ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:14
Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ των ρημάτων "επιδρώ" και "επηρεάζω".
Πιστεύω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ή, έστω, ότι τις χρησιμοποιούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (άσχετα τι λέει το λεξικό, αν λέει κάτι άλλο δηλαδή, δεν το 'ψαξα).
Καταρχήν δεν μιλάμε για τα ρήματα εδώ. Νομίζω ότι έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας. Επιδρώ και επηρεάζω είναι συνώνυμες αλλά συνήθως το ένα χρησιμοποιείται για άψυχα πράγματα και το άλλο για έμψυχα. Συνήθως.
Ακριβώς το ίδιο πράγμα δεν σημαίνουν. Όταν λες "προσπαθώ να τον επηρεάσω" είναι νομίζω γλωσσικό παράπτωμα να το μετατρέψεις σε "προσπαθώ να επιδράσω πάνω του". Δεν λειτουργεί αυτό στα ελληνικά.
Συνήθως, αλλά όχι πάντα (όπως λες κι εσύ).
Επίσης, είπα ότι τις χρησιμοποιούμε έτσι συχνότατα, ως ίδιες δηλαδή. Όχι ότι είναι κιόλας κατά 100%, απλά συνώνυμες όπως λες.
Κάνε εικόνα μία συζήτηση μεταξύ 10-15 περσόνων στο πχόρουμ. Με τις όποιες θετικές ή αρνητικές απόψεις που παρατίθενται και την όποια "επιδραστικότητα" έχει ο καθένας.
Κάνε την ίδια εικόνα με τα ίδια 10-15 άτομα σε μία πχορουμική συνάντηση για το ίδιο ακριβώς θέμα συζήτησης. Θεωρείς ότι η "επιδραστικότητα" θα είναι η ίδια;
Κάνε εικόνα μία συζήτηση μεταξύ 10-15 περσόνων στο πχόρουμ. Με τις όποιες θετικές ή αρνητικές απόψεις που παρατίθενται και την όποια "επιδραστικότητα" έχει ο καθένας.
Κάνε την ίδια εικόνα με τα ίδια 10-15 άτομα σε μία πχορουμική συνάντηση για το ίδιο ακριβώς θέμα συζήτησης. Θεωρείς ότι η "επιδραστικότητα" θα είναι η ίδια;
Εξαρτάται από πολλά πράγματα η διαφορά του βαθμού επιδραστικότητας (επηρεασμού;) στις δυο περιπτώσεις, αλλά κυρίως από το πόσο αυθεντικός είναι ο κάθε χρήστης εδώ μέσα, σε σχέση με την πραγματικότητα.
η επιδραση ειναι καταλυτικη - καθοριστικη η επιρροη οχι
Αγις έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:42
απο ασθενες εως ισχυρο
Οκ, θα το θέσω πιο πρακτικά.
Εξαρτάται από πολλά πράγματα η διαφορά του βαθμού επιδραστικότητας (επηρεασμού;) στις δυο περιπτώσεις, αλλά κυρίως από το πόσο αυθεντικός είναι ο κάθε χρήστης εδώ μέσα, σε σχέση με την πραγματικότητα.
Οκ, επειδή έχω γνωρίσει πολύ κόσμο, θα αναφέρω δύο -κατά τη γνώμη μου- αυθεντικούς σε σχέση με την πραγματικότητα, που είναι απόντες στην παρούσα φάση χωρίς να έχουν μπαναριστεί.
η επιδραση ειναι καταλυτικη - καθοριστικη η επιρροη οχι
Ναι, η επίδραση στη δεύτερη περίπτωση θα είναι καταλυτική και απολύτως καθοριστική για την επιρροή που θα συνεχίσει να έχει ο καθένας στο πχόρουμ.
Το επηρεάζω είναι πάντα ενεργητικό ρήμα, το επιδρώ είναι αυνήθως ουδέτερο, όπως το ρήμα "χιονίζει" ή το ρήμα "καίγομαι"*. Δηλώνει κατάσταση, όχι ενέργεια. Το δρω είναι ενεργητικό. Η επίδραση είναι η κατάσταση που δημιουργείται από μια δράση. Γι' αυτό και δηλώνει τετελεσμένη πράξη.
