Βίνγκιλοτ έγραψε: 09 Ιούλ 2024, 10:54
Εφόσον ο καπιταλισμός μετατρέπει την εργασία σε εμπόρευμα, ο εργαζόμενος έχει συμφέρον να πουλάει τον χρόνο του όσο πιο ακριβά μπορεί, που σημαίνει να δουλεύει όσο λιγότερο μπορεί για όσο μεγαλύτερη αμοιβή. Πολύ καλά κάνει η νέα γενιά και ξεφεύγει από την ιδεολογικοποίηση της μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσής της με έννοιες όπως τεμπελιά (γελάει ο κόσμος, ειδικά στην Ελλάδα), φιλότιμο, βάλε πλάτη για το μαγαζί, εδώ μια οικογένεια είμαστε (εμετός το συγκεκριμένο), δε δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει και άλλα τέτοια. Αυτά ο κόσμος τ' ακούει πλέον βερεσέ, άντε να κάνει λίγη καζούρα στους κουτοπόνηρους που προσπαθούν να μινμαξάρους τον εργαζόμενο και να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Αν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι δε σε επιλέγουν για εργοδότη τους, σημαίνει ότι δεν είσαι καλός εργοδότης ούτε κατ' επίφαση.
Ρε συ, αν ο νέος εργαζόμενος έχει μπακάπ από σόγια, σαφώς και θα μπει στη διαδικασία της επιλογής εργοδότη. Αν δεν έχει, επίσης σαφώς θα μπει στη διαδικασία του εκλέγεσθαι από τον εργοδότη.
Ο ψαράς μας δε βρίσκει κάποιον να του καθαρίζει τα ψάρια, είχε έναν Αιγύπτιο που σηκώθηκε κι έφυγε για Γερμανία. Όλοι όσοι έρχονται του λένε θέλω μαύρα για να μη χάσω επιδόματα, αλλά αυτός δε μπορεί να το δεχτεί γιατί είναι σχετικά επικίνδυνη δουλειά με μαχαίρια και τέτοια οπότε αν πάθει κάτι ο άλλος ανασφάλιστος την έκατσε. Έτσι εδώ και δυο μήνες που έχει φύγει ο Αιγύπτιος έχει αναγκαστεί να μειώσει πάρα πολύ την ποικιλία, φέρνει κυρίως έτοιμα καθαρισμένα θαλασσινά καθώς και μερικά ψάρια που δεν έχουν δύσκολο καθάρισμα. Από εκεί που ήταν γεμάτο πελάτες το μαγαζί, έχει παρακμάσει.
Δεν ξέρω τι επιδόματα είναι αυτά αλλά ρεαλιστικά πόσα να είναι, 500 ευρώ το μήνα; Ε μήπως να έδινε κι αυτός 500 ευρώ παραπάνω, από τη στιγμή που ολοφάνερα η συγκεκριμένη δουλειά κάνει τόσο τεράστια διαφορά στο πώς τα πηγαίνει η επιχείρηση;
ST48410 έγραψε: 09 Ιούλ 2024, 11:00Σωστό αλλά σε άλλους κλάδους πλην τουρισμού δεν υπάρχουν τόσες επιλογές
Γι' αυτό χρειάζεται οργάνωση και συλλογικές διεκδικήσεις.
Σχετικό άσχετο, φίλος με διδακτορικό που δουλεύει σε πανεπιστήμιο της Νορβηγίας αναγκάστηκε από την εργοδοσία του να γραφτεί στο συνδικάτο του.
Otto Weininger έγραψε: 19 Απρ 2024, 20:19Ορθά να τιμωρηθεί ο αστυνομικός, αφού δεν έχει μάθει ακόμα τρόπους να ακινητοποιεί τέτοια άτομα χωρίς να τα τραυματίζει τόσο πολύ και τόσο εμφανώς.
foscilis έγραψε: 09 Ιούλ 2024, 11:23
Δεν ξέρω τι επιδόματα είναι αυτά αλλά ρεαλιστικά πόσα να είναι, 500 ευρώ το μήνα; Ε μήπως να έδινε κι αυτός 500 ευρώ παραπάνω, από τη στιγμή που ολοφάνερα η συγκεκριμένη δουλειά κάνει τόσο τεράστια διαφορά στο πώς τα πηγαίνει η επιχείρηση;
Δεν θα τα δώσει. Είναι βαθιά ριζομένη η νοοτροπία που τον κάνει να αισθάνεται άξιος επιχειρηματίας αν καταφέρει να βρει φτηνό εργαζόμενο, αν καταφέρει να τον ρίξει με κάποιο τρόπο.
Ο ψαράς μας δε βρίσκει κάποιον να του καθαρίζει τα ψάρια, είχε έναν Αιγύπτιο που σηκώθηκε κι έφυγε για Γερμανία. Όλοι όσοι έρχονται του λένε θέλω μαύρα για να μη χάσω επιδόματα, αλλά αυτός δε μπορεί να το δεχτεί γιατί είναι σχετικά επικίνδυνη δουλειά με μαχαίρια και τέτοια οπότε αν πάθει κάτι ο άλλος ανασφάλιστος την έκατσε. Έτσι εδώ και δυο μήνες που έχει φύγει ο Αιγύπτιος έχει αναγκαστεί να μειώσει πάρα πολύ την ποικιλία, φέρνει κυρίως έτοιμα καθαρισμένα θαλασσινά καθώς και μερικά ψάρια που δεν έχουν δύσκολο καθάρισμα. Από εκεί που ήταν γεμάτο πελάτες το μαγαζί, έχει παρακμάσει.
