!!! DEVELOPMENT MODE !!!

17 Νοέμβρη (επετειακό)

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Re: 17 Νοέμβρη (επετειακό)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος »

Ας δούμε και έναν άνθρωπο της δράσης που θα ήθελε απ' το κρεβάτι να βρεθεί στο Πολυτεχνείο αλλά δεν μπορούσε.

Σπύρος Μουστακλής ( 1926 - 1986 )
Μεσολογγίτης στρατιωτικός.
Εύελπις ( απόφοιτος του 1948 ).
ΕΔΕΣίτης ( 2 μάχες κατά των Ιταλών , 3 μάχες κατά των Γερμανών , 2 μάχες κατά του ΕΛΑΣ ).
Τραυματίστηκε σε μάχη με τους ΕΛΑΣίτες τον Δεκέμβρη του '44 στην περιοχή της Άρτας και νοσηλεύτηκε σε Συμμαχικό νοσοκομείο της Ιταλίας.
Μαχητής του Συμμοριτοπολέμου ( sic ρε :smt047 ) το 1948 - 49.
Μαχητής του Πολέμου της Κορέας.
Αντιχουντικός. Συμμετείχε στο αποτυχημένο ( φιλοβασιλικό ; φιλοκαραμανλικό ; ) αντιχουντικό Κίνημα του Ναυτικού ( 1973 ). Συνελήφθη , δάρθηκε αγρίως και έμεινε ανάπηρος .
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF ... E%AE%CF%82
Παττακός για Μουστακλή
Spoiler
Απόσπασμα συνέντευξης του Παττακού.
Ε της Ελευθεροτυπίας, 2001, Στυλιανός Παττακός: Αμετανόητος 90 ετών -«Μας κυβερνούν οι κομμουνισταί», κείμενο : Έφη Μαρίνου, φωτογραφίες: Πάνος Πετρόπουλος
(...)
(…)δεν διστάζει να μας πει ότι η περίπτωση βασανισμού του Σπύρου Μουστακλή ουδέποτε συνέβη. Ότι ο σακατεμένος στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ ταγματάρχης «έπεσε και χτύπησε»!… ( * )

-Καλά του κάμαμε. Να ησυχάσομε. Η δυναμις επιβάλεται δια παντός τρόπου. Ό,τι δεν λύνεται κόβεται. Σπαθί.

Σύμφωνα με την σύζυγό του ( βλ. συνέντευξη παρακάτω , πολύ αξιοπρεπής . χωρίς υπερβολές ) δεν ανήκε στον ΙΔΕΑ αλλά στους "δημοκρατικούς". Ζητήματα με τις στρατιωτικές προαγωγές.
Συμμετείχε στην αντιχουντική ομάδα "Ελεύθεροι Έλληνες" ( κυρίως στρατιωτικοί , λίγοι πολιτικοί ) και συνελήφθη για πρώτη φορά στις 7/6/1969 . Για πρώτη φορά φαίνεται πως του φέρθηκαν καλά επειδή ήταν συνάδελφος. 10 μήνες κράτηση. Εξορία στην Σαμοθράκη. Έπειτα περιορισμό σε ένα χωριό της Αρκαδίας στον Πάρνωνα υπό την παρακολούθηση της τοπικής χωροφυλακής. Μετά ξανά στην Σαμοθράκη γιατί ήταν άτακτος στον Πάρνωνα ( πήγε σε ένα πανηγύρι έξω απ' την ζώνη περιορισμού ).
Δεν ενημέρωνε για τίποτα την σύζυγο μην τυχόν και την βασανίσουν και σπάσει απ' τα βασανιστήρια ( μη με το πρώτο σκαμπίλι σαν γυναίκα που είσαι τα πεις όλα ) : Εκεί μέσα δεν ξέρεις πως θα αντιδράσεις. Πώς μίλησε εκείνος ...ή ο άλλος ...
Διάβαζε Ντοστογιέφσκι. Του άρεσε το κυνήγι και το ποδόσφαιρο. :goal: Ήταν Παναθηναϊκός. :smt023
Το '73 τον έπιασαν τόσο για το Κίνημα του Ναυτικού όσο και για την συμμετοχή του στην κίνηση του κτηνίατρου Ιπποκράτη Σαβούρα ( γνωστοί απ' την κοινή εξορία στην Σαμοθράκη και ο Μουστακλής του πήγαινε στο κτηνιατρείο το κυνηγόσκυλό του ) . Τον άφησαν παράλυτο. Άργησαν να τον πάνε στο νοσοκομείο για 24 ώρες ( τον άφησαν παρατημένο κάτω, μέσα σε αίματα και ούρα ).
Η σύζυγός του , γιατρός στο επάγγελμα , δεν άκουσε κουβέντα συμπόνοιας απ' τους συναδέλφους της στο 401 : Αυτά συμβαίνουν και στην Αμερική και στην Ρωσία ... Τι διαμαρτύρεσαι αφού εσύ τον διάλεξες ... Φαίνεται δεν αγαπούσε πολύ την οικογένειά του... Μόνο μια υπολοχαγός της είπε : Όταν τον έφεραν εδώ ήταν σαν ένα κομμάτι συκώτι ... Έκανα τρεις μέρες να φάω.
Λόγω της κατάστασης του Μουστακλή χαλάρωσε κάπως το ξύλο στους υπόλοιπους κρατουμένους , σαν να λέμε και παράλυτος ευνόησε τους συνανθρώπους του.
Σταδιακά βελτιώθηκε κάπως. Αλλά τι τα θες ; Πέθανε 60 ετών ο άνθρωπος.

