!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ιερός Λόχος 1942 - 45

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Chainis
Phorum.gr user: Chainis

Re: Ιερός Λόχος 1942 - 45

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis »

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 21:19
Chainis έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 21:09
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 20:57
καλά. κι εσεις οι υπολοιποι μας λετε πως τελειωσε ο πόλεμος το 43 ( όταν ξεκινουσε για τα καλα η εξόντωση των εβραίων μεταξύ αλλων ) και καλα εκαναν οι ταγματασφαλίτες και ηταν στις υπηρεσιες του χιτλερ σκοτώνοντας πατριωτές και πολεμιστές των συμμάχων, τωρα μας λετε για τους αγωνιστες που πολεμησαν τους ναζι το 43, γενικά το φόρουμ δνε πρεπει να ασχολειται καθολου με την κατοχή, ζει στο δικο του παρανοικό συμπαν που δεν ήταν φτιαγμενο για τους ζωντανους εγκεφαλους, αλλα για τους εγκεφαλικά νεκρούς.
Επειδή εγώ άνοιξα το νήμα.

- Πότε είπα και που ότι ο πόλεμος τελείωσε το 43;

- Τι σχέση έχει η εξόντωση των Εβραίων με το νήμα;

- Ποιοι ταγματασφαλίτες και πότε σκότωσαν πολεμιστές των συμμάχων;

- Γιατί να μην λέμε για όσους πολέμησαν πραγματικά τους ναζί όπως ο Ι.Λ.;

Δεν ξέρω αν έχουν κόλλημα οι ΧΑίτες με τους ναζί αλλά "εμείς οι υπόλοιποι" όπως μας χαρακτήρισες για ποιο λόγο δεν μπορούμε να εκθειάσουμε τον Ιερό Λόχο;

- Μήπως να ασχοληθείς λίγο σοβαρά με τον δικό σου εγκέφαλο πρώτα;
όταν υπερασπίζεσαι συνεργατες των ναζί, εισαι ναζί. η συζητηση τελειώνει για ολον τον πολιτισμενο πλανήτη, περα απο τους ΝΑΖΙ. και αφου εισαι ναζι, θα επρεπε να πεις πως ο ιερο λοχος θα επρεπε να είναι με τον αξονα επειδη τοτε ο εχθρος ηταν ο στάλιν που μας ηθελε αλβανία ξερω γω. η γνωστή ρητορικη της ταγματασφαλίτικης κλαψας, που ειναι και ηλιθια βεβαια, γιατι αν θες να πολεμησεις τον κομμουνισμο μετα τον πολεμο, ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.Απλά υπερασπιζεστε κατι τομαρια που βαζουν το δικο τους τομάρι πανω απο οτιδηποτε εχει αξια σε αυτην την κωλοζώη φτανοντας στο σημειο να συμμαχησουν με οτι πιο συστηματικά φρικαλεο γνωρισε η ανθρωποτητα. μπορεις να πεις ότι εγκλημα θες του κκε και τα εχουν πει και πολλοι αριστεροί απο εκει και περα,οπως εγιναν αναλογα βεβαια σε κάθε πολεμο/επανασταση. ολα τα αλλα ειναι ρεζιλίκια.
Τρικυμία, πραγματικά κάτι πρέπει να κάνεις με τον εγκέφαλο σου πολύ περισσότερο που παραδίπλα έγραψες πως αν είχες όπλο θα αυτοκτονούσες κάποτε.

Αν θες να βρεις άκρη με την λογική σου και σε σχέση με όσα έγραψες εδώ, ξεκίνα από το ότι οι περισσότεροι ταγματασφαλίτες ήταν πρώην αντιστασιακοί και πολεμιστές του 40 και πήγαν στους Γερμανούς αφού τους είχε πολεμήσει ο ΕΛΑΣ πρώτα και είχε σκοτώσει συντρόφους τους, για να καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί.
Παράδειγμα, τα απομεινάρια της ΕΚΚΑ του Ψαρού που γλύτωσαν από τον ΕΛΑΣ και ίδρυσαν το ΤΑ Ναυπάκτου.

