ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 16 Φεβ 2025, 13:31
έχουν κοινή συνείδηση του γεγονότος ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο τα συμφέροντά τους ταυτίζονται παρά τους οικονομικούς ανταγωνισμούς τους; έχουν συνείδηση ότι συν-ανήκουν σε μια τάξη; υπάρχει αλληλεγγύη στις σχέσεις τους;
θέτω αυτό το ερώτημα εξαιτίας αυτής της δήλωσης
“There’s class warfare, all right, but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.”
― Warren Buffett
https://www.goodreads.com/quotes/123058 ... -class-the
ο buffett προφανώς και έχει ταξική συνείδηση και παρόλο που ανταγωνίζεται στο καπιταλιστικό οικονομικό περιβάλλον ένα σωρό άλλους κεφαλαιοκράτες, συνειδητοποιεί ότι ανήκουν στην ίδια τάξη και ότι έχουν κοινό εχθρό
Οι κεφαλαιοκράτες έχουν ταξική συνείδηση ( * 1 ) , αλλά δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στο προλεταριάτο.
Υπάρχουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με ασταθή συνείδηση που μπορεί να νιώθουν άβολα μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.
Υπάρχουν οι μεγάλοι με ισχυρή ταξική συνείδηση που επιδιώκουν και ξοδεύουν πολλά για την διατήρηση του συστήματος που τους ευνοεί.
Τέλος υπάρχουν και οι αποστάτες του κεφαλαίου που κάνουν δωρεές και ευεργεσίες, ξοδεύουν απίστευτα ποσά για φιλανθρωπίες. ( * 2 )
Επιπλέον, ο προλετάριος, σύμφωνα με την ιδεολογική ερμηνεία του τι είναι προλετάριος,υποστηρίζει ότι ένας "γνήσιος" προλετάριος
είναι αυτός που δεν αποδέχεται το καπιταλιστικό σύστημα
και δεν προσπαθεί να γίνει μέρος της αστικής τάξης.
Δεν έχω γνωρίσει κανένα προλετάριο με αυτό το χαρακτηριστικό, όλοι μα όλοι θέλουν να ανέλθουν κοινωνικά και οικονομικά.
Ίσως πρέπει οι μαρξιστές να επανεξετάσουν τις θεωρίες τους.
ΥΓ
( * 1 ) Δεν νομίζω πως η ταξική συνείδηση, είναι απόλυτα καθοριστική, επηρεάζει σημαντικά τις ευκαιρίες των ανθρώπων αλλά
άλλες είναι οι παράμετροι που αλλάζουν τα δεδομένα.
( * 2 ) Παράδειγμα, τα Ωνάσεια που το καπακαπα τα πολεμάε με λύσσα , θέλουν να εμποδίσουν την εργατική τάξη από οποιοδήποτε προνόμοιο σε καλύτερη εκπαίδευση.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.