!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Aphantasia
Re: Aphantasia
Πάντως όταν διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα) όντως δεν κάνω εικόνα, εκτός αν επιμένει τρελά στην περιγραφή ο τύπος.
αυτο παντως μου κανει εντύπωση που το λεει για κοινό, και εγώ δεν νομιζω οτι αυτό εχει σχέση με την δημιουργία εικόνων σαν επακόλουθο περιγραφής απο ενα βιβλίο κλπ, εχω γνωρίσει ελάχιστους ανθρώπους που το κανουν νομιζω.talaipwros έγραψε: 17 Σεπ 2024, 01:19 They also tend to have difficulty with tasks that require visualizing or imagining physical objects and how they move and rotate in space.
ΓΑΛΗ έγραψε: 17 Σεπ 2024, 11:21Αυτό είναι όντως φαντασία και σαφώς μπορεί να γίνει εικόνα.Dwarven Blacksmith έγραψε: 17 Σεπ 2024, 11:01 Δεν έχει καμία σχέση με το αν κλείνεις τα μάτια ή όχι.
Μπορείς να κάνεις εικόνα κάτι που δεν έχεις δεί ποτέ; Π.χ. τον Πούτιν να φιλάει το δαχτυλίδι του Ζελένσκι;
Αλλά η ανάκληση οπτικών παραστάσεων που έχουν ήδη καταγραφεί στον σκληρό, δεν είναι φαντασία.
Οπότε, είναι μάλλον λάθος και ο επιστημονικός όρος.
ᓚᕠᗢ ᗢᕡᓗ
- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
μερικές φορές είναι ευχή, πχ όταν τον παίζεις είναι ωραία να έχεις ζωντανές λεπτομερείς εικόνεςfoscilis έγραψε: 17 Σεπ 2024, 21:16 Πάντως όταν διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα) όντως δεν κάνω εικόνα, εκτός αν επιμένει τρελά στην περιγραφή ο τύπος.
μερικές φορές είναι κατάρα, πχ διαβάζω τώρα το Γεφύρι του Δρίνου ενός Σέρβου συγγραφέα, και έχει ο πούστης 5-6 σελίδες λεπτομερέστατη περιγραφή πώς ανέθεσαν οι Οθωμανοί σε ένα γύφτο να παλουκώσει έναν Σέρβο. Ακριβώς από πού μπήκε το παλούκι, από πού βγήκε, πώς απέφυγε ο γύφτος την καρδιά και τα πνευμόνια για να ζήσει πολλές ώρες για να τον βλέπουν οι άλλοι για παραδειγματισμό, ποιό κόκκαλο έσπασε, τι συσπάσεις έκανε το πρόσωπό του όταν χτύπαγε προσεκτικά το παλούκι με ένα σφυράκι για να μπει σιγά σιγά, πώς άλλαζαν χρώμα το χείλια του, πώς άλλαζε η φωνή του κλπ
Έκανα να φάω κανα 24ωρο
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 
Α εδω υπεισερχεται ο παραγοντας της ελλειψης ενσυναισθησης, τι με νοιαζει εμενα τι επαθε ο Σερβος πριν 300 χρονια, ανετα το εβλεπα και σε βιντεο.
- Cecily Anne
Σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν είχες στην εφηβεία;
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
σωστό αυτό, εγώ ας πουμε σε διαβαζα να λες το αεροπλάνο δεν θα πετάξει και το δικαιολογούσες κιόλας, και με έπιανε ενα σφίξιμο, αλήθεια στεναχωριόμουνα που κατάντησες έτσι. Άσχετο ομως αυτό, δίκιο έχεις.foscilis έγραψε: 17 Σεπ 2024, 21:45 Α εδω υπεισερχεται ο παραγοντας της ελλειψης ενσυναισθησης, τι με νοιαζει εμενα τι επαθε ο Σερβος πριν 300 χρονια, ανετα το εβλεπα και σε βιντεο.