Αφού είσαι πολιτικός οπαδός κερκίδας μόνο χωρίς επαφή με την ιστορία τι θέλεις κι ανακατεύεσαι;

**** Α και όλες τις ερωτήσεις από πάνω έκανες ότι δεν τις είδες.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros »

Nandros έγραψε: 23 Νοέμ 2018, 00:05 Το νήμα αφορά αγώνες Ελλήνων κατά των ορδών των Μουσολίνι/Χίτλερ.
Εσύ, σαν νεοΝΑΖΙ, δεν έχεις δουλειά εδώ μέσα.
καλά. κι εσεις οι υπολοιποι μας λετε πως τελειωσε ο πόλεμος το 43 ( όταν ξεκινουσε για τα καλα η εξόντωση των εβραίων μεταξύ αλλων ) και καλα εκαναν οι ταγματασφαλίτες και ηταν στις υπηρεσιες του χιτλερ σκοτώνοντας πατριωτές και πολεμιστές των συμμάχων, τωρα μας λετε για τους αγωνιστες που πολεμησαν τους ναζι το 43, γενικά το φόρουμ δνε πρεπει να ασχολειται καθολου με την κατοχή, ζει στο δικο του παρανοικό συμπαν που δεν ήταν φτιαγμενο για τους ζωντανους εγκεφαλους, αλλα για τους εγκεφαλικά νεκρούς.
Το ποστ μου αφορά έναν δεδηλωμένο νεοΝΑΖΙ.
Βρες κείμενο δικό μου, που να είναι υπέρ των ΤΑ!
Το "εσείς" να το αλλάξεις, δεν με αφορά.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros »

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 21:19
Chainis έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 21:09
Επειδή εγώ άνοιξα το νήμα.

- Πότε είπα και που ότι ο πόλεμος τελείωσε το 43;

- Τι σχέση έχει η εξόντωση των Εβραίων με το νήμα;

- Ποιοι ταγματασφαλίτες και πότε σκότωσαν πολεμιστές των συμμάχων;

- Γιατί να μην λέμε για όσους πολέμησαν πραγματικά τους ναζί όπως ο Ι.Λ.;

Δεν ξέρω αν έχουν κόλλημα οι ΧΑίτες με τους ναζί αλλά "εμείς οι υπόλοιποι" όπως μας χαρακτήρισες για ποιο λόγο δεν μπορούμε να εκθειάσουμε τον Ιερό Λόχο;

- Μήπως να ασχοληθείς λίγο σοβαρά με τον δικό σου εγκέφαλο πρώτα;
όταν υπερασπίζεσαι συνεργατες των ναζί, εισαι ναζί. η συζητηση τελειώνει για ολον τον πολιτισμενο πλανήτη, περα απο τους ΝΑΖΙ. και αφου εισαι ναζι, θα επρεπε να πεις πως ο ιερο λοχος θα επρεπε να είναι με τον αξονα επειδη τοτε ο εχθρος ηταν ο στάλιν που μας ηθελε αλβανία ξερω γω. η γνωστή ρητορικη της ταγματασφαλίτικης κλαψας, που ειναι και ηλιθια βεβαια, γιατι αν θες να πολεμησεις τον κομμουνισμο μετα τον πολεμο, ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.Απλά υπερασπιζεστε κατι τομαρια που βαζουν το δικο τους τομάρι πανω απο οτιδηποτε εχει αξια σε αυτην την κωλοζώη φτανοντας στο σημειο να συμμαχησουν με οτι πιο συστηματικά φρικαλεο γνωρισε η ανθρωποτητα. μπορεις να πεις ότι εγκλημα θες του κκε και τα εχουν πει και πολλοι αριστεροί απο εκει και περα,οπως εγιναν αναλογα βεβαια σε κάθε πολεμο/επανασταση. ολα τα αλλα ειναι ρεζιλίκια.
Άρρητα ρήματα, κουκιά μαγειρεμένα.
Τρικυμία εν κρανίω.
Τί κάνεις Γιάννη, κουκιά σπέρνω!
:011:
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ »

