Όχι, δεν βαρέθηκα να γράφω αλήθειες δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους του νοητικού σου επιπέδου να δείξουν πόσο «έξυπνοι» είναι...Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:20Σε όποιο θέμα συμμετέχεις γράφεις μλκιες,δεν βαρέθηκες;Σαββάτιος έγραψε: 25 Ιαν 2025, 22:02Δεν μου λες έξυπνε, ξέρεις εσύ πολλά ελληνικά τοπωνύμια που είναι άκλιτα;
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Τα αυθεντικά ονόματα των ελληνικών χωριών
Re: Τα αυθεντικά ονόματα των ελληνικών χωριών
Μην ανησυχείς, ανέβαζα την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη. Είμαι αρκετά σκληραγωγημένος...Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:32Για να σκληραγωγηθει το κανωΈνοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:29Δεν χρειάζεται να βρίζουμε, ειδικά τα νέα μέλη, δεν είναι σωστό, δεν κάνει καλό στο φόρουμ και στην πιθανή συμμετοχή καινουριων ποιοτικών χρηστών.
Προσπαθείς να κάνεις τον Νέτο Γκουερίνο άνθρωπο;Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:29Δεν χρειάζεται να βρίζουμε, ειδικά τα νέα μέλη, δεν είναι σωστό, δεν κάνει καλό στο φόρουμ και στην πιθανή συμμετοχή καινουριων ποιοτικών χρηστών.
Αλήθεια σου λέει... Απλά εσύ, όπως πάντα, μιλάς/γράφεις χωρίς να γνωρίζεις...Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:19Σιγά μην ήταν το αρχικό ντροπολιτζαGeorge_V έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:17 Ενω ας πουμε η Τριπολη που ηταν Τριπολιτσα και με αρχικο ονομα Ντρομπολιτζα ηταν ευφωνο.
- hellegennes
Στο σημείο που είναι, αποκλείεται να φύτρωσε σαν μανιτάρι τον 17ο αιώνα. Ξέρουμε ότι ήταν κατοικημένο τον μεσαίωνα και η πρώτη ονομασία που αναφέρεται είναι Ντροπόλιτσα, αλλά αυτή δεν είναι σίγουρα η πρώτη ονομασία.Esperos έγραψε: 26 Ιαν 2025, 12:39 Η Τρίπολη είναι πόλη που δημιουργήθηκε γύρω στο 1700, από εκεί περνούσαν εμπορικοί δρόμοι.
Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι η ελάχιστη έμφαση που έχει δοθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία στην επαρχία. Είναι και θέμα προϋπολογισμού βέβαια, γιατί έχουμε άχρηστους κυβερνήτες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έβρισκαν αρχαιότερους οικισμούς στο ίδιο σημείο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
George_V έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:41Σε Πατριαρχικο γραμμα προς τον Επισκοπο Αμυκλων τον 16ο αιωνα παντως αναφέρεται ως Δρομπολιτζα.Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:19Σιγά μην ήταν το αρχικό ντροπολιτζαGeorge_V έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:17 Ενω ας πουμε η Τριπολη που ηταν Τριπολιτσα και με αρχικο ονομα Ντρομπολιτζα ηταν ευφωνο.
Το «Υδρομπολιτζά» είναι λόγια εξελληνισμένη μορφή του ρωμαίικου «Τροπολιτζά» που είναι παραφθορά της σλαβικής ονομασίας...Annibas έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:46Δεν υπήρχε το όνομα Τρίπολη στην αρχαία Ελλάδα άρα προφανώς είναι δημιούργημα του Μεσαίωνα, από την Wikipedia:Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:19Σιγά μην ήταν το αρχικό ντροπολιτζαGeorge_V έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:17 Ενω ας πουμε η Τριπολη που ηταν Τριπολιτσα και με αρχικο ονομα Ντρομπολιτζα ηταν ευφωνο.
Το αρχικό της όνομα ήταν Δρομπολιτσά ή Δροπολτσά ή Δορβογλίτζα η ονομασία αυτή είτε προέρχεται από το ελληνικό "Υδροπολιτσά" (υδρόπολις) είτε πιθανόν από κάποιο νότιο σλαβικό ιδίωμα και μεταφράζεται ως «η πόλη με τους δρυς». Σε Πατριαρχικό έγγραφο του 1581 αναφέρεται ως Υδρομπολιτζά, "Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Χώρα", και με το ίδιο όνομα στην πρώτη έκδοση της Γεωγραφίας του επισκόπου Αθηνών Μελετίου (1661-1714) το 1728. Στη δεύτερη έκδοση του ίδιου έργου αναφέρεται ως "Τροπολιτζά".
Η Τρίπολη δεν έχει ελληνική ονομασία. Η «Υδρόπολη» είναι υπερδιορθωμένη μορφή της «Υρδοπολιτζάς»...George_V έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:47Εχει προταθει και το "Υδροπολις"
Δεν αντιλεγω οτι εχει ελληνικη ριζα η ονομασια.
Απλα οτι καποια στιγμη παρεφθαρη λογω εκσλαβισμου.