* επανάληψη ελληνικών: ενεργητικό ρήμα (χτύπησα την πόρτα, έλιωσα το σταφύλι), παθητικό ρήμα (χτυπήθηκα από σφαίρα), μέσο ρήμα (χτυπιέμαι άδικα), ουδέτερο ρήμα (χτύπησα στο γόνατο, λιώνω σαν το κερί).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, αυτό εννοείς. Ε, ναι, αφού χρησιμοποιώ παρελθόν εδώ. Αυτήν την λέξη θα χρησιμοποίησω γιατί μιλάμε για ανθρώπους. Είναι λίγο αφύσικο στα ελληνικά να πεις "έχει επιδράσει πάνω σου". Συνήθως αυτό το ρήμα το χρησιμοποιούμε για άψυχα πράγματα και για καταστάσεις. Χρησιμοποιείται και για άτομα αλλά κατά την γνώμη μου δεν έχει φυσικότητα στα ελληνικά.
Πρόσεξε όμως πως λέω "έχει επηρεάσει" όχι "επηρεάζει". Είναι μια αλλαγή που έχει συμβεί πάνω σου. Δεν μιλάω για ενέργεια που συμβαίνει αυτήν την στιγμή.
Α, ΟΚ. Άρα είναι φρούτα τελικά και διαλέγουμε ποια μας αρέσουν και σε ποια περίπτωση, θενκς.
Μα τι λες; Το ένα είναι ρήμα και το άλλο επίθετο. Δεν διαλέγω κατά περίσταση. Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο όνομα του οποίου το αποτέλεσμα δηλώνεται με ρήμα άλλης ρίζας. Νεκρός είναι κάποιος που έχει πεθάνει, δεν λέμε "κάποιος που έχει νεκρωθεί". Το ρήμα έχει ενεστωτική μορφή φυσικά (πεθαίνω) αλλά ο νεκρός είναι πάντα κάποιος που ΕΧΕΙ πεθάνει, δηλαδή είναι επίθετο που δηλώνει τετελεσμένο γεγονός, ακριβώς όπως ο επιδραστικός.
Όπως ο νεκρός δεν είναι κάποιος που πεθαίνει, έτσι ο επιδραστικός δεν είναι κάποιος που επηρεάζει. Ο νεκρός είναι κάποιος που έχει πεθάνει και ο επιδραστικός είναι κάποιος που έχει επηρεάσει.
Δεν ξέρω πώς να το πω πιο αναλυτικά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, αυτό εννοείς. Ε, ναι, αφού χρησιμοποιώ παρελθόν εδώ. Αυτήν την λέξη θα χρησιμοποίησω γιατί μιλάμε για ανθρώπους. Είναι λίγο αφύσικο στα ελληνικά να πεις "έχει επιδράσει πάνω σου". Συνήθως αυτό το ρήμα το χρησιμοποιούμε για άψυχα πράγματα και για καταστάσεις. Χρησιμοποιείται και για άτομα αλλά κατά την γνώμη μου δεν έχει φυσικότητα στα ελληνικά.
Πρόσεξε όμως πως λέω "έχει επηρεάσει" όχι "επηρεάζει". Είναι μια αλλαγή που έχει συμβεί πάνω σου. Δεν μιλάω για ενέργεια που συμβαίνει αυτήν την στιγμή.
Α, ΟΚ. Άρα είναι φρούτα τελικά και διαλέγουμε ποια μας αρέσουν και σε ποια περίπτωση, θενκς.
Μα τι λες; Το ένα είναι ρήμα και το άλλο επίθετο. Δεν διαλέγω κατά περίσταση. Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο όνομα του οποίου το αποτέλεσμα δηλώνεται με ρήμα άλλης ρίζας. Νεκρός είναι κάποιος που έχει πεθάνει, δεν λέμε "κάποιος που έχει νεκρωθεί". Το ρήμα έχει ενεστωτική μορφή φυσικά (πεθαίνω) αλλά ο νεκρός είναι πάντα κάποιος που ΕΧΕΙ πεθάνει, δηλαδή είναι επίθετο που δηλώνει τετελεσμένο γεγονός, ακριβώς όπως ο επιδραστικός.
Όπως ο νεκρός δεν είναι κάποιος που πεθαίνει, έτσι ο επιδραστικός δεν είναι κάποιος που επηρεάζει. Ο νεκρός είναι κάποιος που έχει πεθάνει και ο επιδραστικός είναι κάποιος που έχει επηρεάσει.
Δεν ξέρω πώς να το πω πιο αναλυτικά.
Όχι βρε, τι να αναλύσεις παραπάνω; Ασ' το εδώ, μια χαρά καταλάβαμε κι οι δυο τι λέει ο άλλος και πώς το ερμηνεύει.