Σαμψών έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 20:54

Μια σειρά μετά από μένα πάντως που κάνανε ασκήσεις με Αμερικάνους marines, οι δικοί μας τους έκοβαν στα πάντα και είχαν πολύ καλύτερη παρουσία μου είπαν. Βέβαια οι Αμερικάνοι είχαν πολεμική εμπειρία αλλά άλλο κομμάτι τούτο.
Mηπως σου ειπε και οτι οι Ελληνες πιλοτοι ειναι οι καλυτεροι στον κοσμο;
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες
Άβαταρ μέλους
Chainis

Είσαι εκτός θέματος και με βρίζεις χωρίς να σου έχω δώσει κανένα δικαίωμα.

Το ποστ σου αναφέρθηκε.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Άβαταρ μέλους
Σαμψών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σαμψών »

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 21:42
Σαμψών έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 20:54

Μια σειρά μετά από μένα πάντως που κάνανε ασκήσεις με Αμερικάνους marines, οι δικοί μας τους έκοβαν στα πάντα και είχαν πολύ καλύτερη παρουσία μου είπαν. Βέβαια οι Αμερικάνοι είχαν πολεμική εμπειρία αλλά άλλο κομμάτι τούτο.
Mηπως σου ειπε και οτι οι Ελληνες πιλοτοι ειναι οι καλυτεροι στον κοσμο;
Δεν μου το είπε ένα άτομο γιατί πολλοί από αυτούς ήταν φίλοι και μιλάγαμε και ήταν πολύ κοντά αφού είχα απολυθεί οπότε δεν πρόκειται για urban legend. Δεν καταλαβαίνω όμως το πήξιμο με τους πιλότους μας, δεν τους θεωρείς καλούς ας πούμε; Τι θα ήθελες να αλλάξουμε σε αυτούς;
Άβαταρ μέλους
τεν τεν
Phorum.gr user: τεν τεν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από τεν τεν »

Μη γαμάτε ενα τοσο αξιόλογο θέμα, ας διαγράψουν οι συντονιστές τα άκυρα ποσταρίσματα.
Ολιγόστευαν οι σκύλοι,
και Αλλά εφώναζαν, Αλλά
και των Χριστιανών τα χείλη
φωτιά εφώναζαν, φωτιά.
Άβαταρ μέλους
Chainis

τεν τεν έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 21:51 Μη γαμάτε ενα τοσο αξιόλογο θέμα, ας διαγράψουν οι συντονιστές τα άκυρα ποσταρίσματα.
Και όσα δικά μου (κακώς) απάντησα στους εκ πεποιθήσεως μπαχαλευτές.

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Άβαταρ μέλους
τεν τεν
Phorum.gr user: τεν τεν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από τεν τεν »

Εικόνα
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

...
Η συγκρότηση του Λόχου έγινε στη Καφριόνα της Παλαιστίνης. Από την εποχή εκείνη άρχισε, αλλά συνεχίστηκε και αργότερα, η εθελουσία κατάταξη στον Ιερό Λόχο αξιωματικών και οπλιτών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας όπως επίσης και ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο Λόχος αυτός οργανώθηκε αρχικά ως Λόχος Πολυβόλων, με προορισμό να προσκολληθεί στην ΙΙη Ελληνική Ταξιαρχία και, αφού μεταστάθμευσε (Σεπτέμβριος 1942) στο Μεάντι της Αιγύπτου, άρχισε ανάλογη εκπαίδευση στο εκεί Νεοζηλανδικό στρατόπεδο.

Λίγο αργότερα, ο νέος και οριστικός διοικητής του “Λόχου Επιλέκτων Αθανάτων”, Συνταγματάρχης Πεζικού Χριστόδουλος Τσιγάντες, πέτυχε την μετονομασία της μονάδας του σε “Ιερόν Λόχον” (τον πέμπτο στην Ελληνική ιστορία) και την αλλαγή της αποστολής του.

