!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Re: Ήταν το Βυζάντιο Ελληνικό;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa »

Μπίστης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:01 Δεν καταλαβαίνω γιατί βρίζεστε, ξέρετε τόσα πολλά που αποκλείεται να μην είσαστε τουλάχιστον λέκτορες, άρα γνωρίζετε μεταξύ σας :102:

Παράκληση δεύτερη: Σαββατιος και ταχαλα πείτε μας για την καταγωγή σας (μπας να εξηγηθούν οι εμμονές σας) :102:
εμμονή; η ιστορική αλήθεια;
τι αμφισβητεις;
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

Άλλο σε ρώτησα, κι εγώ Αλβανός είμαι αλλά οι παππούδες μου είναι εδώ την τελευταία χιλιετία, εσύ τι είδους ?

Την ιστορικη αλήθεια ασ' την ήσυχη, πέντε λέκτορες και δυο τρολλαρχοι τσακωνεστε κι εμείς οι καλοπροαίρετοι δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε το νήμα ...
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:48
taxalata xalasa έγραψε: 11 Αύγ 2024, 01:02 ο ΙσραΈλλην Ζαποτέκος
Εικόνα
Τιμή μου να έχω πρόγονό μου τον ΙσραΈλληνα Μωυσή/Μουσαίο και τον Ιουδαίο/Ουδαίο . :003:
σε δίνω τον τίτλο του αρχιψεύταρχου... τόχει το σόι σου...
Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:48 Πάντα υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις Ισραηλιτών και μητροπολιτικών Ελλήνων.
τοκογλυφικές...
Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:48 Όχι μόνο ο Ισραήλ είχε μια ελληνική συνιστώσα ( φυλή Δαν = Δαναοί ) ,
νάτα και τα Δάνεια... κάτι για τόκους λέγαμε...
Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:48 αλλά και ο προφητάναξ Δαυίδ διατηρούσε στην σωματοφυλακή του Έλληνες Χελεθθί/Χερεθαίoυς ( Κρητικούς ) και Φελεθθί ( Κρητομυκηναίους Φιλισταίους ).
παραμυθολογείς αλλά δεν είσαι καλός...
Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:48 :smt047 :smt047 :smt047 :smt047 :smt047 :smt047 :smt047
γελάει ο κόζμος....
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μπίστης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 13:05 Άλλο σε ρώτησα, κι εγώ Αλβανός είμαι αλλά οι παππούδες μου είναι εδώ την τελευταία χιλιετία, εσύ τι είδους ?

Την ιστορικη αλήθεια ασ' την ήσυχη, πέντε λέκτορες και δυο τρολλαρχοι τσακωνεστε κι εμείς οι καλοπροαίρετοι δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε το νήμα ...
αν ήμουν αλβανός, δεν θαχα προβλημα
κι αφού δεν είμαι, δεν έχω προβλημα

Λέγουσιν
ἃθέλουσιν
λεγέτωσαν,
οὐμέλιμοι
σὺφίλομε,
συνφέρισοι

:lol:
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μπίστης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 13:05 Την ιστορικη αλήθεια ασ' την ήσυχη, πέντε λέκτορες και δυο τρολλαρχοι τσακωνεστε κι εμείς οι καλοπροαίρετοι δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε το νήμα ...
ποιοί λέκτορες;

του κατηχητικού ιουδαϊκου ιερατείου είναι τα ζούδια... ο ζουδοζάπος εκδηλώθηκε... αναμένουμε τον άλλονα... άλλα ο άλλος δεν είναι ένας.... είναι ολάκερο σωματείο που σκαρφίζεται πως να συνεχίσει να πουλάει φύκια.... γιαύτο γράφει «αποδείξαμε» και όχι «απόδειξα»... είναι πολλοί... αποδείξανε στους ίδιους.... ο ένας στον άλλον... :smt005:

όχι πως δεν το ξέραμαν... αλλά παριστάνουμε τους τρολλύπατους μέχρι να κάνουμε νέα ήπατα απ'τα γέλια που προκαλούν....