- Esperos
- Phorum.gr user: Esperos
Σε αυτό το youtube , από το σημεί 34:10 και μετά, λένε περί Τρίποληςhellegennes έγραψε: 26 Ιαν 2025, 12:59Στο σημείο που είναι, αποκλείεται να φύτρωσε σαν μανιτάρι τον 17ο αιώνα. Ξέρουμε ότι ήταν κατοικημένο τον μεσαίωνα και η πρώτη ονομασία που αναφέρεται είναι Ντροπόλιτσα, αλλά αυτή δεν είναι σίγουρα η πρώτη ονομασία.Esperos έγραψε: 26 Ιαν 2025, 12:39 Η Τρίπολη είναι πόλη που δημιουργήθηκε γύρω στο 1700, από εκεί περνούσαν εμπορικοί δρόμοι.
Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι η ελάχιστη έμφαση που έχει δοθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία στην επαρχία. Είναι και θέμα προϋπολογισμού βέβαια, γιατί έχουμε άχρηστους κυβερνήτες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έβρισκαν αρχαιότερους οικισμούς στο ίδιο σημείο.
Ναι, δεν ξεφύτρωσε σαν μανιτάρι , γύρω στο 1700 άρχισε να γίνεται κέντρο.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.
Η «Δρόπολη» της βορείας Ηπείρου αποτελεί παραφθορά της μεσαιωνικής ονομασίας «Δρυϊνούπολις» (ονομασία περιοχής και πόλης, διατηρείται σήμερα στους τίτλους των Μητροπόλεων Κονίτσης και Αργυροκάστρου). Η ίδια η «Δρυϊνούπολη» είναι παραφθορά της παλαιότερης ονομασίας «Αδριανούπολη». Τρίπολη στην περιοχή της Αρκαδίας όπου σήμερα στέκεται η σύγχρονη Τρίπολη δεν υπήρχε. Αλλά η περιοχή της Τρίπολης στην αρχαιότητα ήταν γνωστή για τις βελανιδιές της. Αυτές της χάρισαν και την σλαβική της ονομασία που προέρχεται από την πρωτοσλαβική ονομασία για τις βελανιδιές και είναι η μόνη μορφή που μπορεί να δόσει τις καταγεγραμμένες μορφές του τοπωνυμίου.Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:50Φυσικά υπήρχε αρχαία Τρίπολη,το έχουμε βάλει εκατό φορές στο παλιόAnnibas έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:46Δεν υπήρχε το όνομα Τρίπολη στην αρχαία Ελλάδα άρα προφανώς είναι δημιούργημα του Μεσαίωνα, από την Wikipedia:
Το αρχικό της όνομα ήταν Δρομπολιτσά ή Δροπολτσά ή Δορβογλίτζα η ονομασία αυτή είτε προέρχεται από το ελληνικό "Υδροπολιτσά" (υδρόπολις) είτε πιθανόν από κάποιο νότιο σλαβικό ιδίωμα και μεταφράζεται ως «η πόλη με τους δρυς». Σε Πατριαρχικό έγγραφο του 1581 αναφέρεται ως Υδρομπολιτζά, "Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Χώρα", και με το ίδιο όνομα στην πρώτη έκδοση της Γεωγραφίας του επισκόπου Αθηνών Μελετίου (1661-1714) το 1728. Στη δεύτερη έκδοση του ίδιου έργου αναφέρεται ως "Τροπολιτζά".
Ούτε από το υδροπολης είναι,το πιθανότερο είναι από το Δρόπολη ,όπως στην βόρεια Ήπειρο
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σαββάτιος την 26 Ιαν 2025, 13:23, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- hellegennes
Υπάρχει κάποια ασφαλής ετυμολόγηση; Γιατί αυτό "νότιο σλαβικό ιδίωμα ίσως" ακούγεται πολύ κενό.Annibas έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:46 Το αρχικό της όνομα ήταν Δρομπολιτσά ή Δροπολτσά ή Δορβογλίτζα η ονομασία αυτή είτε προέρχεται από το ελληνικό "Υδροπολιτσά" (υδρόπολις) είτε πιθανόν από κάποιο νότιο σλαβικό ιδίωμα και μεταφράζεται ως «η πόλη με τους δρυς».
