Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: 04 Φεβ 2025, 16:39
Το Βογατσικό και η Χρουπιστα είδες τι χρώμα έχουν;
α γιαυτό έγραψες για ούγγρικα; Είπα μήπως στη βάρεσε στο δόξα πατρί.
Τι να σε πω δεν έχω κάποιο στοιχείο ότι κάποιος μιλούσε ποτέ ούγγρικα.
Εγώ ξέρω με βεβαιότητα οτι η Χρούπιστα ήταν ένα αμιγώς τούρκικο χωριό(η ομορφότερη πόλη του κόσμου για τους Τούρκους) το οποίο άρχισε στο τέλος της τουρκοκρατίας να δέχεται Ελληνες αρχικά μετά Βλάχους και πολύ πρόσφατα μια γειτονιά Βουλγάρων (γλωσσικά) , πράγματα που υπήρχαν στην παιδική μου ηλικία ακόμα, πλην των Τούρκων φυσικά.
Το Βογατσικό ήταν ένα τυπικα ελληνόφωνο χωριό όπως όλα τα διπλανά του το οποίο γινόταν καταφύγιο όποιου ήθελε να ξεφύγει απο τους Τούρκους δηλαδή Σαρακατσάνων Βλάχων Σουλιωτών και διαφόρων Ελλήνων από αλλού. Περιηγητής του 17ου αιώνα λέει οτι ήταν ένα χωριό που οι κατοικοί του περιόδευαν σε όλη την Ευρώπη και γι αυτό μιλούσαν τρεις ξένες (μη ελληνικές) γλώσσες ο καθένας. Τους κατοίκους τους αναφέρει ως Βαρδαριώτες. Οι Βαρδαριώτες ήταν σώματα πολεμιστών του Βυζαντίου τα οποία είχαν τούρκικη καταγωγή και για άλλους ουγγρική. Βαρδαριώτες ονόμαζε και όλους τους κατοίκους της σημερινής περιοχής Βοίου Κοζάνης, αποκλειστικά ελληνόφωνης οσα χρόνια γνωρίζουμε, αρκετά κοντά σε περιοχές που μιλούσαν βουλγαρικά άρα αποκλείουμε την αφομοίωση στην Ελλάδα σλαβικής νησίδας αφού δεν ήταν καν νησίδα , μιας και γειτνίαζε οπότε δεν απομονώθηκε. Αντίθετα υπάρχει μια ελληνική περιχαράκωση όπου αναπτύχθηκε ο πρώιμος ελληνικός διαφωτισμός, γι αυτό το λόγο και βγήκαν διάφοροι πολύ σημαντικοί Ελληνες μέχρι και ο ηγέτης του ελληνικού εθνικισμού Ι.Δραγούμης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ο πατέρας του.
Η γνώμη μου είναι οτι αυτό για τους Βαρδαριώτες το έβγαλε απο το μυαλό του ως αχταρμά από διάφορα ιστορικά μιμς της εποχής του.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.