Έτσι, ύστερα από συνεργασία του Τσιγάντε με τον τότε διοικητή του Βρετανικού Συντάγματος S.A.S (Special Air Service) Αντισυνταγματάρχη Ντέιβιντ Στέρλινγκ (David Stirling) και με την έγκριση του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου Μέσης Aνατολής, ο Ιερός Λόχος μεταστάθμευσε, το Νοέμβριο του 1942, στο Καμπρίτ της Αιγύπτου (έδρα και στρατόπεδο του S.A.S), τέθηκε υπό διοίκηση αυτής της Ειδικής Μονάδας και άρχισε να εκπαιδεύεται για εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων στα μετόπισθεν των δυνάμεων του αντιπάλου, Γερμανοϊταλικών δυνάμεων. Από τότε και μέχρι το καλοκαίρι του 1945, ο Ιερός Λόχος έδρασε στη Βόρεια Αφρική και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Το πρώτο τμήμα του Ιερού Λόχου που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις αυτές ήταν μια ομάδα από 8 αξιωματικούς, με επικεφαλής τον Αντισμήναρχο Γ. Αλεξανδρή, η οποία, υπό τη Β’ Μοίρα του Συντάγματος S.A.S, έδρασε στα μετόπισθεν των Γερμανοϊταλικών στρατευμάτων στην Κυρηναϊκή, από 17 Νοεμβρίου 1942 μέχρι 27 Ιανουαρίου 1943.
....
Το τμήμα αυτό, έμεινε καθαρό και αμόλυντο από τα πολιτικά πάθη της εποχής του. Αν και οι πρώτοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που το οργάνωσαν ήταν..."ανεπιθύμητοι", ταραξίες, αντίθετοι της πολιτικής τάξης και της δικτατορίας του Μεταξά, απότακτοι, κινηματίες, εν τούτοις μόλις οργανώθηκαν, τα ξέχασαν όλα και πολέμησαν για την πατρίδα.

Έτσι το περιέγραψε σε μία ομιλία του, ο τιμημένος και σεβαστός Στρατηγός Κόρκας το 2002 σε επέτειο ημέρα των 60 χρόνων από ιδρύσεως του Ιερού Λόχου:

"Στις 12 Σεπτεμβρίου 1942, ξαφνικά ενεφανίσθη στο Στρατόπεδο μας, στην Καφριώνα της Παλαιστίνης, ο Συντ/ρχης ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ με οδηγό τον Λευτέρη Κοντομίχαλο. Εμείς 30 περίπου, τον γιουχαΐσαμε και τον αποδοκιμάσαμε και του είπαμε να φύγει. Ο Κοντομίχαλος του ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου να μπει μέσα. Απότομα όμως κάνει στροφή και μας λέγει:

« Έχετε δίκιο να με βρίζετε, αλλά εγώ γνωρίζω ότι, εσείς είσαστε διωγμένοι και παραμερισμένοι διότι ζητάτε να πάτε στον Πόλεμο να ελευθερώσετε την Πατρίδα. Εγώ αναλαμβάνω να σας πάω στον Πόλεμο. Αφήστε με να σας ειπώ δύο λόγια και θα φύγω».

Εμείς κοιταχθήκαμε μεταξύ μας και του είπαμε ΝΑΙ. Δίπλα ήτανε μία σκηνή Σκούατ και μπήκαμε μέσα.

