!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Coding is DEAD!
Re: Coding is DEAD!
Πλήρως όχι, σε αρκετό βαθμό ναι.
- hellegennes
Αυτό για την αγορά ήταν side note, δεν έχει σχέση με ΑΙ.marabou έγραψε: 21 Ιαν 2025, 03:53 Η συζήτηση είναι γενικά για την κατάσταση της αγοράς ή αν πουλάει το ΑΙ;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Γιατί; Ποιος είπε ότι πάει καλά η κερδοφορία των επιχειρήσεων; Εξαιρούνται τράπεζες και εταιρείες ενέργειας. Το ΑΕΠ δεν είναι δείκτης κερδοφορίας και φυσικά η κατάσταση της αγοράς κρίνεται από την δυνατότητα των πολιτών να ξοδεύουν γιατί αν η πίεση δαπανών υπερβαίνει τις δυνατότητές τους γυρνάμε σε ύφεση, μέχρι και χρεοκοπία. Απλά η χρεοκοπία είναι μακροπρόθεσμη συνέπεια, υπάρχει σημαντικό lag μεταξύ της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των πολιτών και αυτής του κράτους.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:40 Η κατάσταση της αγοράς κρίνεται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.Μπορούν οι πολίτες να δυσκολεύονται αλλά οι επιχειρήσεις να κερδίζουν χρήματα.Για να επιστρέψουμε στο θέμα του νήματος μπορούν οι προγραμματιστεί και άλλοι επαγγελματίες να απολύονται λόγω ΑΙ και οι εταιρείες να βγάζουν κέρδη,σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το κυνικό συμπέρασμα ότι η αγορά πάει καλά.
Πίσω στο θέμα, εγώ δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει σημαντικός εκτοπισμός θέσεων εργασίας λόγω ΑΙ. Απλά χρησιμοποιεί και η κουτσή Μαρία πλέον, αλλά για εργασίες που δεν θα πλήρωνε έτσι κι αλλιώς υπάλληλο.
Πρόσεξε, άλλο το "χάνονται δουλειές λόγω αυτοματοποίησης" και άλλο "χάνονται δουλειές λόγω ΑΙ". Το πρώτο είναι σε διαρκή εξέλιξη. Το θέμα είναι αν υπάρχει σημαντικό άλμα στην απώλεια θέσεων εργασίας ώστε να αποδοθεί συγκεκριμένα σε AI job displacement.
Εγώ στους αριθμούς δεν βλέπω τέτοιο πράγμα. Εδώ οι θέσεις IT στις ΗΠΑ:

Βλέπεις κάτι που δεν βλέπω;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Το "πλήρως" πρέπει να συμφωνηθεί ως προς; την έννοιά του. Ναι μπορεί να γράψει τέλειο κώδικα. Το θέμα είναι ποιανού κέρδος θα ωφελεί αυτός ο κώδικας. Θα είναι ένα project μιας εταιρείας κι ένα προϊόν καταναλωτικό; ναι εκεί μπορούμε να μιλάμε για ταβάνια. Κι εκεί μπορούμε να μιλάμε για περιορισμούς που δεν είναι αμιγώς τεχνολογικοί. Είναι πολυσύνθετοι και τι άλλο βέβαια από κοινωνικο-οικονομικοί. Βλέπε αναστηλωτικές κρίσεις του καπιταλισμού κλπ
Σαν άνθρωπος είναι ο Θεός σας. Δεν τον θέλω.
- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
- Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Μα δε λέει κανείς πως το μαζικό displacement έχει ξεκινήσει.Ομως είναι μια πραγματικότητα που θα μας απασχολήσει σύντομα.hellegennes έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:53Γιατί; Ποιος είπε ότι πάει καλά η κερδοφορία των επιχειρήσεων; Εξαιρούνται τράπεζες και εταιρείες ενέργειας. Το ΑΕΠ δεν είναι δείκτης κερδοφορίας και φυσικά η κατάσταση της αγοράς κρίνεται από την δυνατότητα των πολιτών να ξοδεύουν γιατί αν η πίεση δαπανών υπερβαίνει τις δυνατότητές τους γυρνάμε σε ύφεση, μέχρι και χρεοκοπία. Απλά η χρεοκοπία είναι μακροπρόθεσμη συνέπεια, υπάρχει σημαντικό lag μεταξύ της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των πολιτών και αυτής του κράτους.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:40 Η κατάσταση της αγοράς κρίνεται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.Μπορούν οι πολίτες να δυσκολεύονται αλλά οι επιχειρήσεις να κερδίζουν χρήματα.Για να επιστρέψουμε στο θέμα του νήματος μπορούν οι προγραμματιστεί και άλλοι επαγγελματίες να απολύονται λόγω ΑΙ και οι εταιρείες να βγάζουν κέρδη,σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το κυνικό συμπέρασμα ότι η αγορά πάει καλά.