ΥΓ. Η ιστορική αλήθεια είναι στους χάρτες που έβαλα... Ιουδαικη διασπορα 1000 ετών στα ίδια μέρη που ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της ιουδαϊκιάς θρησκείας... μιλάγανε ελληνιστικά σαν όλους τους υπόλοιπους... κι ήσαν κι ἀπερίτμητοι... χαμαιλέοντες... πουλάγανε fide... εξου και fideμποροι... πιστέμποροι...
Σαββάτιος
Phorum.gr user: Σαββάτιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σαββάτιος »

Μπίστης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 11:58
Pertinax έγραψε: 10 Αύγ 2024, 18:18 Το δεύτερο (γιατί να μη γίνουμε πάλι Ρωμιοί) δεν είναι εφικτό και συνετό. Υπάρχει μια νέα Ελλάδα και ένα δεδομένο συλλογικό εθνώνυμο (Έλληνες).
Κι όμως δεν είναι πλέον αμελητέοι οι τρελλοί που το επιθυμούν, έχει φουντώσει η μόδα (γιατί στο επίπεδο ημών των αναγνωστών και όχι υμων των μελετητών για αυτό πρόκειται) , ο διαβολο-παπας ο Ρωμανίδης άναψε φωτιές

Και το να μας πουν ξανά Ρωμιούς είναι ένας απλός αναχρονισμός, αλλά υπάρχει τώρα λατρεία της Ρώμης, της παλαιάς :102:
Την άποψη μου για αυτό το θέμα την έχω εκφράσει ξεκάθαρα.
Σε όλους αυτούς σου προτείνω να τους ενημερώσεις τάχιστα ότι αν επιστρέψει η Ρωμιοσύνη πρέπει να βλέπουν την νεοελληνική ιστορία από το 1821 μέχρι το σημείο επανεθνοτισμού ακριβώς όπως βλέπουμε εμείς σήμερα τα 200 χρόνια σλαβοκρατίας στον ελληνικό χώρο...
Όχι πλέον Κολοκοτρώνης, όχι Παύλος Μελάς, όχι Βαλκανικοί κ.ο.κ. Εκεί θα φανεί ποιός είναι πλήρως συνειδητοποιημένος... Το δοκίμασα! Προσγειώνει πολλούς.
Για το περιεχόμενο.. Ανεξάρτητα από το ποιά ήταν η Ρωμιοσύνη, το επίσημο αφήγημα του ρωμαϊκού κράτους ήταν η ρωμαϊκή συνέχεια και ο αυσονισμός. Άρα αν η Ρωμανία επιβίωνε μέχρι τις μέρες μας όποτε και θα προσφερόταν δωρεάν κρατική παιδεία προφανώς και θα διαχεόταν στη μάζα ο αυσονισμός...
Ο π. Ρωμανίδης φάσκει και αντιφάσκει στο έργο του! Δεν ξέρει τι υποστηρίζει! Υποστηρίζει κάτι μεταφυσικό και απροσδιόριστο κινούμενος μεταξύ Ρωμιοσύνης και Rum millet...
Σαββάτιος

