Δεν προτίθεμαι να μπω σε αξιολογήσεις τύπου "ο ένας είπε αυτό, ο άλλος είπε το άλλο και ο τρίτος ο αλλούτερος είπε κάτι άλλο", από αυτά έχω γκώσειΣαββάτιος έγραψε: 29 Ιούλ 2024, 15:50Δες την λαϊκή παράδοση που παρέθεσα στον Αρίστο.ΓΑΛΗ έγραψε: 29 Ιούλ 2024, 15:32Κατ' αρχήν, μην χρησιμοποιείς πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, γιατί πέφτεις στην παγίδα του αρχαιόπληκτου και ανιστορικού ελιτισμού που κι εσύ ο ίδιος καταδικάζεις.Σαββάτιος έγραψε: 29 Ιούλ 2024, 15:24
Το συνειδησειακό κέντρο βάρους είναι το εθνοσυμβολικό περιεχόμενο της ταυτότητας: κοινά αφηγήματα, σύμβολα, μύθοι κλπ που συγκινούν τα μέλη της συλλογικότητας και μπορούν ακόμη και να τα οδηγήσουν στο να δώσουν τη ζωή τους για τη συλλογικότητα. Το σημαντικότερο είναι ο ιδρυτικός εθνοσυμβολικός μύθος που καθορίζει το ποιοί είμαστε και από πότε αρχίζουμε να υπάρχουμε.
Δεν διαχωρίζω το πολιτισμό από τον εθνοσυμβολισμό. Τα δύο αυτά όπως και άλλα στοιχεία μια εθνότητας (π.χ. εθνώνυμο) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και καθορίζονται από τις κοινωνικοϊστορικές συνθήκες που οδήγησαν στην εθνογένεση (=δημιουργία εθνότητας).
Πολύ απλά μια εθνότητα συνεχίζει να υπάρχει ενόσον τα εθνοτικά συνειδησιακά τοιχεία συνεχίζουν να υφίστανται με ένα συνεχή τρόπο σε ένα πληθυσμό στην ιστορική διαχρονία, δηλαδή αν συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι στην ιστορική διαχρονία που τόσο στο συγχρονικό παρόν τους όσο και στο διαχρονικό παρελθόν τους διακρίνονται από άλλες συλλογικότητες παροντικές (ως προς αυτούς) και παρελθοντικές (ακόμη και εθνότητες που υπήρχαν πριν τον εθνοσυμβολικό ιδρυτικό μύθο) και συνεχίζουν να ταυτίζονται με την ίδια συλλογικότητα που υπήρχε στην ιστορική διαχρονία. Προφανώς η ταύτιση αυτή μπορεί να γίνεται σε ιστορικές περιόδουςστις οποίες κατά την ιστορική συνείδηση υπήρχε το «εμείς» δηλαδή μετά τη χρονική στιγμή που ορίζει ο ιδρυτικός εθνοσυμβολικός μύθος.
Έγραψα:
Για τον πολιτισμό που ρωτάς εννούσα ότι δεν μας ενδιαφέρει στη διερεύνηση της συνέχειας της συλλογικότητας η αλλαγή πολιτισμικών στοιχείων της ως πολιτισμικών στοιχείων (π.χ. εκχριστιανισμός Αρμενίων) αλλά αν υπάρχουν αμετάβλητα συνειδησιακά εθνοτικά τοιχεία (που όπως είπα συνιστούν επιλεγμένα πολιτισμικά στοιχεία ανάλογα με την εποχή) στην ιστορική διαχρονία.![]()
Αναφορικά με τη συνέχεια του ελληνισμού, ήδη ανέφερα την λαϊκή παράδοση, που σαφώς ήταν μια αυθόρμητη διαχρονική διαδικασία που δεν επηρεάστηκε από τις όποιες "στρατευμένες" ή μη ιστορικές ή θρησκευτικές προσεγγίσεις.
Ανέφερα κάτι για την ελληνική λαϊκή παράδοση και είναι μια άποψη, που με καλύπτει πλήρως. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι αυτό.

Και η δικιά μου Ελληνίδα Θεά είναι αυτή και έχω κάνει δεκάδες αναφορές στο γιατί.

Και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά που ανέφερες εσύ στον Αρίστο, γιατί ο στόχος σου ήταν τελείως διαφορετικός.