Πίσω στο θέμα, εγώ δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει σημαντικός εκτοπισμός θέσεων εργασίας λόγω ΑΙ. Απλά χρησιμοποιεί και η κουτσή Μαρία πλέον, αλλά για εργασίες που δεν θα πλήρωνε έτσι κι αλλιώς υπάλληλο.
Πρόσεξε, άλλο το "χάνονται δουλειές λόγω αυτοματοποίησης" και άλλο "χάνονται δουλειές λόγω ΑΙ". Το πρώτο είναι σε διαρκή εξέλιξη. Το θέμα είναι αν υπάρχει σημαντικό άλμα στην απώλεια θέσεων εργασίας ώστε να αποδοθεί συγκεκριμένα σε AI job displacement.
Εγώ στους αριθμούς δεν βλέπω τέτοιο πράγμα. Εδώ οι θέσεις IT στις ΗΠΑ:
Βλέπεις κάτι που δεν βλέπω;
- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών γίνεται προς όφελος των επιχειρήσεων για αυτό και θα έχουμε απολύσεις λόγω ΑΙ. Οι επιχειρήσεις κοιτάνε τα κέρδη τους και δεν πρόκειται να απασχολήσουν έξτρα υπαλλήλους για λιγότερες ώρες ούτε να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τυχούσα επανεκπαίδευσή τους.marabou έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:55 Το "πλήρως" πρέπει να συμφωνηθεί ως προς; την έννοιά του. Ναι μπορεί να γράψει τέλειο κώδικα. Το θέμα είναι ποιανού κέρδος θα ωφελεί αυτός ο κώδικας. Θα είναι ένα project μιας εταιρείας κι ένα προϊόν καταναλωτικό; ναι εκεί μπορούμε να μιλάμε για ταβάνια. Κι εκεί μπορούμε να μιλάμε για περιορισμούς που δεν είναι αμιγώς τεχνολογικοί. Είναι πολυσύνθετοι και τι άλλο βέβαια από κοινωνικο-οικονομικοί. Βλέπε αναστηλωτικές κρίσεις του καπιταλισμού κλπ
Αν έχουμε απολύσεις, θα έχουμε ανέργους που θα ψάχνουν για δουλειά. Η συνταγή είναι γνωστή και παραδοσιακή. Ή θα πάμε καθαριστές, αποθηκάριοι και χαμάκληδες ή θα γίνουμε κλέφτες. πράγμα που σημαίνει ότι όλο και πιο λίγο θα έχουμε λεφτά να καταναλώσουμε το προϊόν που δημιουργεί το AI.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 21 Ιαν 2025, 12:11Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών γίνεται προς όφελος των επιχειρήσεων για αυτό και θα έχουμε απολύσεις λόγω ΑΙ. Οι επιχειρήσεις κοιτάνε τα κέρδη τους και δεν πρόκειται να απασχολήσουν έξτρα υπαλλήλους για λιγότερες ώρες ούτε να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τυχούσα επανεκπαίδευσή τους.marabou έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:55 Το "πλήρως" πρέπει να συμφωνηθεί ως προς; την έννοιά του. Ναι μπορεί να γράψει τέλειο κώδικα. Το θέμα είναι ποιανού κέρδος θα ωφελεί αυτός ο κώδικας. Θα είναι ένα project μιας εταιρείας κι ένα προϊόν καταναλωτικό; ναι εκεί μπορούμε να μιλάμε για ταβάνια. Κι εκεί μπορούμε να μιλάμε για περιορισμούς που δεν είναι αμιγώς τεχνολογικοί. Είναι πολυσύνθετοι και τι άλλο βέβαια από κοινωνικο-οικονομικοί. Βλέπε αναστηλωτικές κρίσεις του καπιταλισμού κλπ
Κι αν το προϊόν δεν χρειάζεται χρήματα για να κάνει πλούσιο τον προμηθευτή του, παρά χρειάζεται την ίδια σου την ύπαρξη - αυτό που λέμε ότι: το προϊόν είσαι εσύ ο ίδιος, θα είσαι κατώτερης ποιότητας και ναι είναι μετρήσιμη αυτή η ποιότητα.