Έχεις απόλυτο δίκιο, "συμπάσχω"...Chilloutbuddy έγραψε: 17 Σεπ 2024, 21:27μερικές φορές είναι ευχή, πχ όταν τον παίζεις είναι ωραία να έχεις ζωντανές λεπτομερείς εικόνεςfoscilis έγραψε: 17 Σεπ 2024, 21:16 Πάντως όταν διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα) όντως δεν κάνω εικόνα, εκτός αν επιμένει τρελά στην περιγραφή ο τύπος.![]()
μερικές φορές είναι κατάρα, πχ διαβάζω τώρα το Γεφύρι του Δρίνου ενός Σέρβου συγγραφέα, και έχει ο πούστης 5-6 σελίδες λεπτομερέστατη περιγραφή πώς ανέθεσαν οι Οθωμανοί σε ένα γύφτο να παλουκώσει έναν Σέρβο. Ακριβώς από πού μπήκε το παλούκι, από πού βγήκε, πώς απέφυγε ο γύφτος την καρδιά και τα πνευμόνια για να ζήσει πολλές ώρες για να τον βλέπουν οι άλλοι για παραδειγματισμό, ποιό κόκκαλο έσπασε, τι συσπάσεις έκανε το πρόσωπό του όταν χτύπαγε προσεκτικά το παλούκι με ένα σφυράκι για να μπει σιγά σιγά, πώς άλλαζαν χρώμα το χείλια του, πώς άλλαζε η φωνή του κλπ
Έκανα να φάω κανα 24ωρο
Ξεχνάω σε σε ποιο, αλλά έχω ανεξίτηλη στη μνήμη μου την εικόνα που είχα πλάσει με τη φαντασία, καθώς και την εμετική αίσθηση που μου είχε δημιουργήσει.
ᓚᕠᗢ ᗢᕡᓗ
νομιζω όμως ολοι μπορουμε να κανουμε εικόνες, ισως καποιοι δεν το καταγράφουν, αλλα συμβαινει νομιζω στους περισσότερους.
πρακτικό παραδειγμα νομιζω ειναι οταν πέφτει κατω ενα βυδάκι, κατι μικρούλι που δεν θα παει αρκετά μακριά για να χρησιμοποιήσουμε τον ηχο για εντοπισμό στον χώρο, και θα φαει ωρα να το βρουμε χωρις την φαντασία. Παγωνουμε εκεινη την ώρα και ακουμε οσο καλυτερα μπορουμε, ξερουμε πώς αρχισε η πτώση, τι υπαρχει εκει δίπλα, και ο ήχος γίνεται εικόνα, βλεπουμε το βυδάκι να πέφτει, να κανει γκέλες, να ακουμπαει τα πραγματα που ακουσαμε, και το βρίσκουμε χωρίς να ψάξουμε, καταλαβαίνουμε που πήγε. Ισως καποιοι δεν καταχωρουμε οτι καναμε οπτικοποιηση, αλλα εχει συμβεί νομιζω.
πρακτικό παραδειγμα νομιζω ειναι οταν πέφτει κατω ενα βυδάκι, κατι μικρούλι που δεν θα παει αρκετά μακριά για να χρησιμοποιήσουμε τον ηχο για εντοπισμό στον χώρο, και θα φαει ωρα να το βρουμε χωρις την φαντασία. Παγωνουμε εκεινη την ώρα και ακουμε οσο καλυτερα μπορουμε, ξερουμε πώς αρχισε η πτώση, τι υπαρχει εκει δίπλα, και ο ήχος γίνεται εικόνα, βλεπουμε το βυδάκι να πέφτει, να κανει γκέλες, να ακουμπαει τα πραγματα που ακουσαμε, και το βρίσκουμε χωρίς να ψάξουμε, καταλαβαίνουμε που πήγε. Ισως καποιοι δεν καταχωρουμε οτι καναμε οπτικοποιηση, αλλα εχει συμβεί νομιζω.
- Dwarven Blacksmith
Αυτό είναι spatial awareness, δουλεύει και χωρίς οπτικοποίηση, εσύ απλά το μεταφράζεις σε κάτι που γνωρίζεις. Αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητο η "εικόνα" να είναι κυριολεκτικά εικόνα.enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 21:55 νομιζω όμως ολοι μπορουμε να κανουμε εικόνες, ισως καποιοι δεν το καταγράφουν, αλλα συμβαινει νομιζω στους περισσότερους.
- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
είσαι λιγουλάκι ψυχοπαθής δηλαδήfoscilis έγραψε: 17 Σεπ 2024, 21:45 Α εδω υπεισερχεται ο παραγοντας της ελλειψης ενσυναισθησης, τι με νοιαζει εμενα τι επαθε ο Σερβος πριν 300 χρονια, ανετα το εβλεπα και σε βιντεο.
