GoBzi έγραψε: 03 Νοέμ 2024, 17:46
Allah έγραψε: 03 Νοέμ 2024, 16:53
Otto Weininger έγραψε: 03 Νοέμ 2024, 16:42
Δίπλα από το Βρετανός να βάζεις και την λέξη "υπήκοος".
Έτσι ξεχωρίζουμε παντού τους ορίτζιναλ από τους μετανάστες (πλην ΗΠΑ που είναι ειδική περίπτωση).
Πρώτον δεν είμαι Βρετανός
υπήκοος, είμαι Βρετανός
πολίτης. Και επίσης Έλληνας
ιθαγενής (όπως κι εσύ). Αυτό πάντα σύμφωνα με τα διαβατήριά μου, στα οποία αναγράφεται αντιστοίχως είτε "citizenship: British", είτε "ιθαγένεια: Ελληνική".
Δεύτερον, οι ΗΠΑ δεν είναι ειδική περίπτωση. Στο ΗΒ δεν υπάρχει διαχωρισμός των πολιτών ανάμεσα σε "ορίτζιναλ" και "μετανάστη", αυτό υπάρχει μόνο στη φαντασία όσων δεν έχουν ζήσει ποτέ εκεί.
Διάφορα υπάρχει.
https://commonslibrary.parliament.uk/re ... Act%201981
Citizenship deprivation happens for national security reasons or in cases of fraud
Depriving someone of their British citizenship for the public good is almost always used in the context of national security. The aim is to prevent a person who poses a threat to the United Kingdom from returning to the country, which they would otherwise have a right to do as a British citizen.
For people who have naturalised as British, citizenship deprivation is permitted even if it would leave them stateless (ie without the citizenship of any country). Someone who was born British and has no other nationality cannot be deprived of their citizenship in any circumstances.
Επίσης εννοείται πως εσύ δεν θα μπορέσεις ποτέ να έχεις πρόσβαση σε θέσεις κλειδιά.
Όπως και το 99% των ιθαγενών του ΗΒ. Δεν μου λέει κάτι αυτό.
Με βάση το γράμμα του νόμου, μπορείς να εκλεγείς μέχρι και πρωθυπουργός. Παραπάνω είναι μόνο ο βασιλιάς, αυτό ναι, πράγματι δεν μπορείς.
Οι μόνες θέσεις στις οποίες απαγορεύεται να βρεθείς είναι κάποιες συγκεκριμένες στις ένοπλες δυνάμεις - αλλά σε αυτές μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση ακόμα και σε γεννημένους πολίτες.
Όσο για τη διαφορά που αναφέρεις, ούτε αυτή μου λέει κάτι, είναι ποινική/διοικητική κύρωση που αφορά ακραίες περιπτώσεις, και έχει και την δυνατότητα έφεσης. Ποτέ δεν θα σου αφαιρέσουν την ιδιότητα του Βρετανού πολίτη (1) απλά επειδή έτσι τους κάβλωσε, η/και (2) αμετάκλητα χωρίς να σου δώσουν την δυνατότητα να προσφύγεις στη δικαιοσύνη.
Αν δεν διαπράξεις κάποιο πολύ σοβαρό έγκλημα, δεν υπάρχει απολύτως καμμία διάκριση. Επίσης, αν διαπράξεις το ίδιο έγκλημα αλλά είσαι γεννημένος πολίτης ΗΒ, γενικά θα περάσεις πολύ χειρότερα, δεν θα χάσεις την ιθαγένεια, αλλά θα εύχεσαι να μπορούσες. Πρόκειται για εξαιρετικά ισορροπημένο καθεστώς.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
εδιτ: ακόμα και αυτό που παρέθεσες ("citizenship deprivation is permitted even if it would leave them stateless"), αυτή τη στιγμή αμφισβητείται καθώς παραβιάζει διεθνή νομοθεσία καθώς και συνθήκες τις οποίες το ΗΒ έχει υπογράψει - υπάρχει τουλάχιστον μία σχετική δικαστική υπόθεση σε εξέλιξη, οπότε ας μην το δέσουμε κόμπο ακόμα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τέλος, εννοείται ότι αν γεννηθείς στο ΗΒ και τουλάχιστον ένας από τους γονείς σου είναι είτε πολίτης (ακόμα και μη γεννηθείς) ή έχει settled status, τότε δεν θεωρείσαι ποτέ "μετανάστης" ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά, ανεξάρτητα από πού κρατάει η σκούφια σου.