!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Μια και αναφέρεστε στη διχόνοια, ένα ενδιαφέρον βιβλίο είναι το "Πελοποννησιακός Πόλεμος" του Χάνσον.

Το συγκεκριμένο διαφέρει από τα υπόλοιπα γιατί ο συγγραφέας επιχειρεί μία προσομοίωση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης και της "σημερινής" εφαρμογής της στην πολιτική. Πολύ ενδιαφέρον.

Ο ίδιος έχει γράψει και το "Ποιος σκότωσε τον Όμηρο;" που αφορά στην εκμετάλλευση των ομηρικών επών από τη Δύση.

Και το "Δυτικός τρόπος πολέμου" που είναι σαφώς επηρεασμένος από τον αρχαιοελληνικό.

Αυτά τουλάχιστον, έχω διαβάσει εγώ από τον συγκεκριμένο και τα συνιστώ.

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία για τα έπη, είναι το "Η ομηρική μάχη" του Κωστή Παπαγιώργη.

Μικρό και πυκνό. Το έχω προτείνει πολλές φορές.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
nemo

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

ΓΑΛΗ έγραψε: 05 Μαρ 2025, 11:18 Nα πω κάτι σχετικά με τί; Με τα έπη και βιβλία με θέμα την αρχαία Ελλάδα ή κάτι άλλο;
στο ερωτημα τι μας εμεινε απο την ιλιαδα! για μενα ειναι τοσο πολλα που θα εγραφα σελιδες
και θα χανομουν σε πολλα εσυ ομως με μια δυο φρασεις θα ησουν πιο ξεκαθαρη
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

ΓΑΛΗ έγραψε: 05 Μαρ 2025, 16:01 Μια και αναφέρεστε στη διχόνοια, ένα ενδιαφέρον βιβλίο είναι το "Πελοποννησιακός Πόλεμος" του Χάνσον.

Το συγκεκριμένο διαφέρει από τα υπόλοιπα γιατί ο συγγραφέας επιχειρεί μία προσομοίωση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης και της "σημερινής" εφαρμογής της στην πολιτική. Πολύ ενδιαφέρον.

Ο ίδιος έχει γράψει και το "Ποιος σκότωσε τον Όμηρο;" που αφορά στην εκμετάλλευση των ομηρικών επών από τη Δύση.

Και το "Δυτικός τρόπος πολέμου" που είναι σαφώς επηρεασμένος από τον αρχαιοελληνικό.

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία για τα έπη, είναι το "Η ομηρική μάχη" του Κωστή Παπαγιώργη.

Μικρό και πυκνό. Το έχω προτείνει πολλές φορές.
τα διαβασα ολα αλλα του κωστη δεν μου αρεσε ηταν πολυ φλυαρο ..ετσι μου φανηκε αλλα καλο
Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba »

Imperium έγραψε: 05 Μαρ 2025, 15:27 Παίζει να ήταν η Ιλιάδα ένας απ' τους κύριους λόγους που έγινα ανθέλληνας. :P
Αυτό ήταν αρκετά ειλικρινές από μεριάς σου, και σε πλήρη συμφωνία με την οπτική σου για τα "εγχειρίδια ζωής των αρχαίων". Δεν ειναι η Ιλιάδα που αποστρέφεσαι, αλλά τα ιδανικά στα οποία πίστευαν και εκφράζονται στα ομηρικά έπη.

Για πες για το ποίημα του Καβάφη, ποιά ειναι η δική σου ερμηνεία για το νόημα του;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Bazoomba την 05 Μαρ 2025, 16:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

nemo έγραψε: 05 Μαρ 2025, 16:05
ΓΑΛΗ έγραψε: 05 Μαρ 2025, 11:18 Nα πω κάτι σχετικά με τί; Με τα έπη και βιβλία με θέμα την αρχαία Ελλάδα ή κάτι άλλο;
στο ερωτημα τι μας εμεινε απο την ιλιαδα! για μενα ειναι τοσο πολλα που θα εγραφα σελιδες
και θα χανομουν σε πολλα εσυ ομως με μια δυο φρασεις θα ησουν πιο ξεκαθαρη
Οκ, θα επαναλάβω λοιπόν ότι θεωρώ τα Ομηρικά έπη μία σχεδόν ανατριχιαστική στη διαύγεια της επιτομή στην ανθρώπινη ψυχολογία, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταρριφθεί.

Έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι τόσο τα ομηρικά έπη, όσο και οι ελληνικές θεατρικές τραγωδίες και κωμωδίες, που έχουν την ίδια διαχρονική δυναμική, δεν θα υπήρχαν χωρίς τη βάση της ελληνικής μυθολογίας.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Και για να τελειώνουμε με κάποιες παρλαπίπτες, ακόμη και η στιβαρή γερμανική φιλοσοφία, ακόμη και στο μηδενιστικό πλαίσιο, σε αρχαιοελληνικές "φιλοσοφικές" βάσεις χτίστηκε.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 05 Μαρ 2025, 16:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Rocco Siffredi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Rocco Siffredi »

ΓΑΛΗ έγραψε: 05 Μαρ 2025, 16:01 Μια και αναφέρεστε στη διχόνοια, ένα ενδιαφέρον βιβλίο είναι το "Πελοποννησιακός Πόλεμος" του Χάνσον.

στον Πελοποννησιακο δεν κανει συγκριση Αθηνας-HΠΑ vs Σπαρτη-Σοβιετικη Ενωση; η' τα μπερδευω εχουν περασει και τα χρονια
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Rocco Siffredi έγραψε: 05 Μαρ 2025, 16:19

στον Πελοποννησιακο δεν κανει συγκριση Αθηνας-HΠΑ vs Σπαρτη-Σοβιετικη Ενωση; η' τα μπερδευω εχουν περασει και τα χρονια
Ναι. :g030:

Και όχι μόνον αυτό.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Σε κάθε περίπτωση, είναι άλλο πράγμα η ιστορία των άλλων πολιτισμών και των επιτευγμάτων τους, που σαφώς προηγούνται του ελληνικού και άλλο η διαχρονική "φιλοσοφική" δυναμική τους. Εδώ υπερτερεί η ελληνική.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
marabou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marabou »

Imperium έγραψε: 05 Μαρ 2025, 15:27 Το θέμα του νήματος είναι βιβλία που μας διαμόρφωσαν η/και άλλαξαν την σκέψη μας.
Όχι αν έχουν λογοτεχνική αξία, είναι κλασσικά, κοκ.
Θα μαζέψεις τα κομμάτια σου κάποια στιγμή; :D Αφού τη λογοτεχνική αξία κρίνεις και γενικότερα την αξία της Ιλιάδας.
Αν τηρείς αυτό που μόλις ανέφερες, ότι τι θέμα είναι πως μας διαμόρφωσαν κάποια βιβλία, τι δουλειά έχεις να κρίνεις τη διαμόρφωση κάποιου που την αποδίδει εκεί.
Ανθέλληνα :giggle:
Σαν άνθρωπος είναι ο Θεός σας. Δεν τον θέλω.
Άβαταρ μέλους
marabou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marabou »

Ότι δεν χωράει ανδρεία επειδή ο Αχιλλέας ήταν άτρωτος από το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ. Δεν είναι συμβολισμός μιας καλλιέργειας και η προσοχή στο νόημα του τρωτού σημείου που έχουμε αφήσει στην πορεία της ζωής μας.

ότι η ωραία Ελένη ήταν μιλφάρα. Είχε χαρακτηριστικά δηλαδή. :D

και ολόκληρο

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος marabou την 05 Μαρ 2025, 16:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Σαν άνθρωπος είναι ο Θεός σας. Δεν τον θέλω.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Eντάξει, με τη λογική του κλασσικού εικονογραφημένου, όλα με την επιφανειακή άποψη ερμηνεύονται.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Saturn
Phorum.gr user: Saturn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn »

Μη βάζετε Λιαντίνη ρε, ανατριχιάζω
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Imperium

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Imperium »

Bazoomba έγραψε: 05 Μαρ 2025, 16:14 Για πες για το ποίημα του Καβάφη, ποιά ειναι η δική σου ερμηνεία για το νόημα του;
Με δουλεύεις;

ΜΙΑ είναι η ερμηνεία, και είναι ολοφάνερη. Άσχετα πόσο παρερμηνεύεται απο τα wokeια. Αυτή που τόσο τέλεια καυτηριάζει ο Καβάφης όπως πάντα με τον σαρκασμό του.

Είναι νομίζω και ένα απο τα μόνα ποίματα του που δείχνει μια έτσι πώς να την πώ; Λίγο πιο έθνι όψη του.
Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba »

Imperium έγραψε: 05 Μαρ 2025, 16:56
Bazoomba έγραψε: 05 Μαρ 2025, 16:14 Για πες για το ποίημα του Καβάφη, ποιά ειναι η δική σου ερμηνεία για το νόημα του;
Με δουλεύεις;

ΜΙΑ είναι η ερμηνεία, και είναι ολοφάνερη. Άσχετα πόσο παρερμηνεύεται απο τα wokeια. Αυτή που τόσο τέλεια καυτηριάζει ο Καβάφης όπως πάντα με τον σαρκασμό του.

Είναι νομίζω και ένα απο τα μόνα ποίματα του που δείχνει μια έτσι πώς να την πώ; Λίγο πιο έθνι όψη του.
Ε, ποια ειναι καλε μου αθρωπε; :lol:
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”