Θα σου πω ενα παραδειγμα μονοfoscilis έγραψε: 14 Μαρ 2024, 14:24Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό γιατί ο Φλωρίδης δεν αλλάζει την ποινή καθεαυτή αλλά το τι ποσοστό εκτίεις και με ποιους όρους βγαίνεις πρόωρα. Το άρθρο 2 αναφέρεται στο τι ποινή θα σου ρίξει το δικαστήριο, όχι στο πώς και αν θα εκτιθεί. Εσύ τρως π.χ. 15 χρόνια σε κάθε περίπτωση. Αν αυτό πριν σήμαινε ότι μπορείς να αιτηθείς να βγεις στα 4 χωρίς βραχιολάκι χωρίς να ληφθεί υπόψη για ποιο λόγο ενώ τώρα στα 5 με βραχιολάκι και το συμβούλιο θα συνυπολογίσει τι έχεις κάνει, τούτο δε συνιστά "λιγότερο ευνοϊκή διάταξη" με την έννοια του άρθρου 2.George_V έγραψε: 14 Μαρ 2024, 13:30Εκτος και αν εχει βγει αλλη διαταξη μεχρι την αμετακλητη εκδικαση που να τον ευνοει.πατησιωτης έγραψε: 14 Μαρ 2024, 13:28
Υπήρξαν αλλαγές με το νέο νόμο Φλωρίδη που καταγγέλθηκε από τους ίδιους που φωνάζουν τώρα ότι είναι αυταρχικός και χουντικός δεν ξέρω σε ποιά έκταση.Αλλά ο Μίχος θα δικασθεί με τους ποινικούς κώδικες που ψήφισε ο σύριζα λίγο πριν φύγει από την κυβέρνηση διότι αυτοί ίσχυαν όταν έγιναν τα αδικήματα.
Το αρθρο 2 π. 1 του ΠΚ ειναι ξεκαθαρο. Αν στο μεσοδιαστημα εχει βγει ευνοικοτερη διαταξη κανει supersede την παλαιοτερη.
Το 2019 με τον νεο ΠΚ του ΣΥΡΙΖΑ επεσε η κεφαλη των ποινων απο τα 25 στα 20. Ο Εισαγγελεας του Αρειου Παγου με γνωμοδοτηση του ανεφερε πως εναποκειται στα Συμβουλια Πλημμελειοδικων να κατεβασουν οσους ειχαν καταδικαστει σε 25 στα 20.
Ξερεις τι εγινε μετα το 2020? Τα Συμβουλια πηξανε στις αιτησεις βαρυποινιτων που κατεβαζαν τα 25 στα 20 για να βγουν μια ωρα αρχιτερα. Και το θυμαμαι καλα γιατι ενας πολυ καλος μου φιλος δικηγορος δεν εκανε αλλη δουλεια τοτε απο το να τρεχει απο Συμβουλιο σε Συμβουλιο για να κατεβάζει ποινες.
Και ολες ηταν με το ιδιο σκεπτικο. Οτι βασει του αρθρου 2 π. 1 εφοσον βγηκε ευνοικοτερη διαταξη οφειλει να ισχυσει αυτη στην εκτιση ποινης.
Ειχε πελάτη που ειχε καταδικαστει σε 45 χρονια (σωματεμπορια, ναρκωτικα, πουτανες, εκβιασμοι κλπ) με εκτιτεα 25 και με αποφαση Συμβουλιου τον πηγε απο τα εκτιτεα 25 στα 20.
Ε αυτος ηθελε 10 χρονια πραγματικης εκτισης και 5 πλασματικα στα 25 για να βγει.
Με την μειωση στα 20 πηγε στα 8 και 4 πλασματικα.
Εκει που θα βγαινε το 2022 τον εβγαλε σε 15 μερες το 2020 με την μειωση που πετυχε στο Συμβουλιο.