Υπάρχουν τεστ, διαπιστευτήρια και προυποθέσεις για να προσδιορίσεις αν κάποιος επιστήμονας είναι αληθινός. (βλέπε seismic)Imperium έγραψε: 28 Μάιος 2024, 00:07Κι όμως.nyxtovios έγραψε: 27 Μάιος 2024, 23:52Μεγάλε, το ότι δεν έγινε γυναίκα δεν χρειάζεται να είμαι επιστήμονας γιατρός για να το πω. Όπως δεν χρειάζεται να αποδείξω ότι δεν μπορώ να γίνω μπαλάκι του τένις ξερω γω. Το τι αγωγή και σε τι κατηγορία ασθένειας μπαίνει δεν είμαι φυσικά ο αρμόδιος να το αποφασίσω.Imperium έγραψε: 27 Μάιος 2024, 23:49
Καθόλου δε σε τρολάρω, ούτε έχω λόγο.
Αν νομίζεις όμως οτι "Η ψυχιατρική λέει ότι είναι ένα άτομο με ψυχική διαταραχή." μάλλον ζεις κάπου στα 50ς. Ψάχτο.
Το ότι ο συγκεκριμένος έγινε γυναίκα δεν το αποφάσισε η επιστήμη, αλλά κάποιος νομικός, που μάντεψε, ω ναι, είναι αυτός ακριβώς που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την επιστήμη.
Ο νομικός που λες, βάσισε την θέση του σε αυτό που κατάλαβε ως επίστημη. Όταν βλέπεις σήμερα οτι ακόμα και ατόμα που θεωρούνταν μόλις πριν λίγο καιρό έγκυροι και δημοφιλείς επιστήμονες, πχ deGrasse Tyson, να σου λενε (και να το πιστεύουν) οτι άμα νομίζεις οτι είσαι γυναίκα, ναι, αυτόματα είσαι -- γιατί υπαρχει ένα επίπεδο πιο σημαντικό απ' το βιολογικό -- κι αυτό να το ακούς από αστροφυσικό, τότε πρέπει να αναθεωρίσουμε την αξιοπιστία που τόσο απλόχερα, αφελέστατα (για να μην πω χωριάτικα ) χαρίσαμε στους επιστήμονες.
Γιατί αλλιώς πρέπει να επινοήσουμε κάποιο τεστ, για να προσδιορίζουμε αν κάποιος επιστήμονας (ασχέτως σπουδών) είναι αξιόπιστος ή όχι (δλδ. ο πραγματικός "αληθινός επιστήμονας"), και βασικά εγώ γέρασα, εχώ καλύτερα πράγματα να κάνω με τον χρόνο μου.
Κάποιες από τις προυποθέσεις είναι να μην υπάρχουν conflicts of interest. Στο ζητάν όλα τα journal όταν δημοσιεύεις κάτι.
Κρίνω ότι μάλλον υπάρχει conflict of interest όταν αν διατυπώσεις την άποψη ότι δεν γίνεται να αλλάξεις-γίνεις από άντρας γυναίκα, σε διώχνουν από τη δουλειά σου ή σου κάνουν κοινωνικό και οικονομικό εμπάργκο. Σε αρκετά πανεπιστήμια στον πολιτισμένο κόσμο.
Οπότε ναι, υπάρχει αρκετό bias και χρειάζεται αντικειμενική κρίση.
Ο νομικός προφανώς δεν την έχει για ευνόητους λόγους.
εδώ η πιο διάσημη περίπτωση
https://en.wikipedia.org/wiki/Grievance_studies_affair