Ναι, δεν ήξερα ότι το ιγμόρειο είναι ανθρωπωνύμιο.
Αλλά η μανία σου na taxeis kai meta na taxalas, είναι, πλέον, γνωστή.
Θα παραμείνω, λοιπόν, στην δική μου ετυμολογία-ερμηνεία: Ιδιομαλακία = γιδιομαλακία = μαλακία των γιδιών (που δουλειά δεν είχαν και την έπαιζαν)...
Και μιας και...
taxalata xalasa έγραψε: 22 Νοέμ 2024, 22:20
{...} θωρώ πως ο ηχος Γ ήταν το Ι και ο ηχος Γκ ήταν το Γ...
έτσι ο ιατρός είναι γιατρός κι όχι γκιατρός
και η γαία είναι γκαία όπως ο γαστρωμένη είναι γκαστρωμένη και η γαία δεν είναι yeah!
...θωρείς αλλά ΔΕΝ βλέπεις.
Οπότε, την τελευταία φορά που μίλησες με τον Περικλή, μήπως πρόσεξες πως ακριβώς προέφερε τις εκατοντάδες λέξεις που αρχίζουν από Γ;
Προέφερε την γαία = γκαία; την γέννηση = γκέννηση; τον γρίφος = γκρίφος; τον γλαυκός = γκλαυκός;
Και πάει λέγοντας; Όπου Γ = ΓΚ;
Αποκάλυψη ΤΩΡΑ! Ταινιάρα με τον Μάρλον Taxalata...
ΥΓ.
Δεν υπάρχει λέξη "γαστρωμένη".
Υπάρχει η αρχική εν+γαστήρ που κατέληξε στο μεσαιωνικό "εγγαστρώνω" και με αποβολή του αρχικού φωνήεντος στο "γκαστρώνω".
Αλλά δεν βαριέσαι...όλοι είμαστε γλωσσολόγοι-ετυμολόγοι.
όχι! όλοι δεν είμαστε γλωσσολόγοι-ετυμολογοι...
μόνο όσοι κατέχουν την τέχνη της άρτας...
συ, δεν την κατέεις...
κατέεις άλλα... υποσενσορικιά πολυλογία... αυτό το κατέεις...
Αχμ...ναι, γλωσσολόγοι είναι μόνον όσοι κατέχουν την τέχνη...συμφωνώ.
Μόνο, που δεν μου είπες στην προχθεσινή συζήτησή σας με τον Περικλή (ή ήταν με τον Αριστοτέλη, δεν θυμάμαι καλά), πως πρόφερε το γέννηση, τον γρίφο, τον γλαυκό, τον γάδο...
Α και πως πρόφερε και την γαστρωμένη...
taxes kai taxases...πρόσεξε γιατί είσαι στο τσακ για seismic της γλωσσολογίας...
Λοξίας έγραψε: 23 Νοέμ 2024, 10:16
Θα παραμείνω, λοιπόν, στην δική μου ετυμολογία-ερμηνεία: Ιδιομαλακία = γιδιομαλακία = μαλακία των γιδιών (που δουλειά δεν είχαν και την έπαιζαν)...
Και μιας και...
Οπότε, την τελευταία φορά που μίλησες με τον Περικλή, μήπως πρόσεξες πως ακριβώς προέφερε τις εκατοντάδες λέξεις που αρχίζουν από Γ;
Προέφερε την γαία = γκαία; την γέννηση = γκέννηση; τον γρίφος = γκρίφος; τον γλαυκός = γκλαυκός;
ΥΓ.
Υπάρχει η αρχική εν+γαστήρ που κατέληξε στο μεσαιωνικό "εγγαστρώνω" και με αποβολή του αρχικού φωνήεντος στο "γκαστρώνω".
συ, δεν την κατέεις...
Μόνο, που δεν μου είπες στην προχθεσινή συζήτησή σας με τον Περικλή (ή ήταν με τον Αριστοτέλη, δεν θυμάμαι καλά), πως πρόφερε το γέννηση, τον γρίφο, τον γλαυκό, τον γάδο...
taxes kai taxases...πρόσεξε γιατί είσαι στο τσακ για seismic της γλωσσολογίας...