Μπίστης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:01 Δεν καταλαβαίνω γιατί βρίζεστε, ξέρετε τόσα πολλά που αποκλείεται να μην είσαστε τουλάχιστον λέκτορες, άρα γνωρίζετε μεταξύ σας :102:
Βρίζω όταν με βρίζουν. Βρίζω όπως με βρίζουν... Και με τον Ζαποτέκο ανταλλάξαμε χαρακτηρισμούς, κάποτε βαρύτερους και κάποτε χαριτολογικά, αλλά σε γενικές γραμμές κόσμια συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Τώρα αν δεν βλέπεις την αλαζονική/φαρισαϊκή και παράλογη στάση του Chronicle τι να σου πω;
Παράκληση δεύτερη: Σαββατιος και ταχαλα πείτε μας για την καταγωγή σας (μπας να εξηγηθούν οι εμμονές σας)
Σε ποιά εμμονή αναφέρεσαι; Αν αναφέρεσαι στο γεγονός ότι ονομάζω τον Νέτο Γκουερίνο «Βουλγαροαρβανιτόβλαχο» αυτός άρχισε να με ονομάζει πρώτος Αλβανό...
Εγώ αναφέρομαι στο πραγματικό εθνολογικό παρελθόν της Ελληνικής Χερσονήσου μόνο όταν χρειάζεται σε θεωρητικό επίπεδο π.χ. ο Ζαποτέκος υποστήριξε:
Οι Βυζαντινοί δεν ήταν άποικοι σε κάποια ξένη χώρα ούτε διέρρηξαν τους δεσμούς τους με κάποια ομόγλωσση μητρόπολη. Οι ελληνόφωνοι κατοικούσαν συνέχεια στους ίδιους τόπους και δεν διασπάστηκαν σε διαφορετικά έθνη.
Απάντησα:
Φαντάζομαι εννοείς ότι η μη ξένη χώρα που δεν έσπασε δεσμούς με την μητρόπολη είναι οι βάρβαρες περιοχές της Θράκης και της Μικράς Ασίας κατά την εθνογένεση που διαχωρίστηκαν από την Ελλάδα (μητρόπολη του Ελληνισμού) της οποίας οι κάτοικοι άρχισαν να μιλούν σλαβικά και να λατρεύουν τον Περούν;
Είσαι σε θέση εσύ να αντιληφθείς ότι όταν λαμβάνει χώρα μια εθνογένεση εντός του ελληνόφωνου κόσμου έχει τεράστιο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της εθνογένεσης το γεγονός ότι ο ελλαδικός χώρος (λίκνο του αρχαίου Ελληνισμού) βρισκόταν εκτός του κρατικού θεσμού που προωθούσε αυτή την εθνογένεση αλλά βρίσκονταν εντός οι «βάρβαρες» περιοχές της Θράκης και της Μικράς Ασίας σύμφωνα με την ελληνική γραμματεία που διάβαζαν οι «Βυζαντινοί» για να μάθουν το παρελθόν τους;
Είσαι σε θέση να αντιληφθείς εσύ το γεγονός ότι από τη στιγμή που η εθνογένεση αυτή αποκρυσταλλώθηκε με μια διαδικασία εβραιοποίησης (= δημιουργία πεποίθησης στο λαό ότι είναι οι τωόντι Χριστιανοί και άρα ο Νέος Ισραήλ), δεδομένου ότι στην ελληνόφωνη Χριστιανική κοσμοαντίληψη ο τωόντι ειδωλολατρικός λαός είναι οι [αρχαίοι] Έλληνες (παράγοντας την έννοια «Έλληνας» = ειδωλολάτρης) και ότι η Χριστιανική ρωμαϊκή ιστορία αρχίζει με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο (άρα πριν οι πάλαι Ρωμαίοι ήταν ειδωλολάτρες) αυτό αυτομάτως σε επίπεδο ταυτότητας λαού δημιουργεί χάσμα του ταυτοτικού παρόντος με το αρχαιοελληνικό (μεγαλύτερο) και προκωνσταντίνειο αρχαιορρωμαϊκό παρελθόν;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σαββάτιος την 11 Αύγ 2024, 15:32, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Σαββάτιος

Καβαλάρης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:17
Μπίστης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:01Παράκληση δεύτερη: Σαββατιος και ταχαλα πείτε μας για την καταγωγή σας (μπας να εξηγηθούν οι εμμονές σας) :102:
Ο δεύτερος το έκρυβε για καιρό αλλά το παραδέχτηκε μερικές σελίδες πριν ότι είναι Αλβανός.
Άλλος Βουλγαροαρβανιτόβλαχος που φαντασιώνεται ελληνική συνέχεια. Τι να κάνουμε κάποιοι φαίνονται διηνεκείς Έλληνες αλλά δεν είναι!
Ὡραῖοι τῷ ὄντι ἔτι ἐσμὲν ἡμεῖς οἱ Βουλγαροαλβανιτοβλάχοι, ῥωμαλέοι τὸ πείσμα, τὴν ὑπεκφυγὴ ῥωννύμενοι, ἐρρωμένοι τὸ ψεῦδος, ῥωπικοὶ κατὰ τὴν πραπαγάνδα, καὶ λεγόμενοι Νεοέλληνες καὶ φαινόμενοι διηνεκεὶς Ἓλληνες…
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σαββάτιος την 11 Αύγ 2024, 17:03, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Σαββάτιος

Μπίστης έγραψε: 11 Αύγ 2024, 13:05 Άλλο σε ρώτησα, κι εγώ Αλβανός είμαι αλλά οι παππούδες μου είναι εδώ την τελευταία χιλιετία, εσύ τι είδους ?