Ο Τσιγάντες μας είπε, « Εγώ είμαι ο Λάκης Τσιγάντες, ο Ροχάλας, ο Κινηματίας, απότακτος του 1935, αλλά εγώ είμαι ένας συνάδελφος που επολέμησα στο ΣΚΡΑ όπου έχασα δύο δάκτυλα. Επολέμησα στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ Επολέμησα στη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ με τραύμα στα πλευρά. Ο Μεταξάς το 1940 ΔΕΝ με ανεκάλεσε όπως και τον αδελφό μου Γιάννη, είχε δίκιο. Εγώ επήγα στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων και επολέμησα στο ΜΠΙΡ ΧΑΚΙΜ από όπου διέφυγα και ήλθα στην ΑΙΓΥΠΤΟ . Έμαθα για σας και ήλθα να σας πω ότι, εγώ αναλαμβάνω να σας πάω στον Πόλεμο, εάν εσείς με δεχθείτε ως διοικητή σας. Εγώ ποτέ δεν θα σας μιλήσω για πολιτική και κόμματα. Σεις μπορείτε να πιστεύετε ό,τι θέλετε».

Εμείς κοιταχθήκαμε και του είπαμε ΝΑΙ. "

Είπαν "Ναί" και έτσι έγινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Το παράδειγμά τους πρέπει όλοι οι κομάντος, συνεχιστές της παράδοσης να το ακολουθούν.
....
https://tolmwnnika.blogspot.com/2010/08 ... st_15.html

Φωτογραφίες και κάποιες ακόμα λεπτομέρειες για τον Ιερό Λόχο
Ολιγόστευαν οι σκύλοι,
και Αλλά εφώναζαν, Αλλά
και των Χριστιανών τα χείλη
φωτιά εφώναζαν, φωτιά.
Άβαταρ μέλους
Tarkovsky
Phorum.gr user: Harry Haller's Records

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tarkovsky »

Chainis έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 15:02
Tarkovsky έγραψε: 24 Νοέμ 2018, 14:54 Δίνω τρεις ερμηνείες. Κανείς άλλος;
Η δική μου ερμηνεία έχει πολλά στοιχεία :

Φοβερή ψυχολογία.
Φοβερή εκπαίδευση.
Επιλογή δική τους πάντα που και πως θα πολεμήσουν (ίσως το βασικότερο όσον αφορά τις απώλειες).
Προετοιμασία και στην τελευταία λεπτομέρεια κάθε επιχείρησης.

Edit:
Και κάτι ακόμα.
Αιφνιδιασμός! Μεγάλη υπόθεση να πιάνεις τον εχθρό στον ύπνο.
2/3 :smt023

1. υψηλό φρόνημα
2. εκπαίδευση από τους κορυφαίους της εποχής (βρετανική SAS)
Spoiler
Η επιλογή "πού και πώς" είναι ίσως υπερβολή, καθώς είχαν μεν Έλληνα διοικητή αλλά υπάγονταν σε αγγλικό σώμα: Έτσι τέθηκε, από τις αρχές του Φεβρουαρίου 1944, υπό Διοίκηση των Βρετανικών "Δυνάμεων Καταδρομών" ("Raiding Forces") του Ταξιάρχου Τέρνμπουλ
Επίσης, ο αιφνιδιασμός του εχθρού αποτελεί σταθερά για καταδρομείς/σαμποτέρ.
3. μικρή αντίσταση
Spoiler
Στις 2 Αυγούστου 1944 η Τουρκία διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία -άρα ακυρώνει το διμερές σύμφωνο μη επίθεσης του 1941- και σε 2-2,5 μήνες η τελευταία έχει εκκενώσει την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 15μηνου που ο Ι.Λ επιχειρεί στα νησιά του Αιγαίου (Μάρτης 1944-Μάης 1945), ο πόλεμος έχει τελειώσει για τις εκεί παραμένουσες γερμανικές φρουρές μην έχοντας την παραμικρή δυνατότητα ενισχύσεων ή απαγκίστρωσης.

