TheoPhrm έγραψε: 26 Νοέμ 2024, 16:40
Οι παλιότεροι χρησιμοποιούσαν το γράμμα ι με μια μικρή παύλα από κάτω στις περιπτώσεις συνίζησης του ι με το επόμενο φωνήεν.
Η γιαγιά μου θα έγραφε πχ τη λέξη «πονηριά» με αυτό το ι αφού η λέξη προφέρεται πονηργιά.
Το ε έχει την κακή συνήθεια να αναπτύσσει πάντα ένα ι όταν βρεθεί μετά από τα ουρανισκόφωνα κ,γ, χ. Και το υ και το η, την έχουν αυτήν την "συνήθεια"...
Έτσι γράφουμε γέρος, χέρι, κεφάλι ενώ προφέρουμε γιέρος, χιέρι, κιεφάλι.
Αυτό δεν είδα ποτέ να επισημαίνεται από αυτούς που δίνουν συνταγές προφοράς των ελληνικών γραμμάτων στους ξένους.
Και χαμογελάμε όταν τους ακούμε να χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις έστω και όταν και όταν τα καταφέρνουν στην προφορά του γ και του δικού μας χορταστικού χ.
Μερικοί ρωσόφωνοι τα καταφέρνουν καλύτερα, αφού μάλλον δυσκολεύονται να προφέρουν καθαρό ε και προτιμούν ένα ελαφρό ιε.
κύμα, χύμα, γύπας
κηδεία, χημεία, γήρας
Γι' αυτό δεν μπορούμε να προφέρουμε σωστά κάποιος ξένες λέξεις, π.χ. το αγγλικό key.
Μετά το κ, θα κοτσάρουμε και ένα η και θα ακουστεί όπως το κη στο κηδεία.
Ενώ οι Άγγλοι προφέρουν εντελώς ουρανικό το κ, όπως εμείς στο καλά.
Λοξίας έγραψε: 26 Νοέμ 2024, 21:33
Nope. Υπάρχει καθαρή διαφορά μεταξύ του cope και του key. Μπορεί να μην το προφέρουν ακριβώς όπως εμείς, αλλά το /κ/ του key είναι ίδιο με αυτό του cube.
Επίσης και κυρίως στα βρετανικά αγγλικά, υπάρχει και το κλικ /κ/, που δεν είναι ακριβώς κλικ αλλά ακούγεται σαν κλικ. Αυτό εμφανίζεται στο τέλος των λέξεων.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Λοξίας έγραψε: 26 Νοέμ 2024, 21:33
Nope. Υπάρχει καθαρή διαφορά μεταξύ του cope και του key. Μπορεί να μην το προφέρουν ακριβώς όπως εμείς, αλλά το /κ/ του key είναι ίδιο με αυτό του cube.
Επίσης και κυρίως στα βρετανικά αγγλικά, υπάρχει και το κλικ /κ/, που δεν είναι ακριβώς κλικ αλλά ακούγεται σαν κλικ. Αυτό εμφανίζεται στο τέλος των λέξεων.
Ε, το αυτί μου δεν θα πιάνει τέτοια διαφορά...γέρικο πράμα.
Ιωσήφ → Γιωσήφ
Ιωάννης → Γιωάννης
Ιωνικός → Γιωνικός
σκόλιο...
μάστερ ιώτα → μάστερ γιώτα → μάστερ yoda → Το εβραϊκό γράμμα Yod (י) είναι το δέκατο γράμμα του εβραϊκού αλφαβήτου, το Aleph-Bet, και έχει αριθμητική τιμή 10. Είναι το μικρότερο γράμμα του αλφαβήτου και προφέρεται όπως το αγγλικό "y".
μάστερ yod'a ... ο μικρότερος είναι το 10 το καλό...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος taxalata xalasa την 09 Δεκ 2024, 03:36, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
taxalata xalasa έγραψε: 09 Δεκ 2024, 00:12
για να μην μπερ δέβ εστε...
νε ξέτε την ρίζα μιας λέξης που αρχινά από γιώτα πριν την βάλετε για αντιπαράθεση στον taxalata xalasa...
παράδειγμα
το ιππικός δεν ειναι γιππικός αλλά χίππικος...
Δεν μας ενδιαφέρει...
Εμείς, οι ιντερνετικοί γλωσσολόγοι, θα κοτσάρουμε ένα αρχικό Γ σε όσες λέξεις αρχίζουν από Ι.
Μη σου πω ότι θα το κοτσάρουμε σε όλες τις λέξεις...π.χ. Γείσαι γιμεγάλος γιχαζούλιακας. Αυτό είναι γλωσσολογία.
νε ξέτε την ρίζα μιας λέξης που αρχινά από γιώτα πριν την βάλετε για αντιπαράθεση στον taxalata xalasa...
παράδειγμα
Δεν μας ενδιαφέρει...
Εμείς, οι ιντερνετικοί γλωσσολόγοι, θα κοτσάρουμε ένα αρχικό Γ σε όσες λέξεις αρχίζουν από Ι.
Μη σου πω ότι θα το κοτσάρουμε σε όλες τις λέξεις...π.χ. Γείσαι γιμεγάλος γιχαζούλιακας. Αυτό είναι γλωσσολογία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
παράδειγμα
Δεν μας ενδιαφέρει...