Εγώ είμαι ο δεύτερος τρόλλαρχος; :a038: :p3:
Σαββάτιος

taxalata xalasa έγραψε: 11 Αύγ 2024, 13:42 ...άλλα ο άλλος δεν είναι ένας.... είναι ολάκερο σωματείο που σκαρφίζεται πως να συνεχίσει να πουλάει φύκια.... γιαύτο γράφει «αποδείξαμε» και όχι «απόδειξα»... είναι πολλοί... αποδείξανε στους ίδιους.... ο ένας στον άλλον... :smt005:
Το σκέφτηκα αυτό!
Πρέπει να γράφουν και πολλοί μαζί ταυτόχρονα τις αναρτήσεις γιατί αλλάζει το πρόσωπο στο οποίο μιλούν:
Δυστυχώς για σένα, οι δικαιολογίες σου είναι εφευρέσεις της στιγμής.
Οπότε, μένω εντελώς αμέτοχος, και επικαλούμαι μόνο την ηλιθιότητα σου να ομολογήσεις ότι η εθνοτική υπερηφάνεια, συνάδει μόνο με ίδιας εθνοτικής καταγωγής ερείπια!

Βλέπουμε λοιπόν άλλη μία φορά τι σημαίνει να έρχεσαι απροετοίμαστος σε συζήτηση που δεν κατέχεις και αντί για μια συνεπή θεώρηση, να έχεις μόνο πυροτεχνήματα της στιγμής, απλά για να πληκτρολογήσεις κάτι...

Γι' αυτό παραδέχτηκε αυτό που μετά από λίγο κατάλαβε ότι ήταν λάθος του:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σαββάτιος την 11 Αύγ 2024, 18:04, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

Σαββάτιος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 15:25

Εγώ είμαι ο δεύτερος τρόλλαρχος; :a038: :p3:
:smt018
Όχι, λέκτορας, με τόσα σεντόνια ευρυμαθειας :102:
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Σαββάτιος

taxalata xalasa έγραψε: 11 Αύγ 2024, 13:23
Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:48 Πάντα υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις Ισραηλιτών και μητροπολιτικών Ελλήνων.
τοκογλυφικές...
Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 12:48 Όχι μόνο ο Ισραήλ είχε μια ελληνική συνιστώσα ( φυλή Δαν = Δαναοί ) ,
νάτα και τα Δάνεια... κάτι για τόκους λέγαμε...
taxalata xalasa έχεις φυσικό ταλέντο. Σου το έχω ξαναπεί! :g030:
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος »

Σαββάτιος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 15:01 200 χρόνια σλαβοκρατίας στον ελληνικό χώρο...
:sal9:

Εικόνα
Εικόνα
Η νεώτερη βιβλιογραφία και η απόρριψη του μύθου της σλαβικής επικράτησης
https://www.oodegr.com/neopaganismos/el ... wf_6.htm#3.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Σαββάτιος

Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 15:57
Σαββάτιος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 15:01 200 χρόνια σλαβοκρατίας στον ελληνικό χώρο...

Εικόνα
Εικόνα
Ζαποτέκο να σοβαρευτούμε. Η Θεσσαλονίκη, το Δυρράχιο, η Νικόπολη (αυτή καταστράφηκε από αραβική επίδρομή), η Ναύπακτος, η Πάτρα (αυτή καταστράφηκε από σεισμό), η Μεθώνη, η Κορώνη, η ανατολική ακτή της Πελοποννήσου (Κόρινθος, Άργος, Μονεμβασία), η περιοχή Θήβας-Αθήνας και τα νησιά έμειναν εντός του ρωμαϊκού κράτους βέβαια. Η Φιλιππούπολη επίσης δεν κατακτήθηκε από τους Σλάβους. Από εκεί και πέρα τόσο οι «Βυζαντινές» πηγές όσο και τα αρχαιολογικά δεδομένα (να διαβάσεις τα βιβλία του Curta για τα Βαλκάνια και την αντίστοιχη περίοδο στην Ελλάδα στη σειρά του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου) είναι ξεκάθαρα. Να προσθέσω, τόσο τον αριθμό όσο και την πυκνότητα των σλαβικών τοπωνυμίων στην ελληνική χερσόνησο μετά από 900 ολόκληρα χρόνια συνεχούς ελληνοφωνίας καθώς και την σχεδόν πλήρη λήθη των αρχαιοελληνικών τοπωνυμίων (βουνά, ποταμοί κλπ).
Από εκεί και πέρα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όταν η Ελλάδα ανακτήθηκε ήταν δίγλωσσο ασχέτως από την ταυτοτική του συνείδηση και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που το εθνοτικό πλέον ρωμαϊκό κράτος ήθελε να τους προσαρτήσει. Ήταν τα «τέλεια θύματα» εκρωμαϊσμού!
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος »

Σαββάτιος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 16:06
Ζαποτέκος έγραψε: 11 Αύγ 2024, 15:57

Εικόνα
Εικόνα
Ζαποτέκο να σοβαρευτούμε. Η Θεσσαλονίκη, το Δυρράχιο, η Νικόπολη (αυτή καταστράφηκε από αραβική επίδρομή), η Ναύπακτος, η Πάτρα (αυτή καταστράφηκε από σεισμό), η Μεθώνη, η Κορώνη, η ανατολική ακτή της Πελοποννήσου (Κόρινθος, Άργος, Μονεμβασία), η περιοχή Θήβας-Αθήνας και τα νησιά έμειναν εντός του ρωμαϊκού κράτους βέβαια. Η Φιλιππούπολη επίσης δεν κατακτήθηκε από τους Σλάβους. Από εκεί και πέρα τόσο οι «Βυζαντινές» πηγές όσο και τα αρχαιολογικά δεδομένα (να διαβάσεις τα βιβλία του Curta για τα Βαλκάνια και την αντίστοιχη περίοδο στην Ελλάδα στη σειρά του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου) είναι ξεκάθαρα. Να προσθέσω, τόσο τον αριθμό όσο και την πυκνότητα των σλαβικών τοπωνυμίων στην ελληνική χερσόνησο μετά από 900 ολόκληρα χρόνια συνεχούς ελληνοφωνίας καθώς και την σχεδόν πλήρη λήθη των αρχαιοελληνικών τοπωνυμίων (βουνά, ποταμοί κλπ).
Από εκεί και πέρα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όταν η Ελλάδα ανακτήθηκε ήταν δίγλωσσο ασχέτως με την ταυτοτική του συνείδηση.
Επίσης στο Βελιγράδι ( Σιγγηδόνα ή Βελέγραδα Δαλματίας ) υπήρχε Βυζαντινός στρατιωτικός διοικητής. Η Σερδική παρέμεινε σε βυζαντινά χέρια. Οι Στόβοι ήταν έδρα επισκοπής ως το 692 ( επισκοπός της στην Πενθέκτη Οικ.Συν.). Επιβίωσε η Αμφίπολη.
( Παπαδημητρίου, Αστικό δίκτυο και θεσμική συνέχεια στις ευρωπαϊκές επαρχίες του Βυζαντίου )
πλήρη λήθη των αρχαιοελληνικών τοπωνυμίων (βουνά, ποταμοί κλπ).
:smt018
Όπως είχε γράψει παλιά και ο Αρχικλέφταρος , πολλά επιβίωσαν :