είπαμε, δεν κατέ'εις την τέχνη της άρτας...
βρήκες τον seismic πουχει αυτοβιδωθει στην αστοχία του και κάνεις πανηγύρι στο νήμα του...
βρήκες τον seismic πουχει αυτοβιδωθει στην αστοχία του και κάνεις πανηγύρι στο νήμα του...
αφτοδώναι σοβαρό νήμα...
Αχμ...ναι καλά τα λες, δεν είμαι αρτο-τεχνίτης και δεν γνωρίζω τα μυστικά του μπαγιάτικου ψωμιού.
Αλλά δεν απαντάς. Σιωπείς. Και καθώς "ο σιωπών δοκεί συναινείν", τότε συμφωνείς με τα λεγόμενά μου.
Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
Airman68 έγραψε: 24 Νοέμ 2024, 11:59
Την περασμένη χρονιά είχα γνωρίσει μια Γιώτα.
Τι να γίνεται άραγε;
Ελπίζω να προχώρησε στη ζωή της...
Ε, άμα το έγραφε Γιώτα, δεν θα έχει προχωρήσει, διότι θα το πρόφεραν Γκγιώτα...πως να προχωρήσεις με τέτοιο όνομα;
Ενω αν το έγραφε Ιώτα, θα το πρόφεραν Γιώτα και όλα καλά. Θα έχει πάει πολύ μπροστά...
Airman68 έγραψε: 24 Νοέμ 2024, 11:59
Την περασμένη χρονιά είχα γνωρίσει μια Γιώτα.
Τι να γίνεται άραγε;
Ελπίζω να προχώρησε στη ζωή της...
Ε, άμα το έγραφε Γιώτα, δεν θα έχει προχωρήσει, διότι θα το πρόφεραν Γκγιώτα...πως να προχωρήσεις με τέτοιο όνομα;
Ενω αν το έγραφε Ιώτα, θα το πρόφεραν Γιώτα και όλα καλά. Θα έχει πάει πολύ μπροστά...
Λοξίας έγραψε: 23 Νοέμ 2024, 20:46
αφτοδώναι σοβαρό νήμα...
Αχμ...ναι καλά τα λες, δεν είμαι αρτο-τεχνίτης και δεν γνωρίζω τα μυστικά του μπαγιάτικου ψωμιού.
Αλλά δεν απαντάς. Σιωπείς. Και καθώς "ο σιωπών δοκεί συναινείν", τότε συμφωνείς με τα λεγόμενά μου. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
ιάννης κερνάει ιάννης πίνει τα μπαϊάτικα...
μηνείσ' απόλυτος...
καθώς «ο σιωπων δοκεί γραψαρχιδείν»... αν οι ρωτήξεις είναι ιατπκ...
συνβουλή ια να μην γκίνεσαι ρόμπα.... ρώτα πρώτα την Αρτυόφτιαχτη Ενετερολογία για όσα γκράφει ο taxalata xalasa ώστε να μην γκίνεσαι κυνορεζίλ...
taxalata xalasa έγραψε: 24 Νοέμ 2024, 08:37
αφτοδώναι σοβαρό νήμα...
Αλλά δεν απαντάς. Σιωπείς. Και καθώς "ο σιωπών δοκεί συναινείν", τότε συμφωνείς με τα λεγόμενά μου. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
μηνείσ' απόλυτος...
συνβουλή ια να μην γκίνεσαι ρόμπα.... ρώτα πρώτα την Αρτυόφτιαχτη Ενετερολογία για όσα γκράφει ο taxalata xalasa ώστε να μην γκίνεσαι κυνορεζίλ...
Μαι ναι, δεν έχω αντίρρηση σε όσα σεισμίκια εκφράζεις...πως θα μπορούσα άλλωστε.
Μόλις δεήσεις να απαντήσεις, ειδοποίησέ με...κάπου εδώ θα τριγυρίζω.
Λοξίας έγραψε: 24 Νοέμ 2024, 10:11
μηνείσ' απόλυτος...