Το λινκ του τεν τεν, παρότι κι αυτό βασίζεται σε πηγή του ΓΕΣ (που όμως δεν ανοίγει), δίνει τους ίδιους αγνοούμενους και αιχμάλωτους (3 και 29 αντίστοιχα), αλλά περισσότερους νεκρούς (25 αντί 17) και λιγότερους τραυματίες (56 αντί 58), ενώ εντύπωση προκαλεί και η σύνθεση των τελευταίων (28 αξιωμ. και 28οπλίτες, έναντι 32 και 26 αντίστοιχα). Πάντως τέτοιες διαφορές είναι συνηθισμένες μεταξύ πηγών.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Tarkovsky την 26 Νοέμ 2018, 04:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Μητσοτάκη πομπόμ-πομ
Άβαταρ μέλους
Tarkovsky
Phorum.gr user: Harry Haller's Records

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tarkovsky »

Κάποιες παρατηρήσεις πάνω στο o.p
12/09/43 έφτασε στην Λέρο η πρώτη ομάδα του Ι.Λ. με επικεφαλής τον Λοχαγό Ζαχαράκη.
Δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, ούτε στα δύο λινκ με πηγές του ΓΕΣ, ούτε στο λήμμα Μάχη της Λέρου από την ελληνική Βικιπαίδεια.

Ακούγεται λογικό, καθώς ο Τσώρτσιλ έκανε τα χατίρια των Ιταλών -νέων του συμμάχων από τις 3 του μηνός- οι οποίοι δεν ήθελαν ελληνική παρουσία σε δικό τους έδαφος. Αντίθετα ελληνικό ήταν η Σάμος, που όντως στάλθηκαν Ιερολοχίτες το Νοέμβρη.

Ο Λ/γός (ΠΒ) Εμμανουήλ Ζαχαράκης πρέπει να ταυτίζεται με τον υπαρχηγό της -τότε- ΚΥΠ κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, ο οποίος στην είσοδο του Πενταγώνου επαναλάμβανε το γνωστό:   ένας Ταξίαρχος δεν παραδίδει το πιστόλι του σε λοχαγίσκο   μέχρι ο άλλος να του βάλει το δικό του στη μούρη. Νομίζω ότι μετέφερε μήνυμα του σταθμάρχη της CIA προς τους Χουνταίους.

Στα 12νησα οι Ιερολοχίτες δρουν με Αγγλικές στολές χωρίς Ελληνικά εθνόσημα.
Οι λόγοι ήταν δυο, αφενός έτσι δεν θα υπήρχαν αντίποινα των Γερμανών στους αμάχους όπως και δεν έγιναν, αφού πολεμούσαν τακτικοί στρατοί αφετέρου οι Ιταλοί για να παραδώσουν τα Δωδεκάνησα στους Άγγλους είχαν βάλει όρο να πάνε εκεί μόνο Αγγλικά στρατεύματα.
Ένας τρίτος λόγος μπορεί να ήταν ότι οι Άγγλοι έγλειφαν την Τουρκία για να μπει στον πόλεμο.

Μετά από λίγους μήνες αυτό άλλαξε και οι Ιερολοχίτες πολεμούσαν στο Αιγαίο με Ελληνικά εθνόσημα.
Πρέπει να εννοεί πολλούς, δλδ κατά τη δεύτερη δραστηριοποίηση του Ι.Λ στο Αιγαίο και ίσως όχι από την αρχή (Μάρτης 1944).

Επίσης, για να αποχωρήσει από την Σάμο ο Ιερός Λόχος ο Τσιγάντες ζήτησε διαταγή από την Ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου.
Είχε κάκκαλα ο μπαγάσας, όσο κι αν αποκλείεται να του έλεγαν -κόντρα στους Άγγλους- "μείνε". Εφόσον δεν έφευγαν, ο Ι.Λ θα είχε απώλειες 300/300, η ιστορία του θα έληγε εκεί και τότε, όλοι δε σήμερα θα ξέραμε τον ηρωικό Συν/χη Τσιγάντε.

Επίσης ζήτησε να φύγουν πρώτα οι Ιταλοί που βρίσκονταν στο νησί για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών και μετά ο Ι.Λ.
8.000 Ιταλοί διαπεραιώθηκαν στο Κουσάντασι μέχρι τις 17 ή 18 Νοέμβρη, ενώ άλλοι 2.500 παρέμειναν και παραδόθηκαν στους Γερμανούς στις 22.
Μητσοτάκη πομπόμ-πομ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”