ST48410 έγραψε: 06 Ιαν 2025, 03:08
sharp έγραψε: 06 Ιαν 2025, 02:53
Τι γελάς; Δίκιο είχε και το έλεγε σοβαρά, δεν υπάρχει άλλο αντικειμενικό κριτήριο.
Τι εννοείς "όχι κάποιες ιδιαίτερες λύσεις"; Τι πρόβλημα υπάρχει για να ψάχνουμε λύση; Πραγματικά δεν σε καταλαβαίνω, μαθηματικά κάνουμε; Δεν υπάρχει μονοσήμαντη αντιστοιχία στη μουσική.
άιντε πάλι τα ίδια
Με ρώτησες. Δεν πας να κοιτάξεις στα 200 νήματα που τα έχουμε ξαναπεί αναλυτικά και αποφαίνεσαι ότι δεν υπάρχει και άλλο αντικειμενικό κριτήριο. Φταίω μετά να γελάω;
Το πρόβλημα (δομικό πρόβλημα) είναι ένα και το ίδιο σε όλο τον δυτικό πολιτισμό (βάλε χοντρικά 2500-3000 χιλιάδες χρόνια) και σε όλες τις μορφές σοβαρής τέχνης: πως μεταχειρίζεσαι ένα υλικό (που είναι διαφορετικό κάθε φορά ανάλογα με τον χώρο και την εποχή) προκειμένου να φτιάξεις κάτι που συνδέονται όλα τα στοιχεία του σε ένα σύνολο με ξεχωριστή παρουσία, χαρακτηριστική "σφραγίδα" του δημιουργού του και να υπάρχουν μέσα σε αυτό ποικιλία, ενδιαφέροντες συνδυασμοί και καλό γούστο.
Σε άλλες μορφές τέχνης ισχύουν άλλα.
Μπορούσες απλά να γράψεις, ότι σημασία έχει να υπάρχει προσωπικό στυλ και να συμφωνήσουμε. Και βρίσκω ότι το κομματι έχει προσωπικό στυλ. Είναι άλλωστε από μια σειρά διασκευών του Μπαχ σε τζαζ.
Έγραψες όμως και "κάτι που να μου φανεί εντελώς ιδιαίτερο, πρωτότυπο". Κι εκεί πρέπει να σου πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πρωτοτυπήσεις όσο και να χτυπιέσαι.
Έχουν γίνει τα πάντα και κλάστερ να παίξουν και να χ..σουν μέσα στο πιάνο κι αυτό έχει γίνει.
Οπότε ή πιστεύεις στο προσωπικό στυλ ή θεωρείς ότι αφού δεν πρωτοτυπούμε φτάσαμε στο τέλος της μουσικής (ούτε κι αυτό είναι πρωτότυπο, έχει ειπωθεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια).
ST48410 έγραψε: 06 Ιαν 2025, 03:13
Πάμε να μου δώσεις όμως 1-2 στοιχεία παραπάνω.
Μέχρι στιγμής το έχω ακούσει 6-7 φορές. Αν ξέρεις ή αν μπορείς να μαντέψεις, είναι γραμμένο και πλήρως ενορχηστρωμένο το παραπάνω (δηλαδή υπάρχει ολόιδιο και σε δίσκο) ή είναι σημαντικό (σαν ποσοστό) το αυτοσχεδιαστικό μέρος;
Γιατί τόσος κόπος, βρε παιδί μου; Έφαγες 6 φορές το ίδιο φαγητό για να πεις αν είναι νόστιμο; Εντάξει, δεν είσαι μυημένος στη τζαζ και δεν το ήξερα, αλλά δεν ευχαριστιέσαι ποτέ αυθόρμητα τη μουσική αν δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται;
Το έχω και ηχογραφημένο, δεν έκανα σύγκριση νότα προς νότα, αλλά δείχνουν παρόμοια. Οι αυτοσχεδιασμοί στην τζαζ είναι ελεύθεροι αλλά σίγουρα μελετημένοι πρωτύτερα. Κάπως σαν τις καντέντσες στα κοντσέρτα, με κάπως μεγαλύτερη ελευθερία.
Έχει όμως σημασία; Ο Μότσαρτ στα κοντσέρτα του για πιάνο ποτέ δεν έγραφε νότες. Είχε τη μουσική στο κεφάλι του, έδινε πάρτες στην ορχήστρα κι εκείνος απλώς έπαιζε. Έπαιζε κάθε φορά νότα προς νότα το ίδιο; Δεν υπάρχει τρόπος να το μάθουμε.
ST48410 έγραψε: 06 Ιαν 2025, 04:05
Ξέρω εγώ γιατί βρίζω τους δημοσιογράφους/μουσικοκριτικούς. Έχει γίνει τρομερή πλύση εγκεφάλου για δεκαετίες στα συγκεκριμένα θέματα.
Έλληνες δημοσιογράφοι; Δεν έχω καμμία επαφή με αυτά που λες. Ούτε ξέρω τι γράφουν, ούτε με ενδιαφέρει. Τι σημασία έχει άλλωστε, για μουσική Μπαχ και τζαζ μιλάμε, δεν υπάρχει τίποτε το Ελληνικό εδώ μέσα.