hellegennes έγραψε: 12 Ιαν 2024, 22:41
Φραγμένος_Τελεστής έγραψε: 12 Ιαν 2024, 20:27
hellegennes έγραψε: 12 Ιαν 2024, 14:40
Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο ένας σοβαρός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στο εξωτερικό να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα.
Μπορεί και να μην είναι παράρτημα ξένου πανεπιστημίου, αλλά νέο πανεπιστήμιο που θα ιδρυθεί από σύμπραξη κοινωφελών ιδρυμάτων (εδώ μπορεί να χρειάζεται να αλλάξει το άρθρο 16). Μπορεί και να μη γίνει τίποτα από τα 2 και να ιδρυθούν μόνο σχολές της πλάκας, αλλά απο τη στιγμή που δεν βλέπω τίποτα αρνητικό και σε αυτό, στην καλύτερη περίπτωση θα αναβαθμιστεί ο ακαδημαϊκός τομέας και θα έχουμε εισρροή χρημάτων στη χώρα από περισσότερους ξένους φοιτητές, ενώ στη χειρότερη θα έχουμε μόνο το τελευταίο.
Εγώ μπορώ να σκεφτώ πολλά και πολύ χειρότερα, πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω σε μια χώρα με τόσο εκτεταμένη παραπαιδεία που για να μπεις στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία σε φροντιστήρια αλλιώς δεν έχεις σχεδόν καμμιά ελπίδα, πράγμα που δεν ξέρω να συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Δεν λέω απαραίτητα ότι θα συμβεί το χειρότερο, θεωρώ το βασικό σενάριο ως μηδενικό κέρδος και το αισιόδοξο σενάριο ως μείωση της απώλειας εκροής χρημάτων για φοιτητικό τουρισμό. Εννοείται ότι δεν είναι καν άξια σχολιασμού τα σουρεαλιστικά σενάρια όπου δεν βλέπεουν την ώρα το Γέιλ, το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη να ανοίξουν τμήματα στην Ελλάδα.
Κοίτα, αν μου πεις ένα συγκεκριμένο ρεαλιστικό σενάριο με αρνητικό αντίκτυπο στην έρευνα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούμε να το συζητήσουμε. Το να βγάλουν 5 φράγκα παραπάνω μερικοί εγχώριοι ολιγάρχες δεν με ενοχλεί από τη στιγμή που αυτά δεν θα τα πληρώσω εγώ. Αυτό που ακούγεται είναι πως μπορεί να υποχρεωθούν τα δημόσια να βάλουν δίδακτρα για να μπορέσουν να κρατήσουν καλούς καθηγητές στο δυναμικό τους, εάν τα ιδιωτικά τους προσφέρουν καλύτερους μισθούς. Αυτό από τη μια θα κάνει τα πράγματα πιο ζόρικα για κάποιους φοιτητές, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να φέρει ορισμένους καλούς καθηγητές από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι χαμηλοί μισθοί είναι ένας βασικός λόγος που ελάχιστοι σκέφτονται να επιστρέψουν*
*Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ευρώπη πλην Ελβετίας και Ελλάδας ζει σχετικά καλά, στην Αμερική και την Ασία κάνει καλούτσικες αποταμιεύσεις, στην Ελβετία χτίζει σπίτι σε 3 χρόνια, και στην Ελλάδα παίρνει 800 ευρώ και πρέπει να του δίνουν οι γονείς του εάν δεν έχει σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιο και πρέπει να νοικιάσει. Μ@λ@κ@ς είναι να γυρίσει;