Εικόνα
Ο Σπύρος Μουστακλής επευφημείται από πλήθος κόσμου στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης, 24 Νοεμβρίου 1974. Αρχείο ΕΡΤ
https://www.protothema.gr/stories/artic ... utehneiou/

Εικόνα
Μουστακλής και Παναγούλης στην Πολυκλινική Αθηνών

Υ.Γ. Της συζύγου του Μουστακλή της είχαν σκοτώσει τον πατέρα οι αριστεροί , η ΟΠΛΑ ! :o Ήταν δάσκαλος ( καταγωγή απ' το Αλεποχώρι Αρκαδίας ). Τον έχασε σε ηλικία 4,5 ετών. Τον πήραν απ' το σχολείο και τον σκοτώσανε.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης »

adon99 έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 14:05 H Καταληψη ενος Σαββατοκυριακου με τραγουδακια
Εγινε "Εξεγερση"

:smt005:
Υπήρξε και άλλη.
Εικόνα
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.
Άβαταρ μέλους
Sid Vicious

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious »

Και στην Τσεχία γιορτάζουν την 17η Νοεμβρίου επετειακά ως μέρα των φοιτητών. Ξεκίνησε από την εκτέλεση κάποιων Τσέχων φοιτητών από τους Γερμανούς εκεινη την ημερομηνία και αποστολή πάνω από χιλίων άλλων Τσέχων φοιτητών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1989 οι εκδηλώσεις της επετείου πήραν αντικομμουνιστικό χαρακτήρα και αποτέλεσαν την αρχή της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Έκτοτε στην Τσεχία η ημέρα της 17ης Νοεμβρίου γιορτάζεται και ως η ημέρα των φοιτητών και ως η ημέρα πτώσης της κομμουνιστικής δικτατορίας.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
Άβαταρ μέλους
Frappezitis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Frappezitis »

17 Νοεμβρίου
"Σώπα όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.."

