Λευκός Λύκος έγραψε: 05 Ιαν 2025, 18:37
Ευτυχώς δεν θα κλείσουν και τα σχολεία για αυτόν.
Άκου εκεί τετραήμερο εθνικό πένθος για τον ολετηρα Σημίτη.
Αυτό πολύ με χάλασε. Την κάνεις που την κάνεις τη μαλακία,κάντην ολοκληρωμένη.
Μα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγίστη προσβολή για την μνήμη του εκλιπόντος. Εάν κάτι ενσάρκωνε ο Σημίτης είναι ο εξανθρωπισμός εξαχρειωμένων και πολιτιστικά υποσιτισμένων μαζών, και η πρόσδεση του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, όσο και κάθε φορέας εξύψωσης του πνευματικού και ψυχικού επιπέδου των μαζών οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά, και να δουλεύουν, μάλιστα, εντονότατους ρυθμούς ώστε να τιμηθεί όπως αρμόζει η μνήμη του.
Υδράργυρος έγραψε: 06 Ιαν 2025, 16:13
Σε ενα κρατος που λαδωνεις για να παρεις διπλωμα, αμα διαβαζεις τετοιους επικηδειους για πρωην πθ σημαινει οτι εφαγαν πολυ καλα επι πρωθυπουργιας του
Ειναι ο Σημιτης που εστησε αυτο που λεμε διαπλεκομενο συστημα γι' αυτο και ονομαστηκε Αρχιερεας της Διαπλοκης.
Έμαθα για τον ξαφνικό θάνατο του Κώστα Σημίτη ταξιδεύοντας. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε ήταν ότι έφυγε πλήρης ημερών και χωρίς τις ωδίνες που συνοδεύουν την πορεία προς τον θάνατο. Θάνατος δικαίου. Τον γνώρισα προσωπικά το 1989, όταν με κάλεσε να συζητήσουμε ένα άρθρο μου κριτικό προς ένα βιβλίο του. Τον έβλεπα συχνότερα από τις αρχές του 2000 και είχαμε συνεργαστεί στον Όμιλο για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας. Συστηματικός διανοούμενος, διάβαζε, άκουγε, σχεδίαζε προσεκτικά. Είχε μια έμφυτη επιφυλακτικότητα, έναν βαθύ ρεαλισμό, ήταν μεθοδικός. Δεν θα καταγραφεί μόνο ως ένας από τους τρεις μεγάλους της Μεταπολίτευσης μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά κυρίως ως ο άνθρωπος που το όνομά του συνδέθηκε με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. Σημαντικό επίτευγμα η είσοδος στο ευρώ και η ένταξη της κυπριακής δημοκρατίας στην ΕΕ.
Η σημιτική οκταετία πρέπει να κριθεί με τα μέτρα της ιστορίας και με μια αίσθηση μέτρου, συσχετισμών και σχετικότητας. Δεν οδήγησε ο Σημίτης στην κρίση του 2010, ούτε αν εφάρμοζε πλήρως την πολιτική του, όπως λ.χ. στο ασφαλιστικό, θα μπορούσε η κρίση να αποφευχθεί. Διαφορές έντασης και βάθους θα υπήρχαν, θεαματικές αντιστροφές της ιστορικής πορείας όχι. Ούτε μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει γιατί οδήγησε από τον σοσιαλισμό στον εκσυγχρονισμό, γνωρίζοντας πόσο προβληματικός ήταν ο ελληνικός παπανδρεϊκός σοσιαλισμός, και από την άλλη μεριά ότι ο λεγόμενος τρίτος δρόμος δεν ήταν απλώς πολιτική επιλογή, όταν στο σύνολό της η Ευρώπη ακολουθούσε αυτή την πορεία.
Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από έναν πολιτικό, ή από μια πολιτική πράξη να δημιουργήσει ιδανικές καταστάσεις, και αντίστοιχα δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς αποκλειστικές ευθύνες για το αντίθετο. Στην ιστορία όταν λύνεις το ένα πρόβλημα παίρνεις μαζί και το εισιτήριο για το επόμενο. Η έκβαση του ενός δεν προδικάζει την έκβαση του άλλου. Η πορεία των μεταβολών έχει αλγοριθμικό χαρακτήρα, και στην διακύμανση αυτή πρέπει να μετρήσει κανείς το μέγεθος της επιρροής των πολιτικών προσωπικοτήτων στα πράγματα. Επομένως ούτε μεσσίες, ούτε σατανάδες υπάρχουν.
Θα διατηρήσω αγαθά συναισθήματα για τον ίδιο, τις συναντήσεις μας, συχνά με την Μυρσίνη και τον Νίκο Θέμελη -που έφυγαν κι αυτοί. Τέτοιες μέρες συναντιόμασταν μεσημεριανά που κρατούσαν ως το βραδύ, και κουβεντιάζαμε μακρυά από την πολιτική ατζέντα. Η σκέψη μου στην κυρία Δάφνη και στις δυο κόρες του, τη Μαριλένα και τη Φιόνα. Σκέπτομαι και όλους του φίλους και τις φίλες που μας συνέδεε η εκτίμηση προς τον Κώστα Σημίτη, αλλά και τις επιδίωξεις για μια καλύτερη Ελλάδ. Αλλοι έφυγαν κι αυτοί, άλλοι πήγαν πολιτικά δεξιά, άλλοι αριστερά, οι περισσότεροι με επιφυλάξεις και στάσεις αναμονής.
Golden Age έγραψε: 06 Ιαν 2025, 14:55
Πάντως, όλοι, ακόμη και οι εθνικιστές, ξεχνούν να αναφερθούν στην αθρόα λαθρομετανάστευση που υπήρχε επι των ημερών του. Επι των ημερών του είχαν ψηφιστεί και τα επιδόματα στους λαθρομετανάστες. Επίσης είχε βγει μέχρι και διαφημιστικό στην τηλεόραση που έδινε οδηγίες στους εργοδότες για το πως θα νομιμοποιούν τους λαθρομετανάστες που απασχολούν προκειμένου να πάρουν πράσινη κάρτα.
Ο πρώτος νεοταξίτης ΠΘ, πολύ μπροστά για την εποχή του χάρη στις νουθεσίες του αδερφού του Σπύρου, στελέχους των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που προπαγάνδιζε την "Ευρώπη όλων των λαών του κόσμου", μετά ανοίξαμε τα στραβά μας και μάθαμε τι ακριβώς είναι το σιωνιστικό σχέδιο Πανευρώπη του καλέργκι.
Δεν υπήρχαν Ασιάτες λαθρομετανάστες τότε.Ήσαν Αλβανοί και άλλοι Ανατολικοευρωπαίοι.Στους ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Αθήνα ήταν λαμπίκο.Η ροή Αφγανών άρχισε επί Καραμανλή Β΄.
Γαληνός έγραψε: 06 Ιαν 2025, 08:08
Ένα όμως μου κάνει εντύπωση, για άλλη μια φορά.
Πόσο δυναμικά βγαίνει ο Μητσοτάκης για να αποδοθούν οι τιμές.
Εμένα όχι. Αφού είναι το ίδιο κόμμα και συνεχιστής του.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.