Μην λέτε βλακείες. Υπάρχει πρακτικός λόγος που μετράμε τα υγρά σε όγκο και όχι σε βάρος. Πρώτα απ' όλα, όταν πίνεις κάτι, το πίνεις σε όγκο. Όταν πίνεις ένα ποτήρι κρασί, πίνεις τον όγκο που χωράει το ποτήρι. Είτε ζυγίζει 980 γραμμάρια είτε 990, την ίδια ποσότητα θα πιείς και δεν θα καταλάβεις καμμιά διαφορά. Δεν θα χορτάσεις πίνοντας περισσότερο βάρος, ήμαρτον!Πάνας έγραψε: 18 Νοέμ 2018, 00:37 Μπήκε για λόγους κέρδους, κάποτε αγόραζες ένα κιλό κρασί και μετά ένα λίτρο στην ίδια τιμή. Και με την οκά το ίδιο έγινε νομίζω.
Δεν υπήρχε ποτέ το «ένα κιλό κρασί». Δηλαδή, τι; Αν έπαιρνες ένα κρασί με μικρότερη πυκνότητα (περισσότερο αλκοόλ) ξεχείλιζε το μπουκάλι; Μην λέτε βλακείες.
Στα υγρά μετράμε ποσότητα. Άλλωστε οι διακυμάνσεις τους σε σχέση με το νερό είναι μικρές. Είτε πάρεις ένα μπουκάλι λευκό κρασί είτε κόκκινο κρασί, θα πιεις την ίδια ποσότητα. Κατά βάρος, ένα τυπικό μπουκάλι κρασί, περιέχει 980 γραμμάρια ύλης ανά λίτρο. Η διαφορά είναι γελοία και είναι μικρότερη από την μεταβλητότητα της τυποποίησης. Δηλαδή κατά την εμφιάλωση τα περισσότερα μηχανήματα (ακόμα κι αν είναι αυτόματα) δεν έχουν την ακρίβεια να πετύχουν την ακριβή ποσότητα. Μπορείς να πάρεις 10 μπουκάλια κόκα κόλας και να συγκρίνεις την στάθμη τους, για να καταλάβεις τι λέω.
Το βάρος είναι πολύ κακός τρόπος να μετράς υγρά. Ένα κουτάκι κανονικής κόκα κόλας, ζυγίζει περισσότερο από ένα κουτάκι κόκας zero, γιατί το δεύτερο δεν περιέχει ζάχαρη. Ισχυρίζεσαι δηλαδή ότι το κουτάκι zero θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο για να έχει το ίδιο βάρος με την κανονική κόκα ή ότι η κανονική κόκα θα έπρεπε να είναι λιγότερη σε ποσότητα;