε να τον σκυλοβρίσω να του δείξω εγώ''..
Μάλιστα . Οπότε πιάστηκες απο την τελευταία φράση που ήταν συμπληρωματική στο κυρίως σχόλιο όπου αναφέρομαι στην πραγματική ζωή , και γι αυτό μίλησες κι εσύ για το φόρουμ; Αν είναι έτσι ,έχεις δίκιο . Εγώ έβαλα το φόρουμ στη συζήτηση ενώ εσύ μιλούσες γενικά για επιθετικές συμπεριφορές . Αλλά αφου κατάλαβες που το πάω γιατί δεν το λες στα ίσια; Έτσι απο περιέργεια ρωτάω γιατί έγραψες ότι δεν με παρακολουθείς αλλά παρ΄όλα αυτά γνωρίζεις τις προθέσεις μου ..
Συμφωνώ. Η εξουσιαστική τάση ...διδασκαλίας του ωραίου, του μεγάλου και του ...σωστού αληθινού, είναι ενίοτε η κωμική πλευρά της πολιτικής άθεης προσέγγισης με αμιγώς θρησκευτικό και σαβοναρολίζον σκεπτικό.Λοξίας έγραψε: 16 Μαρ 2025, 19:40
Κατά τα άλλα, ναι, δεν είναι στο "είναι" μας η δίκαιη, αντικειμενική και "σεβαστική" (όσο πρέπει), αλληλεπίδραση με τον διπλανό μας.
Οπότε θα πρότεινα το δεύτερο πληθυντικό "δεν έχετε μάθει", "έχετε βολευτεί", να μεταφερθεί σε πρώτο πληθυντικό:
"δεν έχουμε μάθει", "έχουμε βολευτεί"
Έτσι νομίζω...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 16 Μαρ 2025, 19:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 59 Απαντήσεις
- 1875 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης
-