ΑΡΑ δεν θα κερδίσουν πολύ αυτοί οι 5 παίκτες της "παγκόσμιας αγοράς",
Δεν είναι λοιπόν ότι ο κώδικας είναι λειψός. Ούτε ότι ο κώδικας ο ίδιος εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνία και την ισορροπία της. Είναι η σχέση και νομίζω είναι σαφές.
Ευκαιρία να θέσουμε για μια ακόμα φορά αυτό που δεκαετίες τώρα δεν έχει απαντηθεί σωστά. Γίνεται να κάνουν όλες τις δουλειές οι μηχανές και ο άνθρωπος να κάθεται; Απαντώ ότι γίνεται αλλά όχι σε αυτές τις παραγωγικές συνθήκες. Όχι στον καπιταλισμό. Δεν θα κερδίσουν πιο πολλά "λεφτά" επειδή γλιτώνουν μεροκάμματα που θα σου έδιναν και θα μείνουν στις τσέπες τους. Το κέρδος ήταν και είναι πάντα το έχουν εσένα τον ίδιο.
Spoiler
Η εξουσία πάνω σε ανθρώπους
Θα πλήρωνες έναν δύο παραπάνω καφέδες και θα κατανάλωνες τριπλάσιο χρόνο για να μαζέψεις τα έγγραφά σου στο desktop. Εσύ ξέρεις από ¨μικροκαταστάσεις" στη φυσική. Δες τι μπορεί όλο αυτό να συνεπάγεται.hellegennes έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:53 Πίσω στο θέμα, εγώ δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει σημαντικός εκτοπισμός θέσεων εργασίας λόγω ΑΙ. Απλά χρησιμοποιεί και η κουτσή Μαρία πλέον, αλλά για εργασίες που δεν θα πλήρωνε έτσι κι αλλιώς υπάλληλο.
- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Οι τεχνολογικές αλλαγές αγγίζουν και τα χειρονακτικά επαγγέλματα αφού δειλά δειλά αναπτύσσονται και τα ρομπότ.Απο εκεί και πέρα η κάθε εταιρεία σκέφτεται με κίνητρο τη μέγιστοποίηση της αξίας των μετοχών της και όχι με κριτήριο την ευστάθεια του συστήματος.Αν η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνεπάγεται ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας και αύξηση της παραγωγικότητας τότε μια επιχείρηση θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες.Αν την μιμηθούν και άλλες επιχειρήσεις θα έχουμε μαζικό displacement.marabou έγραψε: 21 Ιαν 2025, 12:30Αν έχουμε απολύσεις, θα έχουμε ανέργους που θα ψάχνουν για δουλειά. Η συνταγή είναι γνωστή και παραδοσιακή. Ή θα πάμε καθαριστές, αποθηκάριοι και χαμάκληδες ή θα γίνουμε κλέφτες. πράγμα που σημαίνει ότι όλο και πιο λίγο θα έχουμε λεφτά να καταναλώσουμε το προϊόν που δημιουργεί το AI.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 21 Ιαν 2025, 12:11Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών γίνεται προς όφελος των επιχειρήσεων για αυτό και θα έχουμε απολύσεις λόγω ΑΙ. Οι επιχειρήσεις κοιτάνε τα κέρδη τους και δεν πρόκειται να απασχολήσουν έξτρα υπαλλήλους για λιγότερες ώρες ούτε να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τυχούσα επανεκπαίδευσή τους.marabou έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:55 Το "πλήρως" πρέπει να συμφωνηθεί ως προς; την έννοιά του. Ναι μπορεί να γράψει τέλειο κώδικα. Το θέμα είναι ποιανού κέρδος θα ωφελεί αυτός ο κώδικας. Θα είναι ένα project μιας εταιρείας κι ένα προϊόν καταναλωτικό; ναι εκεί μπορούμε να μιλάμε για ταβάνια. Κι εκεί μπορούμε να μιλάμε για περιορισμούς που δεν είναι αμιγώς τεχνολογικοί. Είναι πολυσύνθετοι και τι άλλο βέβαια από κοινωνικο-οικονομικοί. Βλέπε αναστηλωτικές κρίσεις του καπιταλισμού κλπ
Κι αν το προϊόν δεν χρειάζεται χρήματα για να κάνει πλούσιο τον προμηθευτή του, παρά χρειάζεται την ίδια σου την ύπαρξη - αυτό που λέμε ότι: το προϊόν είσαι εσύ ο ίδιος, θα είσαι κατώτερης ποιότητας και ναι είναι μετρήσιμη αυτή η ποιότητα.
