hellegennes έγραψε: 02 Δεκ 2023, 14:46
Αυτό με τα ξυρίσματα δεν είναι του ΕΣ, είναι απότοκος του Α΄ΠΠ και ξεκίνησε από την Αμερική. Μέχρι τότε οι στρατοί δεν είχαν απαιτήσεις από τους στρατιώτες να ξυρίζονται, αυτό προέκυψε για λόγους υγιεινής, όπως και το κοντό μαλλί, με τις χιλιάδες αρρώστιες που ήταν απόρροια του πολέμου. Αν δεν πλένεσαι τακτικά, καλό είναι να μην έχεις πολλές τρίχες.
Μετά ανέλαβε δράση η μηχανή μάρκετινγκ της Ζιλέτ (κυρίως), που έπεισαν τον κόσμο ότι το ξύρισμα είναι το πιο υγιές πράγμα στον κόσμο (ούτε καν) και έγινε γενικευμένη μόδα που μας τελείωσε κάπου στις αρχές του αιώνα, προς τα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Πλάκα είναι πόσο τεράστιος ήταν ο φανατισμός ξυρισμένων-άξουρων.
Κάτι καυγάδες που θυμάμαι με τον συγχωρεμένο τον γέρο μου δεκαετία 70ς - καραβανάς Αμερικανόφιλος αυτός, μαλλιάς (Αμερικανόφιλος με διαφορετική έννοια) εγώ. Ο κακός χαμούλης.
Μου έχει τύχει στο παρελθον - 80ς Αρβανιτοχώρι Βοιωτίας να με ρωτήσουν "γιατί έχεις μούσι αφου δεν είσαι πούστης;" !!! Οι Βοιωτες φόραγαν ψευτικα μουσια για να πάνε να γαμήσουν σε Ελληνικά φεστιβάλ της αρχαιότητας, και υπήρχαν ειδικοί φύλακες που τους τα τράβαγαν για να διαπιστώσουν το αληθές...
Πιστεύω οτι είναι πολύ αρχαίο κατάλοιπο, πολυ πριν τον 20ο αι. Ισως κοινωνικά να πρωτοεδραιώθηκε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δεν είμαι σίγουρος.
Διάβασε Ιουλιανό, Μισοπώγων - οι αρχαιολάτρες λέτσοι, άξουροι βάρβαροι με τις τριχιές τουυς και τις μοναστικές τους τάσεις, οι Χριστιανοί Ρωμαίοι (της τότε Αντιοχειας) σένιοι, πολιτισμένοι, στυλάτοι, με τα θέατρά τους, τα αρώματά τους, την χλιδή τους, και φυσικά το φρεσκότατο ξύρισμά τους.