masterridley έγραψε: 29 Μάιος 2024, 18:19
Νετο Γκουερινο για να μην τρελένεσαι να σου δώσω εγώ ένα δίκιο. Ναι, είναι περίεργο που όλες οι επόμενες πυραμίδες ήταν τόσο μεγάλες αποτυχίες. Όμως ποια είναι μια εναλλακτική εξήγηση που να στέκει;
Καταρχήν κακώς δεν βάλαμε όλες τις πυραμίδες μέχρι να φτάσουμε στις καλές.
Αρχικά έχουμε το ταπεινό mastaba απ'όπου ξεκίνησαν όλα
Μετά η επαναστική ιδέα (λέμε τώρα) του Τζόσερ να φτιάξει μάσταμπα με περισσότερα επίπεδα.
Μέτα τον Τζόσερ, ο Χούνι (τέλος 3ης) ή ο Σνέφρου (αρχές 4ης) χτίσαν αυτό. Επειδή χτίστηκε σε 3 φάσεις, στην 1η ήταν μάσταμπα, μια θεωρία λέει ότι την έφτιαξε ο Χούνι και ο Σνέφρου προσπάθησε να χτίσει μια κανονική γύρω γύρω και απέτυχε (κατάρρευση).
Η 2η προσπάθεια του Σνέφρου ήταν αυτή, που άλλαξε στη μέση λόγω επικείμενης κατάρρευσης
Τέλος, η 3η και τελική που στέφτηκε με επιτυχία
Να επισημάνουμε ότι όλες αυτές οι πυραμίδες χτίστηκαν με πετρούλες και όχι ογκόλιθους, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η πρεμούρα να την δώσετε σε άλλον πολιτισμό, όταν όλα δείχνουν ότι ο Σνέφρου έβαινε σταδιακά προς τα κει αλλά whatever, άβυσσος η ψυχή του εναλλακτικού.
---
Αυτό που θέλω να μου εξηγήσεις για να καταλάβω πως σκέφτεσαι είναι, πως η εναλλακτική σου εξήγηση καλύπτει αυτό το όντως περίεργο φαινόμενο, ότι δηλαδή γίναν αιφνίδια άχρηστοι.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ήρθαν και τα έχτισαν ατλαντίδες/Λίβυοι της Πράσινης Σαχάρας και πράσιναλογα, αυτοί οι πεφωτισμένοι που πήγανε μέσα σε 20 χρόνια; Απορροφήθηκαν απ'τους "γύφτους"; Ξεχάσαν και αυτοί τις τεχνικές; (μα τότε γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τις ξεχάσαν οι ίδιοι οι γύφτοι?)
Η μόνη εξήγηση που θα έστεκε για άλλον πολιτισμό, είναι να πούμε είναι ότι ήρθαν, τους χτίσαν όχι 1 αλλά 3 ογκολιθικές πυραμίδες ("να μαλάκες πώς γίνεται!") και μετά την πούλεψαν γιατί έτσι. Ή ότι τους φάγαν οι Αιγύπτιοι σε μια νύχτα των Κρυστάλλων ξέρωγω.
... Ή πολύ απλά μπορούμε να σκεφτούμε ότι οι γύφτοι μεταβήκανε σε πιο "οικονομικές" τεχνικές γιατί δεν είχαν τα μέσα (πχ ο κόσμος μπορεί να αγανακτούσε ή να λείπαν τα λεφτά). Ήδη ο Μένκορε με την τελευταία καλή πυραμίδα είχε κάνει τρελή έκπτωση στο μισό ύψος, 65 έναντι 143! Φαντάσου πόσο πρέπει να πόνεσε αυτό.