ΑΡΑ δεν θα κερδίσουν πολύ αυτοί οι 5 παίκτες της "παγκόσμιας αγοράς",
Δεν είναι λοιπόν ότι ο κώδικας είναι λειψός. Ούτε ότι ο κώδικας ο ίδιος εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνία και την ισορροπία της. Είναι η σχέση και νομίζω είναι σαφές.
Ευκαιρία να θέσουμε για μια ακόμα φορά αυτό που δεκαετίες τώρα δεν έχει απαντηθεί σωστά. Γίνεται να κάνουν όλες τις δουλειές οι μηχανές και ο άνθρωπος να κάθεται; Απαντώ ότι γίνεται αλλά όχι σε αυτές τις παραγωγικές συνθήκες. Όχι στον καπιταλισμό. Δεν θα κερδίσουν πιο πολλά "λεφτά" επειδή γλιτώνουν μεροκάμματα που θα σου έδιναν και θα μείνουν στις τσέπες τους. Το κέρδος ήταν και είναι πάντα το έχουν εσένα τον ίδιο.Δεν είναι λοιπόν τεχνικό το θέμα αν χρειάζονται θέσεις που επιβλέπουν τον κώδικα, θέσεις συντηρητών κλπ. Μια χαρά μπορεί να τα κάνει ο κώδικας όλα. Αν βλέπουμε αδυναμίες σήμερα για κάτι τέτοιο δεν είναι τεχνολογικές. Είναι αυτό που είπα σχετικά με το πόσο πλούτο δύναται να αποκομίσει η κάθε εταιρεία.Spoiler
Η εξουσία πάνω σε ανθρώπους
Τι δειλά δειλά, εδώ και 10ετίες παίζουν αυτά
ΙΚΕΑ στη Σουηδία. Μόνον ο Οργισμένος εμφανίζεται στο τέλος, άλλος άνθρωπος δεν υπάρχει.
ΙΚΕΑ στη Σουηδία. Μόνον ο Οργισμένος εμφανίζεται στο τέλος, άλλος άνθρωπος δεν υπάρχει.
- Dwarven Blacksmith
Η διαφορά είναι ότι αυτά τα ρομπότ είναι εντελώς εξειδικευμένα. Τα μελλοντικά θα τα αγοράζεις κενά και θα τα εκπαιδεύεις σε αυτό που θες. Επειδή θα έχουν τόσες χρήσεις θα είναι πολύ μαζικότερη η παραγωγή τους και θα είναι πιο φθηνά.
Να πουλάς το τελικό προϊόν τόσο παραμετροποιήσιμο; Πολύ περίπλοκο μοιάζει αυτό, γιατί αλλάζουν και οι φυσικές προδιαγραφές. Πουλιούνται σήμερα ρομπότ στη βιομηχανία που μεταφέρουν υλικά. Είναι σαν κουτιά με μια μεγάλη επιφάνεια σαν τραπέζι, πάνε σε συγκεκριμένα ράφια και φορτώνουν ελάσματα Χ διαστάσεων. Μετά πάνε αλλού και φορτώνουν άλλα υλικά. Πώς θα τα μετατρέψει ο πελάτης ώστε να κάνουν αυτό που δείχνει το βίντεο; Δεν διαθέτουν μεγάλους βραχίονες.Dwarven Blacksmith έγραψε: 21 Ιαν 2025, 14:09 Η διαφορά είναι ότι αυτά τα ρομπότ είναι εντελώς εξειδικευμένα. Τα μελλοντικά θα τα αγοράζεις κενά και θα τα εκπαιδεύεις σε αυτό που θες. Επειδή θα έχουν τόσες χρήσεις θα είναι πολύ μαζικότερη η παραγωγή τους και θα είναι πιο φθηνά.