Μαι ναι, δεν έχω αντίρρηση σε όσα σεισμίκια εκφράζεις...πως θα μπορούσα άλλωστε.
Μόλις δεήσεις να απαντήσεις, ειδοποίησέ με...κάπου εδώ θα τριγυρίζω.
...είσαι μικρός ακόμα... μόλις σταματήσεις να τριγυριστό παιχνίδι και σάχσεις σένα μέρος θα σε τακτοποιήσω...
Λοξίας έγραψε: 23 Νοέμ 2024, 10:16
Και μιας και...
ΥΓ.
συ, δεν την κατέεις...
Σιγά... τον έχει σκίσει προ πολλού. Ο σεισμ. μπορεί να έχει πει κι ένα σωστό σε όλο το πχόρουμ
Σιγά... τον έχει σκίσει προ πολλού. Ο σεισμ. μπορεί να έχει πει κι ένα σωστό σε όλο το πχόρουμ
taxalata xalasa έγραψε: 22 Νοέμ 2024, 21:02
Γράφουμε Ι και προφέρουμε γι
λέμε Γιώτα κι γράφουμε Ιώτα...
Γράφουμε ιατρός και λέμε γιατρός... οπότε το Ι είναι Γι...
Αυτό είναι φωνολογικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στην μεταγενέστερη εποχή, είναι συνίζηση. Για τον ίδιο λόγο γράφουμε άδεια και προφέρουμε [άδι-α] όταν μιλάμε για συγκατάθεση αλλά [ά-δγια] όταν μιλάμε για κάτι κενό. Βλέπε και ίδιον - ίδια, ποιόν - ποιον, κτλ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
taxalata xalasa έγραψε: 22 Νοέμ 2024, 21:02
Γράφουμε Ι και προφέρουμε γι
λέμε Γιώτα κι γράφουμε Ιώτα...
Γράφουμε ιατρός και λέμε γιατρός... οπότε το Ι είναι Γι...
Αυτό είναι φωνολογικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στην μεταγενέστερη εποχή, είναι συνίζηση. Για τον ίδιο λόγο γράφουμε άδεια και προφέρουμε [άδι-α] όταν μιλάμε για συγκατάθεση αλλά [ά-δγια] όταν μιλάμε για κάτι κενό. Βλέπε και ίδιον - ίδια, ποιόν - ποιον, κτλ.
Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα δεδομένα και στα γραπτά.
Στη κλασική εποχή τα σύμφωνα τα χώριζαν σε άφωνα και ημίφωνα.
Άφωνα: β, γ, δ, κ, π, τ, θ, φ, χ
Ημίφωνα: ζ, ξ, ψ, λ, μ, ν, ρ, σ
Δεν ήταν δυνατόν να βγει ο συνεχόμενος, εξακολουθητικός ήχος στα γ, δ, φ, θ, χ, αλλά ένας στιγμιαίος.
Δεν ήταν όμως όλα όπως σήμερα ανεξάρτητοι ήχοι, αλλά υπήρχε ομαδοποίηση όπως μας ενημερώνει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασεύς στο έργο του: «Περί συνθέσεως ονομάτων» (14,125 - 14,140).
Σε νεοελληνική μετάφραση:
«... τρία μεν (σύμφωνα βγαίνουν) από τα άκρα των χειλιών, όταν το στόμα πιεστεί... και ψιλό μεν είναι το π, δασύ το φ και μέσο σε αυτά το β. Πρώτη συζυγία είναι αυτή των τριών αφώνων γραμμάτων που λέγονται όμοια σχήματα. Διαφέρουν δε (μόνο) στη ψιλότατα και δασύτητα.
Τρία άλλα λέγεται ότι είναι (αυτά που βγαίνουν) εκ του άκρου του στόματος (ακουμπώντας η γλώσσα) στα μετέωρα δόντια... και η έξοδος του ήχου γίνεται εκ των δοντιών, ξεχωρίζουν δε (και) αυτά από ψιλότατα και δασύτητα. Ψιλό είναι το τ, δασύ το θ και μέσο το δ. Αυτή είναι η δεύτερη συζυγία των τριών αφώνων γραμμάτων.
