Όπλα συνήθως ζητάνε.Πριν 50 χρόνια στον πόλεμο του Γιομ Κιππουρ η Γκόλντα Μείρ απείλησε με πυρηνική επίθεση στην Αίγυπτο εάν δεν έστελναν οι Αμερικανοί απεριόριστο αριθμό από τα τελευταία όπλα που είχαν βγάλει όπως και έγινε.Ο Νίξον πάντως διέταξε παγκόσμιο πυρηνικό συναγερμό των ΗΠΑ για περίπτωση παγκόσμιου πολέμου.Dwarven Blacksmith έγραψε: 10 Οκτ 2023, 12:55Τελική Λύση;πατησιωτης έγραψε: 10 Οκτ 2023, 12:53 Προς το παρόν η συγκέντρωση στρατευμάτων χρησιμεύει ως απειλή.Ως απειλή γιατί όμως;
Πάντως οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι "δεν έχουν αποδείξεις" ότι εμπλέκεται το Ιράν - φυσικά και εμπλέκεται - διότι προσπαθούν να αποτρέψουν ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.Ο συνηθισμένος εκβιασμός του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ είναι εάν δεν μου δώσετε αυτό που θέλω θα κλιμακώσω τον πόλεμο.Αλλά τι ακριβώς θέλει;
Τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Ελλάδα οδήγησαν τους παπαδοπουλικούς χουντικούς να βγάλουν τη θεωρία ότι όσα έγιναν,έγιναν επειδή ο Παπαδόπουλος με εισήγηση του Μαρκεζίνη καθυστερούσε την αερογέφυρα από τον ελληνικό εναέριο χώρο.Δεν έχω βρει επιβεβαίωση όμως από ξένες πηγές.
Ότι και εάν έγινε οι εξελίξεις ήσαν καταιγιστικές.Ο πόλεμος ξεκίνησε ακριβώς την ίδια ημερομηνία με τώρα - 7 Οκτωβρίου - που το Ισραήλ είχε αργία.Μάλιστα το φεστιβάλ μουσικής που είχαν τώρα γινόταν σε ανάμνηση του πολέμου πριν 50 χρόνια και υπέρ της ειρήνης αλλά ατύχησε με την επίθεση της Χαμάς.
Με τον ανεφοδιασμό από την αμερικανική αερογέφυρα το Ισραήλ πήρε το πάνω χέρι στον πόλεμο αυτό και υπεγράφη ανακωχή.Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες τότε τετραπλασίασαν την τιμή του πετρελαίου που είχε μείνει σταθερή για 30 χρόνια και απαγόρευσαν τις πωλήσεις σε ΗΠΑ και Ολλανδία.Θυμάμαι μου είχε κάνει εντύπωση τότε - μαθητής Γ΄Γυμνασίου - η Ολλανδία και ρώταγα τους μεγαλύτερους γιατί στοχοποιήθηκε και η απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι έχει πολλούς Εβραίους.
Στην Ελλάδα μαζί με το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα τέλειωσαν και άλλα πράγματα.Μία εβδομάδα μετά το τέλος του πολέμου,την 1η Νοεμβρίου 1973 η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ άνοιξε το θέμα του Αιγαίου.Μέχρι τότε δεν υπήρχαν διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές,μόνο το κυπριακό απασχολούσε.Την 17η Νοεμβρίου έγινε η γνωστή εξέγερση και την 25η Νοεμβρίου ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο.Η συνέχεια είναι γνωστή.