ο Σμερδάλαιος θέλει προσοχή γιατί κάνει πολύ καλή δουλειά αλλά αυτό κρύβει τις ανωμαλίες που έχει σε θέματα λογικής και το γεγονός ότι ηδονίζεται με διάφορες ιδεολογίες, ασπούμε για τα Τρίκαλα βρήκε διάφορες ετυμολογήσεις απο τα σλαβικά τα αλβανικά τα χμερ κλπ αλλά ξέχασε να πει οτι τα Τρίκαλα λεγόταν Τρίκκη στην ΑρχαιότηταLeporello έγραψε: 27 Ιαν 2025, 10:08
Την σύνδεση αυτή την έχουν προτείνει ο Σαραντάκος και ο Σμερδαλαίος
https://smerdaleos.wordpress.com/2013/1 ... %84%CE%B1/
Εγώ δεν ξέρω αν Ντομπρο σημαίνει δρυς σε κάποια πρωτοσλαβική γλώσσα, ξέρω όμως ότι στα Σλαβομακεδόνικα дрво είναι το ξύλο και το δένδρο.
Koίτα και την ετυμολογία του Ντουμπρόβνικ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik
※ 1ος αιώνας πκε&κε Στράβων, Γεωγραφικά, ΙΔ, 1, 39
Πρώτη δ᾽ ἐστὶν ἐξ Ἐφέσου Μαγνησία πόλις Αἰολίς͵ λεγομένη δὲ ἐπὶ Μαιάνδρωι· πλησίον γὰρ αὐτοῦ ἵδρυται· πολὺ δὲ πλησιαίτερον ὁ Ληθαῖος ἐμβάλλων εἰς τὸν Μαίανδρον͵ τὴν δ᾽ ἀρχὴν ἔχων ἀπὸ Πακτύου τοῦ τῶν Ἐφεσίων ὄρους· ἕτερος δ᾽ ἐστὶ Ληθαῖος ὁ ἐν Γορτύνηι καὶ ὁ περὶ Τρίκκην͵ ἐφ᾽ ὧι ὁ Ἀσκληπιὸς γεννηθῆναι λέγεται.
Στις ετυμολογίες πρέπει βέβαια να υπολογίσουμε και το φαινόμενο της σύμφυρσης (όπως στην περίπτωση της ''λήμνου'' που έγινε ''στα λιμένια''), ενώ το αρθρο, ή η πρόθεση ''εις'' / σε / σ' ή ακόμα και τα δύο ως πρόθεμα, είναι σχεδόν γενικευμένη (Εστίβες οι Θήβες,Σετίνες η Αθήνα, κλπ).
Η Θεσσαλονίκη απο διάφορους κατακτητές έγινε Σελανίκ ή Σολούν ή Σαλονίκ, δεν παύει να προέρχεται απο τη Θεσσαλονικη που ετυμολογείται εύκολα στα ελληνικά ακόμα και αν δεν ξέρει κανείς οτι ήταν κόρη του Φίλιππου και γυναίκα του Κάσσανδρου. Οπότε και για τα Τρίκαλα υπάρχει η υπόθεση οτι διάφοροι λαοί μιμούμενοι τον ήχο Τρίκκη έφτιαξαν τη δική τους παραλλαγή που κάτι μπορεί να σήμαινε στη γλώσσα τους. Ομοίως μπορεί η Τρίκη να έγινε Τρίκαλα χωρίς μεσολάβηση άλλης γλώσσας, όπως το Λήμνος-Λιμένια.
Οι Κινέζοι δίνουν σε όλα τα ξένα ονόματα μια λέξη από τις δικές τους που μοιάζει ηχητικά με το πρωτότυπο επειδή για να την γράψουν πρέπει να βρούνε το κατάλληλο ιδεόγραμμα αφού δεν μπορούν να φτιάξουν άλλο για κάθε ξένο όνομα.