Αραϊνός-Αγερανός στη Μάνη,
Αλμυρός-Αλμυρός Μεσσηνίας,
Ασίνη-Ασίνι Αργολίδας,
Άστρον-Άστρος Κυνουρίας,
Ασωπός-Ασωπό-κάστρο στη Λακωνία,
Γλύππια-Τα Λύμπια,
Διδύμους χωρίον-Δίδυμο στην Αργολίδα,
Δυρράχιον-Δυρράχι Αρκαδίας,
Έλος-Έλος Λακωνίας,
Επίδαυρος-Πιδαύρα,
Ζάραξ(Ζάρακας)-Γέρακας Λακωνίας,
Ηλίς-Παλαιόπολη,
Θερμασία-Θερμήσι,
Καρδαμύλη(εθν. Σκαρμαμυλίτες)-Καρδαμύλη(Σκαρδαμούλα, σημείωσε την προφορά που επιβίωσε ),
Κεχριαί-Κεχριές,
Κλείτωρ-Κλείτορας Αχαΐας,
Κλεωναί-Κλενιές,
Κόρινθος-Κόρινθος(Κόρθος),
Λακεδαίμονα/Σπάρτη τουλάχιστον μέχρι την μετακίνηση στο λόφο του Μυστρά τον 13ο αιώνα, το όνομα επιβίωσε και αργότερα),
Λεύκτρα-Λευκτρό Μάνη,
Λυκουρία-Λυκούρι Αχαΐας,
Μαλέα Αρκαδίας-Μαλί(και Μαλιόκαμπος),
Μαντίνεια-Μαντίνειες (Μικρή και Μεγάλη αρκετά νοτιότερα),
Μαριός-Μαρί Κυνουρίας,
Μέθανα-Μέθανα,
Μεθώνη-Μεθώνη,
Ναύπλιον-Ναύπλιο(Ανάπλι),
Οίτυλον-Βίτυλο,
Ορχομενός Αρκαδίας ( τουλάχιστον μέχρι την πρώτη οθωμανική απογραφή που αναφέρεται), και μέχρι τον 19ο αιώνα τουλάχιστον, σαν όνομα θεσης και περιοχής εκεί που βρίσκονταν τα ερείπια της αρχαίας πόλης.),
Παρώρια-Παρόρι Αρκαδίας,
Πάτραι-Πάτρα,
Πελλήνη-Γελλήνη(;),
Πολίχνη-Πουλίθρα Τσακωνιάς,
Πτελέος-Φτελιά Μεσσηνίας,
Πύλος-Πύλα-χωριό δίπλα απο την αρχαία πόλη,
Σαμικόν-Σαμικό Ηλείας-ως όνομα κάστρου τουλάχιστον μέχρι τον 15ο αιώνα,
Τρικόλωνα-αναφέρεται στις πρώτες οθωμανικές απογραφές ως όνομα χωριού της Αρκαδίας,
Τρινασός-Τρίνησα Λακωνίας,
Τυρός-Τύρος,
Φενεός-Φονέας,
Χιππούλα-Κίπουλα Μάνης,
Ώλενα-Ώλενα Γαστούνης,
Ανδάνια-Σανδάνη Μεσσηνίας,
Ηραία-Ιρί Ηλείας(παλαιότερο χωριό),
Φρίξα-Φραξιό(;),
Περαία Χώρα-Περαχώρα Κορινθίας.

Αλλά και ονόματα ποταμών, βουνών και άλλων όπως

Ερασινός-Ερασινό ποτάμι της Αργολίδας,
Λάδων-Λαδοπόταμος,
Αστερίων-Αστράς όρος,
Παρθένιον όρος-Παρθένι,
Άκρος-Μάκρος(;) Αργολίδας,
Ωλονός-Ωλονός(Ερύμανθος στη δημώδη),
Μαλέας-κάβο Μαλιάς,
Λύρκειο όρος-Λυρείσιο όρος,
Ευρώτας/Ίρις-Νίρις ή Βασιλοπόταμο κτλ.

Αλλά και αν συνεχίσουμε πέραν του Ισθμού, βλέπουμε

Ελευσίνα-Λεσίνι,
Αθήναι-Αθήνα,
Ωροπός-Ωροπός,
Κηφισία-Κηφισιά,
Θήβαι-Θήβα,
Λιβαδεία-Λιβαδιά,
Θαυμακός-Δομοκός,
Λάρισα-Λάρισα(Λάρσα…),
Τρίκκα-Τρίκαλα,
Κύμη-Κύμη(Κούμα),
Αιδηψό-Ληψώ,
Κρίσσα-Χρισσό Φωκίδας,
Αταλάντη-Ταλάντι,
Δαυλίς-Δαύλια,
Ολλοσών-Ελλασόνα,
Χίμαιρα-Χιμάρα,
Στύρα-Στούρα Ευβοίας,
Φάρσαλα-Φάρσαλα

κτλ κτλ…
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”