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Αρχικά πως γνωρίζεις ότι κάθε σύγχρονος οικισμός της Ελλάδας προέρχεται από κάποιο αρχαίο και πώς μπορείς εσύ να γνωρίζεις την αρχαία ονομασία κάθε οικισμού;hellegennes έγραψε: 26 Ιαν 2025, 12:43Κι αυτά που δεν ήταν επαναφορά άλλαξαν ονομασία και επέστρεψαν σε ελληνική, που προφανώς είχαν πριν 2 χιλιάδες χρόνια. Σαφέστατα οι περισσότεροι οικισμοί έχουν χτιστεί στην θέση προηγούμενων. Η Ελλάδα είχε 3-4 εκατομμύρια πληθυσμό τότε και η αστικοποίηση ήταν πολύ μικρότερη.Σαββάτιος έγραψε: 25 Ιαν 2025, 22:15 Δεν νομίζω ότι ήταν τα "περισσότερα". Πόσα αρχαία τοπωνύμια διασώθηκαν τα οποία μπορούν να ταυτιστούν; Τα περισσότερα ήταν αλλαγές σε "Δάφνη", "Νεοχώρι", "Καλλίφυτο" κλπ. Γέμισε η Ελλάδα από τέτοια χωριά και μάλιστα πολλά από αυτά τα ονόματα δεν ακολουθούν την ρωμαίικη ονοματοδοτική παράδοση με αποτέλεσμα να συγκρούονται με το νεοελληνικό γλωσσικό αισθητήριο (π.χ. Καλλίφυτο). Κάποιες αλλαγές μάλιστα ήταν εσφαλμένες (π.χ. οι βόρειες Σποράδες). Εγώ ξέρω ότι όταν κάνεις ένα έγκλημα πρέπει τουλάχιστον να το κάνεις σωστά...
Τα σλαβικά, βουλγάρικα, αλβανικά και τούρκικα τοπωνύμια δεν είναι ντεφάκτο κακόηχα αλλά είναι κακόηχα στην ελληνική, πώς να το κάνουμε δηλαδή;
Ακόμη και τα προελληνικά τοπωνύμια στην αρχαία Ελλάδα είχαν ελληνοποιηθεί. Δηλαδή η Αλικαρνασσός δεν ήταν Αλικαρνασσός στην καρική.
Να τονίσω ότι δεν είμαι αρνητικά διακείμενος εκ προοιμίου στην αλλαγή τοπωνυμίων, φθάνει αυτή να μην έχει ως κύριο στόχο την αλλοίωση της πραγματικής ιστορίας και να γίνεται λογικά και σωστά. Και οι Σλάβοι άλλαξαν τοπωνύμια π.χ. η Έδεσσα έγινε «Βοδενά» (από τη σλαβική λέξη για το νερό). Αλλά νομίζω ότι είναι κοινή παραδοχή ότι κάποιες (οι περισσότερες) μετονομασίες είναι αποτυχημένες. Πόσες Δάφνες και πόσες Μυρτιές; Και αυτές είναι οι καλές περιπτώσεις. Υπάρχουν καινούργια ονόματα οικισμών που δεν υπάρχει περίπτωση να τα έδωσε φυσικός ελληνόφωνος ντόπιος κάτοικος αλλά αποτελούν καπρίτσιο λογίων.
Τρίπολη < Τριπολιτσά < Δρομπολιτσά < Δρομπόγλιτσα < Dǫbrovljica = βελανιδότοποςhellegennes έγραψε: 26 Ιαν 2025, 13:09Υπάρχει κάποια ασφαλής ετυμολόγηση; Γιατί αυτό "νότιο σλαβικό ιδίωμα ίσως" ακούγεται πολύ κενό.Annibas έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:46 Το αρχικό της όνομα ήταν Δρομπολιτσά ή Δροπολτσά ή Δορβογλίτζα η ονομασία αυτή είτε προέρχεται από το ελληνικό "Υδροπολιτσά" (υδρόπολις) είτε πιθανόν από κάποιο νότιο σλαβικό ιδίωμα και μεταφράζεται ως «η πόλη με τους δρυς».
- hellegennes
Σε ποια γλώσσα;Σαββάτιος έγραψε: 26 Ιαν 2025, 13:16Τρίπολη < Τριπολιτσά < Δρομπολιτσά < Δρομπόγλιτσα < Dǫbrovljica = βελανιδότοποςhellegennes έγραψε: 26 Ιαν 2025, 13:09Υπάρχει κάποια ασφαλής ετυμολόγηση; Γιατί αυτό "νότιο σλαβικό ιδίωμα ίσως" ακούγεται πολύ κενό.Annibas έγραψε: 26 Ιαν 2025, 11:46 Το αρχικό της όνομα ήταν Δρομπολιτσά ή Δροπολτσά ή Δορβογλίτζα η ονομασία αυτή είτε προέρχεται από το ελληνικό "Υδροπολιτσά" (υδρόπολις) είτε πιθανόν από κάποιο νότιο σλαβικό ιδίωμα και μεταφράζεται ως «η πόλη με τους δρυς».
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
Νετο Γκουερινο
Στα κατσιβελικαhellegennes έγραψε: 26 Ιαν 2025, 13:19Σε ποια γλώσσα;Σαββάτιος έγραψε: 26 Ιαν 2025, 13:16Τρίπολη < Τριπολιτσά < Δρομπολιτσά < Δρομπόγλιτσα < Dǫbrovljica = βελανιδότοποςhellegennes έγραψε: 26 Ιαν 2025, 13:09
Υπάρχει κάποια ασφαλής ετυμολόγηση; Γιατί αυτό "νότιο σλαβικό ιδίωμα ίσως" ακούγεται πολύ κενό.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 5 Απαντήσεις
- 232 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taxalata xalasa
-
- 0 Απαντήσεις