Τα υπόλοιπα τρία άφωνα βγαίνουν όταν η γλώσσα σηκώνεται προς τον ουρανίσκο... ούτε αυτά διαφέρουν μεταξύ τους εκτός του ότι το κ είναι ψιλό, το χ δασύ και το γ μέτριο μεταξύ των άλλων δύο.
Ένα τώρα στοιχείο είναι η ύπαρξη του φ αντί του β στη λέξη «βεφαίως» (βεβαίως) σε μια πράξη αγοραπωλησίας του 352-350 π.Χ. που βρέθηκε στην Αμφίπολη (Hatzopoulos 1996, 2ος τον. αρ, 88).
Υπάρχει και το παράδειγμα στις λέξεις της αττικής διαλέκτου ασφάραγος, σφόγγος, σφύρας που γράφονταν στην ιωνική διάλεκτο ως ασπάραγος, σπόγγος, σπύρας.
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι οι ξένοι προσαρμόζουν τα πάντα στους ήχους τους, θεωρώντας ότι το β ήταν ένα λατινικό b, χωρίς να υπολογίζουν ότι το β ήταν παρόμοιο με το φ όπου σύμφωνα με αυτό θα έπρεπε και τα δύο να άρχιζαν με ένα π μπροστά. Πως γίνεται εξάλλου κάποιος να συγχέει τα β και φ στη λέξη βεφαίως...;
Υπόψιν και το γνωστό παράδειγμα με τον Ρωμαίο Κικέρωνα, όπου ειρωνευτηκε έναν Έλληνα μάρτυρα σε δικαστήριο, όπου δεν μπορούσε να προφέρει το αρχικό σύμφωνο στο όνομα Fundanius.
Το ίδιο δείχνουν και οι λατινικές μεταγραφές όπου το φ αντιγράφτηκε ως ph, το θ ως th, το χ ως ch.
Επίσης είναι δεδομένο ότι σε περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, δεν χρησιμοποιούσαν τα γράμματα φ, θ, χ, αλλά τα έγραφαν ως: ΠΗ, ΤΗ, ΚΗ αντίστοιχα. Έτσι η λέξη «φόβος» γραφόταν «ΠΗΟΒΟΣ» η λέξη «Θεός» «ΤΗΕΟΣ», η λέξη «χορός» «ΚΗΟΡΟΣ». Ότι ακριβώς κάνανε και οι Ρωμαίοι στις μεταγραφές τους...
Η ίδια πρακτική και στη Γραμμική Γραφή την εποχή του χαλκού. Δεν υπήρχαν πουθενά οι ήχοι θ, χ, φ, δ, γ, αλλά ήταν όλα κ, π, τ.
Υπήρξαν και κάποια κατάλοιπα στη κλασική εποχή όπου το όνομα «Θεμιστοκλής» το συναντάμε σε όστρακο ως «ΘΕΜΙΣΘΟΚΛΕΣ».
Όλα λοιπόν συνηγορούν ότι υπήρχαν άλλες πρακτικές στους ήχους και ένα άλλο στοιχείο είναι στο ρ όπου υπήρχε λογικά μεγάλη δάσυνση γιατί οι λατινικές μεταγραφές το αποδίδανε με δύο γράμματα «rh»: Rhombus - Ρόμβος, Rhetorica - Ρητορική, Rhodes - Ρόδος, Rhinocerus - Ρινόκερος.
Υπάρχει και μια άποψη την οποία μου είπαν και ενδιαφέρθηκα να μάθω αλλά δεν έχω κάνει έρευνα.
Σύμφωνα με αυτή υπάρχουν ακόμα τα κατάλοιπα στη προφορά σε διάφορες λατινογενείς γλώσσες αλλά και στην Κρήτη, ίσως και αλλού στην Ελλάδα.
Περιληπτικά θυμάμαι ότι το κ γίνεται τσ όταν ακολουθεί φωνήεν ε ή αι.
Δηλαδή αντί για «και» «τσε τι κάνεις;» κτλ.