- Οργισμένος
Απο το 1800 αυτο γινεται. Γιαυτο και υποφερουμε. Αχ μεσαιωνα μου, αχ φεουδαλισμε μου, μας λειπετε τοσο μα τοσο πολυ!!!ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 21 Ιαν 2025, 12:11Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών γίνεται προς όφελος των επιχειρήσεων για αυτό και θα έχουμε απολύσεις λόγω ΑΙ. Οι επιχειρήσεις κοιτάνε τα κέρδη τους και δεν πρόκειται να απασχολήσουν έξτρα υπαλλήλους για λιγότερες ώρες ούτε να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τυχούσα επανεκπαίδευσή τους.marabou έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:55 Το "πλήρως" πρέπει να συμφωνηθεί ως προς; την έννοιά του. Ναι μπορεί να γράψει τέλειο κώδικα. Το θέμα είναι ποιανού κέρδος θα ωφελεί αυτός ο κώδικας. Θα είναι ένα project μιας εταιρείας κι ένα προϊόν καταναλωτικό; ναι εκεί μπορούμε να μιλάμε για ταβάνια. Κι εκεί μπορούμε να μιλάμε για περιορισμούς που δεν είναι αμιγώς τεχνολογικοί. Είναι πολυσύνθετοι και τι άλλο βέβαια από κοινωνικο-οικονομικοί. Βλέπε αναστηλωτικές κρίσεις του καπιταλισμού κλπ
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...
Φεουδαρχία ρεεεε! Δεν είναι Feudalism στα Ελληνικά.
- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Άλλο οι πρώτες βιομηχανικές επαναστάσεις,άλλο η τέταρτη.Στην Τετάρτη βιομηχανική επανάσταση δημιουργούνται μηχανές που λειτουργούν αυτόνομα και εκτελούν δραστηριότητες που γινόταν μέχρι πρόσφατα από ανθρώπινο χέρι ή ανθρώπινο μυαλό.Απο εκεί και πέρα πετάχτηκε σαν την κλανιά να γράψεις την εξυπνάδα χωρίς να μπεις στον κόπο να αναρωτηθεί αν είμαι κατά της τεχνολογίας και υπέρ του φεουδαλισμού.Ε δεν ισχύει τίποτα από τα δύο.Οργισμένος έγραψε: 21 Ιαν 2025, 19:30Απο το 1800 αυτο γινεται. Γιαυτο και υποφερουμε. Αχ μεσαιωνα μου, αχ φεουδαλισμε μου, μας λειπετε τοσο μα τοσο πολυ!!!ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 21 Ιαν 2025, 12:11Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών γίνεται προς όφελος των επιχειρήσεων για αυτό και θα έχουμε απολύσεις λόγω ΑΙ. Οι επιχειρήσεις κοιτάνε τα κέρδη τους και δεν πρόκειται να απασχολήσουν έξτρα υπαλλήλους για λιγότερες ώρες ούτε να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τυχούσα επανεκπαίδευσή τους.marabou έγραψε: 21 Ιαν 2025, 11:55 Το "πλήρως" πρέπει να συμφωνηθεί ως προς; την έννοιά του. Ναι μπορεί να γράψει τέλειο κώδικα. Το θέμα είναι ποιανού κέρδος θα ωφελεί αυτός ο κώδικας. Θα είναι ένα project μιας εταιρείας κι ένα προϊόν καταναλωτικό; ναι εκεί μπορούμε να μιλάμε για ταβάνια. Κι εκεί μπορούμε να μιλάμε για περιορισμούς που δεν είναι αμιγώς τεχνολογικοί. Είναι πολυσύνθετοι και τι άλλο βέβαια από κοινωνικο-οικονομικοί. Βλέπε αναστηλωτικές κρίσεις του καπιταλισμού κλπ
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 0 Απαντήσεις
- 590 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από zteo
-
- 16 Απαντήσεις