Αξιοι διάδοχοι των ναζί οι :078: ισραηλινοι.
Άβαταρ μέλους
Frappezitis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Frappezitis »

Αφιερωμένο σε όλους μας!
Λευτεριά σε όλους μας!
Σε λίγη ώρα είμαστε στη σωστή πλευρά του δρόμου!

https://www.facebook.com/10311056172869 ... 4242000262

Λαμόγια Αλήτες δεξιοι και καπιταληστες καταστρέψατε την χώρα.
Αξιοι διάδοχοι των ναζί οι :078: ισραηλινοι.
Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban »

Η σκέψη μου θα είναι μαζί σας.
Έχω κανονίσει για τσίπουρα απόψε.
Στύξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύξ »

taliban έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 16:02 Η σκέψη μου θα είναι μαζί σας.
'Ο,τι ήπιαμε χτες, το ήπιαμε. Αύριο έχω να βάλω 4 διαγωνίσματα σε όλες τις τάξεις και πρέπει να είμαι νηφάλιος.
runner

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από runner »

Η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ που κολλάει;
Αν δεν κάνω λάθος οι απριλιανοι δεν είχαν καμία σχέση με τη CIA και τις ΗΠΑ.
Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα »

Φοιτητά, εργατά, μια φωνή και μια γροθιά.
Z
Άβαταρ μέλους
NoMoreLice

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NoMoreLice »

Beria έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 13:52 Τα δυο ΚΚ δεν ήταν απλώς διστακτικά απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ήταν εχθρικά
Ας δούμε τι λέει και ο αρχικνιταρος Κώστας Λαλιώτης για το θέμα
Ταυτόχρονα θέλω να είμαι σαφέστατος, ειλικρινής και κατηγορηματικός καταθέτοντας τη δική μου μαρτυρία. Ανεξάρτητα από τις διαφορές και τις αντιπαραθέσεις μας, τα στελέχη της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ ήταν πάντα συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές σε όλο το τριήμερο της εξέγερσης και πάντα στις επάλξεις της Εξέγερσης.

Τα «παιδιά της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ» από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, από όλους τους Εθνικο-Τοπικούς Συλλόγους Φοιτητών ήταν εκεί στο Πολυτεχνείο από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή.

«Τα παιδιά της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ», έχουν πρόσωπο, έχουν όνομα, έχουν δράση, έχουν καθαρή στάση αντίστασης και ζωής. Ήταν πανταχού παρόντες μαζί με όλους Εμάς και Εμείς μαζί με Αυτούς.

Ο Μίμης στο Βιβλίο του περιγράφει με ενάργεια ονομαστικά την παρουσία τους, τη συμμετοχή και την κορυφαία δράση τους κατά το τριήμερο της Κατάληψης του Πολυτεχνείου. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις μας η ιστορική αλήθεια είναι μία και αδιαμφισβήτητη. Τελεία και παύλα»,
Να δώσει η Μεγαλόχαρη κι η Παναγιά η Κανάλα
να μεγαλώσω γρήγορα σαν τα κορίτσια τ' άλλα

:scross:
Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban »

Στύξ έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 16:06
taliban έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 16:02 Η σκέψη μου θα είναι μαζί σας.
'Ο,τι ήπιαμε χτες, το ήπιαμε. Αύριο έχω να βάλω 4 διαγωνίσματα σε όλες τις τάξεις και πρέπει να είμαι νηφάλιος.
Γράψε να περιγράψουν τον τρόπο απόσταξης και σε τι βαθμούς πρέπει να το πίνουμε. :lol:

Έβγαλα το φετινό στους 24.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Το "Κάτσε κάτω κουλοχέρη" το θυμάται κάποιος σύγχρονος αυριανιστής, νοσταλγός του επικού μαγκιόρικου πασοκισμού;

Όχι, δεν αφορούσε στον Μουστακλή αλλά στον Καράγιωργα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Έτσι μεγαλώνουν τα σωστά παιδιά.
Πολυτεχνείο: Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»
Άβαταρ μέλους
Golden Age

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age »

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 16:40 Έτσι μεγαλώνουν τα σωστά παιδιά.
Πολυτεχνείο: Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»
Κι εγώ κάτι τέτοια μάθαινα στο σχολείο
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Golden Age έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 17:54
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 17 Νοέμ 2024, 16:40 Έτσι μεγαλώνουν τα σωστά παιδιά.
Κι εγώ κάτι τέτοια μάθαινα στο σχολείο
Και ζωγραφίζες τον Παττακό με φωτοστέφανο και φτερά .
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”