omg kai 3 lol έγραψε: 01 Ιουν 2024, 19:58
η εξουσια εκεινη την εποχη ειχε
πυραμιδοειδη μορφη και οτι πηγαζε απο την κλειστη καστα της κορυφης ηταν αδιαμφισβητητο, δε χρειαζοταν να εισαι σκλαβος για να πιστεψεις, οπως δεν χρειαζεται να εισαι σκλαβος για να ανεβαινεις γονατιστος σκαλια, ή να προτιμας να σε καινε ζωντανο για να μην αλλαξοπιστησεις ή να ανατιναζεσαι με εκρηκτικα κοκ.
το τειχος των Ινκας στην Saqsaywaman του Περου παρομοιως το εχτιζαν δεκαδες χωρικοι αγροτες που δουλευαν σε βαρδιες εβδομαδων,
και αυτοι επισης ουτε σκλαβοι ηταν ουτε το εκαναν με βαρια καρδια, ισα ισα καμαρωναν θεωρωντας το κατι σαν κοινωνικη προσφορα αφου το εργο δεν γινοταν εμμεσα μεσω καταβολης φορου για να το φτιαξει καποιος αλλος,
αλλα με τον δικο τους προσωπικο κοπο και χρονο που εβλεπαν χειροπιαστα οτι επιανε τοπο! σκεψου να εισαι σε ενα δημο ενος χωριου και ολοι οι κατοικοι να συμβαλλουν στα εργα πχ στο φτιαξιμο μιας πλατειας, μιας εκκλησιας, ενος δρομου, ενος εργου απορροης υδατων, ενος γεφυριου, -ουσιαστικα αυτο γινοταν στο χτισιμο των σπιτιων μεχρι και πριν 100 χρονια βοηθουσαν ολοι- αναλογισου ποσο δεσιμο υπηρχε σε αυτες τις κοινωνιες και ποσο αποφασισμενοι ηταν για ενα εργο οσο μικρο ή μεγαλο κι αν ηταν αυτο..
δεν υπηρχαν κρατικοδιαιτοι χορηγοι που για να φανε τα χρηματα και να κλεψουν το εργο, ολοι εβαζαν τον καλυτερο τους εαυτο και ηταν περηφανοι γιαυτο, γιαυτο βλεπουμε στις πυραμιδες γκραφιτι εργατων που αναφερουν οτι ειμαι ο ταδε και φτιαχνω αυτο για τον ταδε, ποιος εργατης σημερα θα γραψει με μαρκαδορο οτι δουλευει για την γεφυρα του Μπομπολα που θα κοψει τη κορδελα ο Μητσοτακης
Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι το ίδιο οι πυραμίδες με το χτίσιμο πχ μιας γέφυρας ή ενός σπιτιού που βοηθάνε όλοι οι γείτονες πχ Άμις. Μιλάμε για απίστευτη κακουχία, μέναν από πλάτες και αρθρίτιδες οι ανθρώποι. Και τις εκλλησίες που λες λάου λάου τις χτίζανε, όχι σαν τις πυραμίδες, έτσι;
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στην Αίγυπτο του 2500 οι συνθήκες ήταν πιο πεφωτισμένες απ'την σημερινή εποχή! Δηλαδή ας πούμε, τώρα στις ΗΠΑ βάζουν τους κρατούμενους να φτιάχνουν πινακίδες (τζάμπα δουλεια) και δεν θα κάνανε το ίδιο πχ στην Αίγυπτο για μικροπαραβάτες, οφειλέτες κτλ; Αυτό δεν συνάδει με την κοινή λογική. Σκέτες εικασίες κάνουν οι αρχαιολόγοι για το από που προέρχονταν αυτοί οι άνθρωποι, νομίζω το καταλαβάινεις αυτό.
Όπως είπα δεν χρειάζεται να ήταν σκλάβοι, αλλά μπορούσε άνετα να υπάρχει κάποιο στοιχείο coercion, το οποίο απορρίπτεται τώρα χωρίς αιτιολόγηση.
Εννοείται θα έχεις και ανθρώπους που δεν έχουν εισόδημα άλλο και θα πάνε να δουλέψουν και θα είναι και ευγνώμονες, για να αφήνουν τα γκραφίτι τους kilroy was here και τέτοια.
Αλλά η μετακίνηση όπως λένε αγροτών από μακρινές(!) περιοχές αποκλείεται να μην οδηγούσε σε προστριβές, δεν αφήνουν όλοι έτσι την οικογένεια τους να πάνε να σπάσουν την μέση τους για 3 μήνες στην πυραμίδα από θρησκευτικό αίσθημα. Εδικά αυτό που λένε για 3μηνη βάρδια όταν τα χωράφια τους ήταν κατακλυσμένα, εμένα μου μπάζει από παντού (εκτός αν υπάρχει κάποια πηγή). Λες και τα χωράφια πλημύριζαν σε διαφορετικές εποχές. Ποιος δούλευε τις υπόλοιπες;;
Είμαι με τους επιστήμονες γενικά, αλλά καλό είναι να παραδεχόμαστε ποια πράγματα είναι σκέτες εικασίες.