οσο πατάει η γάτα
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 
Μπορεί να μη διαθέτει ενσυναίσθηση, τουλάχιστον όμως, έχει επίγνωση.Chilloutbuddy έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:02είσαι λιγουλάκι ψυχοπαθής δηλαδήfoscilis έγραψε: 17 Σεπ 2024, 21:45 Α εδω υπεισερχεται ο παραγοντας της ελλειψης ενσυναισθησης, τι με νοιαζει εμενα τι επαθε ο Σερβος πριν 300 χρονια, ανετα το εβλεπα και σε βιντεο.
οσο πατάει η γάτα
ᓚᕠᗢ ᗢᕡᓗ
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Εγώ ξεκάθαρα 1. Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς αφού ζωγραφίζω και φτιάχνω και μακέτες.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Green Dragon την 17 Σεπ 2024, 22:07, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- vantono
- Phorum.gr user: vantono
Εγώ παθαίνω πολύ συχνά το άλλο, με το rewind μνήμης για να θυμηθώ κάτι που μόλις ξέχασα.
Τύπου, σκεφτόμουν κάτι ενώ ταυτόχρονα άνοιγα το ψυγείο και έπαιρνα ένα μπουκάλι νερό, και ξαφνικά χτυπάει κουδούνι ή μου φωνάζει κάποιος και ξεχναω τι σκεφτόμουν μετά.
Τότε βάζω το μπουκάλι ξανά στη θέση του, και ξαναπαιζω όλη τη σκηνή από την αρχή, ακόμα και τις εκφράσεις μου προσπαθώ να μιμηθω.
Ανοίγω το ψυγείο, κάνω την ίδια διαδρομή ματιών που έκανα ώσπου να πέσει το βλεμμα μου στο σημείο που ήταν το συγκεκριμένο μπουκάλι, και συνήθως πριν καν το αρπαξω, έχω ήδη θυμηθεί τι σκεφτόμουν.
Με έχει ξελασπωσει πολλές φορές αυτή η πρακτική, μέχρι και κλειδιά έχω βρει έτσι που δεν θυμόμουν που τα ακούμπησα, και ήταν ζήτημα ζωής και θανατου να τα ξαναβρώ.
Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το θέμα του νήματος, αλλά μοιάζει παρόμοιο.
Τύπου, σκεφτόμουν κάτι ενώ ταυτόχρονα άνοιγα το ψυγείο και έπαιρνα ένα μπουκάλι νερό, και ξαφνικά χτυπάει κουδούνι ή μου φωνάζει κάποιος και ξεχναω τι σκεφτόμουν μετά.
Τότε βάζω το μπουκάλι ξανά στη θέση του, και ξαναπαιζω όλη τη σκηνή από την αρχή, ακόμα και τις εκφράσεις μου προσπαθώ να μιμηθω.
Ανοίγω το ψυγείο, κάνω την ίδια διαδρομή ματιών που έκανα ώσπου να πέσει το βλεμμα μου στο σημείο που ήταν το συγκεκριμένο μπουκάλι, και συνήθως πριν καν το αρπαξω, έχω ήδη θυμηθεί τι σκεφτόμουν.
Με έχει ξελασπωσει πολλές φορές αυτή η πρακτική, μέχρι και κλειδιά έχω βρει έτσι που δεν θυμόμουν που τα ακούμπησα, και ήταν ζήτημα ζωής και θανατου να τα ξαναβρώ.
Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το θέμα του νήματος, αλλά μοιάζει παρόμοιο.
δεν ειμαι σίγουρος οτι ειναι το ίδιο πράγμα, γιαυτο ειπα να ειναι μικρό, για να μην κανουμε τα αφτιά σοναρ.Dwarven Blacksmith έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:01 Αυτό είναι spatial awareness, δουλεύει και χωρίς οπτικοποίηση, εσύ απλά το μεταφράζεις σε κάτι που γνωρίζεις. Αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητο η "εικόνα" να είναι κυριολεκτικά εικόνα.
Δεν γινεται με spatial awarenes να βρεις που πηγε ενα μικρό βυδάκι που επεσε μπροστά σου, πρεπει να κανεις μοντελοποιηση. Προσωπικα καθε ηχος βγαζει 5-10 εικόνες και ο επόμενος αλλαζει την ταινία αφαιρώντας αυτα που δεν βγαζουν νόημα, το επαθα πριν λίγες ημέρες παλι και ειναι εντυπωσιακό, ειχε μπει καπου που δεν θα το εβρισκα ποτέ αλήθεια αν απλά εψαχνα. Αλλα εχω δει να το κανουν και ανθρωποι που ξερω οτι δεν καταγράφουν εικόνες, θεωρώ λοιπόν οτι δεν εχει σημασία αν αναγνωρίζουμε οτι τις κανουμε.