Αν δεν ξέρεις, πόσα είναι τα επιδόματα που θα χάσει ο εργαζόμενος και τι μισθό δίνει ο εργοδότης, ποια ακριβώς απάντηση περιμένεις βρε φόσι;
Για να μη βρίσκει επί 2 μήνες έναν άνθρωπο να του καθαρίζει τα ψάρια, μάλλον τον βασικό θα έδινε. Ή μάλλον πολύ λιγότερα, ως part-time. Το να δώσει 500 ευρώ παραπάνω μάλλον θα είναι αύξηση 100%. Προφανώς ψάχνει να βρει άλλον μαλάκα και δεν βρίσκει.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin
Βίνγκιλοτ έγραψε: 09 Ιούλ 2024, 11:24
Σωστό αλλά κάπου έχουν κουράσει κι οι ανοησίες των συνδικαλιστών. Δεν χωράει στο κεφάλι τους ότι εκλέγουμε εκπρόσωπο που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα του κλάδου και επιμένουν να παίζουν τα κομματικά παιχνιδάκια της παράταξής του.
Parrot έγραψε: 09 Ιούλ 2024, 09:51
Είμαι ενάμιση μήνα τώρα σ' ένα μαγαζί σε τουριστική περιοχή στην Αθήνα που έχει χαρτιά κολλημένα "ζητείται προσωπικό για κουζίνα".. Ενάμιση μήνα δεν έχει μπει κανένας να ρωτήσει .. Πού είναι όλοι οι "άνεργοι"..;;;
Δεν ειναι δελεαστική η θέση, ανέβασε μισθό, όχι 6ημερη εργασια και 12ωρο και ισως να έρθει κάποιος.
Ισα-ίσα, 12ωρα στην Αθήνα δύσκολα πλέον (εξαρτάται το μαγαζί βέβαια). Οι ώρες έχουν μειωθεί ή τηρείται αυστηρά το 8ωρο αναλόγως την περίπτωση. Αν οι ώρες βγαίνουν στο εξάωρο (όπως στην δικιά μου) τότε αυτό βολεύει για να "κολλήσεις" και δεύτερη δουλειά..!
Τα πράγματα έχουν γίνει πλέον ευέλικτα, το βασικό είναι να έχεις όρεξη για δουλειά και να κάνεις έξυπνες κινήσεις.
Εγώ απο εκεί που ήμουν τόσα χρόνια κολλημένος στα 600 ευρώ, πέρυσι ανέβηκα στα 750 καθαρά και φέτος έχω πάει στα 900 με 6ωρα και 7ωρα παρακαλώ (και μερικά λίγα 12ωρα μέσα στο μήνα). Μόλις περάσει το καλοκαίρι και μπει ο Σεπτέμβρης θα βγω και σε δεύτερη εργασία και προσδοκώ (έτσι όπως τα έχω στο μυαλό μου) να ξεπερνάω τα 1500 το μήνα.. !!!
Είμαι ενάμιση μήνα τώρα σ' ένα μαγαζί σε τουριστική περιοχή στην Αθήνα που έχει χαρτιά κολλημένα "ζητείται προσωπικό για κουζίνα".. Ενάμιση μήνα δεν έχει μπει κανένας να ρωτήσει .. Πού είναι όλοι οι "άνεργοι"..;;;
Δεν ειναι δελεαστική η θέση, ανέβασε μισθό, όχι 6ημερη εργασια και 12ωρο και ισως να έρθει κάποιος.
Ισα-ίσα, 12ωρα στην Αθήνα δύσκολα πλέον (εξαρτάται το μαγαζί βέβαια). Οι ώρες έχουν μειωθεί ή τηρείται αυστηρά το 8ωρο αναλόγως την περίπτωση. Αν οι ώρες βγαίνουν στο εξάωρο (όπως στην δικιά μου) τότε αυτό βολεύει για να "κολλήσεις" και δεύτερη δουλειά..!
Τα πράγματα έχουν γίνει πλέον ευέλικτα, το βασικό είναι να έχεις όρεξη για δουλειά και να κάνεις έξυπνες κινήσεις.
Εγώ απο εκεί που ήμουν τόσα χρόνια κολλημένος στα 600 ευρώ, πέρυσι ανέβηκα στα 750 καθαρά και φέτος έχω πάει στα 900 με 6ωρα και 7ωρα παρακαλώ (και μερικά λίγα 12ωρα μέσα στο μήνα). Μόλις περάσει το καλοκαίρι και μπει ο Σεπτέμβρης θα βγω και σε δεύτερη εργασία και προσδοκώ (έτσι όπως τα έχω στο μυαλό μου) να ξεπερνάω τα 1500 το μήνα.. !!!
Βίνγκιλοτ έγραψε: 09 Ιούλ 2024, 11:24
Σωστό αλλά κάπου έχουν κουράσει κι οι ανοησίες των συνδικαλιστών. Δεν χωράει στο κεφάλι τους ότι εκλέγουμε εκπρόσωπο που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα του κλάδου και επιμένουν να παίζουν τα κομματικά παιχνιδάκια της παράταξής του.
κάθε εκπρόσωπος όμως για να εκλεγεί προβαίνει σε πια κατεύθυνση πρέπει να παέι το συνδικάτο. Σε άλλη κατεύθυνση θα το πάει ο της νδ-συριζα-πασόκ σε άλλη οι κκεδες.
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει
Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
δηλαδή για να βγάλεις 2 δραχμές πρέπει να δουλεύεις σαν ζώο. γίνεται και αυτό.
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει
Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.